InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Creanta sub conditie suspensiva art. 102 din alin. 4 Legea nr. 85/2014.

(Decizie nr. 887 din data de 08.07.2015 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

           Chiar daca creditoarea C.B S.A. nu a cerut plata de la Fondul de Garantare, scrisoarea de garantie este valabila, iar neindeplinirea conditiei suspensive pana la acest moment nu conduce la inexistenta dreptului Fondului de a fi inscris in tabelul creantelor. Pana la data indeplinirii conditiei (solicitarea executarii scrisorii de garantie de beneficiar si efectuarea platii sumei solicitate in baza acesteia), Fondul ramane creditor sub conditie al debitoarei.


           Prin sentinta civila nr. 478/19 martie 2015 Tribunalul Brasov a luat act de renuntarea creditoarei contestatoare  S.C. T.O. S.R.L. – prin lichidator judiciar C.L. S.P.R.L., la judecarea contestatiei formulata impotriva tabelului preliminar al creantelor intocmit de administratorul judiciar E. I. S.P.R.L..
A admis contestatia formulata de  contestatorul B.E.J. G.G.C., cu sediul in B., […],  impotriva tabelului preliminar al creantelor debitoarei intocmit de administratorul judiciar si in consecinta:
Dispune inscrierea creantei contestatorului B.E.J. G.G.C., in tabelul definitiv al creantelor cu suma de 37.002,59 lei.
A respins ca fiind nefondate contestatiile formulate de contestatoarele C.B. S.A. si FNGCIMM –IFN – SA, impotriva tabelului preliminar al creantelor debitoarei  S.C. C.C. S.R.L., intocmit de administratorul judiciar E.I. S.P.R.L..
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut, in esenta, urmatoarele considerente:
Creditoarea S.C. T.O. S.R.L. a renuntat la contestatia formulata impotriva tabelului preliminar, iar potrivit art. 406 Cod procedura civila reclamantul poate renunta oricand la judecata, in tot sau in parte, fie verbal in sedinta de judecata, fie prin cerere scrisa.  
Contestatia formulata de B.E.J. G.G.C., depusa la data de 16.12.2014, vizeaza neinscrierea acestui creditor in tabelul preliminar al creantelor debitoarei, in contextul in care creanta rezulta din incheierea executorie din data de 8.08.2014, prin care au fost stabilite cheltuieli de executare silita, incheiere anterioara deschiderii procedurii insolventei.
 Contestatorul detine impotriva debitoarei o creanta certa, lichida si exigibila, anterioara deschiderii procedurii insolventei, care se incadreaza in dispozitiile art. 102 din Legea nr. 85/2014.
Fata de documentele justificative alaturate declaratiei de creanta, dispozitiile art. 75 din lege, invocate de administratorul judiciar, potrivit carora de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, nu sunt incidente in cauza, intrucat este vorba despre cheltuieli de executare silita, stabilite prin hotarare executorie, anterioara deschiderii procedurii insolventei impotriva debitoarei.
Contestatia formulata de C.B. S.A. depusa la data de 4.12.2014, vizeaza inscrierea nelegala in tabelul preliminar al creantelor debitoarei a creantei creditorului T.D., in contextul in care documentele justificative ale creantei nu au fost depuse la dosarul cauzei iar fisa contului nu dovedeste certitudinea creantei  si avand in vedere ca, chiar daca ar fi fost efectuat un imprumut efectiv, restituirea dobanzilor ar fi prescrisa, contractul de imprumut fiind incheiat in anul 2009, cu mentiunea ca dobanda este datorata anual.
Din verificarea documentelor depuse la dosarul cauzei rezulta ca T.D. detine impotriva debitoarei o creanta certa, lichida si exigibila, anterioara deschiderii procedurii insolventei, care se incadreaza in dispozitiile art. 64 din Legea nr. 85/2006.
Astfel, s-a facut dovada incheierii unui contract de imprumut pe durata determinata, al carui termen scadent a fost stabilit la data de 31.08.2014, astfel incat, sustinerile contestatoarei in sensul ca a intervenit prescriptia extinctiva a dreptului material la actiune al creditorului de a mai solicita restituirea dobanzilor sunt neintemeiate.
De altfel, se retine din continutul clauzelor contractului ca imprumutatorul nu cere restituire imprumutului inainte de termenul stabilit iar dobanda este datorata in cuantumul stabilit anual, fara a se prevedea un alt termen scadent, astfel incat, singurul termen scadent fiind cel din 31.08.2014, termenul de prescriptie extinctiva a dreptului material la actiune nu poate curge decat dupa  aceasta data.
Contestatia formulata de FNGCIMM –IFN – SA depusa la data de 15.12.2014, vizeaza neinscrierea sa in tabelul preliminar al creantelor debitoarei, in contextul in care  intre contestatoare si creditorul C.B. S.A. a fost incheiata Conventia pentru Garantii exprese, irevocabile si neconditionate, nr. 90/13.10.2008, avand ca obiect garantarea de catre contestatoare a finantarilor individuale acordate de catre Finantator beneficiarilor de finantare,  prin scrisoarea de garantare nr. 915/15.10.2009, contestatoarea a acordat in favoarea C.B. S.A. o garantie financiara in limita sumei maxime de 110.555 lei, reprezentand 18,5807% din creditul acordat debitoarei de catre C.B. S.A. prin care contestatoarea si-a asumat obligatia de a plati finantatorului o suma de maximum 110.555 lei, in cazul in care, ca urmare a nerambursarii creditului acordat debitoarei, finantatorul formuleaza cerere de plata
Din verificarea documentelor depuse la dosarul cauzei nu rezulta ca  FNGCIMM –IFN – SA detine impotriva debitoarei o creanta certa, lichida si exigibila, anterioara deschiderii procedurii insolventei, care sa se incadreze in dispozitiile art. 64 din legea insolventei.
Faptul ca a fost incheiata o conventie in baza careia a fost emisa si o scrisoare de garantare a imprumutului acordat de C.B. S.A. debitoarei, nu confera contestatorului un drept de creanta, intrucat, nu a fost efectuata nici o plata catre C.B. S.A., acesta din urma formuland declaratie de creanta pentru intreaga suma de restituit in baza contractului de imprumut. A admite o alta declaratie de creanta peste cea a finantatorului ar insemna a obliga debitoarea la restituirea unor sume de care nu a beneficiat ceea ce pe cale de consecinta ar conduce la o imbogatire fara justa cauza a contestatoarei.
De altfel, se constata ca textul legal invocat drept temei al contestatiei – respectiv art. 102 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 nu poate fi incident in cauza, nefiind vorba despre existenta vreunui drept de creanta nascut in favoarea contestatoarei, mai inainte de deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei sau de vreo creanta sub conditie suspensiva care sa fi existat anterior deschiderii procedurii.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel administratorul judiciar E.I. S.P.R.L. si creditoarea FNGCIMM –IFN – SA prin care  s-a solicitat schimbarea in parte in sensul respingerii contestatiei formulate de contestatorul B.E.J. G.G.C.
In motivarea apelului se arata urmatoarele:
Suma de 37.002,59 lei reprezentand cheltuieli de executare stabilite de intimata intr-un dosar de executare silita deschis impotriva debitoarei la solicitarea unei creditoare a acesteia si care a fost suspendat in temeiul art. 75 din Legea nr. 85/2014, inainte de a se face alte acte de executare in afara notificarilor initiale, nu poate fi calificata ca reprezentand  o creanta certa, incheierea fiind nelegala, fiind pronuntata ulterior deschiderii procedurii cand procedura de executare era deja suspendata.
Prin apelul formulat FNGCIMM –IFN – SA a solicitat schimbarea in parte in sensul inscrierii  sale provizorii in tabel sub conditia suspensiva a achitarii garantiei in aceeasi categorie  si rang cu C., garantata, urmand ca dupa plata garantiei, tabelul de creante sa fie modificat in sensul inscrierii creantei ca pura si simpla si a diminuarii creantei finantatorului corespunzator garantiei incasate.
In motivarea apelului se arata urmatoarele:
Titlul in temeiul caruia creditoarea a solicitat inscrierea creantei la masa credala a debitoarei  il reprezinta  contractul de credit intre debitoare  si finantator, dupa plata garantiei apelanta urmand sa se subroge de drept in limitele platii efectuate in drepturile finantatorului contra debitoarei. 
Potrivit art. 102 alin. 4 din legea insolventei creantele nescadente sau sub conditie la data deschiderii procedurii vor fi admise la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura ingaduita de prezentul titlu. 
Faptul ca apelanta nu a facut nicio plata creditoarei C. face ca Fondul sa aiba impotriva debitoarei o creanta sub conditie asa cum Fondul a si solicitat sa fie inscrisa creanta si nu duce la excluderea din tabel.
Principalul efect al platii datoriei de catre un fidejusor il reprezinta  subrogarea legala, in limitele platii efectuate, a fidejusorului in dreptul  creditorului platit impotriva debitoarei in temeiul  art. 2305 Cod civil.
Dupa plata garantiei apelanta se va subroga partial in drepturile creditorului platit.
Potrivit art. 109 alin. 2 din Legea nr. 85/2014  un codebitor sau fidejusor care este indreptatit la restituire ori la despagubire din partea debitorului pentru suma platita, va fi trecut cu suma pe care a platit-o creditorului.
Prin urmare conform art. 7.7 al cap. 7 din Conventia 90 dupa plata  garantiei, apelanta  ca fidejusor isi va inscrie creanta sa la executorul bancar/judecatoresc prin care finantatorul deruleaza procedura de executare sau dupa caz in procedura de insolventa.  Temeiul cererii de inscriere sub conditie suspensiva este subrogatia de drept in drepturile C. ce deriva din contractul de credit.
Potrivit art. 1597 alin. 1 Cod civil subrogatia isi produce efectele din momentul platii pe care tertul o face in folosul creditorului. 
Formularea unei declaratii de creanta este unica modalitate de conservare de catre fidejusor a dreptului  de creanta in cadrul acestei proceduri judiciare. Apelanta trebuie  inscrisa provizoriu in tabel cu intreaga valoare, numai distribuirea sumelor rezultate in procedura insolventei  urmand a fi facuta in limita sumei efectiv platite.
Inscrierea  sub conditie  suspensiva nu va afecta drepturile celorlalti creditori intrucat C. a fost inscrisa la masa credala a debitoarei  si conform conventiei 90/13.10.2008 dupa plata efectuata de apelanta, creanta finantatorului va fi diminuata corespunzator sumei  platite cu titlu de garantie.
Este o creanta sub conditie care a existat anterior deschiderii procedurii care a avut loc la  25.09.2014, scrisoarea de garantie avand nr. 915/15.10.2009.
Prin neinscrierea creantei se prejudiciaza apelanta care in situatia achitarii garantiei conform prevederilor conventiei pentru garantii exprese 90/2008, va fi sanctionata totusi in conformitate cu art. 114 din Legea nr. 85/2014 respectiv nu va mai avea posibilitatea sa participe la distribuirea de sume in cadrul acestei procedurii si nici sa-si realizeze creanta sa impotriva debitoarei  ulterior procedurii.
Prin decizia civila  nr. 887/Ap/8.07.2015 Curtea de Apel Brasov a admis apelul declarat de administratorul judiciar E.I. S.P.R.L. si apelul declarat de creditorul FNGCIMM –IFN – S.A. impotriva sentintei civile nr. 478/19 martie 2015 pronuntate de judecatorul sindic in dosarul nr. 4988/62/2014/a1 al Tribunalului Brasov, pe care a  schimbat-o  in parte in sensul ca:
A admis contestatia formulata de creditorul FNGCIMM – IFN – S.A. si dispune inscrierea provizorie a acestuia cu suma de 110.555 lei  in tabelul preliminar de creante al debitoarei.
A respins apelul declarat de administratorul judiciar E.I. S.P.R.L. impotriva aceleasi sentinte.
Pentru a pronunta aceasta decizie Curtea a retinut urmatoarele considerente:
In ceea ce priveste apelul declarat de administratorul judiciar, creanta de 37.002,59 lei reprezentand cheltuieli de executare stabilite de B.E.J.  G.G.C. intr-un dosar de executare silita, stabilita printr-o incheiere irevocabila la 8.08.2014 a carei eventuala nelegalitate nu putea  fi invocata decat prin cai de atac, o creanta anterioara deschiderii procedurii care a avut loc la 25.09.2014, doar de la data deschiderii procedurii fiind suspendate executarile silite in baza art. 36 din Legea nr. 85/2006.
Apelanta FNGCIMM – IFN – SA a formulat declaratie de creanta pentru suma de 110.555 lei pentru care a garantat pentru debitoare in baza scrisorii de garantie nr. 915/15.10.2009, incheiate in baza conventiei 90/13.10.2008 incheiate intre creditoarea C.  si apelanta.
Potrivit art. 7.7 din conventia 90/2008 dupa plata garantiei Fondul ca fidejusor isi va inscrie creanta la executorul judecatoresc/bancar prin care finantatorul deruleaza procedura de executare sau dupa caz in procedura de insolventa.
Fidejusiunea este definita de art. 2.280 din Noul Cod Civil ca fiind  contractul prin care o parte, fidejusorul, se obliga fata de cealalta parte, care are intr-un alt raport obligational calitatea de creditor, sa execute, cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, obligatia debitorului daca acesta din urma nu o executa.
Scrisoarea de garantie este o varietate a fidejusiunii.
Potrivit art. 2321 alin. 1 Noul Cod civil scrisoarea de garantie este angajamentul irevocabil si neconditionat prin care o persoana, denumita emitent, se obliga, la solicitarea unei persoane denumite ordonator, in considerarea unui raport obligational preexistent, dar independent de acesta, sa plateasca o suma de bani unei terte persoane, denumita beneficiar, in conformitate cu termenii angajamentului asumat.
Creditoarea CEC a formulat declaratie de creanta impotriva debitoarei S.C. C.C. S.R.L.  pentru suma imprumutata.
Potrivit art. 102 din alin. 4 din Legea nr. 85/2014 creantele nescadente sau sub conditie la data deschiderii procedurii vor fi admise la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura ingaduita de prezentul titlu.
Or, dispozitiile 102 din alin. 4 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolventei reglementeaza chiar aceasta situatie, respectiv dreptul creditorilor avand creante afectate de o conditie la data deschiderii procedurii de a fi inscrisi in tabelul creantelor, iar  creditorii care le detin au drepturi in ceea ce priveste votul si participarea la distribuiri doar dupa indeplinirea conditiei suspensive.
Fondul de Garantare detine impotriva debitoarei o creanta afectata de conditie suspensiva pentru care Banca poate sa ia masuri de conservare a dreptului sau.
Chiar daca creditoarea C. nu a cerut plata de la Fondul de Garantare, scrisoarea de garantie este valabila, iar neindeplinirea conditiei suspensive pana la acest moment nu conduce la inexistenta dreptului Fondului de a fi inscris in tabelul creantelor. Pana la data indeplinirii conditiei (solicitarea executarii scrisorii de garantie de beneficiar si efectuarea platii sumei solicitate in baza acesteia), Fondul ramane creditor sub conditie al debitoarei S.C. C.C. S.R.L..
Fondul de Garantare, in calitate de fidejusor, a garantat un credit contractat de societatea debitoare de la Banca C. S.A. B., valoarea maxima a garantiei fiind de 110.555 lei.
In baza acestei garantii, dupa declararea creditului ca restant, banca finantatoare are dreptul de a solicita recurentului plata garantiei, cererea de plata urmand sa aiba ca obiect suma rezultata din aplicarea procentului de garantare asupra creditului restant. Chiar daca pana in acest moment C.  nu a inteles sa formuleze o cerere de plata,  nimic nu o impiedica pe aceasta sa solicite oricand, in cadrul termenului de prescriptie extinctiva, respectiva plata.
Scrisorile de garantare au natura juridica a unui contract de fidejusiune, astfel ca in cazul in care imprumutatul nu restituie bancii sumele ce i-au fost date, principala obligatie ce-i revine apelantului este aceea de a rambursa, in limita plafonului de garantare, respectiv 110.555 lei  lei, creditul acordat debitoarei.
Asadar, obligatia de plata asumata de Fond anterior deschiderii procedurii insolventei este de necontestat, fiind supusa conditiei suspensive a platii de catre acesta a sumei catre finantator creanta.
Art. 1673 pct. 2 din Codul civil, permite fidejusorul sa solicite valoarea sumei garantate de la debitor, chiar inainte de a face plata catre creditorul garantat, printre altele, daca datornicul este falit sau se afla in insolvabilitate. Or, debitoarea se afla sub incidenta Legii insolventei.
In privinta rangului creantei fiind aplicabil pct. 3 al art. 1108 din acelasi cod, care ii confera prerogativa sa se subroge in drepturile creditorului platit, beneficiind de toate garantiile ce insoteau respectiva creanta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016