DOSAR NR. .........................
JUDECATORIA SECTORULUI ..............................
SENTINTA PENALA NR.
SEDINTA PUBLICA DE LA ..................................
INSTANTA COMPUSA DIN
PRESEDINTE : ..........................................
GREFIER : .............................................
Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror ...................................
Pe rol solutionarea cauzei penale de fata privind pe inculpata .................................., trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru savarsirea infr. prev. de art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 291 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen., si ................................., trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru savarsirea infr. prev. de art.26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 290 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
Dezbaterile au avut loc la termenul din data de .................................. fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de astazi, cand
I N S T A N T A
Deliberand asupra cauzei penale de fata, instanta constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului ............................. nr..........................., inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. ....................................... s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatei ................................................ pentru savarsirea infractiunilor de intelaciune si uz de fals, prevazute de art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 291 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen., si a inculpatei ................................., pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazute de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 290 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca, la data de 06.06.2006 invinuita ............................... administrator al .................................., a completat pe numele invinuitei ......................................... o adeverinta de venit, ce atesta calitatea acesteia de angajat in functia de vanzator la societatea administrata, calitate ce nu corespundea adevarului, act pe care l-a semnat atat in calitate de reprezentant al societatii, cat si in calitate de director economic, sub numele contabilei societatii. S-a mai retinut ca, ulterior, la data de ......................, invinuita .......................... a depus la ..................................... adeverinta de venit, cunoscand ca datele atestate prin aceasta nu corespund adevarului, precum si cererea pentru acordarea unui credit pentru nevoi pesonale in valoare de ...........................lei pentru o perioada de ..................... ani, la data de ............................ semnand conventia de credit nr. ......................., si primind totodata suma cu care a fost creditata.
In cursul urmaririi penale, prin adresa nr. .............................. (f......................... d.u.p.), partea vatamata ...................................... s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de .................................. lei.
Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a fost stabilita pe baza urmatorului material probator: inscrisurile inaintate de partea vatamata ............................................: conventia de credit, planul de rambusare, contractul de deschidere cont, declaratie angajator, cerere de credit, adeverinta de venit, carte de identitate (f................................................... d.u.p.), raport de constatare tehnico-stiintifica grafoscopica nr. ........................... din .......................... (f....................... d.u.p.), declaratiile invinuitei ........................ (f...................... ................ d.u.p.), declaratiile invinuitei .................... (f..................... d.u.p.).
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiate inculpatele, declaratiile acestora fiind consemnate la filele ..................................... din dosar, si au fost atasate la dosar fisele de cazier ale acestora (f...................). Totodata, au fost administrate probe in circumstantiere constand in caracterizarile depuse la filele ...................... din dosar.
Analizand materialul probator administrat in cursul urmaririi penale si in cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In cursul anului .........................., inculpata ......................... a cunoscut-o pe inculpata ................., administrator al .............................., avand ca obiect de activitate - comertul cu produse alimentare si nealimentare, cu sediul in jud. ................ str. ..................... nr. ......................... ....................... Intrucat inculpata ....................................., care nu avea nici o sursa de venit, a acumulat datorii in valoare de ...............................lei la magazinul societatii mentionate, inculpata ................................... i-a propus acesteia sa contracteze un imprumut de la o institutie bancara, cu ajutorul careia sa achite suma datorata.
In acest scop, la data de ..........................., inculpata ............................... a completat pe numele inculpatei .................................... o adeverinta de venit, ce atesta, in mod neadevarat, calitatea acesteia de angajat in functia de vanzator al societatii comerciale mai sus mentionate. Inculpata ............................... a semnat respectiva adeverinta atat in calitate de reprezentant al societatii, cat si in calitate de director economic, sub numele contabilei societatii.
Ulterior, la data de ..........................., inculpata ........................... s-a prezentat la sediul ............................., depunand o cerere pentru acordarea unui credit pentru nevoi personale, atasand acesteia adeverinta de venit completata de inculpata .................................. La data de ............................, inculpata ............................. a semnat conventia de credit nr. ........................, primind un credit de ......................lei pe o perioada de .......................ani.
Aceasta situatie de fapt rezuta din coroborarea declaratiilor de recunoastere ale celor doua inculpate (f..............................) cu inscrisurile depuse la dosar de partea vatamata .............................., respectiv cererea de credit a inculpatei ................................. (f.............................. d.u.p.), contractul de credit semnat de aceasta (f......................................... d.u.p.), si adeverinta de venit atasata la fila ....................... d.u.p.
Totodata, din declaratiile ambelor inculpate (f...........................) rezulta ca din banii contractati cu titlu de credit, inculpata ............................. a pastrat suma de ................... lei, restul banilor fiind pastrati de inculpata ......................................, care s-a angajat sa achite ratele lunare datorate bancii, pana la momentul in care inculpata .................................. s-ar fi angajat si ar fi avut astfel resursele financiare necesare pentru a suporta ratele aferente creditului contractat.
Raportul de constatare tehnico-stiintifica grafoscopica nr. .................. (f.................... d.u.p.) atesta faptul ca adeverinta de venit din data de ................. (f........................... d.u.p.), utilizata la contractarea creditului, a fost executata in intregime de inculpata Toma Mariea.
I. In drept, fapta inculpatei ........................... care, in data de ......................................., a indus in eroare pe reprezentantii partii civile .............................................., prin prezentarea unei adeverinte de venit ce atesta calitatea neadevarata a acesteia de angajat al ..................................................., in scopul de a obtine un credit pentru nevoi personale in valoare de .............................. lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in varianta calificata, prevazuta de art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.pen.
Fapta inculpatei ................................ care, in ..................................., a utilizat adeverinta de venit completata de inculpata ........................., care atesta in mod neadevarat calitatea sa de angajat al acestei societati in vederea contractarii unui credit de la partea civila ...................................... intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals prevazuta de art. 291 C.pen.
II. Fapta inculpatei ................................... care, in cursul anului ..............................., a ajutat-o pe inculpata ....................................... sa contracteze un credit de la partea civila .................................., prin inducerera acesteia in eroare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la inselaciune in varianta calificata, prevazuta de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.pen.
Complicitatea inculpatei la savarsirea infractiunii de inselaciune s-a realizat pe de-o parte prin fabricarea adeverintei de venit ce a servit la contractarea creditului de catre inculpata ..............................., si pe de alta parte, prin ajutorul efectiv acordat la completarea cererii de credit a aceleiasi inculpate. Actele de complicitate au fost astfel atat anterioare cat si concomitente savarsirii infractiunii, si au fost savartite cu intentie directa, inculpata prevazand rezultatul faptei sale, respectiv inducerea in eroare a partii civile, si urmarind producerea lui, pentru obtinerea unui credit.
Fapta inculpatei ......................... care, in data de ..............................., a executat inscrisul fals constand in adeverinta de venit ce atesta calitatea neadevarata a inculpatei ................ de angajat al ............................, in vederea contractarii unui credit de la partea civila ......................................., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C.pen.
Pentru individualizarea pedepselor aplicate, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72 C.pen., raportate la fiecare fapta si fiecare inculpata.
Cu privire la inculpata �����������., instanta va avea in vedere circumstantele personale ale inculpatei precum si cele ale savarsirii infractiunii, respectiv faptul ca aceasta are trei copii minori de ingrijirea si educarea carora se ocupa, ca nu avea nici o sursa de venit pentru intretinerea acestora, precum si faptul ca a contractat creditul ca urmare a datoriei catre cealalta inculpata, care a convins-o sa-I remita in intregime suma de bani ce urma s-o obtina de la banca, asumandu-si plata ratelor. Acest din urma aspect constituie, in opinia instanta, o circumstanta ce are caracter atenuant, motiv pentru care va fi retinuta ca atare, in baza art. 74 alin. 2 C.pen. In consecinta, instanta va cobori pedepsele pentru fiecare dintre cele doua infractiuni comise sub minimul prevazut de lege, respectiv cate un an inchisoare pentru inselaciune, si o luna inchisoare pentru uz de fals, aceste cuantumuri fiind suficiente pentru a asigura scopul educativ, preventiv si represiv al pedepsei.
Aplicand dispozitiile de la concursul de infractiuni, instanta va contopi cele doua pedepse, urmand ca inculpata sa execute pedeapsa cea mai grea de un an inchisoare.
Raportat la inculpata �����������, instanta va retine ca, desi actele sale de participatie la savarsirea infractiunii au avut natura unor acte de complicitate, initiativa comiterii acestora i-a apartinut, iar banii contractati cu titlu de credit i-au revenit aproape in totalitate acesteia.
Instanta va retine faptul ca inculpata a avut intentia de a plati ratele de credit, evitand astfel pagubirea partii civile, fapt probat de achitarea efectiva de catre inculpata a primelor rate (astfel cum rezulta din planul de rambursare depus departea civia la f�������.. d.u.p.). De asemenea, va avea in vedere faptul ca inculpata nu are antecedente penale, astfel cum rezuta din fisa de cazier aflata la fila ��������.. din dosar, si ca a avut o conduita buna inainte de savarsirea faptei, fiind pe deplin integrata in societate si detinand functia de administrator la .......................................... In raport de aceste aspecte, va retine incidenta art. 74 alin. 1 lit. a C.pen., si va cobori pedepsele pentru fiecare dintre cele doua infractiuni comise sub minimul prevazut de lege, aplicand un an sase luni inchisoare pentru complicitate la inselaciune, si o luna inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, aceste cuantumuri fiind suficiente pentru a asigura scopul educativ, preventiv si represiv al pedepsei.
Si in acest caz instanta va contopi cele �������� pedepse aplicate, faptele fiind concurente, inculpata avand de executat pedeapsa cea mai grea de �����. an si ����������.luni inchisoare.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savarsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatelor duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala, respectiv dreptul a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dar nu si dreptul de a alege precum si existenta unei nedemnitati privind dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen., motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe perioada executarii pedepsei in conditiile si pe durata stabilite de art.71 cod penal.
Ca modalitate de executare a pedepsei, instanta constata ca nu se impune incarcerarea inculpatelor fata de circumstantele sale personale, fiind indeplinite conditiile prev. de art.81 si urm. C.pen. cu privire la suspendarea conditionata a executarii pedepsei, aceasta fiind suficienta pentru a asigura intr-un mod optim reintegrarea in societate a inculpatelor, cu impulsul de a nu mai comite infractiuni, in caz contrar urmand sa execute alaturat si aceasta pedeapsa. Va fi suspendata in acest sens executarea pedepsei, pe un termen de incercare de .............................. ani, respectiv .............. ani si ............................ luni.
Datorita incompatibilitatii dintre suspendarea conditionata a executarii pedepsei si natura pedepsei accesorii, ca sanctiune aplicata pe langa pedeapsa cu inchisoarea, in temeiul art. 71 alin. 5 C.pen., executarea pedepsei accesorii aplicate se suspenda de asemenea.
Inculpatelor le va fi atrasa atentia asupra dispozitiilor 83 C. pen., privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate, in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare.
Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca partea vatamata - in conformitate cu art. 14 C.pen. - s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatelor la plata sumei de ............................ lei catre aceasta reprezentand daune materiale.
In cauza s-a facut dovada existentei unor fapte ilicite, constand in infractiunile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, savarsite de cele doua inculpate, precum si a vinovatiei acestora la comiterea respectivelor fapte. Prejudiciul material direct suferit de partea civila s-a concretizat in suma de bani pe care inculpatele au obtinut-o de la aceasta in mod fraudulos si pe care nu au mai putut sa o returneze, legatura de cauzalitate fiind implicita.
Prejudiciul material suferit de partea civila consta in diferenta dintre suma totala datorata de inculpata ............................... si ratele achitate de inculpata .................................., in numele acesteia, respectiv suma de ............................. lei.
Retinand ca, in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 998-999 C.civ. pentru a opera raspunderea civila delictuala a celor doua inculpate, respectiv fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu, si vinovatia, instanta va admite actiunea civila si va obliga cele doua inculpate la plata sumei de ....................... lei. Avand in vedere dispozitiile art. 1003 C.civ., cele doua inculpate vor raspunde in solidar pentru repararea prejudiciului produs.
In baza art.348 C.p.p. instanta va anula inscrisul falsificat de inculpata ................................... respectiv adeverinta de venit nr.................................... emisa pe numele inculpatei .............................................
In baza art. 191 alin. 2 C.p.p., instanta va obliga inculpatele la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARA?TE:
I. In baza art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. cu aplicarea art.74 al.2 C.pen. si a art.76 lit.c C.pen. condamna pe inculpata ........................ (fosta .......................), fiica lui .....................si .............................., nascuta la data de .............................., in ........................ domiciliata in ......................., str. ..........................., nr. ...................., bl. .........................., sc. ....................., et. .........................., ap. .............., sector ......................, fara forme legale, in ............................ Intr. ................................, nr. ................, jud. ........................, cetatean roman, ......................, casatorita, ......................., fara ocupatie, ............................. nr. ......................... fara antecedente penale, ..........................., la ............................... an inchisoare pentru inselaciune.
In baza art.291 C.pen. cu aplicarea art.74 al.2 C.pen. si a art.76 lit.e C.pen. condamna pe inculpata ..................................... la ................. inchisoare, pentru uz de fals.
Conform art.34 lit.b C.pen. rap. la art.33 lit.a C.pen. contopeste pedepsele mai sus mentionate, inculpata urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de .................................inchisoare.
In temeiul art.71 C.pen. interzice inculpatei pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II-a si b C.pen.
In temeiul art. 81 C.pen. suspenda conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de ............................... conform art.82 C.pen.
In temeiul 71 al.5 C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii pe un termen de incercare de .........................................
Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 C.pen., referitoare la revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare.
II. In baza art.26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. cu aplicarea art.74 lit.a C.pen. si a art.76 lit.c C.pen. condamna pe inculpata .........................., fiica lui .................................................... si ............................., nascuta la data de .................................., in comuna ........................., jud. ..........................., domicliata in orasul ............................., str. ............................., nr ..........................., jud. .............................. cetatean roman, ........................, casatorita, ................................., ............................ fara antecedente penale, ........................., la .................an si ..................... luni inchisoare pentru complicitate la inselaciune.
In baza art.290 C.pen. cu aplicarea art.74 lit.a C.pen. si a art.76 lit.e C.pen. condamna pe inculpata ................................ la o luna inchisoare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Conform art.34 lit.b C.pen. rap. la art.33 lit.a C.pen. contopeste pedepsele mai sus mentionate, inculpata urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de ................ an si ..............................luni inchisoare.
In temeiul art.71 C.pen. interzice inculpatei pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II-a si b C.pen.
In temeiul art. 81 C.pen. suspenda conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de ............... ani si .......................luni conform art.82 C.pen.
In temeiul 71 al.5 C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii pe un termen de incercare de ............... ani si ..........................luni.
Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 C.pen., referitoare la revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare.
In temeiul art.14 C.p.p. rap. la art.346 C.p.p. si la art.998-999 C.civ. admite actiunea partii civile ....................................... si obliga inculpatele in solidar la plata sumei de ................................................. lei daune materiale catre aceasta.
In baza art.348 C.p.p. anuleaza inscrisul falsificat respectiv adeverinta de venit nr...................................... pe numele inculpatei ...........................................................
In baza art.191 al.2 C.pen. obliga inculpata ........................................ la plata sumei de ................................ de lei cheltuieli judiciare catre stat si inculpata .....................................la plata sumei de ................................ lei cheltuieli judiciare fata de stat din care onorariul aparatorului din oficiu .................................. in cuantum de ................................ de lei, va fi avansat din fondurile Ministerului de Justitie.
Cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru inculpate si de la comunicare pentru partea civila.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ........................................
PRESEDINTE GREFIER
??
??
??
??
JUDECATORIA SECTORULUI ..............................
SENTINTA PENALA NR.
SEDINTA PUBLICA DE LA ..................................
INSTANTA COMPUSA DIN
PRESEDINTE : ..........................................
GREFIER : .............................................
Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror ...................................
Pe rol solutionarea cauzei penale de fata privind pe inculpata .................................., trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru savarsirea infr. prev. de art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 291 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen., si ................................., trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru savarsirea infr. prev. de art.26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 290 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
Dezbaterile au avut loc la termenul din data de .................................. fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de astazi, cand
I N S T A N T A
Deliberand asupra cauzei penale de fata, instanta constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului ............................. nr..........................., inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. ....................................... s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatei ................................................ pentru savarsirea infractiunilor de intelaciune si uz de fals, prevazute de art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 291 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen., si a inculpatei ................................., pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazute de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. si art. 290 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca, la data de 06.06.2006 invinuita ............................... administrator al .................................., a completat pe numele invinuitei ......................................... o adeverinta de venit, ce atesta calitatea acesteia de angajat in functia de vanzator la societatea administrata, calitate ce nu corespundea adevarului, act pe care l-a semnat atat in calitate de reprezentant al societatii, cat si in calitate de director economic, sub numele contabilei societatii. S-a mai retinut ca, ulterior, la data de ......................, invinuita .......................... a depus la ..................................... adeverinta de venit, cunoscand ca datele atestate prin aceasta nu corespund adevarului, precum si cererea pentru acordarea unui credit pentru nevoi pesonale in valoare de ...........................lei pentru o perioada de ..................... ani, la data de ............................ semnand conventia de credit nr. ......................., si primind totodata suma cu care a fost creditata.
In cursul urmaririi penale, prin adresa nr. .............................. (f......................... d.u.p.), partea vatamata ...................................... s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de .................................. lei.
Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a fost stabilita pe baza urmatorului material probator: inscrisurile inaintate de partea vatamata ............................................: conventia de credit, planul de rambusare, contractul de deschidere cont, declaratie angajator, cerere de credit, adeverinta de venit, carte de identitate (f................................................... d.u.p.), raport de constatare tehnico-stiintifica grafoscopica nr. ........................... din .......................... (f....................... d.u.p.), declaratiile invinuitei ........................ (f...................... ................ d.u.p.), declaratiile invinuitei .................... (f..................... d.u.p.).
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiate inculpatele, declaratiile acestora fiind consemnate la filele ..................................... din dosar, si au fost atasate la dosar fisele de cazier ale acestora (f...................). Totodata, au fost administrate probe in circumstantiere constand in caracterizarile depuse la filele ...................... din dosar.
Analizand materialul probator administrat in cursul urmaririi penale si in cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In cursul anului .........................., inculpata ......................... a cunoscut-o pe inculpata ................., administrator al .............................., avand ca obiect de activitate - comertul cu produse alimentare si nealimentare, cu sediul in jud. ................ str. ..................... nr. ......................... ....................... Intrucat inculpata ....................................., care nu avea nici o sursa de venit, a acumulat datorii in valoare de ...............................lei la magazinul societatii mentionate, inculpata ................................... i-a propus acesteia sa contracteze un imprumut de la o institutie bancara, cu ajutorul careia sa achite suma datorata.
In acest scop, la data de ..........................., inculpata ............................... a completat pe numele inculpatei .................................... o adeverinta de venit, ce atesta, in mod neadevarat, calitatea acesteia de angajat in functia de vanzator al societatii comerciale mai sus mentionate. Inculpata ............................... a semnat respectiva adeverinta atat in calitate de reprezentant al societatii, cat si in calitate de director economic, sub numele contabilei societatii.
Ulterior, la data de ..........................., inculpata ........................... s-a prezentat la sediul ............................., depunand o cerere pentru acordarea unui credit pentru nevoi personale, atasand acesteia adeverinta de venit completata de inculpata .................................. La data de ............................, inculpata ............................. a semnat conventia de credit nr. ........................, primind un credit de ......................lei pe o perioada de .......................ani.
Aceasta situatie de fapt rezuta din coroborarea declaratiilor de recunoastere ale celor doua inculpate (f..............................) cu inscrisurile depuse la dosar de partea vatamata .............................., respectiv cererea de credit a inculpatei ................................. (f.............................. d.u.p.), contractul de credit semnat de aceasta (f......................................... d.u.p.), si adeverinta de venit atasata la fila ....................... d.u.p.
Totodata, din declaratiile ambelor inculpate (f...........................) rezulta ca din banii contractati cu titlu de credit, inculpata ............................. a pastrat suma de ................... lei, restul banilor fiind pastrati de inculpata ......................................, care s-a angajat sa achite ratele lunare datorate bancii, pana la momentul in care inculpata .................................. s-ar fi angajat si ar fi avut astfel resursele financiare necesare pentru a suporta ratele aferente creditului contractat.
Raportul de constatare tehnico-stiintifica grafoscopica nr. .................. (f.................... d.u.p.) atesta faptul ca adeverinta de venit din data de ................. (f........................... d.u.p.), utilizata la contractarea creditului, a fost executata in intregime de inculpata Toma Mariea.
I. In drept, fapta inculpatei ........................... care, in data de ......................................., a indus in eroare pe reprezentantii partii civile .............................................., prin prezentarea unei adeverinte de venit ce atesta calitatea neadevarata a acesteia de angajat al ..................................................., in scopul de a obtine un credit pentru nevoi personale in valoare de .............................. lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune in varianta calificata, prevazuta de art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.pen.
Fapta inculpatei ................................ care, in ..................................., a utilizat adeverinta de venit completata de inculpata ........................., care atesta in mod neadevarat calitatea sa de angajat al acestei societati in vederea contractarii unui credit de la partea civila ...................................... intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals prevazuta de art. 291 C.pen.
II. Fapta inculpatei ................................... care, in cursul anului ..............................., a ajutat-o pe inculpata ....................................... sa contracteze un credit de la partea civila .................................., prin inducerera acesteia in eroare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la inselaciune in varianta calificata, prevazuta de art. 26 C.pen. rap. la art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.pen.
Complicitatea inculpatei la savarsirea infractiunii de inselaciune s-a realizat pe de-o parte prin fabricarea adeverintei de venit ce a servit la contractarea creditului de catre inculpata ..............................., si pe de alta parte, prin ajutorul efectiv acordat la completarea cererii de credit a aceleiasi inculpate. Actele de complicitate au fost astfel atat anterioare cat si concomitente savarsirii infractiunii, si au fost savartite cu intentie directa, inculpata prevazand rezultatul faptei sale, respectiv inducerea in eroare a partii civile, si urmarind producerea lui, pentru obtinerea unui credit.
Fapta inculpatei ......................... care, in data de ..............................., a executat inscrisul fals constand in adeverinta de venit ce atesta calitatea neadevarata a inculpatei ................ de angajat al ............................, in vederea contractarii unui credit de la partea civila ......................................., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C.pen.
Pentru individualizarea pedepselor aplicate, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 72 C.pen., raportate la fiecare fapta si fiecare inculpata.
Cu privire la inculpata �����������., instanta va avea in vedere circumstantele personale ale inculpatei precum si cele ale savarsirii infractiunii, respectiv faptul ca aceasta are trei copii minori de ingrijirea si educarea carora se ocupa, ca nu avea nici o sursa de venit pentru intretinerea acestora, precum si faptul ca a contractat creditul ca urmare a datoriei catre cealalta inculpata, care a convins-o sa-I remita in intregime suma de bani ce urma s-o obtina de la banca, asumandu-si plata ratelor. Acest din urma aspect constituie, in opinia instanta, o circumstanta ce are caracter atenuant, motiv pentru care va fi retinuta ca atare, in baza art. 74 alin. 2 C.pen. In consecinta, instanta va cobori pedepsele pentru fiecare dintre cele doua infractiuni comise sub minimul prevazut de lege, respectiv cate un an inchisoare pentru inselaciune, si o luna inchisoare pentru uz de fals, aceste cuantumuri fiind suficiente pentru a asigura scopul educativ, preventiv si represiv al pedepsei.
Aplicand dispozitiile de la concursul de infractiuni, instanta va contopi cele doua pedepse, urmand ca inculpata sa execute pedeapsa cea mai grea de un an inchisoare.
Raportat la inculpata �����������, instanta va retine ca, desi actele sale de participatie la savarsirea infractiunii au avut natura unor acte de complicitate, initiativa comiterii acestora i-a apartinut, iar banii contractati cu titlu de credit i-au revenit aproape in totalitate acesteia.
Instanta va retine faptul ca inculpata a avut intentia de a plati ratele de credit, evitand astfel pagubirea partii civile, fapt probat de achitarea efectiva de catre inculpata a primelor rate (astfel cum rezulta din planul de rambursare depus departea civia la f�������.. d.u.p.). De asemenea, va avea in vedere faptul ca inculpata nu are antecedente penale, astfel cum rezuta din fisa de cazier aflata la fila ��������.. din dosar, si ca a avut o conduita buna inainte de savarsirea faptei, fiind pe deplin integrata in societate si detinand functia de administrator la .......................................... In raport de aceste aspecte, va retine incidenta art. 74 alin. 1 lit. a C.pen., si va cobori pedepsele pentru fiecare dintre cele doua infractiuni comise sub minimul prevazut de lege, aplicand un an sase luni inchisoare pentru complicitate la inselaciune, si o luna inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, aceste cuantumuri fiind suficiente pentru a asigura scopul educativ, preventiv si represiv al pedepsei.
Si in acest caz instanta va contopi cele �������� pedepse aplicate, faptele fiind concurente, inculpata avand de executat pedeapsa cea mai grea de �����. an si ����������.luni inchisoare.
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savarsite, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatelor duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala, respectiv dreptul a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dar nu si dreptul de a alege precum si existenta unei nedemnitati privind dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen., motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe perioada executarii pedepsei in conditiile si pe durata stabilite de art.71 cod penal.
Ca modalitate de executare a pedepsei, instanta constata ca nu se impune incarcerarea inculpatelor fata de circumstantele sale personale, fiind indeplinite conditiile prev. de art.81 si urm. C.pen. cu privire la suspendarea conditionata a executarii pedepsei, aceasta fiind suficienta pentru a asigura intr-un mod optim reintegrarea in societate a inculpatelor, cu impulsul de a nu mai comite infractiuni, in caz contrar urmand sa execute alaturat si aceasta pedeapsa. Va fi suspendata in acest sens executarea pedepsei, pe un termen de incercare de .............................. ani, respectiv .............. ani si ............................ luni.
Datorita incompatibilitatii dintre suspendarea conditionata a executarii pedepsei si natura pedepsei accesorii, ca sanctiune aplicata pe langa pedeapsa cu inchisoarea, in temeiul art. 71 alin. 5 C.pen., executarea pedepsei accesorii aplicate se suspenda de asemenea.
Inculpatelor le va fi atrasa atentia asupra dispozitiilor 83 C. pen., privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate, in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare.
Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca partea vatamata - in conformitate cu art. 14 C.pen. - s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatelor la plata sumei de ............................ lei catre aceasta reprezentand daune materiale.
In cauza s-a facut dovada existentei unor fapte ilicite, constand in infractiunile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, savarsite de cele doua inculpate, precum si a vinovatiei acestora la comiterea respectivelor fapte. Prejudiciul material direct suferit de partea civila s-a concretizat in suma de bani pe care inculpatele au obtinut-o de la aceasta in mod fraudulos si pe care nu au mai putut sa o returneze, legatura de cauzalitate fiind implicita.
Prejudiciul material suferit de partea civila consta in diferenta dintre suma totala datorata de inculpata ............................... si ratele achitate de inculpata .................................., in numele acesteia, respectiv suma de ............................. lei.
Retinand ca, in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 998-999 C.civ. pentru a opera raspunderea civila delictuala a celor doua inculpate, respectiv fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu, si vinovatia, instanta va admite actiunea civila si va obliga cele doua inculpate la plata sumei de ....................... lei. Avand in vedere dispozitiile art. 1003 C.civ., cele doua inculpate vor raspunde in solidar pentru repararea prejudiciului produs.
In baza art.348 C.p.p. instanta va anula inscrisul falsificat de inculpata ................................... respectiv adeverinta de venit nr.................................... emisa pe numele inculpatei .............................................
In baza art. 191 alin. 2 C.p.p., instanta va obliga inculpatele la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARA?TE:
I. In baza art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. cu aplicarea art.74 al.2 C.pen. si a art.76 lit.c C.pen. condamna pe inculpata ........................ (fosta .......................), fiica lui .....................si .............................., nascuta la data de .............................., in ........................ domiciliata in ......................., str. ..........................., nr. ...................., bl. .........................., sc. ....................., et. .........................., ap. .............., sector ......................, fara forme legale, in ............................ Intr. ................................, nr. ................, jud. ........................, cetatean roman, ......................, casatorita, ......................., fara ocupatie, ............................. nr. ......................... fara antecedente penale, ..........................., la ............................... an inchisoare pentru inselaciune.
In baza art.291 C.pen. cu aplicarea art.74 al.2 C.pen. si a art.76 lit.e C.pen. condamna pe inculpata ..................................... la ................. inchisoare, pentru uz de fals.
Conform art.34 lit.b C.pen. rap. la art.33 lit.a C.pen. contopeste pedepsele mai sus mentionate, inculpata urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de .................................inchisoare.
In temeiul art.71 C.pen. interzice inculpatei pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II-a si b C.pen.
In temeiul art. 81 C.pen. suspenda conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de ............................... conform art.82 C.pen.
In temeiul 71 al.5 C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii pe un termen de incercare de .........................................
Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 C.pen., referitoare la revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare.
II. In baza art.26 C.pen. rap. la art. 215 al.1,2 si 3 C.pen. cu aplicarea art.74 lit.a C.pen. si a art.76 lit.c C.pen. condamna pe inculpata .........................., fiica lui .................................................... si ............................., nascuta la data de .................................., in comuna ........................., jud. ..........................., domicliata in orasul ............................., str. ............................., nr ..........................., jud. .............................. cetatean roman, ........................, casatorita, ................................., ............................ fara antecedente penale, ........................., la .................an si ..................... luni inchisoare pentru complicitate la inselaciune.
In baza art.290 C.pen. cu aplicarea art.74 lit.a C.pen. si a art.76 lit.e C.pen. condamna pe inculpata ................................ la o luna inchisoare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Conform art.34 lit.b C.pen. rap. la art.33 lit.a C.pen. contopeste pedepsele mai sus mentionate, inculpata urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de ................ an si ..............................luni inchisoare.
In temeiul art.71 C.pen. interzice inculpatei pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit.a teza a II-a si b C.pen.
In temeiul art. 81 C.pen. suspenda conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de ............... ani si .......................luni conform art.82 C.pen.
In temeiul 71 al.5 C.pen. suspenda executarea pedepsei accesorii pe un termen de incercare de ............... ani si ..........................luni.
Pune in vedere inculpatei dispozitiile art. 83 C.pen., referitoare la revocarea beneficiului suspendarii executarii pedepsei, respectiv savarsirea unei noi infractiuni inauntrul termenului de incercare.
In temeiul art.14 C.p.p. rap. la art.346 C.p.p. si la art.998-999 C.civ. admite actiunea partii civile ....................................... si obliga inculpatele in solidar la plata sumei de ................................................. lei daune materiale catre aceasta.
In baza art.348 C.p.p. anuleaza inscrisul falsificat respectiv adeverinta de venit nr...................................... pe numele inculpatei ...........................................................
In baza art.191 al.2 C.pen. obliga inculpata ........................................ la plata sumei de ................................ de lei cheltuieli judiciare catre stat si inculpata .....................................la plata sumei de ................................ lei cheltuieli judiciare fata de stat din care onorariul aparatorului din oficiu .................................. in cuantum de ................................ de lei, va fi avansat din fondurile Ministerului de Justitie.
Cu apel in 10 zile de la pronuntare pentru inculpate si de la comunicare pentru partea civila.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ........................................
PRESEDINTE GREFIER
??
??
??
??
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Infractiuni
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale � Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 � privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011