InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

Vatamare corporala grava din culpa; conditii pentru retinerea agravantei prevazuta de aliniatul 4 al articolului 184 Cod penal, in situatia in care inculpatul care conducea autovehiculul apartinand unei societati comerciale, nu era angajat in functie...

(Sentinta penala nr. 710 din data de 20.11.2008 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

      
      1. Vatamare corporala grava din culpa; conditii pentru retinerea agravantei prevazuta de aliniatul 4 al articolului 184 Cod penal, in situatia in care inculpatul care conducea autovehiculul apartinand unei societati comerciale, nu era angajat in functie de conducator auto, ci, avea o alta functie in cadrul societatii respective.
      
      Cod penal. Infractiunea de vatamare corporala din culpa.
      
      Art. 184 Cod penal,
      Art. 6 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/200

Potrivit  art.6 punctul 12 din O.U.G. 195/2002 -  modificata, conducator este o persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul de orice fel, animate (de tractiune, de povara, de calarie) sau turme.
      Pentru corecta intelegere a notiunii de conducator de autovehicul, sunt necesare unele precizari cu privire la actiunea de conducere pe care el o desfasoara.
      Prin conducerea unui autovehicul se intelege acea operatiune tehnica prin care o persoana pune in miscare si dirijeaza pe drumurile publice un autovehicul cu motor care indeplineste cerintele art.6 pct.12 din ordonanta. Activitatea de conducere este aceea care face posibila circulatia propriu-zisa a vehiculului si implica deplasarea acestuia. Pentru existenta calitatii de conducator de autovehicul, nu intereseaza daca persoana in cauza poseda sau nu permis de conducere. Este angajat sau nu pe post de sofer al masinii respective, relevanta fiind doar imprejurarea ca, in fapt, ea sa conduca un autovehicul pe un drum public.
      
      Curtea de apel Bacau – Sectia penala
      Sentinta penala nr. 710 din 20 noiembrie 2008
      
      Prin sentinta penala nr. 29 din 15.01.2008 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt, in temeiul art. 334 Cod procedura penala, s-a respins, ca neintemeiata, cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru care a fost trimis in judecata inculpatul B.V.I., din infractiunea de vatamare corporala din culpa prev si ped. de art. 184 alin. 2,4 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa prev si ped. de art. 184 alin. 2 Cod penal.
      A fost condamnat inculpatul B.V.I. pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev si ped. de art. 184 alin. 2, 4 Cod penal, cu aplicarea art. 74 Ut. a,c si 76 lit.e Cod penal, la pedeapsa de trei luni inchisoare.
      In temeiul ari. 81, 82 Cod penal, s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 2 ani si 3 luni.
      In temeiul art. 359 Cod procedura penala, s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.
      Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut urmatoarele: inculpatul era angajat Ia SC D. SRL Piatra Neamt, iar la 12.04.2006, in jurul orelor 1 1.30 a urcat la volanul autoutilitarei marca „F." cu tir. apartinand angajatorului. Masina se afla pe trotuar, in apropierea intrarii in sediul societatii, pe str. G.D. din Piatra Neamt.
      Impreuna cu inculpatul au urcat in masina si martorii H.G. si I.G. iar inculpatul a efectuat manevra de mers inapoi lira sa se asigure suficient si a accidentat-o pe partea vatamata B.G., ce se afla pe trotuar.
      Urmare a accidentului, partea vatamata a suferit leziuni vindecabile in 45-50 zile de ingrijiri medicale si i s-a pus viata in primejdie, fiind internata in Spitalul Judetean de Urgenta Neamt cu diagnosticul „ruptura splina cu hematom perisplenic politraumatizat prin accident rutier, fractura cubitus dr., fractura rotula stg., traumatism cranian cu plaga decolata craniana, hemoragie subconjunctionala os, fibromaloza uterina". S-a intervenit de urgenta practicandu-se splenectomie, lavaj, drenaj cu 2 tuburi, sutura plaga craniana.
      Partea vatamata a avut capacitatea de munca pierduta pe perioada ingrijirilor medicale iar in prezent redusa cu 15%, a ramas cu o infirmitate fizica permanenta suferind pierderea unui organ.
     In drept, fapta inculpatului a fost calificata ca infractiune de vatamare corporala din culpa prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. 2,4 Cod penal.
      In temeiul art.74 lit. a,c Cod penal, prima instanta a retinut in beneficiul inculpatului circumstante atenuante judiciare, motivat de faptul ca acesta a avut o buna conduita anterior savarsirii faptei, astfel cum a rezultat din caracterizarile depuse la dosar si de faptul ca in fata instantei a avut o comportare sincera.
      Impotriva acestei hotarari au declarat apel, in termenul prevazut in art. 363 Cod procedura penala, inculpatul si partea responsabila civilmente.
      In motivarea apelului, inculpatul a aratat, in esenta, ca incadrarea juridica data faptei de prima instanta, respectiv art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal, nu poate fi retinuta pentru ca accidentul nu a fost urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere privind circulatia pe drumurile publice; mai mult, nu era angajatul partii responsabile civilmente in calitate de sofer.
      In motivarea apelului, partea responsabila civilmente a aratat, in esenta, ca trebuia retinuta culpa comuna in producerea accidentului, intrucat partea civila vorbea la telefon si nu a fost atenta .
    Tribunalul Neamt, prin decizia penala nr. 152/AP din 15 mai 2008, a considerat ca hotararea primei instante este temeinica si legala sub aspectul laturii penale, instanta de fond, pe baza probelor administrate in cauza stabilind o situatie de fapt corecta, retinand ca din coroborarea declaratiilor martorilor I.G. si l. G. cu procesul verbal incheiat la fata locului si plansa foto, a rezultat ca accidentul de circulatie s-a produs pe trotuarul din fata sediului partii responsabile civilmente, care era folosit si ca o cale de acces pentru autovehiculele acestei societati. Cat priveste incadrarea juridica a faptei comise de inculpat, s-a apreciat ca cea retinuta de prima instanta, respectiv art. 184 al.2,4 Cod penal, este cea corecta.
    Impotriva deciziei, in termen legal au declarat recurs, inculpatul B.V.l., partea responsabila civilmente S.C. Decor Lux S.R.L. si partea civila B.G., toate fiind motivate in scris.
      Inculpatul, prin  aparatorul   sau,  a   reiterat  motivele   invocate     in   fata instantei de apel, sustinand in esenta urmatoarele:
- gresita incadrare juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata si condamnat, respectiv aceea prev. de ari. 184 al.2 si 4 din Codul penal, cele doua instante neluand in considerare faptul ca nu era angajat la societatea respectiva in calitate de sofer, ci de muncitor, conducand accidental masina care a fost implicata in vatamarea corporala din culpa a partii civile;
- neretinerea in cauza si a culpei partii vatamate, care a fost neatenta la manevra masinii, aflandu-se in spatele acesteia, vorbind la telefon;
     Pentru motivele aratate, a solicitat admiterea recursului, casarea celor doua hotarari anterioare, retinerea cauzei spre rejudecare, iar pe fond, in principal, achitarea, in temeiul art. K) lit.b/1 Cod pr. penala, intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, iar in subsidiar, schimbarea incadrarii juridice in art. 184 aliniat 2 Cod penal.
     Instanta de control judiciar a apreciat ca in cauza, cele doua instante de judecata au retinut o situatie de fapt corecta, bazata pe probele administrate atat la urmarirea penala, cat si in faza cercetarii judecatoresti, constatandu-se ca accidentul rutier s-a produs din vina inculpatului care nu s-a asigurat suficient inainte de a efectua manevra de mers inapoi.
     S-a constatat ca din procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa foto anexa, declaratiile partii vatamate, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor si concluziile raportului de expertiza medico-legala, a rezultat ca la data de 12.04.2006, inculpatul, in calitate de angajat al partii responsabile civilmente, s-a urcai la volanul autoutilitarei marca „F.‘" apartinand angajatorului, care se afla pe trotuar, in apropierea intrarii in sediul societatii, pe str. G.D. din Piatra Neamt si salariu a se asigura, a efectuai manevra de mers inapoi, accidentand-o pe partea vatamata B.G, ce se alia pe trotuar. Aceasta a suferit leziuni vindecabile in 45-50 zile de ingrijiri medicale, care i-au pus viata in primejdie. In urma accidentului, partea civila si-a pierdut, splina.
     S-a apreciat ca in mod corect s-a retinut de catre cele doua instante anterioare, ca nu are relevanta pentru incadrarea juridica a faptei, ca inculpatul nu era angajatul partii responsabile civilmente in calitate de sofer intrucat fapta sa este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale privind activitatea de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, astfel ca incadrarea ei juridica este cea retinuta de prima instanta, respectiv art. 184 aliniatele 2 si 4 Cod penal.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011