InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange; pericol social; aplicarea art. 18/1 Cod penal; criterii de apreciere a existentei pericolului social.

(Decizie nr. 666 din data de 30.10.2008 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

      7. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange; pericol social; aplicarea art. 18/1 Cod penal; criterii de apreciere a existentei pericolului social.
      
      Drept penal. Legi speciale. O.U.G. 195/2002
      
Art. 87 din O.U.G. nr. 195/2002;
Art. 18/1 Cod penal
      
      Conducerea autoturismului de catre inculpat pe drumurile publice, cu o imbibatie alcoolica ele 1,35%0, constituie o fapta ce poate avea urmari dintre cele mai grave pentru viata, sanatatea sa, integritatea corporala a altor persoane, ca si pentru integritatea unor bunuri, ceea ce-i confera gradul de pericol social al unei infractiuni. Numai lipsa antecedentelor penale si comportarea anterioara buna a inculpatului ,singurele date pozitive dintre criteriile de apreciere retinute de catre instanta de apel, nu simt de natura sa duca la concluzia lipsei pericolului social al faptei.

Curtea  de  apel Bacau – Sectia  penala,
Decizia  nr. 666  din 30 octombrie 2008
      
      Prin sentinta penala nr. l 904 din 19 septembrie 2007, pronuntata de catre Judecatoria Bacau, in temeiul art. 87 aliniat 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.l95/2002, republicata, cu aplicarea art. 74 lit. a si 76 lit. d Cod penal, a fost condamnat inculpatul S.C. la pedeapsa inchisorii de 5 luni.
      In temeiul art. 81 Coci penal, s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 5 luni.
S-a atras atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal.
      S-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a Iit.a si litera b Cod penal, in conditiile art.71 aliniat 5 Cod penal.
      Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca inculpatul, in ziua de 8 septembrie 2006, a condus autoturismul, pe drumurile publice din comuna S., avand o imbibatie alcoolica in sange peste limita legala, respectiv de 1,30-1,35 g alcool pur /litru de sange.
      Impotriva sentintei, in termen legal a declarat apel inculpatul, iar Tribunalul Bacau, prin decizia penala nr.100/A din 21 februarie 2008, 1-a admis, a desfiintat hotararea primei instante si retinand cauza spre rejudecare, pe fond, in baza art.l 1 pct.2 litera a raportat Ia art.10 litera b/l Cod pr. penala, coroborat cu art.18/1 Cod penal, a dispus achitarea inculpatului, aplicandu-i acestuia o amenda administrativa.
      Tribunalul a apreciat ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art.18/1 Cod penal, prin prisma urmatoarelor imprejurari:
      - valoarea relativ mica a alcoolemiei de 1,30-1,35 %0;
      - existenta serioaselor dubii cu privire la modalitatea de recoltare a robelor biologice;
      - inculpatul a consumat ,potrivit declaratiei sale doar doua pahare cu vin;
      - desi, pierzand controlul volanului si a distrus un gard, in cauza nu s-a formulat plangere penala intrucat inculpatul a achitat prejudiciul produs;
      - inculpatul a avut anterior comiterii faptei deduse judecatii o buna comportare, fiind salariat la o unitate militara, iar pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti a fost sincer si cooperant.
      Impotriva deciziei pronuntate de tribunal, a declarat recurs Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau criticand-o pentru netemeinicie, in sensul gresitei achitari, intrucat fapta comisa de inculpat, prezinta gradul de pericol al unei infractiuni.
      Instanta de control judiciar a constatat ca recursul Parchetului este intemeiat, pentru urmatoarele considerente:
      In conformitate cu prevederile art.18/1 din Codul penal, nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia dintre valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
      In aliniatul 2 al aceluiasi articol se precizeaza ca la stabilirea in concret a gradului de pericol social se fine seama de modul si mijloacele de savarsire ale faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita inculpatului.
      Examinand cauza prin prisma criteriilor susmentionate, Curtea a constatat ca fapta savarsita de catre inculpat prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
      Astfel, conducerea masinii pe drumurile publice de catre inculparea re avea o imbibatie alcoolica de l,30-l,35%0, constituie o fapta ce poate avea urmari dintre cele mai grave pentru viata, sanatatea sau integritatea corporala a altor persoane ca si pentru integritatea unor bunuri, ceea ce-i confera un caracter grav.
      Cat priveste motivarea instantei de apel, aceasta este neconvingatoare, incompleta si nesustinuta de probele existente la dosar. Referindu-se la un singur aspect al acestei motivari si anume ca exista serioase dubii privind recoltarea probelor biologice de la inculpat, tribunalul a ignorat procesul-verbal incheiat la data de 8 septembrie 2006 a fost semnat de catre inculpat, fara obiectiuni si necontestat ulterior de nimeni, din care rezulta ca acestuia i-au fost recoltate doua probe de sange, cu respectarea conditiilor legale.
      In schimb, tribunalul nu a facut nici o referire la faptul ca prin atitudinea sa, inculpatul a pus in pericol viata persoanelor aflate in masina pe care o conducea in stare de ebrietate, a persoanelor care circulau pe acelasi drum, netinand scama nici de urmarile grave ce au avut loc in momentul pierderii controlului volanului, respectiv accidentarea unui ocupant al masinii, care a fost internat in spital o perioada apreciabila de timp, dar care fiind cumnat cu inculpatul, nu a mai depus plangere penala impotriva acestuia.
      Desi rezulta din actele dosarului, totusi tribunalul a ignorat si imprejurarea ca in conditiile susmentionate, inculpatul a distrus un gard, a carei contravaloare a achitat-o proprietarului in timpul urmaririi penale, astfel ca nu s-a mai formulat plangere nici de catre acesta impotriva sa.
      Pentru motivele aratate, recursul Parchetului a fost admis, decizia casata, mentinandu-se ca temeinica si legala hotararea primei instante, care in mod corect a apreciat gradul de pericol social al faptei comise de catre inculpat, dispunand condamnarea acestuia, cu respectarea tuturor criteriilor legale privind individualizarea pedepsei aplicate.
      
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011