InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Detinuti politici. Conditiile in care o condamnare sau o masura administrativa aplicata in perioada regimului comunist poate fi considerata ca avand caracter politic.

(Sentinta civila nr. 259/D din data de 26.10.2012 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Detinuti politici | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

Detinuti politici. Conditiile in care o condamnare sau o masura administrativa aplicata in perioada regimului comunist poate fi considerata ca avand caracter politic.

Prin cererea inregistrata sub nr. 535462, la data de 15.05.2012, reclamanta  F M a chemat in judecata pe paratul Statul Roman, reprezentat legal de Ministerul Finantelor Publice, solicitand instantei ca, in urma probelor ce se vor administra, sa pronunte o sentinta, prin care sa  constate ca defunctul  F D a suferit o condamnare cu caracter politic, sa constate ca ea are calitatea de sotie a defunctului, si, prin urmare calitatea ceruta de art. 5 alin. 1lit.b din Legea nr. 2212009, sa oblige paratul sa ii acorde daune morale si sa ii achite drepturile salaR.e ale defunctului, actualizate la zi, pentru perioada  privarii de libertate.
In motivarea cererii, reclamanta a aratata ca, prin sentinta penala nr. 1151961 a Tribunalului Militar Brasov,  defunctul sau sot a fost condamnata politic la pedeapsa  de 3 ani inchisoare  corectionala si la pedeapsa de 3 ani interdictie corectionala, cu suspendarea drepturilor prevazute de art. 59 si 58pct.2 din Codul penal, iar, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 25 pct.6 din acelasi act normativ, s-a dispus confiscarea intregii averi a acestuia.
Fapta pentru care defunctul sau sot a fost condamnat era prevazuta de art. 209 pct.2 lit a din codul penal, astfel ca, in conformitate cu dispozitiile  cuprinse in art. 1 alin. 1 din Legea nr. 2212009, condamnarea penala pe care acesta a suferit/o constituie de drept condamnare politica, situatie in care, ea, in calitate de succesor in drepturi al defunctului, este indreptatita sa  solicite a-i fi acordate drepturile reglementate de art. 5 alin. 1 lit.a si b. din actul normativ mentionat.
In drept, reclamanta a fundamentat cererea de chemare in judecata pe care a  formulat-o pe dispozitiile legale ce au fost indicate in cuprinsul acesteia.
Ulterior, ca urmare a  celor dispuse de instanta de judecata prin rezolutia din data de 17 mai 2012, la termenul de judecata din data de 29.06.2012, reclamanta a depus la dosarul cauzei o precizare a cererii introductiva de instanta, prin care a aratat ca  daunele  morale pe care  le-a  solicitat sunt in cuantum de 5.000 de lei, iar daunele mateR.e sunt in suma de 63.101 lei.
Intrucat paratul a nesocotit dispozitiile cuprinse in art. 14 indice 1 alin. 2 din Codul de procedura civila, tribunalul, in conformitate cu prevederile cuprinse in art. 103 alin. 1 din acelasi act normativ, a decazut aceasta parte din dreptul de a formula intampinare.
Prin nota de sedinta depusa la dosarul cauzei pentru termenul de judecata din data de 12.10.2012, paratul a invocat exceptia prescriptia dreptului mateR. la actiune si exceptia  inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata.
Instanta, prin incheierea termenul de judecata mentionat, pentru motivele de fapt si de drept expuse in cuprinsul acesteia, a   respins exceptia  prescriptiei  dreptului mateR.  la actiune si a stabilit ca  inadmisibilitatea se constituie intr-o aparare de fond, pe care  o va analiza ca  atare.
In cauza, la cererea reclamantei, a fost  administrata proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul constata urmatoarele:
Prin sentinta penala nr. 115/21.10.1961 pronuntata de Tribunalul Militar Brasov, , devenita definitiva,  s-a hotarat  condamnarea  inculpatului F D la 3 ani inchisoare corectionala si la 3 ani interdictie corectionala, cu suspendarea exercitiului drepturilor prevazute de art. 59 si 58 pct. 2  si pct.3 din Codul penal, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 209  pct. 2 lit a din acelasi act normativ.
De asemenea, prin hotararea judecatoreasca mentionata,  s-a hotarat ca, in conformitate  cu dispozitiile cuprinse in art. 25 pct. 6 alin. 1 din Codul penal, sa fie confiscata toata averea ce apartine inculpatului.
Din cartea de munca a persoanei anterior  indicate - F D, reiese ca raporturile de munca ale acestui cu fosta Uzina de Autocamioane,, Steagul Rosu” au incetat la data de 13.01.1961, data la care, potrivit sentintei penale anterior indicate aceasta persoana a fost arestata preventiv, si au fost reluate la data de 04.02.1963, ca urmare a ispasirii  condamnarii penale ce a fost dispusa potrivit celor  aratate.
Din actele de stare civila ce au fost administrate ca probe, reiese ca  la data de 31.12.2002 a survenit decesul numitului F D si ca reclamanta este  succesorul  in drepturi al acestuia, in calitate de sotie supravietuitoare.
Potrivit art. 1 alin. 1 si 2 din Legea nr. 221/2009..  constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa aceasta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945.
    Constituie de drept condamnare  cu caracter politic  condamnarea pronuntata pentru fapta prevazuta in art.    209 din Codul de procedura penala (…)”.
Asa cum s-a aratat, condamnarea  penala pe care defunctul sot al reclamantei a suferit-o face parte din categoria condamnarilor penale la care textul de lege  precitat se refera, asa cum  de altfel aceasta parte a aratat in cererea de chemare in judecata pe care a promovat-o, iar solicitarea acestei parti de a se constata aceasta situatie nu se circumscrie  prevederilor cuprinse in art. 111  din Codul de procedura civila, intrucat instanta nu poate sa constate in temeiul acestui text de lege continutul uni text de lege.
De asemenea, instanta nu poate, in raport de dispozitiile  cuprinse in  textul de lege  mentionat anterior, sa constate  calitatea partii reclamante de sotie a defunctului F D.
Afirmatiile pe care  reclamanta le-a formulat prin primele doua petite ale cererii de chemare in judecata nu se pot constitui decat in argumente pentru  sesizarea instantei cu o cerere intemeiata pe dispozitiile cuprinse in art. 5 alin. 1 lit. a si b din legea nr. 221/2009, ele nefiind chestiuni litigioase asupra carora instanta  sa dispuna prin dispozitivul prezentei sentinte.
In ceea ce priveste capatul de cerere referitor la obligarea paratului la plata, in favoarea reclamantei a  echivalentului in lei al sumei de 5.000 de Euro,  cu titlu de daune morale, tribunalul retine ca textul de lege pe care acest capat de cerere a  fost intemeiat, respectiv art. 5 alin. 1 lit. a din legea nr. 221 /2009  a  constituit obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate , ce a fost   admisa, de catre Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 1358/21.10.2010, ce a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.  761/15.11.2010.
In conformitate cu prevederile art. 147 alin. (1) din Constitutie, ,,Dispozitiile din legile [...] constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul [...], dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei(…).
Tribunalul constata ca, in intervalul de timp instituit de  textul constitutional mai sus mentionat, Parlamentul Romanie nu a modificat  textul  art. 5 alin.(1) lit a din Legea nr. 221/2009, astfel ca, in conformitate  art. 147 din Constitutia Romaniei, el  a incetat de drept  sa mai produca efecte juridice.
Asa fiind, tribunalul  observa ca, la acest moment  procesual, textul de lege pe care reclamantul  a  fundamentat pretentia de obligare   a paratului Statul Roman la plata  de daune morale, rezultate din   condamnarea penala cu caracter politic ce a  fost  aplicata defunctului sau sot,  nu  exista, astfel ca  asemenea pretentii nu pot  fi admise, ele neavand un suport juridic.
In ceea ce priveste capatul de cerere referitor la  obligarea  paratului la plata, in favoarea reclamantei, a sumei de 63.101 lei, cu titlu de daune mateR.e, instanta retine ca acesta a fost fundamentat  in drept pe dispozitiile cuprinse in art. 5 alin. 1 lit.b din legea nr. 221/2009, care statueaza:,, ,,  orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei (…)in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Din textul de lege precitat, rezulta ca in temeiul legii nr. 221/2009 pot fi obtinute numai acele despagubiri mateR.e ce se circumscriu valorii bunurilor ce au fost confiscate in temeiul hotararii penale de  condamnare si numai in conditiile in care  aceste bunuri nu au fost obtinute in natura sau prin echivalent  de catre persona indreptatita in sensul legii in cadrul procedurii reglementata de legea nr. 10/2001, or suma de bani pe care partea reclamanta a solicita-o cu titlu de daune mateR.e nu se circumscrie acestor cerinte, ea constituindu-se in suma de bani ce reprezinta valoarea actualizata a salariilor de care defunctul sau sot a  fost  lipsit ca urmare a arestarii preventive si ca urmare a  condamnarii sale la executarea pedepselor dispuse prin sentinta penala nr. 115/21.10.1961 a Tribunalului Militar Brasov.
Dat fiind caracterul imperativ al dispozitiilor cuprinse in art. 5 alin. 1 lit.b din Legea nr. 221/2009  acestea sunt de strica interpretare si aplicare, astfel ca nu pot  constitui decat temei al acordarii  drepturilor pe care  acest act normativ le  reglementeaza, neputand fi extinse prin analogie la alte situatii decat cele pe care legea le reglementeaza in mod expres.
In temeiul considerentelor ce preced,  tribunalul retine ca partea reclamanta nu poate obtine in baza Legii nr. 221/2009  sumele de bani ce  reprezinta  valoarea actualizata a salariilor pe care defunctul sau sot nu le-a obtinut in perioada arestarii preventive si a executarii pedepsei privative de libertate ce i-a fost aplicata, astfel ca si pretentia pe care aceasta parte a formulat-o in sensul celor mai sus expuse va fi respinsa.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Detinuti politici

Acordarea despagubirilor in baza Legii 221 din 2009 - Sentinta civila nr. 990 din data de 21.10.2010
Propunere arestare preventiva – respingere - Sentinta penala nr. I N C H E I E R E A NR. 4 din data de 30.01.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
OMOR DEOSEBIT DE GRAV - CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 96/S din data de 01.04.2013
Inselaciune rejudecare 5221 Cod procedura penala - Sentinta penala nr. 138/S din data de 24.05.2013
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
INFRACTIUNEA DE OMOR, SOLUTIE DE CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 81/S din data de 19.03.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Contracte - Decizie nr. 212/R din data de 23.03.2012
Contractul de concesiune - Decizie nr. 517/R din data de 08.06.2012
Contestatie la tabelul preliminar de creante - Sentinta civila nr. 105/sind din data de 24.01.2012
Tabelului preliminar rectificativ al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 856/sind din data de 10.04.2012
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Creante - Sentinta civila nr. 384/SIND din data de 21.02.2012
Tabel creante - Sentinta civila nr. 855/sind din data de 10.04.2012
Despagubiri civile - Decizie nr. 217/R din data de 23.03.2012
Infractiune - Decizie nr. 215/R din data de 23.03.2012