InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Servitute, ridicare constructii

(Sentinta civila nr. 999 din data de 19.03.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Constructii | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                      R  O  M  A  N  I  A
                                                JUDECATORIA ONESTI
                                                      JUDETUL BACAU

Dosar nr. 5709/270/2009
Din 3.09.2009                                                                           - servitute+ridicare constructii –

                                             SENTINTA CIVILA NR.999  
                                                 
                                      Sedinta publica din data de 19. 03. 2010
                                           
                                COMPLETUL DE JUDECATA  FORMAT DIN :

                                               Presedinte – ……
                                               Grefier - ….

Pe rol fiind judecarea  actiunii civile formulata de reclamantul …  impotriva paratului ….. si a tertului U.A.T. …….., pentru servitute si ridicare constructii.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamantul asistat de avocat  …. si avocat .. pentru paratul lipsa,  lipsa fiind si tertul U.A.T. ……….    
Procedura este legal indeplinita. 
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat …….. precizeaza ca, reclamantul isi mentine in actiune.
Instanta constata ca, temeiul de drept este art. 1075 cod civil si urmatoarele conform actiunii.
Avocat ….. formuleaza urmatoarele probe: interogatoriu paratului, martori, pentru a dovedi faptul concret ca paratul a distrus aceasta servitute de trecere, acesta nu respecta calea de acces stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Precizeaza ca, servitutea a fost convenita de parti. Mai solicita efectuarea unei expertize topo pentru pozarea servitutii si largirea ei la 4 metri, precum si aducerea servitutii la starea initiala. De asemenea, formuleaza proba cu inscrisuri, depune la dosar si nota de probe.
Avocat ……. precizeaza ca, si-a exprimat punctul de vedere prin intampinare. Precizeaza ca, nu exista nici o servitute de trecere in afara de cea instituita prin hotarare judecatoreasca, conform raportului de expertiza. Se vorbeste de o cale de acces, dar aceasta nu a fost stabilita printr-o servitute legal constituita prin hotarare judecatoreasca. Prin obligatia de a face, reclamantul vrea sa treaca pe proprietatea paratului. Se opune la efectuarea oricaror probatorii, fata de faptul cum a fost redactata aceasta actiune. Prin actiune se cere acces sa treaca  pe proprietatea paratului, nefiind servitute. De asemenea, nu se cere sa se respecte servitutea. Actiunea este facuta ca sa duca completul de judecata in eroare.
Instanta pune in vedere sa se faca dovedi pentru a se clarifica daca se afecteaza aceasta servitute.
Avocat … se opune la probe, deoarece intre servitute si calea de acces din s.c. 2423/03.
Avocat …….., fiind intrebat de catre instanta, precizeaza ca, nu este vorba  de servitutea din s.c. 2423/03, ci de servitutea din s.c. 201/2007, care este tot obligatia de a face. Precizeaza ca, in acest dosar nu este creata o servitute de trecere. In s.c. 2423/03 nu face obiectul prezentei cauze pentru aceasta servitute. Mentioneaza ca, este o servitute creata prin fapta omului. Deci, mai exista o servitute prin fapta omului si de existenta ei se face vorbire in considerentele s.c. 201/26.01.2007. Pentru acest lucru se doreste administrarea de probatorii.
Avocat …… precizeaza ca, prin s.c. 2423/03, respectiv prin obligatia de a face se cerere numai respectarea acelei cai de acces. Se opune la probe si ridica exceptia inadmisibilitatii acestei actiuni, fata de obiect si faptul ca s-au mai judecat in alt dosar.
Avocat …….., fata de precizarile facute, tinde sa marcheze un dol din partea paratului, intelege sa se judece pe o servitute creata prin fapta omului, care in prezent a fost inchisa. Conform jurisprudentei CEDO nu se recunoaste exceptia inadmisibilitatii. Mai arata ca, acea cale de acces pe malul raului este impracticabila si inundabila.
Avocat ….. arata ca, nu exista nici o servitute, aceasta a fost constituita pe marginea raului, ei doresc calea de acces pe proprietatea terenului defunctului care acum apartine fiului acestuia ……….
Avocat ………. precizeaza ca, nu are alte cereri de formulat.
Avocat …… formuleaza proba cu 2 martori pentru a face dovada ca servitutea de trecere din hotarare nu este opturata, iar cealalta servitute invocata este inadmisibila.
Instanta uneste exceptia cu fondul, iar fata de toate actele cat si obiectul actiunii, cat si motivarea in fapt in drept a cauzei, constata dezbaterile inchise si acorda cuvantul in fond.
Avocat ……., pentru reclamant, solicita admiterea actiunii, asa cum a fost formulata.
Avocat …….., pentru parat, solicita folosirea drepturilor pe care legea le recunoaste. Precizeaza ca, situatia conflictuala a aparut in 2003 si a fost rezolvata prin justitie, servitute stabilita prin s.c. 2323/03 ( cale de acces), iar aceasta hotarare trebuie respectata. Solicita respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
Avocat …….., in replica, sa se aiba in vedere ca s-a inchis calea de acces
stabilita prin fapta omului, pentru care nu trebuie titlu de proprietate. Solicita repunerea cauzei pe rol pentru administrarea probatoriilor.
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.    

                                             I  N  S  T  A  N  T  A
                                          Deliberand,
      
      Asupra cauzei civile de fata;
      Constata ca reclamantul ……, a chemat in judecata paratul ……. si Unitatea Administrativ Teritoriala ……..in calitate de tert, solicitand obligarea paratului sa respecte calea de acces ( dreptul de servitute) cu dimensiunile 2,5 latime  si 25 m lungime, obligarea paratului de a aduce calea de acces in starea initiala spre a putea fi folosit, respectiv sa ridice gardul improvizat si cheltuieli de judecata.
      Actiunea a fost timbrata cu 19, 3lei, iar in motivare se arata ca in august 2009 paratul …….., a inchis calea de acces ce fusese constituita in urma cu multi ani in favoarea fratelui sau ……, care anterior decesului, a vandut proprietatea fiului sau-respectiv paratului ……...
      In drept, reclamantul invoca prevederile art. 1075 si urm. cod civil.
      Paratul Lupu Silviu-Vasile a formulat intampinare (filele 11-12 dosar), prin care solicita respingerea in totalitate a actiunii reclamantului.
      Partile au terenuri invecinate situate in com. ., jud. Bacau, provenind in urma unui proces de partaj succesoral dupa numitul …..-tatal reclamantului si bunicul paratului.
      In urma acestui partaj s-a atribuit teren si numitului …., in prezent decedat.
      Prin sentinta civila nr. 2423/15.09.2003, pronuntata in dosarul nr. 1068/2003 al acestei instante a fost admisa actiunea reclamantului …  impotriva paratilor …. si ….. (fratii acestuia), constituindu-se pe terenul paratilor o servitute de trecere cu latime de 2,5 m si lungime de 150 m. Prin aceeasi sentinta a fost  respinsa cererea paratilor … si …, prin care solicitau obligarea reclamantului sa respecte  un drum de acces, sentinta ce a fost pusa in executare la 12.07.2004 de catre executorul judecatoresc.
      La data de 8.03.2005, ……. si …… au chemat in judecata paratul ……, solicitand obligarea acestuia sa ridice poarta si gardul cu care a inchis drumul public, cerere ce a fost respinsa prin sentinta civila nr. 3140/1.11.2005, pronuntata in dosarul nr.1692/2005 al acestei instante, hotarare desfiintata in totalitate prin decizia civila nr. 289/16.06.2006 a Tribunalului Bacau,  cauza fiind trimisa la rejudecare.
      Cu ocazia rejudecarii, s-a pronuntat sentinta civila nr. 201/16.01.2007, in dosarul nr. 5253/270/2006 al Judecatoriei Onesti, prin care a fost respinsa actiunea reclamantilor …….si ……. impotriva lui ….., sentinta ramasa irevocabila prin decizia civila nr. 924/17.12.2008 a Curtii de Apel Bacau.
      In instanta, reclamantul precizeaza ca actiunea sa se refera la sentinta civila nr. 201/2007 pronuntata in dosarul nr. 5253/2006.
      Cum din dispozitivul acestei sentinte nu rezulta nicidecum ca s-ar fi instituit in favoarea reclamantului vreun drum de trecere, avand in vedere temeiul de drept invocat de catre acesta, respectiv 1075 si urm. cod civil, instanta constatata ca cererea formulata este lipsita de obiect, urmand a fi respinsa ca atare.
      In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii ridicata de catre parat, instanta apreciaza ca fiind neintemeiata fata de obiectul actiunii, situatie in care va fi respinsa.
      In temeiul art. 274 cod procedura civila va fi obligat reclamantul sa plateasca paratului cheltuieli de judecata, reprezentand onorar avocat.
      
                                             Pentru aceste motive,
                                                 In numele legii,
                                           H  O  T  A  R  A  S  T  E :
      
      Respinge ca lipsita de obiect actiunea reclamantului …., domiciliat in com. ….. jud. Bacau, impotriva paratului ……. si a tertului Unitatea Administrativa Teritoriala-……, jud. Bacau-reprezentata prin primar.
      Obliga reclamantul sa plateasca paratului …….. cheltuieli de judecata in suma de 500 lei, reprezentand onorariu avocat.
      Respinge exceptia inadmisibilitatii ridicata de parat.
      Cu apel in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi 19.03.2010.
      
             Presedinte,                                                                                       Grefier,

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Desfiin?are lucrari executate fara autoriza?ie de construc?ie - Decizie nr. 163 din data de 27.02.2017
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 134 din data de 19.03.2015
Refacere lucrari de constructie realizate necorespunzator. Lipsa calitatii procesuale pasive a administratorului societatii executante. - Decizie nr. 714 din data de 01.09.2011
Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor - Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011
Construirea unui garaj pe terenul aflat in coproprietate. Refuzul justificat al paratilor de a-si da consimtamantul la edificarea constructiei. - Decizie nr. 406 din data de 19.12.2008
Invocarea un drept propriu de proprietate asupra constructiei, pe calea procedurii necontencioase a plangerii impotriva unei incheieri de carte funciara dau un caracter contencios cererii petentei. Exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta a - Decizie nr. 655/R din data de 28.03.2013
Refuzul Primarului Municipiului B de a emite autorizatia de construire pentru mansarde este nejustificat si arbitrar in situatia in care solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru obtinerea acestei autorizatii. - Decizie nr. 3270/R din data de 18.06.2013
Autorizatie de construire Legea nr. 50/1991 Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de l... - Decizie nr. 2068/R din data de 24.04.2012
Conform art. 11 din O.U.G. nr. 7/2003 privind constatarea acceptarii tacite hotararea primei instante este definitiva si irevocabila. - Decizie nr. 277/R din data de 07.11.2006
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1898 din data de 24.07.2009
Obligatia de a face- accesiune- evacuare - Hotarare nr. 5061 din data de 07.07.2010
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2010
Decizia civila nr.394 - Decizie nr. 394 din data de 20.03.2006
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017
recunoastere reciproca a sanctiunilor financiare - Sentinta penala nr. 240 din data de 14.03.2017
anulare partiala decizie de impunere si obligatia de a face - Sentinta civila nr. 576 din data de 15.03.2017