InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Infractiunea de omor calificat, achitarea inculpatului, dubiul profita inculpatului

(Sentinta penala nr. 500/S din data de 11.06.2008 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

ROMANIA
TRIBUNALUL BRASOV
- Sectia penala -

Infractiunea de omor calificat, achitarea inculpatului, dubiul profita inculpatului. Sp. 500/S/11.06.2008

Prin sentinta penala _, pronuntata in dosarul penal _, s-a dispus:
      In baza art 11 pct 2 lit a rap la art 10 lit c Cpp, achita pe inculpatul VLS pentru savarsirea infractiunii prev de art 174 al 1, 175 lit c Cp.
In baza art 350 Cpp, revoca masura arestarii preventive dispusa fata de inculpatul VLS si dispune punerea de indata in libertate a acestuia, de  sub puterea  mandatului de arestare preventiva nr. 3/12.03.2007 emis de Tribunalul Brasov,  daca nu este arestat in alta cauza.
Constata ca inculpatul a fost retinut si arestat preventiv din data de 11.03.2007 pana la data pronuntarii prezentei hotarari.
Constata incetata la data pronuntarii prezentei hotari masura de siguranta dispusa in mod provizoriu prin incheierea Tribunalului Brasov din data de 03.07.2007.
In baza art 189 Cpp, contravaloarea expertizei medico-legale si a completarii acesteia efectuate de Institutul National de Medicina Legala “ Mina Minovici “ in cuantum de 532 lei, se avanseaza din fondurile Ministerului Justitiei, incluzandu-se in cheltuielile judiciare.
In baza art 192 al 3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut:
   Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov din data de 03.05.2007, inregistrat pe rolul Tribunalului Brasov la data de 03.05.2007, sub nr 4144/62/2007, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului VLS, pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prevazuta de art 174 al 1, art 175 lit c Cod penal .
Ca stare de fapt, prin rechizitoriu s-au retinut urmatoarele:
Inculpatul VLS si mama sa VC au locuit anterior datei de 11 martie 2007, in acelasi imobil situat in Brasov, strada _.
Din materialul probatoriu ce s-a administrat in cursul urmaririi penale, s-a retinut in actul de sesizare a instantei faptul ca ambele persoane consumau frecvent bauturi alcoolice, aceasta fiind cauza unei relatii tensionate intre mama si fiu, care genera des conflicte violente.
De asemenea, conform aceluiasi act procedural, in data de 11.03.2007 in jurul orelor 11,00, inculpatul a parasit domiciliul, dar a revenit in jurul orelor 20,00 si aflat sub influenta bauturilor alcoolice a intrat in bucatarie. Aflata in stare avansata de ebrietate, mama sa i-a adresat injurii si blesteme. Pe fondul starii de nervozitate creata de cuvintele adresate, cat si a starii de ebrietate, inculpatul a luat de langa aragaz o bucata dintr-un gratar dezmembrat si a lovit in pereti, dupa care si-a lovit mama de mai multe ori in zona capului, precum si in zona submentoniera.
Urmare acestor lovituri, victima s-a indreptat spre camera sa, dar a cazut in dreptul usii de acces spre pod. Data fiind starea in care se afla, victima a continuat sa isi blesteme fiul, fapt pentru care acesta a urmat-o si a lovit-o cu picioarele in coaste, moment in care victima l-a prins de picior si i-a rupt pantalonul. Atunci inculpatul a prins-o de haine, a trantit-o spre camera acesteia, unde a izbit-o cu capul de soba, dupa care a aruncat-o in pat, cu capul in jos. Dupa acest moment, inculpatul a parasit domiciliul, si-a cumparat o sticla cu alcool si a revenit in locuinta, unde, in baie, cu un burete si-a sters urmele de sange, inclusiv de pe papucii de casa, si s-a culcat in camera sa, recipientul cu alcool fiind gasit la cercetarea la fata locului langa perna inculpatului. S-a mai stabilit ca, nerealizand starea grava a mamei sale, inculpatul nu i-a acordat primul ajutor si nu a chemat salvarea. A doua zi, in jurul orelor 08,30, vazand ca mama sa a decedat s-a deplasat la locuinta martorilor HL si Stefan si a intrebat ce sa faca, iar acestia au anuntat organele de politie.
Cu ocazia examinarii s-a constatat ca obiectele de vestimentatie ale inculpatului, respectiv mansetele, treningul si indispensabilii (piciorul stang) prezentau urme cu aspect de sange.
Potrivit raportului de constatare medico-legala nr 92/Aut din data de 12.03.2007, moartea victimei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio respiratorii acute consecutive unui hematom subdural compresiv de emisfer drept, survenit ca urmare a unui traumatism cranio facial cu multiple plagi contuze si hematoame epicraniene precum si multiple plagi si excoriatii faciale. Detaiiland asupra mecanismului de producere al leziunilor, medicul legist a concluzionat urmatoarele:
- plagile contuze s-au putut produce prin lovire cu gratarul de aragaz - corp delict examinat;
- hematomul epicranian drept si hematomul auricular drept s-au putut produce prin lovire de corp dur;
- excoriatii faciale si plaga contuza submentoniera s-au putut produce prin lovire cu corp dur;
- leziunile traumatice s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu corp dur.
In raport de faptul ca sangele victimei continea 02,00 g 0/0 alcool etilic si
metilic, medicul legist a retinut rolul favorizant al acestuia in producerea decesului, subliniind ca intre hematomul subdural constatat si deces exista o legatura de cauzalitate.
Cu privire la actele procesuale dispuse in cursul urmaririi penale:
Prin rezolutia procurorului din data de 11.03.2007, orele 14,00  (fila 124 dos up ) s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de inculpatul VLS pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prevazuta de art 174 alin 1, art 175 lit c Cp.
Prin ordonanta procurorului din data de 11.03.2007 ( fila 125 dos up ) s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul VLS pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prevazuta de art 174 alin 1, art 175 lit c Cp. Ca stare de fapt in cuprinsul actului procedural, s-a retinut in sarcina inculpatului ca in seara zilei de 10.03.2007, in jurul orelor 21,00, in timp ce se afla la locuinta sa din Brasov, strada _, pe fondul consumului de alcool, a lovit-o in zona capului, in mod repetat, cu gratarul de la aragaz pe mama sa VC, provocandu-i decesul.
Procesul-verbal aflat la fila 119 din dosarul de urmarire penala face dovada aducerii la cunostiinta a persoanei cercetate, in calitate de inculpat, a invinuirii care i s-a adus si a dreptului de a fi asistat de un aparator precum si despre dispozitiile art 70 Cpp.
Au fost considerate acte premergatoare si constatate conform procedurii prin proces verbal ( fila 140 dos up ) urmatoarele: declaratiile martorilor HL, HS, MR si declaratia inculpatului.
Ca urmare a sesizarii efectuate la data de 11.03.2007, de catre Dispeceratul Inspectoratului de Politie al Judetului Brasov, in legatura cu faptul ca in imobilul situat pe str _, in care locuieste familia V, se afla cadavrul unei persoane de sex feminin, ce prezinta multiple plagi la nivelul capului, care se puteau produce prin loviri directe si repetate cu corpuri contondente. In acest sens, o echipa operativa s-a deplasat la fata locului, fiind astfel incheiat procesul-verbal de cercetare la fata locului din data de 11.03.2007, la acest act de procedura mentionandu-se in cuprinsul sau ca au participat martorii asistenti HL si HS.
Cu ocazia cercetarii la fata locului, efectuata la data de 11.03.2007 ( filele 1-40 dos up )  s-au constatat urmatoarele:
Pe strada _., la etajul imobilului se afla apartamentele 4 si 5, aflate fata in fata, fiind despartite de un hol comun de acces, apartamentul 4 fiind locuit de familia H, iar apartamentul numarul 5 de familia V.
Accesul in apartamentul familiei V s-a realizat pe usa deschisa, fara a exista urme de fortare. Apartamentul este compus din 5 camere. Pe peretele din dreapta usii de acces se afla o usa din lemn gasita deschisa, care realizeaza accesul intr-o incapere cu destinatia de bucatarie, in care se afla mai multe obiecte cu aceasta destinatie, cu aspect de dezordine. Pe latura din dreapta a holului se afla o canapea si, in continuarea acesteia, o vitrina, iar la piciorul din partea stanga a acesteia, a fost identificata o urma de substanta brun roscata cu aspect de sange, specific tararii. In continuare se afla o usa din lemn, gasita in pozitia deschis, pe aceasta usa, consemnandu-se ca se realizeaza accesul intr-o alta camera cu destinatie de bucatarie. Langa peretele din dreapta usii de acces se afla un scaun din lemn, sub care se aflau depozitate mai multe lemne. In continuare se afla un aragaz de bucatarie, iar in spatiul dintre acesta si perete au fost gasite un burete imbibat cu substanta brun roscata cu aspect de sange si bucati din gratarul de fonta ce s-a aflat pe aragaz. In fata aragazului, pe pardoseala s-a gasit o bucata provenind din acelasi gratar, care, la unele dintre capete prezenta urme de rupere recenta. In partea stanga a aragazului s-au descoperit bucati mai mici din acelasi gratar care nu se aflau intr-o dezordine specifica unei caderi intamplatoare. Langa peretele din stanga usii de acces in bucatarie, se afla o usa prin care se realizeaza accesul in incaperea cu destinatie de baie. In bucatarie s-a mai constatat existenta unui coltar si a unei mese pe care se aflau resturi de mancare si o scrumiera cu mai multe mucuri de tigara.
Baia imobilului este prevazuta cu o toaleta, in continuarea careia se afla montata vana si o chiuveta. Cada din fonta, de culoare alba, prezenta stropi de culoare rosiatica cu aspect de sange.
Pe peretele opus usii de acces in apartament, in imediata apropiere a usii de la bucatarie, se afla montat un cuier prevazut in partea de jos cu o ladita. In fata acesteia, se afla un stergar, pe care au fost gasite mai multe perechi de incaltaminte, iar sub acest stergar a fost gasita o urma de substanta brun roscat cu aspect de sange, specific de tarare. In continuare, langa cuier, s-a constatat ca se afla o usa din lemn care asigura accesul in debara, iar in fata acestei usi se afla doua trepte din lemn, pe cea superioara fiind identificate trei urme la aproximativ 7 cm una de alta, de culoare brun roscata, cu aspect de sange, specific de tarare, avand o directie dinspre usa de bucatarie spre latura opusa a holului.
Fata in fata cu bucataria se afla o incapere cu destinatie de dormitor, in interiorul careia se intra pe o usa din lemn gasita deschisa, care nu prezinta urme de fortare. Pe tocul din dreapta al acestei usi, la aproximativ 55 de cm de la podea, au fost gasite doua urme de culoare brun roscata cu aspect de sange. De asemenea, pe usa de acces in aceasta camera, la aproximativ aceeasi distanta de la podea, a fost gasita o alta urma de culoare brun roscata cu aspect de sange, toate avand aceleasi caracteristici respectiv specifice tararii.
Pe tocul din stanga usii au fost, de asemenea, gasite urme de culoare brun roscata cu aspect de sange. Langa peretele din stanga usii de acces, se afla montata o soba din teracota, iar pe partea frontala a sobei se afla doua depuneri de substanta brun roscata cu aspect de sange, la inaltimea de circa 30 cm, respectiv 150 cm. Pe partea laterala a sobei, la inaltimea de 140 cm, se afla o pata de culoare brun roscata, cu aspect de sange. Pe partea laterala a fotoliului dinspre soba, se afla o depunere de substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange la inaltimea de 60 cm. In continuare, langa peretele perpendicular cu cel al usii de acces, se afla o servanta si, in continuare o masina de cusut, iar in fata acestora se afla o masuta din lemn ce avea piciorul dinspre fotoliul din stanga rupt din sistemul de prindere, incadrata de o parte si de cealalta de doua fotolii. Pe masuta au fost gasite o sacosa ce prezenta urme de culoare brun roscata cu aspect de sange, un certificat de nastere si un buletin de identitate cu numele VC si facturi. Tot pe masa se afla un plic cu facturi si doua coli de hartie, o revista de integrame, pe care se afla mai multe pete de substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, precum si urme de incaltaminte imprimata cu acelasi gen de substanta.
Langa peretele din dreapta usii de acces, se afla o canapea pe care a fost gasit cadavrul unei persoane de sex feminin, alaturi de care se afla o lenjerie de pat imbibata la unul dintre capete cu pete de substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange. Cadavrul a fost gasit asezat de-a lungul patului, cu fata in sus, picioarele usor departate si bratele flexate si ridicate pe langa corp la un unghi de 45 grade. S-a constatat ca persoana decedata era incaltata cu ghete din inlocuitor de piele de culoare maro, imbracata cu blugi de culoare bleumarin, o bluza din material textil si o vesta de aceeasi culoare.
La examinarea exterioara a cadavrului, s-a constatat ca acesta prezinta lividitati cadaverice pe fata ventrala, retinandu-se ca acest aspect indica o posibila asezare a acestuia initial cu fata in jos, lividitati specifice unui deces survenit cu aproximativ 14-16 ore, anterior depistarii. In zona capului, cadavrul prezinta patru plagi contuze, in zona epicraniana si urechea stanga. De asemenea, pe partea superioara a mainii drepte, cadavrul prezinta leziuni de violenta recenta. Cadavrul a fost identificat in persoana numitei VC. S-a mai constatat ca in fata canapelei pe care se afla asezat cadavrul, se afla un covor care, pe latura din dreapta prezinta urme de culoare brun roscata cu aspect de sange, urme ce se continua pe parchetul din fata patului. Langa pat, in partea dinspre fereastra, au fost gasite trei fragmente de urme de incaltaminte, create prin stratificare cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange. De asemenea, sub masuta televizorului din aceeasi camera, se afla doua fragmente de urme de incaltaminte, intre care una creata prin stratificare cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange si cea de a doua, creata prin destratificarea prafului.
De asemenea, pe treapta din lemn aflata aproximativ la jumatatea incaperii, in zona apropiata canapelei, au fost depistate urme de substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange.
Pe peretele din stanga usii de acces, in imediata apropiere a acesteia, se afla o usa din lemn, gasita deschisa, care realizeaza accesul intr-o incapere cu destinatie de dormitor. Langa peretele din dreapta usii se afla o soba din teracota, in continuarea careia se afla un recamier pe care se afla o lenjerie de culoare albastra si un sac de dormit de aceeasi culoare, care prezinta urme sterse de culoare brun roscata cu aspect de sange.
De la fata locului au fost ridicate urmatoarele mijloace de proba: un gratar din fonta de la aragaz (dezmembrat in 10 bucati), un burete de bucatarie imbibat cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, o punga din polietilena in care se afla un servetel cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, o punga de polietilena, murdara cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, o vesta de fas de culoare rosie, gasita pe fotoliul din stanga masutei, imbibata cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, un fular din lana de culoare bej, imbibat cu substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, un prosop de bucatarie gasit in prima bucatarie din partea dreapta, langa chiuveta, care prezinta pete de culoare brun roscata cu aspect de sange, 7 urme de substanta de culoare brun roscata cu aspect de sange, ridicate pe tampon steril, din holul locuintei de pe peretele din bucatarie si de pe sacul de dormit din camera lui VLS. Atasat procesului-verbal de cercetare la fata locului se afla plansa fotografica. In cuprinsul procesului-verbal incheiat s-a mentionat ca cercetarile au fost efectuate intre orele 12, 15 si 17, 00.
La data de 13 martie 2007 ( filele 41-45 dos up ), organele de cercetare penala, in prezenta acelorasi martori asistenti, efectueaza o noua cercetare la fata locului, imprejurare in care, din acelasi imobil sunt ridicate 4 peturi din plastic, trei de 0,5 l si unul de 1 l, continand lichid cu miros de alcool, ridicate din camera inculpatului VLS, 2 peturi din plastic de 0,5 l fiecare, continand lichid cu miros de alcool ridicate din bucataria pozitionata vis-a-vis de camera in care a fost gasita decedata victima, 4 peturi din plastic, 2 de 0,25, unul de 0,20 l si unul de 0,5 l, continand urme de lichid cu miros de alcool, ridicate din bucataria pozitionata vis-a-vis de camera inculpatului. Au mai fost ridicate urmatoarele inscrisuri: doua bilete de iesire din spital pe numele victimei, din data de 21.05.2002 si, respectiv, 10.08.2006, doua procese verbale seria Z, numele 2521621, 2521640, o comunicare a Judecatoriei Brasov din data de 07.03.2001 si o sentinta civila nr 723 din data de 19.01.2001. Si cu aceasta ocazie au fost efectuate fotografii care se afla atasate alaturat dosarului de urmarire penala.
In cuprinsul procesului-verbal incheiat s-a mentionat ca cercetarea la fata locului s-a desfasurat intre orele 11, 45 si 14, 30.
La dosarul de urmarire penala exista si procesul-verbal de reconstituire din data de 14.04.2007 ( filele 4653 dos up ), mentionandu-se ca martori asistenti numitii B Ana si HS. La efectuarea acestui act de procedura a participat si inculpatul arestat la acel moment, asistat de aparatorul sau ales. In aceasta imprejurare, s-a solicitat inculpatului sa arate toate actele pe care le-a facut in seara zilei de 10.03.2007 si in dimineata zilei de 11.03.2007, consemnandu-se in cuprinsul actului procedural ca inculpatul a aratat ca a venit la domiciliu in seara zilei de 10.03.2008, in jurul orelor 21,00, fiind sub influenta bauturilor alcoolice. A mers in bucataria locuintei unde a servit masa si, in timp ce manca, mama sa a venit din dormitorul ei si a inceput sa il blesteme si sa ii adreseze cuvinte urate. Acesta s-a ridicat de la masa si a impins-o pe hol fara a o rani si a inchis usa de la bucatarie. Aceeleasi consemnari cuprind pozitia inculpatului in sensul ca mama sa a intrat iar in bucatarie si a continuat sa ii vorbeasca urat si atunci el s-a enervat si a lovit-o cu palma peste fata si a impins-o pe holul locuintei, inchizand usa de la bucatarie. Inculpatul a aratat ca si mama sa era sub influenta bauturilor alcoolice si ca aceasta, in urma loviturii, nu a cazut si s-a dus in dormitorul ei singura. S-a mai consemnat ca inculpatul a aratat ca a fost chemat de mama sa care i-a cerut un burete sa se stearga deoarece ii curgea sange din nas. Inculpatul i-a dat un burete, dar nu stie exact ce a mai facut cu el. Cand i-a cerut buretele, mama sa era intinsa pe pat cu capul spre partea de la usa si cu fata in sus. A doua zi cand s-a trezit, a constatat ca mama sa este moarta si a chemat rudele care au anuntat ambulanta. Dimineata mama sa era culcata pe pat cu fata in jos si cu mana dreapta atarnand pe langa pat. Inculpatul a aratat ca nu isi aduce aminte sa fi facut altceva in seara respectiva si nu isi explica de unde provin numeroasele pete de sange descoperite pe podeaua bucatariei, pe tocul usii de la bucatarie, pe podeaua holului intre bucatarie si camera mamei sale, pe tocul usii dormitorului mamei sale, pe peretii, podeaua si soba din dormitorul mamei sale, precum si de pe lenjeria ce acoperea patul unde a fost gasita decedata mama sa. De asemenea, a aratat ca gratarul aragazului gasit spart si ridicat cu ocazia cercetarii la fata locului nu s-a spart in seara respectiva, ci era spart mai de mult. Inculpatul a mai aratat ca dimineata, la insistentele matusii sale, a intors cadavrul mamei sale si atunci este posibil sa se fi murdarit pe haine de sange. Cu ocazia acestui act de procedura au fost efectuate fotografii ce se afla atasate la dosar.
La data de 11.03.2007, organele de cercetare penala au mai ridicat de la domiciliul inculpatului si al victimei, urmatoarele bunuri: un halat din satin cu dungi verzi si kakii, un tricou cu maneca lunga care, pe ambele mansete si pe antebrat in partea dreapta prezinta pete de culoare brun roscat cu aspect de sange, un maiou de corp, de culoare alba ce prezinta in partea interioara pete de culoare maro, o pereche de papuci de casa din stofa de culoare gri cu talpa de pluta cu cauciuc avand desenul antiderapant format din patratele si cecuri, papucul stang prezinta pe partea exterioara pete de culoare brun roscat cu aspect de sange, aceleasi pete fiind regasite si pe talpa, iar cel drept prezinta pe exterior pete de culoare brun roscat cu aspect de sange, o pereche de pantaloni de trening din material supraelastic cu dungi albe in partile exterioare, ce prezinta pete de culoare brun roscata cu aspect de sange, o pereche de indispensabili de culoare alba ce prezinta pe cracul stang pete de culoare brun roscat cu aspect de sange. Toate aceste bunuri au fost examinate si fotografiate fiind atasate in plansa foto.
La filele 53-61 din dosarul de urmarire penala se gaseste un proces-verbal incheiat de organele de politie din cadrul IPJ Brasov, la data de 11.03.2007, cu ocazia examinarii, in prezenta aparatorului din oficiu, a obiectelor de imbracaminte ale inculpatului si a ridicarii acestora respectiv a unui halat, a unui tricou cu maneca lunga ce prezenta pe ambele mansete pete de culoare brun roscat cu aspect de sange, un maieu de corp de culoare alba ce prezinta in partea inferioara pete de culoare maro, o pereche de papuci de casa din stofa de culoare gri, cel stang prezentand pe partea exterioara si pe talpa pete cu culoare brun roscat cu aspect de sange, iar cel drept prezentand pe talpa acelasi gen de pete, o pereche de pantaloni din material supraelastic ce prezenta pete de culoare brun roscat cu aspect de sange, o pereche de indispensabili de culoare alba ce prezentau pe partea stanga pete de culoare brun roscat cu aspect de sange. Aceste articole de inbracaminte sunt prezentate in plansa foto anexata din cuprinsul careia se constata ca pete de culoarea indicata se regaseau pe papucul drept, pe maneca stanga a bluzei de corp, pe talpile celor doi papuci, pe piciorul stang al pantalonului de trening rupt pe o portiune mare de-a lungul cusaturii exterioare, cat si pe indispensabilii purtati pe dedesupt, in zona acelei rupturi.
Inculpatul a fost condus la sediul politiei in jurul orelor 12, 00, astfel cum se constata in procesul-verbal incheiat de organele de politie ( fila 62 dos up ).
Actele medicale ce privesc victima decedata VC.

Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov a efectuat la data de 12.03.2007 examinarea victimei si a emis concluzii provizorii ( fila 63 dos up ) in raportul numarul 92/Aut/12.03.2007, din cuprinsul carora reiese ca moartea numitei VC de 51 de ani a fost violenta. Ea s-a datorat insuficientei cardio respiratorii acute, consecinta unui traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural acut. Medicul legist a concluzionat ca leziunile traumatice cranio-cerebrale s-au putut produce prin loviri repetate cu corp dur si ca intre leziunile traumatice cranio-cerebrale si deces exista legatura de cauzalitate.
Din raportul de constatare medico legala nr 92/AUT din data de 12.03.2007 efectuat de S.J.M.L Brasov ( filele 64-74 ), reiese ca victima prezenta urmatoarele semne de violenta:
- la nivelul vertexului plaga cu marginile relativ netede, cu punti tisulare vizibile de 2,2 cm, cu marginile infiltrate sanguin si directie antero-posterioara;
- temporal stang plaga contuza in forma de Y, cu deschiderea spre anterior, cu laturile de 2,5 cm si respectiv 3 cm;
- parieto - occipital stang, plaga contuza cu marginile relativ netede, cu punti tusulare vizibile de 1 cm, cu marginile infiltrate sanguin si directie transversala;
- parietal stang, plaga contuza superficiala de 1,7 cm, acoperita cu crusta hematica;
- pavilionul auricular drept prezinta tumefactie violacee fluctuenta mai accentuata in jumatatea superioara, iar la nivelul lobului auricular drept prezinta o excoriatie de cca 2/1,5 cm de aspect pergamentat;
- pe marginea superioara a pavilionului auricular stang, plaga contuza cu lambou cu decolarea tegumentului de pe cartilajul auriocular pe o suprafata de 4/0,5 cm, cu infiltrat sanguin adiacent;
- piramida nazala, prezinta placard excoriat superficial de 4/1,5 cm, acoperit cu crusta hematica;
- buza superioara, prezinta pe marginea libera tumefactie violacee fluctuenta neomogena de 3/1 cm, pe fata vestibulara trei plagi contuze cu lungime intre 1 si 1,5 cm, infiltrate sanguin;
- buza inferioara, prezinta pe marginea libera tumefactie violacee fluctuenta de 1,5/0,5 cm;
- submentonier median prezinta plaga contuza profunda de 2,3 cm, cu directie transversala, cu punti tisulare intre marginile sale, cu marginile infiltrate sanguin;
- suprasprancenos stang, prezinta placard excoriat superficial neomogen de 3/2 cm acoperit de crusta sero hematica;
- pleoapa superioara dreapta in unghiul extern, prezinta excoriatie de 1/0,7 cm acoperita de crusta sero hematica;
- pe obrazul drept, prezinta placard excoriat superficial neomogen de 5/3,5 cm acoperit cu crusta sero hematica;
- pe obrazul stang, prezinta placard excoriat superficial neomogen de 3/2,5 cm, acoperit de crusta sero hematica;
- presternal, prezinta echimoza violaceu galbuie neomogena de cca. 9/5 cm;
- pe fata dorsala a ambelor maini prezinta multiple echimoze vechi violacei galbui si brun galbui de 1/0,5 cm pana la 1,2/1 cm;
- pe coapsa dreapta fata externa si pe gamba dreapta anterior, prezinta cate o echimoza violaceu galbuie de 3/2 cm si respectiv 3,5/2 cm;
- regiunea lombara, prezinta excoriatie veche profunda de 4/1 cm acoperita de crusta bruna groasa;
- pe anteBl stang posterior, prezinta echimoza  veche violaceu galbuie neomogena de 14/5 cm.
   In continuare, in cuprinsul raportului medico-legal sunt prezentate
concluziile examenului intern si diagnosticul macroscopic, acesta din urma relevand faptul ca victima prezenta multiple plagi contuze si hematoame epicraniene, multiple plagi si excoriatii faciale, multiple echimoze vechi pe trunchi si membre, hematom subdural drept compresiv, edem cerebral, fracturi costale ambele hemitorace fara deplasare, scleroemfizem pulmonar, miocardifibroza difuza, ateromatoza aorto coronariana incipienta, steatoza hepatica, scleroza pancreatica, pielonefrita cronica.
La necropsie s-a recoltat alcool in care prin metoda oficiala s-a pus in evidenta 2 g 0/00 alcool si s-a determinat prezenta de alcool metilic.
In concluziile raportului se arata urmatoarele:
- moartea numitei VC a fost violenta, ea s-a datorat insuficientei cardio respiratorii acute consecinta unui hematom subdural compresiv de emisfer drept, survenit ca urmare unui traumatism cranio-facial cu multiple plagi contuze si hematoame epicraniene precum si multiple plagi si excoratii faciale;
- leziunile traumatice cranio-cerebrale si faciale s-au putut produce prin lovire repetata cu si de corpuri/planuri dure, cu urmatoarele precizari: plagile contuze epicraniene s-au putut produce prin lovire cu gratarul de aragaz-corp delict examinat; hematomul epicranian drept si hematomul auricular drept s-au putut produce prin lovire de corp dur; leziunile traumatice de la nivelul buzelor s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu corp dur;
- la autopsie s-au mai constatat la nivelul trunchiului si membrelor multiple echimoze vechi de varste diferite care s-au putut produce prin lovire de corpuri dure cu cateva zile anterior decesului si nu au contribuit la producerea acestuia;
- la examenul toxicologic s-au evidentiat in sange alcool etilic, in concentratie de 2, 00 %o si metilic ( fara a se stabili concentratia in sange ), aceste substante fiind prezente si in sticlele corp-delict ridicate de la fata locului. Prezenta acestor toxice in sange au putut avea un rol favorizant in producerea decesului, concentratia acestora fiind sub nivelul limitei letale;
- hematomul subdural constatat la autopsie a avut un rol tanatogenerator, si ar fi determinat decesul susnumitei chiar in absenta toxicelor mentionate mai sus, legatura de cauzalitate intre acesta si deces fiind directa.
   Alaturat raportului medico-legal este atasata plansa foto cu aspecte de la necropsia victimei.
   La data de 13 martie 2007, prin ordonanta procurorului s-a dispus delegarea organelor de politie din cadrul IPJ Brasov- Serviciul Investigatii Criminale, in vederea aducerii la indeplinire a efectuarii unui raport de constatare tehnico-stiintifica care sa stabileasca daca leziunile din zona epicraniana a victimei VC au fost produse cu gratarul corp-delict, a unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru a se stabili daca urmele de incaltaminte prelevate si ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului au fost create de incaltamintea (papuc) ridicate de la inculpat cu ocazia depistarii acestuia, a stabilirii substantei de culoare brun-roscata cu aspect desange aflata pe pantalonii de trening si indispensabili si daca provine de la victima si a stabilirii daca acelasi gen de substanta aflata pe celelate obiecte ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului provine de la victima.
      In acest sens, prin rezolutia organului de urmarire penala delegat, din data de 14.03.2007 ( fila 79 dos up )  s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica, pentru a se stabili daca leziunile din zona epicraniana a victimei au fost produse de gratarul-corp delict pus la dispozitie.
   Din analiza raportului de constatare tehnico-stiintific nr 135660 din
data de 03.04.2007, efectuat de Inspectoratul de Politie al Judetului Brasov, Serviciul Criminalistic, Biroul de Expertize si C.T.S ( filele 80-85 ), reiese ca  leziunea (urma) de forma unghiulara aflata in zona epicraniana stanga a victimei a fost creata de un obiect avand profilul asemanator cu cel din zona centrala a gratarului pentru aragaz pus la dispozitie sub forma de fragmente.  Urmele experimentale au fost realizate pe o bucata de plastilina in forma de semisfera asemanatoare cutiei craniene, stabilindu-se ca variabilitatea valorii unghiului  ( gratar = 45 grade, urma in litigiu = 49 grade si urma creata experimental = 47 grade ) se poate datora elasticitatii/plasticitatii diferite a obiectului primitor, fortei de lovire si pozitiei de contact.
      De asemenea, prin rezolutia organului de urmarire penala delegat, din data de 14.03.2008 ( fila 86 dos up ) s-a dispus efectuarea unui raport de constatare pentru a se stabili daca urmele de incaltaminte descoperita cu ocazia cercetarii la fata locului, pe dusumeaua in zona patului pe revista de integrame, de asemenea pe geaca de fas de culoare rosie si de pe pardoseala din hol, au fost create de incaltamintea tip papuc, ridicate de la inculpatul VLS, cu ocazia depistarii sale. Din analiza raportului de constatare tehnico stiintific nr. 135660 din data de 22.03.2007, efectuat de Inspectoratul de Politie al Judetului Brasov, Serviciul Criminalistic, Biroul de Expertize si C.T.S. ( filele 87-100 dos up ), reiese ca fragmentele urmelor de incaltaminte in litigiu au fost create de acelasi gen de incaltaminte ca si incaltamintea model de comparatie pusa la dispozitie, talpa continand desen cu acelasi model si aceleasi dimensiuni. Acest raport este insotit de planse foto.
  Declaratiile martorilor
Din analiza declaratiile martorei MR, date in cursul urmaririi penale, reiese ca a fost sora victimei si, in aceasta imprejurare cunostea ca sora ei a locuit cu inculpatul, fiul sau, intr-un imobil situat in Brasov, strada _. Martora a aratat ca cei doi nu aveau ocupatie, insa ca nu cunostea modul in care acestia obtineau banii necesari existentei. Deoarece nu avea o relatie prea buna cu victima, ultima oara a vizitat-o in urma cu doi ani inainte de decesul acesteia, intrucat murise mama lor. In noiembrie 2006, sora ei a vizitat-o la domiciliul, imprejurare in care i-a comunicat ca fiul ei consuma frecvent bauturi alcoolice si din aceasta cauza este violent. Martora a aratat ca personal a vazut ca sora sa prezenta urme de violenta, fapt ce a determinat-o sa o opreasca la ea, astfel ca aceasta a locuit la domiciliul ei aproximativ o saptamana. Desi victima nu i-a spus ca era batuta de fiul ei, martora a aratat ca a vazut-o pe sora ei prezentand lovituri pe fata, iar de la vecinii ei cunoaste ca sora ei era agresata de fiul acesteia. In dimineata zilei de 11.03.2007 a primit un telefon de la o vecina a surorii sale care i-a comunicat ca aceasta a decedat, s-a deplasat la domiciliul acesteia, imprejurare in care l-a gasit pe nepotul ei, inculpatul VLS  care era in camera lui, imbracat cu pantaloni, purta un halat de casa si era incaltat cu papuci de casa. Inculpatul i-a spus ca in acea dimineata s-a dus la mama lui in camera pentru a-i cere tigari si a gasit-o decedata. In continuare, potrivit declaratiei martorei, s-a dus in camera victimei, unde a gasit-o pe aceasta culcata pe pat cu fata in perne. Sora ei era imbracata in blugi, avea peste haine un pulover si era incaltata fara sa poata preciza cu ce. La insistentele ei, pentru a vedea daca sora ei a decedat, inculpatul a intors-o cu fata in sus si, astfel, a observat ca victima prezenta pe fata echimoze, iar lenjeria de pat era patata de sange. Pete de sange se mai aflau si pe jos, pe covorul de langa pat. Potrivit aceleasi depozitii, martora l-a intrebat pe inculpat ce s-a intamplat, iar acesta i-a spus ca mama sa a cazut. Ulterior la fata locului au venit organele de politie.
Audiata in cursul judecatii, aceeasi martora, aceasta a precizat ca isi mentine pozitia procesuala avuta in cursul urmaririi penale, reluand in esenta aceeasi stare de fapt ca in declaratiile date in cursul urmaririi penale si anume precizand ca este sora victimei, ca atat aceasta cat si nepotul ei (inculpatul in prezenta cauza) consumau bauturi alcoolice, ca inculpatul, pe fond etilic era violent si agresiv cu mama sa, in plus aratand ca aceasta stare de fapt dateaza inca din perioada in care mama ei si a victimei traia si locuia in acelasi imobil cu cei doi. De asemenea, martora a precizat ca a incercat sa il interneze pe inculpat la spitalul de psihiatrie, la rugamintile mamei sale, insa inculpatul nu a fost de acord. Fata de cele intamplate, martora a aratat ca are resentimente fata de inculpat.
In urma aspectelor reiesite in cursul administrarii probelor in faza de judecata, martora a fost reaudiata, ocazie cu care a precizat ca in dimineata cand a fost chematat la locuinta sorei sale, a vazut in camera victimei, pe jos, respectiv pe covor, pete de sange. Cand victima a fost intoars cu fata in sus, a vazut  ca aceasta avea nasul turtit si ca era plina de sange pe fata si pe urechi. Spre hol si in bucatarie, de asemenea a vazut pete de sange. De la vecina rudelor sale, numita P, a inteles ca, in seara anterioara la sora sa a fost scandal mare. Nu s-a atins de sora ei, ci doar a incercat sa faca un pic de ordine, strangand mucurile de tigara de pe masuta care era intreaga. Nu a vazut sa fie scoase haine din dulap, astfel ca nu i s-a parut sa fie dezordine. Nu a remarcat sa se fi murdarit cu sange pe talpile pantofilor cu care era incaltata. Fiindu-i aratate fotografiile efectuate cu ocazia cercetarii la fata locului, martora a aratat ca a facut ordine pe prima masuta, iar geanta prezentata in detaliu in fotografia de la fila 20 apartine victimei. Martora a aratat ca nu isi aminteste daca a vazut pete de sange pe mobila. De asemenea, fiindu-i aratate fotografiile de la file 30 si 37, efectuate cu ocazia cercetarii la fata locului, martora a precizat ca nu pare nimic schimbat din cea a gasit in camera victimei si a inculpatului. A venit un echipaj format de 5-6 persoane, femei si barbati, martora si inculpatul fiind indepartati si stand pe hol, dupa care i s-au luat declaratii in apartamentul familie H. Nu a vaazut ca vreunul dintre vecini saa intre in apartament. Cea de a doua declaratie a dat-o la parchet, fiind posibil sa o fi scris olograf, dar nu isi aminteste. A fost de asemenea de fata cand martorul V a dat declaratie, acesta fiind audiat, ca si martora. de un politist cu numele Cotinghiu.
Din declaratiile martorului BN date in cursul urmaririi penale, reiese ca acesta a fost vecin cu victima si inculpatul VLS si ca familia sa si familia V au avut o relatie buna, cu o exceptia momentului in care inculpatul i-a furat rotile de la masina, astfel ca cele doua familii nu au mai comunicat o perioada de timp. Martorul a mai aratat ca in perioada in care a trait sotul victimei nu erau scandaluri, acestea debutand dupa decesul acestuia si fiind cauzate de regula de consumul de bauturi alcoolice, aceste scandaluri fiind tot mai dese, dupa anul 2005, respectiv dupa decesul mamei victimei, bunica inculpatului. Inculpatul isi lovea des mama, pe fond etilic, martorul aratand ca i-a rupt mamei sale clavicula, coastele si piciorul, o izgonea din casa, astfel ca numita VC trebuia sa doarma in alte parti. Din depozitiile martorului mai reiese ca victima i s-a plans des ca fiul ei i-a promis ca o va omori si ca atunci cand venea acasa si se intalnea cu el, il intreba daca fiul ei este acasa si daca este in stare de ebrietate. Martorul a mai aratat ca inculpatul avea probleme de comportament indiferent daca consuma sau nu bauturi alcoolice si ca a fost internat la spitalul de psihiatrie. Din aceleasi depozitii reise ca la data de 10.03.2007 martorul s-ar fi intalnit cu victima care i-a spus ca merge la plimbare, iar seara, in jurul orelor 20,30 de la locuinta familiei V s-au auzit bubuituri si busituri, cele mai multe din camera inculpatului si de pe hol, acestea fiind auzite deoarece locuinta familiei V se afla pozitionata deasupra locuintei martorului. In ziua urmatoare martorul a aflat despre decesul numitei vecinei sale.
Audiat fiind in cursul judecatii, acelasi martor a declarat ca isi mentine depozitiile date in cursul urmaririi penale. Cu prilejul acestei declaratii, martorul a aratat ca, incepand cu anul 1983 este vecin cu familia V, locuind in acelasi imobil si ca din  anul 1990, initial la sfarsit de saptamana, iar apoi tot mai des, l-a vazut pe inculpat sub influenta bauturilor alcoolice. De asemenea, si pe mama acestuia a vazut-o des in stare de ebrietate. Stia despre acestia ca traiau din pensia bunicii, iar dupa decesul acesteia din ajutorul social, din aceasta cauza locuinta lor fiind degradata. Despre inculpat, martorul a declarat ca nu cunoaste daca suferea de vreo boala de natura psihica, insa pe vremea cand traia bunica sa, intr-o noapte, in jurul orelor 02,00 bunica lui a sunat de la ei la spitalul de psihiatrie pentru ca inculpatul era in coma alcoolica. Martorul a mai aratat ca inculpatul a lucrat cateva luni la firma unchiului sau.
Intrebat fiind, martorul a aratat ca de la sotia sa cunoaste ca mama inculpatului mai innopta pe strada cand era data afara de inculpat din locuinta lor, iar referitor la sustinerile sale din declaratia data in cursul urmaririi penale coform carora mama inculpatului il intreba, cand venea acasa, daca fiul ei este la domiciliu si este in stare de ebrietate, martorul a retractat aceasta afirmatie. De asemenea, martorul a retractat si afirmatia conform careia mama inculpatului i-ar fi spus ca fiul ei o va omori, insa in legatura cu acest aspect, martorul a aratat ca il cunoaste de la sotia sa. In legatura cu cele auzite din apartamentul familiei V in seara dinaintea mortii mamei inculpatului, martorul a aratat ca era in sufragerie si intre orele 20-22 din aceasta locuinta s-au auzit zgomote, probabil rezultate din rasturnarea obiectelor de mobilier. In ceea ce priveste diferentele dintre orele in care a avut loc scandalul in apartamentul familiei V, martorul a aratat ca in acea seara la orele 20,30 a urmarit la televizor un meci de fotbal, scandalul auzindu-se dupa terminarea meciului. A vrut sa cheme politia, dar s-a razgandit. Fata de inculpat, martorul a declarat ca nu are resentimente, desi in anul 1990 acesta i-a furat niste roti de la masina si nu l-a despagubit, iar in urma reclamatiei facute, inculpatul a fost la scoala de corectie. De asemenea, tot referitor la inculpat, martorul a aratat ca acesta a copiat ce a vazut in casa sa, respectiv scandalurile si consumul de alcool. In fata instantei martorul a declarat ca despre inculpat nu poate afirma ca este o persoana violenta, deoarece nu s-a manifestat in acest sens fata de el, dar din ce ii povestea sotia sa crede ca inculpatul era capabil de ce i se povestea. In ceea ce priveste motivele pentru care inculpatul se certa cu mama sa, martorul a aratat ca nu le cunoaste, dar in cadrul scandalurilor auzea vocea inculpatului care adresa injurii.
Din declaratiile martorei BA date in cursul urmaririi penale, reiese ca este aceasta este sotia martorului BN si vecina cu familia V, locuind in acelasi imobil. Despre familia V, martora a aratat ca este o familie care le-a creat mereu probele din cauza scandalurilor cauzate de consumul excesiv de bauturi alcoolice. Dupa decesul bunicii inculpatului, intre acesta si mama sa aveau loc des scandaluri, iar pe numita VC a vazut-o des prezentand urme de lovituri, fiind uneori si internata in spital. De la victima, martora a declarat ca stie ca fiul acesteia o agresa fizic si verbal fiindu-i teama de acesta ca o va omori. Pe fond etilic, inculpatul era agresiv cu mama sa si cu ceilalti vecini. In data de 10.03.2007, dimineata s-a intalnit cu VC care pleca in oras la plimbare, aceasta nefiind cu acea ocazie in stare de ebrietate. Seara, in jurul orelor 20,30, din locuinta familiei V s-au auzit bubuituri cu frecventa ridicata, aratand ca acestea semanau cu trantitul mobilei de podea, zgomotele auzindu-se mai mult de pe hol si din camera inculpatului. Deoarece acest gen de zgomote s-au mai auzit si  alte dati nu s-a alertat, iar a doua zi, de la un echipaj al ambulantei, a aflat ca vecina sa a decedat.
Din declaratia martorei data in cursul judecatii, reiese ca aceasta isi mentine pozitia procesuala avuta cu ocazia audierii sale in forma declaratiei olografe data in cursul urmaririi penale. Martora a aratat ca locuieste in acelasi imobil cu familia V, inca de cand traia bunica inculpatului si ca, desi in acea perioada familia V beneficia de un venit sigur, respectiv pensia bunicii, starea locuintei acestora era deplorabila. Martora a mai aratat ca inculpatul a inceput sa consume bauturi alcoolice incepand din anul 1992, imprejurare pe care o cunoaste deoarece in acel an inculpatul a furat niste roti de la o masina. Despre victima, martora a aratat ca si aceasta consuma bauturi alcoolice, ca era o persoana slaba pentru ca nu se alimenta corespunzator. Inainte de decesul victimei, in urma cu o durata de timp destul de indelungata, de vreo 2-3 ori pe saptamana a auzit scandaluri in locuinta familiei V, in acest sens aratand ca in jurul orelor 02-03 noaptea inculpatul venea acasa in stare de ebrietate, facea scandal si spargea lucruri. De regula se auzea numai vocea lui, care adresa mamei sale cuvinte triviale si se auzeau tipete si injuraturi. Martora a mai aratat ca de cativa ani pe victima a observat-o prezentand lovituri, fiind tumefiata pe fata, avand mana, piciorul sau clavicula rupte. In seara dinaintea decesului victimei, in jurul orelor 20,30, martora a aratat ca a auzit mai multe bubuituri puternice, trosnete de la mobila care se rupe, fara insa sa auda zgomote de voci. Martora a pus pe seama consumului de bauturi alcoolice modul violent al inculpatului de a se comporta cu mama sa, deoarece in rest era o persoana respectuoasa, despre care nu a ramas cu impresia ca ar avea vreo boala de natura psihica. In finalul declaratiei, martora a aratat ca, discutand cu bunica inculpatului, inainte de decesul acesteia, aceasta i-a spus ca ii este teama ca inculpatul sa nu o omoare pe mama sa. Martora a mai aratat ca atat bunica cat si mama inculpatului il iubeau pe acesta.
Din declaratiile martorei MM data in cursul urmaririi penale, reiese ca aceasta locuieste pe strada _ impreuna cu familia sa, langa imobilul in care locuia familia V, despre locuinta acestora cunoscand ca apartine in prezent inculpatului, fiind cumparat de acesta din banii dati de unchiul sau. Martora a mai relatat ca sotul victimei, care a decedat inainte de anul 1989, era o persoana care consuma excesiv bauturi alcoolice, iar fiul victimei, a fost considerat inca de mic cu probleme comportamentale, iar ulterior, la randul sau, era cunoscut ca un consumator de bauturi alcoolice, motiv pentru care a fost internat la dezalcolizare. Cu numita VC a copilarit, astfel ca erau in relatii bune, fara a o vizita la domiciliu deoarece in apartamentul acesteia era frecvent mizerie, astfel ca aceasta o vizita la domiciliul ei. Martora a aratat ca victima i s-a plans des ca era batuta de fiul ei pentru ca nu ii dadea bani de bautura sau de tigari si tot de la victima stia ca fiul ei avea o serie de prieteni fara domiciliu care veneau des la ei acasa si consumau bauturi alcoolice. Victima i s-a plans des pentru agresiunile suferite, precizand ca ii era teama sa se adreseze organelor de politie intrucat puteau exista repercusiuni fiindu-i frica sa nu o omoare. Martora a declarat ca in urma cu doi ani, a cunoscut de la victima faptul ca aceasta a fost taiata la ceafa cu cutitul, tot de fiul ei, fiind rugata sa o panseze. De asemenea, martora a mai aratat ca victima a mai fost agresata de inculpat, fiind internata de mai multe ori la spital, cu arsuri sau cu fracturi. Despre victima, martora a precizat ca si aceasta consuma bauturi alcoolice, uneori chiar si spirt. In ceea ce priveste veniturile familiei, martora a relatat ca numita VC mai lucra ziler in diferite locuri, unde facea curatenie, iar banii obtinuti ii cheltuia pe mancare si bautura. Martora cunostea ca locuinta familiei V nu mai era racordata la gaz, iar curentul electric urma sa fie intrerupt pentru neplata, de la victima, declarand ca stia ca atunci cand inculpatul nu avea bani pentru bautura, o batea pe mama sa cu diferite obiecte de mobilier, spargea geamul, dupa care o dadea afara din casa, astfel ca aceasta era nevoita sa doarma pe strada.
Audiata in cursul judecatii, martora a precizat ca isi mentine pozitia procesuala avuta in cursul urmaririi penale. Referitor la pozitia sa, martora a precizat ca ii este teama sa depuna aceasta depozitie, de momentul in care inculpatul va fi liber, mentionand ca este o pozitie subiectiva, creata din tot ce a vazut de-a lungul timpului, respectiv ca mama inculpatului era des vazuta prezentand urme de lovituri, despre care nu crede ca proveneau din cazaturi ci din agresiuni. Despre familia V, martora a aratat ca aceasta s-a confruntat mereu cu probleme, si anume, tatal inculpatului era un consumator inrait de bauturi alcoolice si era violent cu sotia si fiul sau, iar inculpatul a fost martor de mic la aceste agresiuni, astfel ca martora si-a exprimat parerea ca nu crede ca exista vreo persoana care sa nu sufere in urma unui asemenea tratament. Si despre inculpat, martora a aratat ca si acesta consuma bauturi alcoolice, era violent cu mama sa, aspect pe care il stie de la vecini, iar din aceasta cauza victima a fost de mai multe ori internata in spital. Desi aveau loc scandaluri si era des agresata, mama inculpatului nu chema politia intrucat ar fi suferit repercusiuni. Mama inculpatului consuma bauturi alcoolice, iar odata, cand aceasta a ajutat martora la curatenie, a luat din casa acesteia o sticla cu spirt medicinal, pe care martora crede ca a baut-o, acest aspect fiindu-i confirmat si de inculpat. Martora a mai aratat ca pe fondul consumului de bauturi alcoolice, inculpatul a fost internat la spitalul de psihiatrie.
Din declaratiile martorului VG, date in cursul urmaririi penale reiese ca este unchiul inculpatului, fiind cumnatul victimei. Despre numita V Conelia, martorul a aratat ca de la moartea sotului ei, aceasta a devenit dependenta de bauturi alcoolice, iar despre inculpat ca si acesta consuma des bauturi alcoolice, fiind internat din aceasta cauza pentru dezalcoolizare. Pe fond etilic, inculpatul devenea violent, insa nu cunoaste daca acesta o agresa pe mama sa. Din cauza consumului de alcool, desi l-a angajat pe nepotul sau, acesta si-a pierdut locul de munca. Despre ce s-a intamplat cumnatei sale a fost surprins, insa se astepta la asta deoarece atat aceasta cat si nepotul sau erau dependenti de alcool.
Audiat in cursul judecatii, martorul a precizat ca isi mentine pozitia procesuala manifestata in cursul urmaririi penale. Martorul a mai aratat ca in dimineata zilei de 11.03.2007 se afla la Bucuresti cand a fost sunat de numitul HS care i-a comunicat decesul cumnatei sale. In aceasta imprejurare a vorbit la telefon cu inculpatul care i-a spus ca nu stie daca mama sa a decedat. Le-a cerut sa cheme salvarea, ceea ce s-a intamplat. in acea zi s-a intors de la Bucuresti si a fost chemat impreuna cu sotia sa la parchet, afland cu aceasta ocazie despre circumstantele decesului victimei si despre faptul ca inculpatul este banuit ca ar fi autorul. A stat de vorba cu inculpatul care i-a spus ca in seara zilei de 10.03.2007 a fost in oras unde a consumat bauturi alcoolice, s-a intors la apartament, nu s-a intalnit cu mama sa, iar dimineata, cand s-a dus in camera acesteia, a gasit-o cu fata in jos, cu capul in perne, astfel ca i s-a parut ca ii este rau, dar ca mai traieste. Din ceea ce a aflat, pe sora victimei a chemat-o tot numitul HS, aceasta deplasandu-se la apartamentul familiei V unde a vazut victima, iar inculpatul a sters-o cu un burete pe fata. De asemenea,  sora victimei i-a spus ca in apartament a gasit ordine, astfel ca nu a inteles afirmatiile aparatorului ales al inculpatului din faza de urmarire penala, care a aratat ca organele de politie ar fi gasit dezordine. In imobil a intrat dupa o luna de la decesul victimei, atunci cand i-au fost predate cheile de catre organele de politie prin avocatul inculpatului, constatand astfel ca in interior era dezordine, respectiv fotoliile erau rasturnate, hainele erau scoase din dulap, erau urme de sange pe jos, pe pat si pe perna.  In cadrul acelei discutii purtate cu inculpatul, acesta i-ar fi jurat ca nu a facut nimic. Despre victima, martorul a aratat ca nu avea decat 35-40 de kg, nu mai avea articulatii la picioare, ca aceasta consuma in permanenta bauturi alcoolice si  cadea tot timpul, mentionand ca in camera sa, victima se impiedica foarte des de treptele aflate in acel loc, din aceasta cauza, relatand martorul, odata in trecut victima ar fi cazut pe treptele locuintei si si-a fi rupt mana. In cursul verii anului 2006 a vizitat-o pe victima la domiciliul ei, in lipsa inculpatului, si a gasit-o intr-o stare aproape de agonie, atat din cauza cantitatii de alcool ingerata cat si din cauza faptului ca nu era spalata, era bandajata cu tot cu clavicula pentru ca isi rupsese mana, iar din cauza faptului ca nu aveau lumina, de la lumanare ii luase foc bandajul de la mana, astfel ca era arsa si plina de basici. Din cauza starii in care se afla i-a fost jena sa o duca la spital, astfel ca a imbracat-o intr-un halat si a dus-o la el acasa. Victima nu a fost de acord sa fie spalata, insa dupa ce au reusit sa o spele, au imbracat-o si au dus-o la spital unde a stat internata doua luni, iar in acest timp, inculpatul a mers zilnic la ea si i-a dus de mancare. Dupa iesirea victimei din spital, s-a inteles cu aceasta sa nu mai consume bauturi alcoolice si martorul sa ii ajute, adica sa ii intretina si sa il angajeze pe inculpat la firma sa. Desi a constatat ca mama inculpatului consuma bauturi alcoolice a fost de acord sa ii ajute in continuare, pana in iarna anului 2006, cand, in urma unei vizite la domiciliul celor doi, a gasit-o pe victima impreuna cu doi " boschetari ", fiind cu totii in stare de ebrietate si consumand din produsele cumparate de el, aspect care l-a deranjat si, din cauza ca a fost si insultat, nu a mai mers la domiciliul celor doi. De la acea data si pana in martie cand a avut loc incidentul nu a mai luat legatura cu cei doi, lasandu-i sa se descurce singuri. Cu toate ca i-a ajutat permanent, a auzit-o des pe victima vorbind urat despre el, precizand ca atunci cand aceasta era in stare de ebrietate vorbea urat cu toata lumea. Vecinii victimei, familia H o trimiteau des pe aceasta sa cumpere bautura, se imbatau si se certau. Martorul a aratat ca dupa decesul cumnatei sale a avut un incident cu familia H, intrucat a zugravit imobilul, iar pentru a intra in imobil a fost necesara si prezenta politiei, aspect pentru care a formulat plangere impotriva celor doi. Si despre familia M, martorul a declarat ca si acestia consumau bauturi alcoolice si o trimiteau pe victima sa le achizitioneze. Potrivit depozitiei martorului doamna M ii dadea des mamei inculpatului sa bea si, din aceasta cauza, inculpatul era in conflict cu ea, interzicandu-i sa mai vina la ei acasa. Referitor la familia B, martorul a precizat ca inculpatul era intr-o stare conflictuala cu acestia pentru ca in copilarie le-a sustras niste roti de la masina, motiv pentru care inculpatul a stat un an la inchisoare. Despre imobilul familiei V, martorul a precizat ca acesta a fost initial inchiriat de la RIAL si apoi cumparat pe numele inculpatului, banii fiind dati de martor, insa imobilul nu a fost intabulat. S-a procedat in acest fel conform dorintei bunicii inculpatului. Dupa decesul victimei, a fost sunat de familia H pentru o eventuala vindere a apartamentului.
Referitor la trecutul inculpatului, martorul a aratat ca inca de cand acesta era mic parintii sai si bunica erau dependenti de alcool, de multe ori inculpatul fiind trimis sa fure pentru ca acestia sa aiba ce sa bea. Martorul personal i-ar surprins pe parintii inculpatului cand acestia ii dadeau sa bea pentru ca inculpatul, copil fiind, sa doarma, din aceasta cauza, considerand martorul,  inculpatul devenind dependent de alcool, in ciuda faptului ca avea perioade in care se chinuia sa nu bea. De atunci a ajutat familia inculpatului, cu bani sau in momentele in care acestia erau bolnavi. Inculpatul a fost angajat la firma sa, era corect si, desi l-a trimis sa colecteze bani de la distribuitori a fost mereu corect si respectuos, fiind apreciat de cei cu care intra in contact. Nu il cunoaste ca o persoana violenta, nici el si nici alte persoane, exprimandu-si parerea ca, daca inculpatul si-ar fi lovit mama, i-ar fi spus martorului.
      In ceea ce priveste gratarul de la aragaz, martorul a precizat ca acesta era rupt dinainte de a fi dat familiei V spre folosinta. Nu a putut preciza in cate bucati era rupt, dar a aratat ca putea fi folosit, dandu-l rudelor sale cu un timp inainte.
      Martorul a mai aratat ca cei doi erau des vizitati de boschetari, betivi si prostituate, iar in afara de poarta de acces in imobil care era prevazuta cu interfon, accesul in casa familiei V era liber.
Din declaratia martorei HL data in cursul urmaririi penale, reiese ca aceasta locuieste impreuna cu sotul ei in acelasi imobil in care locuia familia V, fiind vecini, apartamentul sau aflandu-se pe acelasi palier cu cel al inculpatului.
In aceasta imprejurare, martora a arat ca nici victima si nici inculpatul nu realizau venituri, fara a cunoaste modul in care aceatia se intretineau. De asemenea, martora a aratat ca atat victima VC cat si  fiul acesteia consumau des bauturi alcoolice, fiind tot des vazuti in stare avansata de ebrietate. Din aceasta cauza intre cei doi erau des scandaluri care degenerau in violente, astfel ca martora a aratat ca a vazut-o des pe VC prezentand urme de lovituri la nivelul fetei (echimoze) care, din spusele acesteia proveneau din actiuni ale fiului ei, motiv pentru care a fost si internata in spital. Despre inculpat, martora a mai aratat ca acesta a fost arestat in timpul minoratului. In legatura cu seara zilei de 10.03.2007, martora a declarat ca a auzit scandal si bubuituri din apartamentul familiei V, zgomotele auzindu-se doua-trei ore, insa nu i s-a parut ceva iesit din comun intrucat de la acestia se auzeau des scandaluri si a mai precizat ca a auzit doar vocile celor doi. A doua zi de dimineata, in timp ce isi bea cafeaua impreuna cu sotul sau, la usa apartamentului lor a sunat vecinul lor, respectiv inculpatul care le-a spus ca el crede ca mama lui a murit, astfel ca cei doi i-ar fi spus sa cheme salvarea si pentru ca inculpatul nu avea telefon au sunat ei la serviciul 112, insa au fost indrumati sa sune la politie, imprejurare in care martora a procedat in acest fel si la fata locului s-au deplasat organele de politie, in tot acest timp inculpatul stand pe holul apartamentului sau. Despre hainele inculpatului, martora a aratat ca nu a vazut daca acestea aveau pete de sange, pentru ca nu a dat importanta acestui aspect.
Audiata in cursul judecatii, aceeasi martora a precizat ca isi mentine pozitia procesuala avuta in faza urmaririi penale. Martora a aratat ca este vecina cu familia V, in acest sens mentionand ca cele doua familii locuiesc pe acelasi palier, apartamentele fiind despartite de un hol comun pe care familia H a montat o usa care, de fapt, era intrarea in locuinta familiei V, despre aceasta usa aratand ca nu era asigurata, respectiv ca nu se incuia niciodata. Din depozitia acestei martore reiese faptul ca accesul in podul imobilului se realiza dintr-un hol ce se afla in locuinta familiei V. Martora a mai declarat ca avea relatii bune, de prietenie cu vecina sa, in sensul ca se vizitau des, mama inculpatului venind des la ea in vizita la martora si ca intre victima si inculpat aveau loc des scandaluri, pe fondul consumului de alcool. Mama inculpatului consuma bauturi alcoolice si ori de cate ori avea bani ii cheltuia pentru a-si cumpara bauturi alcoolice, iar din cauza ebrietatii se mai intampla ca aceasta sa cada, vazand-o cu echimoze pe fata motivate de lovituri ale fiul ei. Au mai existat situatii cand din apartamentul celor doi se auzeau tipete, dar erau certuri obisnuite, iar uneori se auzeau si zgomote de trantit mobila. Veniturile familiei erau modice, dupa moartea bunicii inculpatului, acesta ori victima obtinand sume de bani din diferite munci ocazionale. Inculpatul se gospodarea singur intrucat mama sa nu gatea, nu facea curatenie si nu avea grija de casa. In seara incidentului, martora a aratat ca nu a auzit niciun fel de zgomot din apartamentul celor doi, aceasta probabil din cauza televizorului care mergea si a masinii de spalat, insa parca ar fi auzit urcat si coborat de scari. In ceea ce priveste afirmatiile sale din cursul urmaririi penale, martora a aratat ca este posibil sa fi auzit scandal, dar probabil erau discutii obisnuite carora nu le-a dat importanta intrucat cei doi se mai certau asa cum se intampla in orice familie. In trecut s-a mai intamplat sa intervina atunci cand discutiile o deranjau.  Declaratia data in cursul urmaririi penale a fost scrisa de un politist, la domiciliul martorei, iar la cercetarea la fata locului i s-a solicitat prezenta dupa ce a fost ridicat cadavrul, fara insa a putea sta decat o sucrta perioada de timp pe holul intunecos al apartamentului familiei V de unde nu a putut vedea nimic. Martora a aratat ca a avut o relatie buna cu inculpatul caruia nu are ce sa ii reproseze, iar in trecut au existat discutii cu acesta pentru o eventuala vanzare catre ei a apartamentului, deoarece inculpatul voia sa se separe de mama sa, insa acest aspect nu s-a concretizat deoarece inculpatul nu avea toate actele imobilului, martora discutand in acest sens si cu unchiul inculpatului, fara a exista discutii intre vecini pentru o eventuala evacuare a familiei. In cursul judecatii, martora a mai aratat ca in dimineata zilei de 11.03.2007, in jurul orelor 08,30 inculpatul a venit la domiciliul lor si le-a spus ca mamei sale ii este rau, astfel a fost chemata salvarea de la domiciliul lor. Initial au venit cei de la salvare care nu au ridicat cadavrul, dupa care au venit organele de politie. In incinta apartamentului familiei V a intrat sora victimei care a facut putina curatenie, fiind indepartata de organele de politie. Dupa venirea inculpatului, acesta a ramas la domiciliul lor unde a servit cafea, aceasta pana la venirea organelor de politie. Initial, cadavrul a fost gasit cu fata in jos, fiind ulterior intors pentru a se vedea ce s-a intamplat, acest aspect constatandu-l personal, cand cu ocazia deplasarii organelor de politie la fata locului a intrat putin in apartamentul familiei V. Martora a aratat ca starea sanatatii nu ii permitea sa stea mult in picioare. In finalul declaratiei, martora a aratat ca in trecut, cand inculpatul a fost suparat odata pe mama sa, din cauza ca aceasta consuma bauturi alcoolice, pe fondul starii tensionate, ar fi afirmat ca o va omori.
Din declaratiile martorului HS date in cursul urmaririi penale, reiese ca locuieste cu sotia sa intr-un imobil situat pe strada _, fiind vecin de palier cu familia V. Pe fondul consumului de bauturi alcoolice, intre numita VC si fiul acesteia erau des certuri, scandaluri, iar dupa acestea a vazut-o pe vecina sa prezentand urme de lovituri pe fata. De regula, a aratata martorul, cand cei doi se certau, din apartamentul lor se auzeau zgomote de mobila trantita, injuraturi si tipete. In seara zilei de 10.03.2007, martorul a  aratat ca din apartamentul familiei V, a auzit zgomote de mobila trantita, zgomote care s-au auzit aproximativ 10 minute, dupa care, in jurul orelor 21,00, a auzit zgomote de pasi pe hol sau scara. A doua zi, dimineata, in jurul orelor 08,30, la domiciliul lor a venit inculpatul care le-a spus ca mama sa este decedata si ca nu stie ce sa faca. A chemat politia si salvarea care s-au deplasat la fata locului. Nu a intrat in apartamentul familiei V si nici nu a intrebat ce s-a intamplat victimei.
Audiat in cursul judecatii, martorul a declarat ca isi mentine pozitia procesuala avuta in cursul urmaririi penale. In acest sens, martorul a aratat ca este vecin cu familia V, acest aspect datand dinainte de a se naste inculpatul, avand bune raltii cu aceasta familie. Despre tatal inculpatului, martorul a aratat ca acesta uneori era agresiv.
In seara dinaintea decesului mamei inculpatului, nu au auzit zgomote din apartamentul familiei V, acest aspect datorandu-se probabil faptului ca intre apartamentele lor au fost montate doua usi care atenueaza zgomotele. Despre zgomotele de care a facut vorbire in declaratia data in cursul urmaririi penale, martorul a aratat ca este posibil sa le fi auzit, dar la data audierii sale de catre instanta nu isi aminteste ce a declarat. Cu un efort de memorie, martorul a aratat ca a auzit pasi pe hol, posibil ai inculpatului, dar nu cunoaste altceva. De asemenea, depozitia martorulul a fost in sensul ca mama inculpatului ocupa ultima camera din apartament, iar inculpatul o ocupa pe cea mai apropiata de holul comun si ca a doua zi, inculpatul a sunat de la ei la salvare si, pana la venirea acestora, inculpatul a stat la ei, a fumat si a baut cafea. Nu l-a intrebat pe inculpat ce s-a intamplat, acesta spunandu-i ca mama sa a cazut. Martorul a precizat ca dupa decesul numitei VC, nu a intrat in apartamentul acesteia, si ca acest lucru nu s-a intamplat nici la reconstituire cand nu a intrat, ci a stat doar pe hol, insa in acea imprejurare, a vazut in camera inculpatului o masuta fara picior si si-a exprimat parerea ca zgomotele ar fi putut sa provina  de acolo. Martorul a declarat ca isi aminteste totusi ca a auzit un singur zgomot, care, probabil, a fost cauzat de ruperea acelui picior al masutei. Despre mama inculpatului, martorul a precizat ca de regula o vedeau dimineata treaza, dupa care, cand venea, era in stare de ebrietate si, la fel si despre inculpat, martorul  precizand ca l-a vazut in stare de ebrietate. Despre veniturile celor doi, martorul a aratat ca mama inculpatului nu lucra, ca inculpatul a lucrat o scurta perioada de timp, insa, cu toate acestea, nu cunoaste de unde aveau cei doi bani pentru bauturile alcoolice. Despre relatiile dintre cei doi, martorul a aratat ca nu erau prea bune. In vizita la familia V, martorul a mai vazut ca mai venea cate un prieten al inculpatului si, uneori, dar foarte rar, sora victimei. Nici martorul si nici sotia sa nu au participat la cercetarea la fata locului ori la reconstituire, organele de politie incheind insa procesele-verbale la ei in apartament pentru ca in celalalt apartament era frig, iar alte inscrisuri au fost redactate la politie si apoi aduse la domiciliul lor pentru a fi semnate, pentru acest aspect martorul nesolicitand cu acea ocazie lamuriri. Cu inculpatul a avut o relatie buna, acesta era in regula cand nu se afla in stare de ebrietate. De regula, conform aceleasi depozitii, discutiile dintre inculpat si mama sa porneau de la reprosurile pe care inculpatul le facea mamei sale pentru faptul cs nu facea nimic de mancare. Martorul a mai precizat ca pe mama inculpatului a vazut-o prezentand urme de lovituri, iar cand aceasta a avut mana rupta, i-a spus ca a cazut. Martorul nu cunoaste daca inculpatul isi agresa mama, precizand ca nu participa la discutiile cu ceilalti vecini. Martorul a mai aratat ca se intampla ca atunci cand inculpatul era nervos si in stare de ebrietate
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010