InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Sanctiunea decaderii. Aplicabilitate

(Decizie nr. 9545 din data de 26.11.2013 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Potrivit art.185 al.1 NCPC,cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen ,nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului.
Sanctiunea decaderii afecteaza dreptul procesual al partii care nesocoteste un termen imperativ si nu isi va gasi aplicarea in ipoteza in care instanta trebuie sa isi indeplineasca o anumita obligatie.

Prin incheierea de sedinta din data de 06 iunie 2013 pronuntata de Tribunalul Mehedinti - Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. 3860/101/2013 s-a disjuns actiunea fata de reclamantii B. O., F. C. A., V. S., G. A., T. E., P. M., B M C., M. C., P. E., D. M., D. M., F. M., S. A., M. M., T. N., B. E., S. A., N. C. si s-a fixat  termen de judecata la data de 20.06.2013 pentru cand se vor cita partile, reclamantii  cu mentiunea sa indice instanta judecatoreasca de acelasi grad cu Tribunalul Mehedinti aflata in circumscriptia oricarei curti de apel invecinata cu Curtea de Apel Craiova, unde inteleg sa se judece.
S-a dispus suspendarea  cauzei conform dispoz. art.242 pct.1 Cod proc. Civila privind pe reclamantii C. E., S. M, B. M., F. F., C. D. 
Pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut :
Reclamantii functioneaza in cadrul Judecatoriei Strehaia si avand in vedere dispozitiile art. 127 Cod procedura Civila s-a dispus citarea acestora cu mentiunea sa indice instanta judecatoreasca de acelasi grad cu Tribunalul Mehedinti aflata in circumscriptia oricarei curti de apel invecinata cu Curtea de Apel Craiova, unde inteleg sa se judece.
Avand in vedere ca reclamantii C. E., S. M., B. M., F. F., C. D.  nu s-au conformat dispozitiilor instantei  in sensul ca nu au depus la dosar dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, desi au fost citati cu aceasta mentiune, s-a dispus suspendarea cauzei in baza art. 242, pct.1 Cod proc civila.
Prin incheierea din data de 20 iunie 2013, pronuntata de Tribunalul Mehedinti - Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. 3860/101/2013 s-a  dispus suspendarea cauzei conform dispoz. art. 242 pct. 1 C.pr.civila, intrucat  reclamantii nu s-a conformat dispozitiilor instantei in sensul ca nu au indicat instanta judecatoreasca de acelasi grad cu Tribunalul Mehedinti aflata in circumscriptia oricarei Curti de Apel invecinata cu Curtea de Apel Craiova unde au inteles sa se judece , desi au fost citati cu aceasta mentiune.
Impotriva acestor incheieri au declarat recurs reclamantii, criticandu-le pentru nelegalitate si ntemeienicie.
In recursul declarat de reclamanti impotriva incheierii din data de 06 iunie 2013 pronuntata de Tribunalul Mehedinti - Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. 3860/101/2013 se arata  urmatoarele :
Potrivit art.227 alin. 2,3 NCPC " In litigiile in care potrivit legii pot face obiectul procedurii de mediere, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri, iar cand considera ca este necesar va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii.
Prin urmare, instanta nu are obligatia de a pune in vedere partilor sa participe la o sedinta de conformare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri, ci este  doar o facultate a acesteia, insa  partile sunt cele care au obligatia de a  participa la  o astfel de sedinta, dupa cum rezulta din  dispozitiile legale mentionate.
In ceea ce priveste aplicarea sanctiunii suspendarii cauzei conform art. 242 NCPC- prevederile acestui articol consacra sub forma unei sanctiuni procesuale specifice, un caz de suspendare facultativa a  judecatii.
Se apreciaza ca in cauza desi instanta, in considerarea principiului solutionarii pe cale amiabila  a litigiului  consacrat de art.227 NCPC a pus in vedere sa depuna  la dosar certificat de informare privind avantajele medierii, totusi aplicarea sanctiunii suspendarii cauzei pentru nedepunerea acestui certificat este considerata a fi excesiva raportat la  obiectul cererii de chemare in judecata.
Se invoca  OUG 4/30.06.2013 privind modificarea Lg.76/2012 pentru punerea in aplicare a LG. 134/2010 privind C.pr.civila,  aratandu-se in acest sens  ca era necesara o perioada de timp in vederea evaluarii eficacitatii noii sanctiuni, raportat la finalitatea urmarita - popularizarea si incurajarea recurgerii la procedura medieri, ori  aplicarea sanctiunii suspendarii contravine scopului pentru care a fost amanata intrarea in vigoare a sanctiunii inadmisibilitatii.
Instanta trebuia sa puna in vedere tuturor partilor sa se prezinte la sedinta de informare, nu doar reclamantului, situatie in care  nu se poate aplica o sanctiune doar acestuia din urma.
Se invoca art.601 lin. (1) lit. e din Lg. 192/2006, art.VI din OUG 4/2013, art.227 alin. 2,3 NCPC.
Solicita  admiterea recursului, casarea incheierii de sedinta atacata si trimiterea cauzei la instanta de fond pentru continuarea judecatii.
In recursul declarat de reclamanti impotriva incheierii din data de 20 iunie 2013 pronuntata de Tribunalul Mehedinti - Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale in dosarul nr. 3860/101/201 se arata urmatoarele :
Din actele  si lucrarile dosarului se observa ca  dupa prima zi de infatisare conform art. 131 C.pr.civila instanta de judecata si-a pus problema competentei teritoriale facultative si intrucat s-a depasit termenul despre care s-a facut vorbire, este aplicabila institutia decaderii - art. 125 pct. 1 C.pr.civila-  cu consecinta legala ca actul  de procedura facut peste termen este lovit de nulitate.
Se invoca Cap. III sectiunea a 2-a, titlul III al art. 127 C.pr,.civila si art.  130-132 C.pr.civila.
Solicita  admiterea recursului, desfiintarea incheierii din data de 20 iunie 2013, urmand ca   instanta de fond sa continue judecata.
Examinand incheierile atacate si criticile formulate prin recurs Curtea Constata:
Prin recursul formulat impotriva incheierii din data de 6.06.2013,recurentii au criticat solutia prin care prima instanta a dispus suspendarea cauzei in baza art.242 pct.1 Cod Procedura Civila ,pentru ca reclamantii nu s-au conformat dispozitiilor in sensul de a depune la dosar dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii.
 Curtea constata insa ca masura suspendarii cauzei dispusa prin incheierea din data de 6.06.2013  nu se refera la recurenti ,fata de acestia instanta de fond disjungand actiunea in baza art.139 al.5 cod procedura civila.
Fata de aceasta situatie ,se constata ca recursul si criticile aduse de recurenti impotriva incheierii din sedinta publica din 6.06.2013 sunt lipsite de interes.
In ceea ce priveste recursul formulat impotriva incheierii din data de 20.06.2013 ,acesta este nefondat.
Prin incheierea din data de 6.06.2013 ,in conformitate cu dispozitiile art.131 cod procedura civila ,prima instanta a procedat la verificarea competentei si constatand ca reclamantii recurenti functioneaza in cadrul Judecatoriei Strehaia ,avand in vedere dispozitiile art.127 Cod procedura civila ,a dispus citarea acestora cu mentiunea de a indica instanta judecatoreasca de acelasi grad cu Tribunalul Mehedinti ,aflata in circumscriptia oricarei curti de apel invecinata cu  Curtea de Apel Craiova ,unde inteleg sa se judece.
Prin incheierea din data de 20.06.2013 prima instanta,avand in vedere ca reclamantii recurenti nu si-au indeplinit obligatia stabilita in sarcina acestora prin incheierea anterioara ,desi au fost citati in acest sens,a suspendat judecarea cauzei in baza art.242 pct.1 cod procedura civila.
Prin recursul formulat ,recurentii au invocat institutia decaderii ,in ceea ce priveste obligatia instantei de judecata de a -si verifica competenta ,conform art.131 cod procedura civila.
Potrivit art.185 al.1 cod procedura civila ,cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen ,nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului,in afara de cazul in care legea dispune altfel.
Fata de aceste dispozitii se constata ca sanctiunea decaderii afecteaza  dreptul procesual al partii care nesocoteste un termen imperativ si nu isi va gasi aplicarea in ipoteza in care instanta trebuie sa isi indeplineasca o anumita  obligatie .
Potrivit art.242 al.1 cod procedura civila ,cand constata ca desfasurarea normala a procesului este impiedicata din vina reclamantului ,prin neindeplinirea obligatiilor in cursul judecatii ,potrivit legii ,judecatorul poate suspenda judecata ,aratand in incheiere care anume obligatii nu au fost respectate.
In cauza ,se constata ca in mod corect prima instanta a dispus suspendarea judecarii cauzei in baza art.242 Cod procedura civila,avand in vedere ca recurentii reclamanti desi au fost citati cu mentiunea de a indica instanta unde inteleg sa se judece ,fata de dispozitiile art.127 al.1  cod procedura civila ,acestia nu s-au conformat.
Fata de aceste motive,recursul formulat urmeaza a fi respins
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012