InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor

(Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Constructii | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Prin sentinta civila nr. 1270 din 23.02.2011 a Judecatoriei Sibiu a fost respinsa actiunea civila promovata sub nr. 8712 din 17.07.2009 de reclamantii C. A. si L. in contradictoriu cu intimata B. M. si a fost respinsa si cererea de interventie accesorie inaintata de intervenienta T. I. D. S.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut in esenta ca, cele doua unitati locative ale reclamantilor si intimatei avand parti comune indivize, edificarea corpului nou cerut de reclamanti sa poate face doar dupa efectuarea unei lucrari de expertiza MLPAT, care sa verifice rezistenta  constructiei existente, astfel ca refuzul intimatei nu este abuziv, in conditiile in care reclamantii nu au prezentat acesteia documentatia ce priveste intentia lor de a edifica.
Impotriva sentintei au declarat apel reclamantii si intervenienta.
Primii critica solutia pentru gresita retinere a faptului ca cele doua apartamente au parti comune indivize, acestea fiind complet separate(acces, folosinta spatiilor, bransamentele, utilitatile, parte din separarea completa asigurandu-se prin crearea unui acces separat pentru pod intimatei), constructia noua fiind asezata exact deasupra apartamentului lor. Ca urmare, refuzul intimatei este abuziv.
Cea de-a doua arata ca sustine in intregime pretentiile apelantilor- reclamanti, reiterand aceleasi motive de critica aratate mai sus.
Apelurile nu s-au gasit fondate si, intemeiat pe prevederile art. 296 si urm. C.pr.civ., au fost respinse pentru urmatoarele considerente.
Astfel, orice constructie trebuie sa indeplineasca o serie de conditii tehnice care sa i asigure stabilitatea, rezistenta si durabilitatea in timp. Cel mai important rol ii este atribuit structurii de rezistenta, constituita din elemente de constructie bine asamblate. Aceasta sustine greutatea intregii constructii, iar proiectarea ei reprezinta un proces complex ce are la baza citeva cerinte ingineresti. In urma unor calcule matematice, se asigura constructiei stabilitatea de forma si pozitie. Cerinta de ordin arhitectural se refera la functia constructiei corelata cu aspectul sau estetic, adaugat conditiei economice, legata de costul si cantitatea materialelor consumate.
Fundatia este elementul de constructie care serveste ca suport sau ca baza de sustinere, prin intermediul ei realizindu se incastrarea in pamint. Natura terenurilor alese pentru fundatie determina capacitatea portanta a terenului si reprezinta presiunea maxima pe care o poate suporta terenul de fundare, fara a exista riscul ruperii acesteia.  Terenurile, in functie de compozitia si forma lor pot fi : coezive(cele prafoase si argiloase) sau necoezive(pietrisuri, nisipuri). Din probele administrate in cauza nu rezulta natura terenului imobilului.
Peretii sau zidurile preiau greutatea cladirii si o transmit fundatiei, asigurind izolarea termica, fonica si rezistenta la solicitari orizontale (vint, cutremur), avand si rolul de a compartimenta cladirea in functie de destinatie. Peretii de rezistenta (portanti),  transmit fundatiei greutatea proprie si cea a zidurilor, acoperisurilor si planseelor, iar cei autoportanti, care preiau doar propria lor greutate. De aceea, este potrivit ca edificarea unei constructii noi deasupra uneia vechi sa beneficieze de toate avizarile si autorizarile expertilor, mai ales cand contructia ar putea afecta si vecinul sau coproprietarul cladirii.
La realizarea oricarei constructii se tine cont de aspectul privind comportarea la actiunea seismica. Trebuie evitata amplasarea pe terenuri nefavorabile. In caz contrar trebuie luate masuri pentru a rezista la cutremure. O proiectare antiseismica a constructiilor urmareste sa realizeze atit o conformare generala favorabila a constructiei, cit si asigurarea unei rigiditati suficiente la deplasari laterale, in masura sa o limiteze la valori admisibile.
Rezolvarea problemelor in cadrul rezistentei materialelor are in vedere:
aspectul static(stabilesc relatii intre fortele exterioare si eforturi si relatii intre eforturi si tensiuni; aspectul geometric(deformatiile corpului sub actiunea sarcinilor) si aspectul fizic(legatura dintre forte si deformatii). Calculul de rezistenta are la baza rezistenta, rigiditatea si stabilitatea constructiei.
Toate aceste informatii pot fi accesate doar daca reclamantii isi procura avizul MLPAT(rezistenta constructiilor), pe care acestia nu-l au, la instanta de fond nu l-au considerat util(desi a fost mentionat ca lipsind in concluziile expertizei, fila 87)), iar in apel nu au cerut administrarea de dovezi noi si au cerut judecarea pe baza probelor administrate la Judecatorie.
Este de remarcat faptul ca unitatea locativa a apelantilor-reclamanti se compune dintr-o camera cu dependinte si ca detin 167 mp din terenul de 1287 mp al imobilului, iar edificatul nou cuprinde adaos si supraedificare, implicand completarea  configuratiei actuale a apartamentului detinut de apelanti si ca lucrarea efectuata in vederea construirii prevede(fila 27) ca vor fi necesare fundatii de beton, planseu de beton la parter si la etaj, lucrari care necesita avizul MLPAT, aviz care nu a fost depus la dosar si nu a fost considerat necesar de apelanti, dupa ce problema a fost subscrisa si de expert. De altfel, este de neinteles cum se pot edifica doua camere, hol, bucatarie, baie si casa scarilor doar deasupra unei camere cu dependinte(fila 7 si 29), celei existente in prezent, asa cum afirma apelantii.
Daca acestia ar fi avut avizul privind rezistenta constructiei, este posibil ca intimata sa-si fi dat consimtamantul la edificarea corpului nou de constructie, reticenta acesteia vizand posibilitatea afectarii structurale a constructiei ei fiind inlaturata. Faptul ca edificarea se face deasupra corpului lor de constructie nu insemna ca nu pot fi afectati peretii comuni, fundatia, stalpii de rezistenta, caci o constructie este o lucrare complexa, cu raporturi si conexiuni imprevizibile pentru un nespecialist. De aceea, este preferabil ca apelantii-reclamanti sa parcurga etapele procedurilor administrative, mai ales privind rezistenta constructiei noi, privind autorizarea unei edificari de acest fel, astfel ca actiunea lor sa fie strict legala si neprejudiciabila pentru cei din jur.
In ce priveste refuzul intimatei, acesta nu a fost gasit abuziv, caci este de bun simt, in calitate de proprietar, sa te preocupe soarta imobilului proprietate personala, siguranta lui, ca si cea proprie.
Cheltuieli de judecata nu s-au cerut.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017