Daune morale. Modificarea cuantumului acestora in recurs
(Decizie nr. 461/R din data de 02.07.2009 pronuntata de Curtea de Apel Brasov) Daune morale. Modificarea cuantumului acestora in recurs.
Stabilirea evident gresita a despagubirilor civile se poate asimila cu individualizarea gresita a pedepsei, care ia in considerare toate imprejurarile cauzei si care constituie un caz special de casare.
Potrivit art. 385/9 alin.2 C. pr.pen., cazurile de casare pentru latura penala pot fi invocate si in latura civila, bineinteles corespunzator solutiei date in aceasta latura a cauzei.
Or, o gresita individualizare a pedepsei – prea mare sau prea mica fata de cea corecta, corespunde in latura civila a cauzei stabilirii gresite a despagubirilor civile, intr-o suma mai mare sau mai mica decat cea determinata de probele administrate.
Cum pentru stabilirea cuantumului daunelor morale sunt folosite criterii de apreciere fara a lua in considerare probatoriul facut, un asemenea caz de casare se poate imbina cu o eroare grava de fapt (art. 385/0 pct. 14, 18 C. pr.pen.)
Prin sentinta penala nr. 181 din 12.02.2009, pronuntata in dosarul nr. 16481/197/2007, in baza art. 178 alin. 1, 2, 5 Cod penal, Judecatoria Brasov l-a condamnat pe inculpatul V.V. la pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 9 ani, supunandu-se masurilor de supraveghere si avand obligatiile inserate in dispozitiv.
In baza art. 346 Cod procedura penala, a respins actiunea civila formulata de partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.
In baza art. 346 Cod procedura penala, raportat la art. 998, 999 Cod civil, coroborat cu art. 49 din Legea nr. 136/1995 a obligat asiguratorul S.C. BT Asigurari Transilvania SA. la plata despagubirilor civile catre partile civile, dupa cum urmeaza:
- cate 150.000 lei cu titlu de daune morale pentru S.A si S.I.;
- cate115.000 lei cu titlu de daune morale pentru M. E., M.R.si M.M.;
- suma de 20.673.34 lei cu titlu de daune materiale si suma de 150.000 lei cu titlu de daune morale pentru S.I..
- suma de 15.424 lei cu titlu de daune materiale si suma de 115.000 lei cu titlu de daune morale pentru M.T..
A respins celelalte pretentii.
A obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat si catre partile civile.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut urmatoarele:
In seara zilei de 2.12.2006, inculpatul V.V. impreuna cu M.T. si S.E. se deplasau spre Brasov, cu autoturismul Opel Astra Caravan condus de primul. La km.3+650m, datorita vitezei excesive (68 km/h), la intrarea in curbele din zona km.3 al DN 13, pe un carosabil acoperit cu mazga si polei, autoturismul condus de inculpat a intrat intr-o miscare de rulaj instabila, a patruns pe contrasens si s-a izbit de autoturismul Dacia Logan, condus de B.R. ,ce circula regulamentar.
Pe timpul impactului, dupa glisare, la momentul desprinderii, autoturismele s-au mai lovit odata intre partile laterale frontale dreapta, moment in care usa dreapta a autoturismului Opel s-a deschis, iar M.A., ocupanta locului din fata, ce nu purta centura de siguranta, a fost proiectata pe camp, iar conducatorul auto V.V., la fel, fara centura de siguranta, a fost proiectat violent spre dreapta. La impactul frontal cu groapa, victima S.D., ocupanta locului dreapta de pe bancheta spate, nepurtand centura de siguranta, a fost proiectata pe geamul usii dreapta spate, ramanand atarnata cu jumatate de corp afara. Urmare a accidentului produs din vina inculpatului, a avut loc decesul numitelor M.A. si S.D..
Pentru stabilirea situatiei de fapt, instanta de fond a avut in vedere declaratiile inculpatului, ale martorilor B.R., G.D., V.T., M.T., procesul - verbal de cercetare la fata locului, raportul de expertiza tehnica, raportul de constatare tehnico-stiintifica de natura dactiloscopica, rapoartele de constatare medico-legale.
Pentru infractiunea retinuta, instanta a aplicat inculpatului o pedeapsa individualizata potrivit art. 72 Cod penal.
In ceea ce privesc constituirile de parti civile, formulate de parintii si fratii victimelor, pe baza probelor administrate, instanta a admis in parte cererile de despagubiri civile reprezentand daunele materiale si, in totalitate, cele reprezentand daunele morale.
Impotriva hotararii sus mentionate a declarat apel asiguratorul S.C. BT Transilvania S.A,. criticand solutia primei instantei sub aspectul laturii civile, solicitand diminuarea, atat a daunelor materiale, cat si a celor morale. Daunele materiale se impun a fi acordate in masura in care au fost probate si numai cele care au fost necesare, iar daunele morale sunt exagerate, ele trebuie sa aiba efecte compensatorii, neputandu-se transforma intr-un izvor al imbogatirii fara just temei.
Impotriva aceleiasi hotarari a declarat apel si inculpatul V.V., insa la primul termen acordat, a inaintat o declaratie autentica de renuntare la judecarea caii de atac promovate.
Prin decizia penala nr. 134/A din 28.04.2009, pronuntata in dosarul nr. 16481/197/2007 Tribunalul Brasov a admis apelul declarat de asiguratorul S.C. B.T. Transilvania S.A. in ceea ce priveste cuantumul daunelor morale acordate partilor civile, reducandu-l ,dupa cum urmeaza:
- pentru S.Il. si S.Iu. de la cate 150.000 lei la cate 30.000 lei;
- pentru S.A. de la 150.000 lei la 20.000 lei;
- pentru M.E. si M.T. de la cate 115.000 lei la cate 30.000 lei;
- pentru M.R. si M.M. de la cate 115.000 lei la cate 20.000 lei, cu mentinerea celorlalte dispozitii ale hotararii.
A luat act de retragerea apelului formulat de inculpat, obligandu-l la cheltuieli judiciare catre stat, potrivit art. 192 alin. 2 Cod procedura penala, restul cheltuielile ramanand in sarcina statului, potrivit art. 192 alin. 3 Cod procedura penala.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de apel a retinut urmatoarele:
Este incontestabil ca partile civile in cauza, parinti si frati ai victimelor sunt supuse unor suferinte psihice de neimaginat, traversand o perioada deosebit de dificila de la data decesului, prejudiciul din aceasta perspectiva fiind incomensurabil, iar daunele morale trebuie sa aiba caracter reparatoriu, pentru a compensa lipsurile din viata partilor civile, iar practica judiciara in materie este ca sumele de bani acordate cu titlu de daune morale trebuie sa aiba efecte compensatorii, neputandu-se transforma intr-un izvor al imbogatirii fara just temei.
Pentru a realiza un echilibru intre caracteristicile daunelor morale anterior evidentiate, tribunalul a apreciat ca nivelul acestora stabilit de instanta de fond este prea ridicat si a dispus diminuarea lor.
Impotriva hotararii mai sus mentionate au declarat recurs partile civile M.T., M.E., M.R., M.D., S.il., S.Iu. S.A., invocand prevederile art. 3859 pct. 9 teza a II-a pct. 14 si pct. 18 Cod procedura penala.
In dezvoltarea motivelor de recurs, partile civile au aratat ca motivarea solutiei contrazice dispozitiile hotararii, ceea ce nu poate fi acceptat intr-un stat de drept, unde se prezuma ca hotararile nu sunt discretionare, iar hotararile motivate rational conving prin justete si legalitate. Acest lucru nu s-a intamplat in cauza de fata, unde se inregistreaza o contradictie evidenta intre convingerile pe care instanta de apel le are in legatura cu caracterul incomensurabil al daunelor morale in cauza, intelegand ca durerile provocate de decesul celor doua fete de 20 de ani au avut un efect demolator pentru cursul normal si firesc al membrilor ramasi in viata si reducerea brutala si nerationala a sumelor acordate in compensatie.
Un alt motiv de casare invocat este eroare de fapt, care a influentat hotarator solutia sub aspectul laturii civile. Eroarea grava de fapt trebuie sa aiba drept consecinta pronuntarea unei hotarari gresite de achitare sau condamnare, instanta de apel reducand daunele morale, trei sferturi din sumele initial stabilite in mod just. Instanta de apel nu a inteles dimensiunea tragicului eveniment si durerea care a produs prejudicii imense.
Recursurile sunt fondate,
Stabilirea evident gresita a despagubirilor civile se poate asimila cu individualizarea gresita a pedepsei,care ia in considerare toate imprejurarile cauzei si care constituie un caz special de casare, iar potrivit art. 3859 alin. 2 Cod procedura penala, cazurile de casare pentru latura penala pot fi invocate si in latura civila, bineinteles corespunzator solutiei date in aceasta latura a cauzei. Or, o gresita individualizare a pedepsei – prea mare sau prea mica fata de cea corecta – corespunde in latura civila a cauzei stabilirii gresite a despagubirilor civile intr-o suma mai mare sau mai mica decat cea determinata de probele administrate.
Si cum pentru stabilirea cuantumului daunelor morale sunt folosite criterii de apreciere fara a lua in considerare probatoriul facut, un asemenea caz de casare se poate imbina cu o eroare grava de fapt (art. 3859 pct. 14, 18) si in baza acestor texte legale, curtea apreciaza , in speta, recursurile partilor civile ca fiind fondate,.
Cu referire la existenta unei contradictii intre considerente si dispozitivul hotararii instantei de apel, curtea apreciaza ca aceasta nu exista, Tribunalul Brasov exprimandu-si convingerea privind necesitatea acordarii daunelor morale.
Sumele de bani datorate cu titlu de daune morale partilor civile, parinti si frati ai victimelor - fete de 20 de ani - si cuantificate de instantele de fond sunt incorect proportionalizate.
Daca prima instanta a omis sa preintampine o imbogatire fara justa cauza, instanta de apel nu a realizat corelatia necesara intre fapta savarsita si urmarile produse, nu numai in plan material, ci in primul rand la nivel sufletesc. Cuantumul daunelor morale se determina de catre completul de judecata pe baza unor aprecieri subiective, de aceea nu se poate realiza o evaluare precisa in bani, insa suferinta psihica a parintilor, care si-au pierdut fiicele de 20 de ani si care promiteau atat de mult, a fratilor, care au ramas fara sprijin moral atat de necesar in viata de zi cu zi, nu poate fi nicidecum neglijata.
Prin urmare, in baza art. 38515 alin. 1 pct. 2 lit. d Cod procedura penala, se vor admite recursurile formulate de partile civile impotriva hotararii instantei de apel, care va fi casata cu privire la cuantumul daunelor morale acordate, in acelasi sens urmand a fi desfiintata si sentinta penala nr. 185/2009 a Judecatoriei Brasov.
Rejudecand, partilor civile li se vor acorda daune morale in cuantumul stabilit potrivit dispozitivului prezentei hotarari, cheltuielile judiciare urmand a ramane in sarcina statului, potrivit art. 192 alin. 3 Cod procedura penala.
Decizia nr. 461/R/2 iulie 20099 Sectia penala
Stabilirea evident gresita a despagubirilor civile se poate asimila cu individualizarea gresita a pedepsei, care ia in considerare toate imprejurarile cauzei si care constituie un caz special de casare.
Potrivit art. 385/9 alin.2 C. pr.pen., cazurile de casare pentru latura penala pot fi invocate si in latura civila, bineinteles corespunzator solutiei date in aceasta latura a cauzei.
Or, o gresita individualizare a pedepsei – prea mare sau prea mica fata de cea corecta, corespunde in latura civila a cauzei stabilirii gresite a despagubirilor civile, intr-o suma mai mare sau mai mica decat cea determinata de probele administrate.
Cum pentru stabilirea cuantumului daunelor morale sunt folosite criterii de apreciere fara a lua in considerare probatoriul facut, un asemenea caz de casare se poate imbina cu o eroare grava de fapt (art. 385/0 pct. 14, 18 C. pr.pen.)
Prin sentinta penala nr. 181 din 12.02.2009, pronuntata in dosarul nr. 16481/197/2007, in baza art. 178 alin. 1, 2, 5 Cod penal, Judecatoria Brasov l-a condamnat pe inculpatul V.V. la pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de incercare de 9 ani, supunandu-se masurilor de supraveghere si avand obligatiile inserate in dispozitiv.
In baza art. 346 Cod procedura penala, a respins actiunea civila formulata de partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.
In baza art. 346 Cod procedura penala, raportat la art. 998, 999 Cod civil, coroborat cu art. 49 din Legea nr. 136/1995 a obligat asiguratorul S.C. BT Asigurari Transilvania SA. la plata despagubirilor civile catre partile civile, dupa cum urmeaza:
- cate 150.000 lei cu titlu de daune morale pentru S.A si S.I.;
- cate115.000 lei cu titlu de daune morale pentru M. E., M.R.si M.M.;
- suma de 20.673.34 lei cu titlu de daune materiale si suma de 150.000 lei cu titlu de daune morale pentru S.I..
- suma de 15.424 lei cu titlu de daune materiale si suma de 115.000 lei cu titlu de daune morale pentru M.T..
A respins celelalte pretentii.
A obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat si catre partile civile.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut urmatoarele:
In seara zilei de 2.12.2006, inculpatul V.V. impreuna cu M.T. si S.E. se deplasau spre Brasov, cu autoturismul Opel Astra Caravan condus de primul. La km.3+650m, datorita vitezei excesive (68 km/h), la intrarea in curbele din zona km.3 al DN 13, pe un carosabil acoperit cu mazga si polei, autoturismul condus de inculpat a intrat intr-o miscare de rulaj instabila, a patruns pe contrasens si s-a izbit de autoturismul Dacia Logan, condus de B.R. ,ce circula regulamentar.
Pe timpul impactului, dupa glisare, la momentul desprinderii, autoturismele s-au mai lovit odata intre partile laterale frontale dreapta, moment in care usa dreapta a autoturismului Opel s-a deschis, iar M.A., ocupanta locului din fata, ce nu purta centura de siguranta, a fost proiectata pe camp, iar conducatorul auto V.V., la fel, fara centura de siguranta, a fost proiectat violent spre dreapta. La impactul frontal cu groapa, victima S.D., ocupanta locului dreapta de pe bancheta spate, nepurtand centura de siguranta, a fost proiectata pe geamul usii dreapta spate, ramanand atarnata cu jumatate de corp afara. Urmare a accidentului produs din vina inculpatului, a avut loc decesul numitelor M.A. si S.D..
Pentru stabilirea situatiei de fapt, instanta de fond a avut in vedere declaratiile inculpatului, ale martorilor B.R., G.D., V.T., M.T., procesul - verbal de cercetare la fata locului, raportul de expertiza tehnica, raportul de constatare tehnico-stiintifica de natura dactiloscopica, rapoartele de constatare medico-legale.
Pentru infractiunea retinuta, instanta a aplicat inculpatului o pedeapsa individualizata potrivit art. 72 Cod penal.
In ceea ce privesc constituirile de parti civile, formulate de parintii si fratii victimelor, pe baza probelor administrate, instanta a admis in parte cererile de despagubiri civile reprezentand daunele materiale si, in totalitate, cele reprezentand daunele morale.
Impotriva hotararii sus mentionate a declarat apel asiguratorul S.C. BT Transilvania S.A,. criticand solutia primei instantei sub aspectul laturii civile, solicitand diminuarea, atat a daunelor materiale, cat si a celor morale. Daunele materiale se impun a fi acordate in masura in care au fost probate si numai cele care au fost necesare, iar daunele morale sunt exagerate, ele trebuie sa aiba efecte compensatorii, neputandu-se transforma intr-un izvor al imbogatirii fara just temei.
Impotriva aceleiasi hotarari a declarat apel si inculpatul V.V., insa la primul termen acordat, a inaintat o declaratie autentica de renuntare la judecarea caii de atac promovate.
Prin decizia penala nr. 134/A din 28.04.2009, pronuntata in dosarul nr. 16481/197/2007 Tribunalul Brasov a admis apelul declarat de asiguratorul S.C. B.T. Transilvania S.A. in ceea ce priveste cuantumul daunelor morale acordate partilor civile, reducandu-l ,dupa cum urmeaza:
- pentru S.Il. si S.Iu. de la cate 150.000 lei la cate 30.000 lei;
- pentru S.A. de la 150.000 lei la 20.000 lei;
- pentru M.E. si M.T. de la cate 115.000 lei la cate 30.000 lei;
- pentru M.R. si M.M. de la cate 115.000 lei la cate 20.000 lei, cu mentinerea celorlalte dispozitii ale hotararii.
A luat act de retragerea apelului formulat de inculpat, obligandu-l la cheltuieli judiciare catre stat, potrivit art. 192 alin. 2 Cod procedura penala, restul cheltuielile ramanand in sarcina statului, potrivit art. 192 alin. 3 Cod procedura penala.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de apel a retinut urmatoarele:
Este incontestabil ca partile civile in cauza, parinti si frati ai victimelor sunt supuse unor suferinte psihice de neimaginat, traversand o perioada deosebit de dificila de la data decesului, prejudiciul din aceasta perspectiva fiind incomensurabil, iar daunele morale trebuie sa aiba caracter reparatoriu, pentru a compensa lipsurile din viata partilor civile, iar practica judiciara in materie este ca sumele de bani acordate cu titlu de daune morale trebuie sa aiba efecte compensatorii, neputandu-se transforma intr-un izvor al imbogatirii fara just temei.
Pentru a realiza un echilibru intre caracteristicile daunelor morale anterior evidentiate, tribunalul a apreciat ca nivelul acestora stabilit de instanta de fond este prea ridicat si a dispus diminuarea lor.
Impotriva hotararii mai sus mentionate au declarat recurs partile civile M.T., M.E., M.R., M.D., S.il., S.Iu. S.A., invocand prevederile art. 3859 pct. 9 teza a II-a pct. 14 si pct. 18 Cod procedura penala.
In dezvoltarea motivelor de recurs, partile civile au aratat ca motivarea solutiei contrazice dispozitiile hotararii, ceea ce nu poate fi acceptat intr-un stat de drept, unde se prezuma ca hotararile nu sunt discretionare, iar hotararile motivate rational conving prin justete si legalitate. Acest lucru nu s-a intamplat in cauza de fata, unde se inregistreaza o contradictie evidenta intre convingerile pe care instanta de apel le are in legatura cu caracterul incomensurabil al daunelor morale in cauza, intelegand ca durerile provocate de decesul celor doua fete de 20 de ani au avut un efect demolator pentru cursul normal si firesc al membrilor ramasi in viata si reducerea brutala si nerationala a sumelor acordate in compensatie.
Un alt motiv de casare invocat este eroare de fapt, care a influentat hotarator solutia sub aspectul laturii civile. Eroarea grava de fapt trebuie sa aiba drept consecinta pronuntarea unei hotarari gresite de achitare sau condamnare, instanta de apel reducand daunele morale, trei sferturi din sumele initial stabilite in mod just. Instanta de apel nu a inteles dimensiunea tragicului eveniment si durerea care a produs prejudicii imense.
Recursurile sunt fondate,
Stabilirea evident gresita a despagubirilor civile se poate asimila cu individualizarea gresita a pedepsei,care ia in considerare toate imprejurarile cauzei si care constituie un caz special de casare, iar potrivit art. 3859 alin. 2 Cod procedura penala, cazurile de casare pentru latura penala pot fi invocate si in latura civila, bineinteles corespunzator solutiei date in aceasta latura a cauzei. Or, o gresita individualizare a pedepsei – prea mare sau prea mica fata de cea corecta – corespunde in latura civila a cauzei stabilirii gresite a despagubirilor civile intr-o suma mai mare sau mai mica decat cea determinata de probele administrate.
Si cum pentru stabilirea cuantumului daunelor morale sunt folosite criterii de apreciere fara a lua in considerare probatoriul facut, un asemenea caz de casare se poate imbina cu o eroare grava de fapt (art. 3859 pct. 14, 18) si in baza acestor texte legale, curtea apreciaza , in speta, recursurile partilor civile ca fiind fondate,.
Cu referire la existenta unei contradictii intre considerente si dispozitivul hotararii instantei de apel, curtea apreciaza ca aceasta nu exista, Tribunalul Brasov exprimandu-si convingerea privind necesitatea acordarii daunelor morale.
Sumele de bani datorate cu titlu de daune morale partilor civile, parinti si frati ai victimelor - fete de 20 de ani - si cuantificate de instantele de fond sunt incorect proportionalizate.
Daca prima instanta a omis sa preintampine o imbogatire fara justa cauza, instanta de apel nu a realizat corelatia necesara intre fapta savarsita si urmarile produse, nu numai in plan material, ci in primul rand la nivel sufletesc. Cuantumul daunelor morale se determina de catre completul de judecata pe baza unor aprecieri subiective, de aceea nu se poate realiza o evaluare precisa in bani, insa suferinta psihica a parintilor, care si-au pierdut fiicele de 20 de ani si care promiteau atat de mult, a fratilor, care au ramas fara sprijin moral atat de necesar in viata de zi cu zi, nu poate fi nicidecum neglijata.
Prin urmare, in baza art. 38515 alin. 1 pct. 2 lit. d Cod procedura penala, se vor admite recursurile formulate de partile civile impotriva hotararii instantei de apel, care va fi casata cu privire la cuantumul daunelor morale acordate, in acelasi sens urmand a fi desfiintata si sentinta penala nr. 185/2009 a Judecatoriei Brasov.
Rejudecand, partilor civile li se vor acorda daune morale in cuantumul stabilit potrivit dispozitivului prezentei hotarari, cheltuielile judiciare urmand a ramane in sarcina statului, potrivit art. 192 alin. 3 Cod procedura penala.
Decizia nr. 461/R/2 iulie 20099 Sectia penala
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Drepturile omului
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016
Autoritate de lucru judecat in materie civila invocata in raport de sentinta penala. Nulitate absoluta pentru frauda la lege. - Decizie nr. 1873/Ap din data de 13.12.2016
Inadmisibiliatatea recursului pentru ipoteza retinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 19/2016 RIL. Exceptarea de la calea de atac a recursului art. 483 alin. 2 Noul Cod de procedura civila. - Decizie nr. 455/R din data de 08.11.2016
Modalitatea in care instanta de fond a interpretat proba intitulata „social report” intocmita de Adoption Center of Illinois al Family Resource Center la cererea D.G.A.S.P.C. B. este corecta. - Decizie nr. 1013/Ap din data de 08.07.2016
Litigii cu profesionisti - necompetenta functionala a sectiei civile - art. 286 si art. 28716 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 - Decizie nr. 984/Ap din data de 30.06.2016