InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Secuiesc

Sentinta civila nr. 568/05.05.2010

(Sentinta civila nr. 568 din data de 05.05.2010 pronuntata de Judecatoria Targu-Secuiesc)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Targu-Secuiesc | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Secuiesc

Sentinta civila nr. 568/05.05.2010 pronuntata in dosarul nr. 1211/322/2009, judecator Raicea Liviu

Prin cererea formulata la data de 21 august 2009, conform plicului depus in original la fila nr. 10 si inregistrata la data de 24 august 2009, sub nr. dosar civil 1211/322/2009, al acestei instante contestatoarea-debitoare SC SCG SRL, cu sediul in……., a formulat contestatie la executare in dosarul executional nr. ……../……., emis de catre intimata - creditoare Primaria ….., solicitand instantei de judecata, ca prin hotararea judecatoreasca ce se va pronunta sa se dispuna urmatoarele:
Anularea actul intitulat „ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE”, nr. …..din data de ……, in dosarul executional nr. …../……, emis de catre intimata - creditoare Primaria ……..;
Incetarea executarii insasi; cu cheltuieli de judecata.
Cererea a fost legal timbrata cu 0,15 lei timbru judiciar plus suma de 191 lei taxa judiciara de timbru(fila 10 si 21).
Judecarea cauzei, avand in vedere faptul ca in momentul inregistrarii cererii a fost timbrata numai cu 10 lei taxa judiciara de timbru, a fost suspendata in baza dispozitiilor art. 155/1 C.pr.civ, in perioada 4 noiembrie 2009-16 noiembrie 2009, cu mentiunea ca impotriva Incheierii de suspendarea, intimata – creditoare a formulat recurs, recurs la care a renuntat la data de 12 ianuarie 2010, conform Deciziei civile nr. …../R din ……… a Tribunalului Covasna.
In motivarea  cererii se arata faptul ca nu s-au respectat dispozitiile art. 162 alin.1, alin., 2 alin.3, si alin.4  din OG nr. 92/2003 – Codul de procedura fiscala.
Totodata, se arata faptul ca s-a pornit executarea silita pentru suma de 342.520,72 lei, sens in care au fost scoase de creditoare intimata la licitatie bunuri imobile in valoare cu mult mai mare de 10.079.314 lei,  creanta contestata si care face obiectul dosarului …../322/2009, dosar care la data dezbaterii de fond a cauzei se afla in pronuntare la C.4., respectiv faptul ca raportul de evaluare nu cuprinde o detaliere a bunurilor imobile supuse evaluarii,  motiv pentru care a formulat contestatie la executare intemeiata pe prevederile art. 172, art. 173 si urmatoarele din Codul de  procedura fiscala, combinat cu dispozitiile art. 399 si urmatoarele C.pr.civ.
Totodata, s-a solicitat si suspendarea executarii silite, in conformitate cu dispozitiile  art. 403 alin.1 C.pr.civ., cerere cu privire la care avand in vedere ca nu s-a achitat 0,15 lei timbru judiciar, 10 lei taxa judiciara de timbru, precum si faptul ca nu s-a facut dovada consemnarii cautiunii in cuantum de 2000 lei, instanta nu se va pronunta.
Cu ocazia dezbaterii pe fond a cauzei, s-a invocat si nulitatea actului intitulat „ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE”, nr. ….. din data de 5 ………, in dosarul executional nr. ……/………., emis de catre intimata - creditoare Primaria ……. – Biroul Impozite si Taxe Locale, pe motivul ca acesta nu a fost semnat de Primarul ……., ci de conducatorul organului fiscal.
Intimata, a formulat Intampinare prin care a aratat faptul ca s-a respectat dispozitiile art.  162 din OG nr. 92/2003 – Codul de procedura fiscala, inclusiv dispozitiile art. 162 alin.4 lit.g cu privire la drepturile reale si privilegiile ce greveaza bunuri imobil, iar cu privire la raportul de evaluare acest aspect a fost solutionat in dosarul atasat nr. …../322/2009, sens in care instanta retine, ca prin Sentinta civila nr. … din data de …….., ramasa definitiva prin nerecurare, instanta nu s-a pronuntat si cu privire la faptul ca in vederea recuperarii unei creante in suma de 342.520,72 lei, s-ar fi scos la licitatie bunuri imobile in valoare cu mult mai mare de 10.079.314 lei.
Totodata s-a invocat exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare, exceptie pe care avand in vedere motivele contestatiei la executare, instanta a unit-o cu fondul.
Din materialul probator administrat in cauza, instanta retine in fapt urmatoarele:
Din actele depuse in dosarul atasat, nr. …./119/2009 al Tribunalului Covasna, la filele nr.6 -10, instanta retine urmatoarele:
Prin ACTUL intitulat „ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE”, nr. …… din data de ………., in dosarul executional nr. …../………, emis de catre intimata - creditoare Primaria ……… – Biroul Impozite si Taxe Locale, in conformitate cu  dispozitiile art. 162 alin.2 din OG nr. 92/2003, s-a facut cunoscut faptul ca la data de 21 august 2009, la sediul Primariei ………, se vor vinde prin licitatie urmatoarele bunuri proprietatea debitoarei SC SCG SRL, si anume: teren aferent in suprafata de 44928 m.p. inscris in CF nr. .. , ……, ……, ……, ….., ….., ……., ……., …….., ……., ……, …….. .
S-a fixat pretul de inceperea a licitatiei la suma de 10.079.314 lei, pentru  recuperarea creantei in suma de 342.520,72 lei, reprezentand impozit pe cladiri, impozit pe teren , penalitatii de intarziere aferente, cheltuieli de executare si onorariul avocatial.
S-a aratat faptul ca bunurile imobile mai sus mentionate sunt grevate in favoarea ASPMTS in dosarul executional al executorului judecatoresc ……… (caruia a fost comunicat anuntul la data de 6 august 2009, conform actelor depuse in dosarul atasat la filele nr. 14-15).
S-a facut si mentiunea ca respectivul anunt a fost afisat la data de 6 august 2009.
Instanta retine faptul ca din procesele verbale depuse la filele nr. 8, 9 in dosarul atasat, rezulta faptul ca respectivul „ANUNT PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE” a fost afisat la sediul contestatoarei debitoare la data de 6 august 2009, atat la sediul din mun. ……, cat si la sediul din mun. ……….
Instanta retine faptul ca respectiva publicatie de vanzare a fost publicata si in presa(fila nr. 10 din dosarul atasat).
In drept, potrivit dispozitiilor art. 162 din OG nr. 92/2003  „ Vanzarea bunurilor la licitatie:(1) Pentru valorificarea bunurilor sechestrate prin vanzare la licitatie organul de executare este obligat sa efectueze publicitatea vanzarii cu cel putin 10 zile inainte de data fixata pentru desfasurarea licitatiei;  (2) Publicitatea vanzarii se realizeaza prin afisarea anuntului privind vanzarea la sediul organului de executare, al primariei in a carei raza teritoriala se afla bunurile sechestrate, la sediul si domiciliul debitorului, la locul vanzarii, daca acesta este altul decat cel unde se afla bunurile sechestrate, pe imobilul scos la vanzare, in cazul vanzarii bunurilor imobile, si prin anunturi intr-un cotidian national de larga circulatie, intr-un cotidian local, in pagina de internet sau, dupa caz, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si prin alte modalitati prevazute de lege. (3) Despre data, ora si locul licitatiei vor fi instiintati si debitorul, custodele, administratorul-sechestru, precum si titularii drepturilor reale si ai sarcinilor care greveaza bunul urmarit.  (4) Anuntul privind vanzarea cuprinde urmatoarele elemente: a) denumirea organului fiscal emitent;   b) data la care a fost emis; c) numele si semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului fiscal emitent; d) numarul dosarului de executare silita;     e) bunurile care se ofera spre vanzare si descrierea lor sumara; f) pretul de evaluare ori pretul de pornire a licitatiei, in cazul vanzarii la licitatie, pentru fiecare bun oferit spre vanzare;g) indicarea, daca este cazul, a drepturilor reale si a privilegiilor care greveaza bunurile; h) data, ora si locul vanzarii; i) invitatia, pentru toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor, sa instiinteze despre aceasta organul de executare inainte de data stabilita pentru vanzare; j) invitatia catre toti cei interesati in cumpararea bunurilor sa se prezinte la termenul de vanzare la locul fixat in acest scop si pana la acel termen sa prezinte oferte de cumparare; k) mentiunea ca ofertantii sunt obligati sa depuna in cazul vanzarii la licitatie, pana la termenul prevazut la alin. (7), o taxa de participare ori o scrisoare de garantie bancara, reprezentand 10% din pretul de pornire a licitatiei;  l) mentiunea ca toti cei interesati in cumpararea bunurilor trebuie sa prezinte dovada emisa de organele fiscale ca nu au obligatii fiscale restante; m) data afisarii publicatiei de vanzare. (5) Licitatia se tine la locul unde se afla bunurile sechestrate sau la locul stabilit de organul de executare, dupa caz.
  Astfel, din cele mai sus aratate, instanta conchide faptul ca ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE a fost intocmit cu respectarea dispozitiilor  art. 162 din OG nr. 92/2003, iar cu privire la exceptia nulitatii absolute a actului de mai sus, instanta conchide faptul ca acesta cuprinde toate elementele prevazute de lege, inclusiv mentiunea prevazuta la art. 162 alin.4 lit.c din OG nr. 92/2003, si „anume numele si semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului fiscal emitent”, motiv pentru care va respinge EXCEPTIA NULITATII ABSOLUTE a actului intitulat „ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE”, nr. ……. din data de ………., emis de catre intimata - creditoare Primaria ……, reprezentata prin Primarul ……., in dosarul executional nr. ……./…………...
In drept, potrivit dispozitiilor art. 172 din OG nr.92/2003, „ (1) Persoanele interesate pot face contestatie impotriva oricarui act de executare efectuat cu incalcarea prevederilor prezentului cod de catre organele de executare, precum si in cazul in care aceste organe refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile legii.  (3) Contestatia poate fi facuta si impotriva titlului executoriu in temeiul caruia a fost pornita executarea, in cazul in care acest titlu nu este o hotarare data de o instanta judecatoreasca sau de alt organ jurisdictional si daca pentru contestarea lui nu exista o alta procedura prevazuta de lege. (4) Contestatia se introduce la instanta judecatoreasca competenta si se judeca in procedura de urgenta”.
    In drept, potrivit dispozitiilor art. 173 din OG nr.92/2003 „(1) Contestatia se poate face in termen de 15 zile, sub sanctiunea decaderii, de la data cand: a) contestatorul a luat cunostinta de executarea ori de actul de executare pe care le contesta, din comunicarea somatiei sau din alta instiintare primita ori, in lipsa acestora, cu ocazia efectuarii executarii silite sau in alt mod”, termen care a inceputa sa curga la data de 6 august 2009, si a expirat la data de 24 august 2009 si astfel avand in vedere faptul ca actul intitulat ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE a fost afisat la sediul contestatoarei debitoare la data de 6 august 2009, atat la sediul din mun. …….., cat si la sediul din mun. ………, iar contestatoare debitoare a formulat contestatie la executare, in termenul legal de 15 zile, instanta va respinge exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare, exceptie invocata de catre creditoare- intimata.
In acest context, in urma respingerii exceptiilor, instanta va  respinge ca neintemeiata,  atat contestatia la executare formulata de catre contestatoarea-debitoare SC SCG SRL, cu sediul ………, in sensul ca actul intitulat „ANUNTUL PRIVIND VANZAREA PENTRU BUNURI IMOBILE”, nr. …. din data de …….., in dosarul executional nr. ……./………., emis de catre intimata - creditoare Primaria ……, cat si   capatul de cerere avand ca obiect incetarea executarii silite, pornita impotriva contestatoarei -debitoare SC SCG SRL in dosarul executional nr. …/…..., al intimatei - creditoare Primaria ……, reprezentata prin Primarul ………., aceasta pe motivul ca potrivit dispozitiilor art. 174 pct. 3 din OG nr. 92/2003 numai in ipoteza in care instanta de judecata admite contestatia la executare, aceasta poate dispune „anularea actului de executare contestat….,respectiv,  incetarea executarii insesi…”.
In baza dispozitiilor art. 274 C.pr.civ., va obliga pe contestatoare la plata sumei 8.925 lei, cheltuieli de judecata catre creditoare intimata, onorariul avocatial, conform Facturii fiscale nr.89 din data de 5 octombrie 2009, si Ordinului de plata din data de 23 octombrie 2009, depuse la dosar la filele nr. 27,28. 
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013