InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Suceava

Actiune in constatare

(Sentinta comerciala nr. 3099 din data de 16.10.2008 pronuntata de Tribunalul Suceava)

Domeniu Constructii | Dosare Tribunalul Suceava | Jurisprudenta Tribunalul Suceava

Prin actiunea adresata Judecatoriei G. H. la data de 12.12.2006, reclamantul  N.M.M. a chemat in judecata pe paratii SC"H."SA., Comuna O. - prin primar si Ocolul Silvic S., solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta  sa se constate ca a dobandit  prin cumparare dreptul de proprietate cu privire la constructia "Cabana forestiera" situata pe parcela  nr. 11/103 din CF I B.;  sa se stabileasca in favoarea sa un drept de superficie cu privire la terenul aferent acestei constructii in suprafata de 317 m.p. teren identic cu parcela 11/103 din aceeasi CF, precum si sa se dispuna inscrierea in CF, pe numele sau, a dreptului de proprietate cu  privire la constructie.
In motivarea cererii, a aratat ca in anul 2002 s-a inteles cu parata SC"H."SA.  pentru a-i vinde o cabana forestiera, proprietatea acesteia, situata la locul numit "B," pe raza comunei O., convenit la un pret de 20.000.000 lei ROL, care a fost platit de catre el cu  factura nr. 439026/2002, factura care a fost  considerata antecontract de vanzare - cumparare, preluand constructia si  folosind-o nestingherit, dar pentru folosinta normala a constructiei este necesar sa-i fie atribuit terenul aferent  acesteia, teren  ce apartine Ocolului Silvic S.
Prin intampinarea depusa la dosar, parata SC"H."SA. a recunoscut integral pretentiile reclamantului.
Intrucat paratul Ocolul Silvic S. - nu are personalitate juridica, a fost citata in calitate de parata D.S. Suceava, care, prin intampinarea depusa la dosar a solicitat respingerea actiunii,  motivat de faptul ca terenul in litigiu este proprietate publica a statului si se afla in administrarea Ocolului Silvic S..
A aratat ca, cabana  a fost  construita de parata SC"H."SA. , cu scopul de a adaposti muncitorii care lucrau la exploatarea masei lemnoase, acesta primind  un drept temporar de folosire a terenului de 210 m.p. aferent constructiei, conform contractului nr. 56/2004 valabil pana la data de 11.11.2004.
A mai aratat ca  parata a solicitat  Ocolului Silvic S. inchirierea aceluiasi teren pentru anii 2006 - 2007, achitand despagubiri pentru perioada 11.11.2004 - 15.08.2006 si ca ulterior a vandut cabana reclamantului, fara incheierea unui contract de vanzare - cumparare si fara acordul D. S. Suceava, incalcand astfel clauzele contractului nr. 56/2004.
Parata Comuna O. - prin primar, a aratat ca este de acord cu actiunea reclamantului.
La termenul de judecata din 05.02.2007, reclamantul - prin cerere scrisa, a aratat ca renunta  la judecarea primului capat de cerere privind constatarea  cumpararii cabanei, mentinand celelalte capete de cerere.
Parata D.S. Suceava prin intampinarea depusa la dosar a solicitat respingerea actiunii si introducerea in cauza a proprietarului terenului in litigiu - Statul Roman.
Prin   sentinta nr. 644 din 30.04.2007 Judecatoria G. H. a luat act de renuntarea reclamantului la judecarea capatului de cerere privind dobandirea dreptului de proprietate      prin cumparare asupra constructiei "Cabana forestiera" situata pe parcela 11/103 din CF I B.
Totodata a  lua act de renuntarea reclamantului de a se judeca in contradictoriu cu paratii Ocolul Silvic S. si D. S. - S.,  respingand actiunea avand ca obiect stabilire drept de superficie si intabulare asupra constructiei in litigiu.
Impotriva sentintei civile sus mentionate a declarat apel  reclamantul,  criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Tribunalul Suceava - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, prin  decizia nr. 33 din 5.12.2007 a admis apelul, a desfiintat sentinta apelata cu retinerea cauzei pentru solutionarea fondului.
Cauza a fost inregistrata pentru solutionarea fondului - pe rolul acestei instante la data de  22.02.2008 sub nr.  859/86/2008.
La termenul de judecata din data de 26.05.2008, reclamantul si-a precizat actiunea, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate ca parata SC"H."SA. a dobandit prin edificare cu efort propriu, dreptul de proprietate cu privire la imobilul constructie cu destinatia "Cabana forestiera" amplasat pe parcela 11/103 din C.F. I B.; sa se constate  ca reclamantul a dobandit prin vanzare - cumparare de la parata dreptul de proprietate  cu privire la imobilul  sus identificat si respectiv sa se dispuna inscrierea in C.F. pe numele sau a dreptului de proprietate cu privire la "Cabana forestiera".
A sustinut ca  parata SC"H."SA., cu mijloace materiale si financiare proprii, in anul 1969 a construit imobilul in litigiu, caruia i-a dat destinatia de cabana forestiera, fiind folosit in interes propriu pentru activitati de exploatare forestiera potrivit specializarii domeniului sau de activitate, constructie care a fost trecuta in inventarul contabil  cu nr. 1079.
Referitor la capatul al doilea al actiunii, a aratat ca in luna iunie  2002 s-a inteles cu parata pentru a-i vinde cabana forestiera, sens in care a fost incheiata o conventie materializata prin factura fiscala nr. 439026/2002 si ca dupa ce a platit pretul convenit a preluat imobilul pe care-l detine in mod nestingherit.
Cu privire la modificarea actiunii, s-a facut adresa paratei SC"H."SA. pentru a-si preciza pozitia fata de completarea la actiune, conform disp. art.  132 Cod procedura civila.
Cum parata nu s-a opus modificarii actiunii, lipsa ei de reactie la solicitarea instantei fiind interpretata ca achiesare la acest demers, Tribunalul Suceava investit cu solutionarea actiunii astfel cum a fost modificata la termenul de judecata din 26.05.2008, retine urmatoarele:
In primul rand, din punctul nostru de vedere parata SC"H."SA. , ar fi trebuit in calitate de reclamanta sa promoveze o actiune in constituire de drepturi in cadrul careia sa probeze edificarea prin efort propriu a cabanei in litigiu si sa depuna in acest sens documente care sa ateste respectarea legislatiei in litigiu (autorizatie de constructie, etc.).
Sub un alt aspect, terenul pe care a fost edificata aceasta constructie nu este proprietatea SC"H."SA., ci apartine tabulei tarii, societatile implicate in proces  nedemonstrand  constituirea  in favoarea lor a vreunui drept de concesiune,  superficie care sa fi permis SC"H."SA. edificarea unei constructii.
Prim - parata  nu a dovedit  de asemenea ca la momentul  instrainarii  imobilului in litigiu avea  achitate integral  datoriile inregistrate catre bugetul de stat, nedepunand certificat fiscal in acest sens.
Conform disp. art.  254 alin. 7  Cod fiscal: " Instrainarea unei cladiri, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra cladirii respective nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata cladirea sau al celei unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza cladiri cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept".
Asadar, instanta va respinge ca nefondate capetele de cerere ce au facut obiectul completarii la termenul din 26.05.2008.
Cat priveste constituirea unui drept de superficie pentru terenul proprietatea tabulei tarii, identic cu p.f. 11/103 din C.F. I B. - pe care se afla edificata constructia in litigiu, aratam ca si aceasta solicitare apare ca nefondata intrucat conform  prevederilor in materie dreptul de superficie poate fi dobandit prin conventie, legat, uzucapiune, lege.
Reclamantul nu a facut dovada incidentei vreunuia  din situatiile mentionate.
In baza disp. art. 246 Cod procedura civila se va lua act de renuntarea la judecata a reclamantului in raport cu  D. S. Suceava.
Se va admite  exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a DGFP. - S. avand in vedere ca Statul Roman prin Ministerul Economiei si Finantelor  sta in proces in litigiile referitoare la bunurile din domeniul public al statului, astfel cum acesta este definit prin art. 3 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.
In speta de fata, reprezentarea Statului Roman se face prin intermediul C. L. al Comunei O., care, de altfel, este parte in cauza si are initiativa in tot ceea ce priveste administrarea intereselor publice locale.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Desfiin?are lucrari executate fara autoriza?ie de construc?ie - Decizie nr. 163 din data de 27.02.2017
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 134 din data de 19.03.2015
Refacere lucrari de constructie realizate necorespunzator. Lipsa calitatii procesuale pasive a administratorului societatii executante. - Decizie nr. 714 din data de 01.09.2011
Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor - Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011
Construirea unui garaj pe terenul aflat in coproprietate. Refuzul justificat al paratilor de a-si da consimtamantul la edificarea constructiei. - Decizie nr. 406 din data de 19.12.2008
Invocarea un drept propriu de proprietate asupra constructiei, pe calea procedurii necontencioase a plangerii impotriva unei incheieri de carte funciara dau un caracter contencios cererii petentei. Exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta a - Decizie nr. 655/R din data de 28.03.2013
Refuzul Primarului Municipiului B de a emite autorizatia de construire pentru mansarde este nejustificat si arbitrar in situatia in care solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru obtinerea acestei autorizatii. - Decizie nr. 3270/R din data de 18.06.2013
Autorizatie de construire Legea nr. 50/1991 Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de l... - Decizie nr. 2068/R din data de 24.04.2012
Conform art. 11 din O.U.G. nr. 7/2003 privind constatarea acceptarii tacite hotararea primei instante este definitiva si irevocabila. - Decizie nr. 277/R din data de 07.11.2006
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1898 din data de 24.07.2009
Obligatia de a face- accesiune- evacuare - Hotarare nr. 5061 din data de 07.07.2010
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2010
Decizia civila nr.394 - Decizie nr. 394 din data de 20.03.2006
Servitute, ridicare constructii - Sentinta civila nr. 999 din data de 19.03.2010
Contructie - Sentinta civila nr. 3206 din data de 10.11.2011
Constructii - Sentinta civila nr. 3035 din data de 14.12.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2546 din data de 05.11.2010
Consctructii - Sentinta civila nr. 2714 din data de 17.11.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2488 din data de 03.11.2010