InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Contestatie in anulare. Art. 318 Cod procedura civila.

(Decizie nr. 91/R din data de 09.02.2016 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

Faptul ca decizia contestata a fost rezultatul cercetarii cauzei sub toate aspectele nu determina ca si in cazul contestatiei in anulare sa poata fi verificate fiecare sustinere a partii sub aspectul modului de solutionare de catre instanta de recurs. Motivul contestatiei in anulare este strict determinat de lege: necercetarea de catre instanta de recurs a vreunuia dintre motivele de casare sau modificare prevazute de art. 304 Cod procedura civila.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. xx/64/2016 contestatoarea A. a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei civile nr. 1159/R/18.11.2015 pronuntata de Curtea de Apel Brasov solicitand anularea hotararii atacate, rejudecarea recursului cu consecinta modificarii sentintei civile nr. 671/C/07.11.2014 in sensul respingerii actiunii principale si admiterii cererii reconventionale.
In motivarea cererii contestatoarea arata ca a criticat sentinta pentru aceea ca instanta nu a observat ca actul juridic dedus judecatii este un act de drept public si nu un act de drept privat, regulile dupa care se organizeaza executarea celor doua categorii de obligatii fiind diferite. Pe de alta parte, in cadrul dezbaterilor recurenta a cerut in mod expres ca la solutionarea cauzei sa fie avute in vedere dispozitiile art. 8 alin. 3 din Legea nr. 554/2004.
Contestatoarea sustine ca in acest context, instanta de recurs a fost investita cu chestiunea daca unui contract administrativ, cum este cel in speta, ii sunt aplicabile regulile consensuale de formare a contractului sau, dimpotriva, ii sunt aplicabile regulile speciale care reglementeaza contractul administrativ.
Se mai arata ca instanta de recurs nu a raspuns nici criticii referitoare la chestiunea ca partile contractului de achizitie publica respectiv A., B. S.A. si C. S.A., prin actul lor de cesiune nu o considera pe recurenta A. parte in acest contract.
Contestatoarea mai invoca faptul ca decizia contestata este rezultatul unei greseli materiale.
Prin recurs A. a aratat ca nu ii pot fi opuse nici un fel de lucrari care nu au fost confirmate de dirigintele sau de santier. Curtea de Apel a retinut ca C. S.A. a incheiat „situatii de lucrari, situatii de plata si procese-verbale pentru verificarea calitatii lucrarilor ce devin ascunse la datele de 15.03.2010, 18.03.2010, 23.03.2010 si 13.04.2010” si ca aceste acte au fost avizate de dirigintele de santier numit de A., in conditiile in care dirigintele de santier desemnat de A. a fost indicat la 10.05.2010.
Se precizeaza ca greseala materiala invocata consta in faptul ca instanta de recurs s-a aflat in eroare cand a retinut ca situatiile de lucrari intocmite de C. S.A. si avizate de dirigintele de santier al A.  sunt opozabile si A.  care ar fi in culpa pentru ca dirigintele de santier desemnat doar la 10.05.2010 nu ar fi procedat la receptionarea lucrarilor care erau la acea data ingropate.
Intimatii legal citati nu au formulat intampinare.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, de retractare si nesuspensiva de executare, prin care se cere insasi instantei ce a pronuntat hotararea atacata, in cazurile si in conditiile prevazute de lege, sa isi anuleze propria hotarare si sa procedeze la o noua judecata.
Potrivit art. 318 din Codul de procedura civila in forma aplicabila prezentei cauze, hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie in anulare cand dezlegarea data recursului este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Motivele contestatiei in anulare speciale sunt, asadar, expres si limitativ prevazute de lege, iar textul care o reglementeaza este de stricta interpretare.
In ceea ce priveste primul motiv al contestatiei referitor la nepronuntarea de catre instanta de recurs asupra unor motive de recurs formulate, Curtea retine urmatoarele.
Aspectele invocate ca fiind necercetate de instanta de recurs nu constiutie motive de recurs. Acestea sunt simple argumente, nefiind niciunul dintre motivele de casare sau modificare mentionate de art. 318 Cod procedura civila care face trimitere la art. 304 Cod procedura civila, text ce enumera limitativ motivele de recurs.
Aceasta situatie este generata de faptul ca initial in prezenta cauza, impotriva sentintei civile nr. 671/C/07.11.2014 pronuntata de Tribunalul Brasov a fost formulat apel iar ulterior calea de atac a fost recalificata in recurs, fiind incident art. 304 indice 1.
Faptul ca decizia contestata a fost rezultatul cercetarii cauzei sub toate aspectele nu determina ca si in cazul contestatiei in anulare sa poata fi verificate fiecare sustinere a partii sub aspectul modului de solutionare de catre instanta de recurs. Motivul contestatiei in anulare este strict determinat de lege: necercetarea de catre instanta de recurs a vreunuia dintre motivele de casare sau modificare prevazute de art. 304 Cod procedura civila.
Este evident ca partea nu a invocat o astfel de omisiune.
In doctrina se face o distinctie clara intre argumente si motive de recurs fiind unanim admis ca aceasta cale extraordinara de atac are in vedere necercetarea unor motive de recurs si nicidecum neanalizarea tuturor argumentelor invocate de parte. O interpretare contrara ar transforma calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare speciale intr-o cale de atac ordinara, din moment ce instanta care va solutiona contestatia in anulare ar trebui sa reanalizeze toate aspectele invocate anterior, acestea nefiind structurate ca atare, ci putand fi orice critici formulate cu privire la hotararea instantei care a judecat fondul.
Ipoteza omisiunii cercetarii unui motiv de recurs nu are in vedere fiecare dintre argumentele de fapt si de drept folosite de recurent in dezvoltarea unui motiv de modificare si casare, intrucat instanta este indreptatita sa le grupeze si sa raspunda  motivului  de recurs printr-un considerent comun.
Prin urmare, chiar daca in motivarea deciziei de recurs nu s-ar regasi, literal, raspunsuri la toate argumentele de nelegalitate a actului administrativ contestat, decizia respectiva nu ar fi susceptibila de a fi retractata in temeiul art. 318 teza finala Cod procedura civila.
In speta, decizia contestata cuprinde considerente ample pentru care instanta de recurs a apreciat ca sentinta recurata este legala, motivandu-se detaliat si cu privire la aspectele invederate de contestatoare referitoare la calitatea procesuala pasiva a acesteia si valabilitatea actelor juridice a caror nulitate a fost invocata de catre contestatoarea recurenta.

In ceea ce priveste cel de-al doilea motiv al contestatiei referitor la incidenta unei greseli materiale, Curtea retine ca ipoteza reglementata de textul art. 318 Cod procedura civila vizeaza exclusiv greselile materiale cu caracter procedural, care sa fi condus la pronuntarea unei solutii eronate, erori comise prin confundarea unor elemente sau date materiale ce au legatura cu aspectele formale ale judecatii, cum ar fi anularea unei cereri ca netimbrata, desi era atasata dovada achitarii taxei de timbru, gresita respingere a unui recurs ca fiind tardiv formulat, etc.
In speta, sustinerile contestatorului nu pot fi incadrate in ipoteza unei greseli materiale in sensul dispozitiilor procedurale sus-citate, acestea constituind critici directe ale rationamentului instantei de control judiciar, a modului in care aceasta a retinut situatia de fapt si aplicat dispozitiile legale incidente.
La pronuntarea acestei solutii instanta are in vedere si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. In mod constant, Curtea reaminteste faptul ca nici o parte a unui proces nu poate determina redeschiderea acestuia, solutionat definitiv si irevocabil, numai in scopul de a obtine o rejudecare a cauzei; contestatia in anulare nu poate avea semnificatia unui „apel-recurs deghizat” ci trebuie sa fie justificata numai de circumstante esentiale si imperative.
Avand in vedere toate considerentele expuse, in temeiul art. 320 Cod procedura civila, instanta va respinge contestatia in anulare, ca nefondata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016