InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

viol

(Sentinta penala nr. 138 din data de 06.07.2011 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui

Dosar nr. 743/89/2011 viol
R O M A N I A

TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA NR. 138
Sedinta publica de la 06 Iulie 2011
Instanta constituita din:
PRESEDINTE : SIMIONESCU ELENA
Grefier : BODESCU PANSELUTA

Ministerul Public reprezentat de procuror GALAN RADU
din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui

Pe rol, la ordine, se afla spre solutionare cauza penala privind pe inculpatul MCC, trimis in judecata prin Rechizitoriul nr. 262/P/2010 al Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui pentru savarsirea infractiunii de viol prev. de art. 197 alin.1, 3 Cod penal cu aplicarea art. 99 Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit toate partile: inculpatul, partea vatamata O A C, partea responsabila civilmente MC, reprezentantii legali OT C si U P, autoritatea tutelara Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui si organul de supraveghere Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vaslui.
Dezbaterile in prezenta cauza au avut loc in sedinta publica de la 29 iunie 2011 si s-au consemnat in incheierea de sedinta aferenta, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare. Din lipsa de timp pentru deliberare, s-a amanat pronuntarea pentru termenul de azi, cand, deliberand,

T R I B U N A L U L,
 
Asupra actiunii penale de fata:

Prin Rechizitoriul Nr.262/P/2010, intocmit de Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui la data de 11.03.2011 si inregistrat la aceasta instanta la data de 14.03.2011 sub nr. 743/89/2011 a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul MCC pentru savarsirea infractiunii de viol, prev. de art. 197 alin.1, 3 Cod penal, cu aplicarea art. 99 Cod penal.
S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca partea vatamata OAC avea 8 ani la data comiterii faptei si locuieste, impreuna cu fratele sau OPA, tot minor, in locuinta bunicilor,  intrucat parintii sunt despartiti iar mama este plecata in strainatate.
In seara zilei de 29.06.2009, cei doi frati au mers in curtea scolii din satul Teisoru, unde s-au adunat mai multe persoane, intrucat acolo era organizata o cumetrie, iar majoritatea copiilor se jucau, ascultau muzica si priveau cum danseaza lumea.
Tot aici a venit si invinuitul, in varsta de 17
ani.
In jurul orelor 01.00, copii au decis sa se joace "de-a v-ati ascunselea", in sensul ca ei trebuiau sa se ascunda, iar unul dintre ei trebuia sa-i gaseasca pe ceilalti.
Cu aceasta ocazie, inculpatul  l-a ademenit pe minorul OAC, propunandu-i sa se ascunda in padurea de la marginea satului Teisoru. Copilul a fost de acord si s-au indreptat catre padure. Minorul OPA, fratele partii vatamate, i-a vazut pe cei doi cand se indreptau catre padure si i-a urmarit.
Odata ajunsi in padure, inculpatul i-a dat pantalonii in jos minorului, i-a luat penisul in gura si i-a facut sex oral timp de cateva minute. Minorul s-a speriat, nestiind ce se intampla, dar nu a opus rezistenta.
Dupa ce i-a facut sex oral, invinuitul si-a scos penisul, a trecut in spatele minorului si i-a bagat penisul intre picioare, incepand sa-1 frece de picioarele copilului, fara a-1 penetra in anus.
In tot acest timp minorul OPA a stat ascuns si a vazut tot ce s-a intamplat, insa nu a stat pana la sfarsit, pentru ca i-a fost frica sa nu fie surprins de invinuit.
La un moment dat, minorul OAC i-a spus invinuitului ca este tarziu si trebuie sa mearga acasa, astfel incat invinuitul l-a lasat in pace, s-a incheiat la pantaloni si a plecat.
Minorul OP A i-a povestit bunicii sale NM ceea ce a vazut, astfel incat aceasta a sunat organele de politie.
Potrivit raportului de expertiza medico-legala nr. 217/ED/2009 intocmit de Serviciul Medico-Legal Vaslui, minorul OAC nu a prezentat leziuni traumatice pe suprafata corpului si nici la nivelul regiunilor orale sau anale. in secretia anala recoltata de la minor nu s-au pus in evidenta spermatozoizi.
Potrivit adresei nr. 21513 din 10.09.2009 a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, in urma evaluarii psiho-sociale a minorului OAC, s-a constatat ca acesta este un copil influentabil, confuz, cu vointa imediata, slaba capacitate de control, tendinta de reactii exagerate si prezinta o usoara depresie.
In drept, s-a retinut ca fapta inculpatului an de a face act sexual oral minorului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prev. de art. 197 al. 1,3 C.pen., cu aplic. art. 99 Cod penal.
Potrivit disp. art. 320 ind.1 Cod procedura penala, Potrivit disp. art. 320 ind.1 Cod procedura penala, inculpatul prezent in instanta a declarat ca recunoaste savarsirea faptei retinute in actul de sesizare a instantei si ca solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste.
Verificand din oficiu si constatand ca actul de sesizare a instantei a fost corect intocmit, ca instanta este competenta sa judece cauza, ca a fost legal sesizata, ca din probatoriul administrat rezulta ca fapta savarsita de inculpat este stabilita, ca sunt suficiente date cu privire la persoana inculpatului pentru a permite stabilirea unor pedepse, instanta a procedat la solutionarea cauzei in procedura simplificata prev. de art. 320 ind.1 Cod procedura penala, admitand cererea formulata in acest sens de inculpat.
Instanta ii va aplica inculpatului o pedeapsa pentru fapta savarsita, acesta beneficiind de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.
La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta va avea in vedere conduita sincera a inculpatului pe tot parcursul urmaririi penale si al judecatii, va tine cont de antecedentele penale, de imprejurarea ca fapta a fost savarsita in perioada minoritatii, de aspectul ca inculpatul provine dintr-o familie dezorganizata, de imprejurarile concrete de savarsire a faptei, de urmarea produsa.
La stabilirea pedepsei inculpatul va beneficia de dispozitiile art. 320 ind.1 Cod procedura penala si de dispozitiile art. 99 Cod penal.
Instanta apreciaza ca o pedeapsa de 4 ani inchisoare  si o pedeapsa complementara de interzicere a exercitarii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal se impune atat pentru reeducarea inculpatului, cat si pentru savarsirea de noi infractiuni.
Pe durata executarii pedepsei i se va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
Pentru ca fapta pentru care inculpatul este judecat in prezenta cauza este concurenta cu faptele pentru care acesta fost condamnat prin sentinta penala nr. 471/2011, Sentinta penala nr. 199/2011 si Sentinta penala nr. 148/2011, toate ale Judecatoriei Vaslui, se va face aplicarea disp. art. 33  Cod penal.
In temeiul art. 449 Cod procedura penala, se va descontopi pedeapsa rezultanta de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 471 din 14.04.2011 a Judecatoriei Vaslui, in pedepsele componente, pe care le va repune in individualitatea lor, astfel:
- pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui;
- pedeapsa de 5 luni inchisoare aplicata si pedeapsa de 3 luni inchisoare aplicate inculpatului prin Sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui;
- pedeapsa de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata inculpatului prin Sentinta penala nr. 199 din 17.02.2011 a Judecatoriei Vaslui;
In baza art. 36 alin.3 Cod penal, 33 lit.a si 34 lit.b Cod penal si art. 35 cod penal, va contopi pedeapsa de 4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal aplicata in prezenta cauza cu pedepsele de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui, 5 luni inchisoare si 3 luni inchisoare aplicate inculpatului prin Sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui si cu pedeapsa de  3 ani si 4 luni inchisoare aplicata  prin Sentinta penala nr. 199 din 17.02.2011 a Judecatoriei Vaslui si va dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal, sporita cu 6 luni, inculpatul urmand sa execute in final pedeapsa de  4(patru)  ani si 6(sase) luni inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal.
In temeiul art. 71 Cod penal, pe durata executarii pedepsei se vor interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute   de  art.  64 lit. a  teza  a II - a si  lit. b  din Codul penal.
Instanta constata ca inculpatul se afla in executarea pedepsei de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui in baza mandatului de executare a pedepsei nr. 621 din 02.05.2011 emis de Judecatoria Vaslui.
Va deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata executata incepand cu data de 10 mai 2011 la zi.
Va mentine dispozitiile de anulare a beneficiului suspendarii conditionate a pentru pedeapsa rezultanta de 5 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui  si de anulare a beneficiului suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 199/2011 a Judecatoriei Vaslui, precum a anularii executarii pedepselor accesorii dispuse prin sentintele mai-sus mentionate.
Va mentine celelalte dispozitii ale Sentintelor penale nr.471 din 14.04.2011, nr. 148 din 09.02.2011 si  nr. 199/2011 din 17.02.2011 ale Judecatoriei Vaslui si le inlatura pe cele contrare.
Va anula mandatul de executare a pedepsei nr. 621 din 02.05.2011 emis de Judecatoria Vaslui si va dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei conform prezentei hotarari.
Din oficiu, cat si la solicitarea procurorului, instanta il va obliga pe inculpat, in solidar cu numita MC, in temeiul art. 17 si 18 Cod penal, sa plateasca partii vatamate, prin reprezentantii legal , suma de 10.000 lei  reprezentand daune morale, avand in vedere suferinta psihica pe care a indurat-o victima, cat si pentru consecintele negative in ceea ce priveste dezvoltarea afectiv-sexuala a partii vatamate ca urmare a faptei a carei victima a fost aceasta.
Vazand si dispozitiile art. 191 alin.1 Cod procedura penala,  

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
Condamna pe inculpatul MCC,  in prezent aflat in Penitenciarul Bacau, fiind arestat in alta cauza, pentru savarsirea infractiunii de viol prev. de art. 197 alin.1,3 Cod penal cu aplicarea art. 99 Cod penal si art. 320 ind.1 alin.7 Cod procedura penala, la pedeapsa de 4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal.
Constata ca fapta din prezenta cauza este concurenta cu faptele pentru care inculpatul a fost condamnat prin Sentinta penala nr.471 din 14.04.2011, definitiva prin nerecurare la 02.05.2011, prin Sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011, definitiva la 02.03.2011 prin nerecurare si prin Sentinta penala nr. 199/2011 din 17.02.2011 ramasa definitiva la data de 09.03.2011 prin nerecurare, toate ale Judecatoriei Vaslui.
In temeiul disp. art. 449 Cod procedura penala, descontopeste pedeapsa rezultanta de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 471 din 14.04.2011 a Judecatoriei Vaslui, in pedepsele componente, pe care le repune in individualitatea lor, astfel:
- pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui;
- pedeapsa de 5 luni inchisoare aplicata si pedeapsa de 3 luni inchisoare aplicate inculpatului prin Sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui;
- pedeapsa de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata inculpatului prin Sentinta penala nr. 199 din 17.02.2011 a Judecatoriei Vaslui;
In baza art. 36 alin.3 Cod penal, 33 lit.a si 34 lit.b Cod penal si art. 35 cod penal, contopeste pedeapsa de 4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal aplicata in prezenta cauza cu pedepsele de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui, 5 luni inchisoare si 3 luni inchisoare aplicate inculpatului prin Sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui si cu pedeapsa de  3 ani si 4 luni inchisoare aplicata  prin Sentinta penala nr. 199 din 17.02.2011 a Judecatoriei Vaslui si dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 4(patru)  ani inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal, sporita cu 6 luni, inculpatul urmand sa execute in final pedeapsa de  4(patru)  ani si 6(sase) luni inchisoare cu executare in regim de detentie si 2(doi) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza  a II-a  si lit. b din Codul penal.
In temeiul art. 71 Cod penal, pe durata executarii pedepsei interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute   de  art.  64 lit. a  teza  a II - a si  lit. b  din Codul penal.
Constata ca inculpatul se afla in executarea pedepsei de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. 471/2011 a Judecatoriei Vaslui in baza mandatului de executare a pedepsei nr. 621 din 02.05.2011 emis de Judecatoria Vaslui.
Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata executata incepand cu data de 10 mai 2011 la zi.
Mentine dispozitiile de anulare a beneficiului suspendarii conditionate a pentru pedeapsa rezultanta de 5 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 148 din 09.02.2011 a Judecatoriei Vaslui  si de anulare a beneficiului suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 199/2011 a Judecatoriei Vaslui, precum a anularii executarii pedepselor accesorii dispuse prin sentintele mai-sus mentionate.
Mentine celelalte dispozitii ale Sentintelor penale nr.471 din 14.04.2011, nr. 148 din 09.02.2011 si  nr. 199/2011 din 17.02.2011 ale Judecatoriei Vaslui si le inlatura pe cele contrare.
Anuleaza mandatul de executare a pedepsei nr. 621 din 02.05.2011 emis de Judecatoria Vaslui si dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei conform prezentei hotarari.
Obliga inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente sa plateasca partii vatamate, prin reprezentantii legala, suma de 10.000 lei  reprezentand daune morale.
Obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente, sa plateasca statului cheltuieli judiciare in cuantum de 850 lei, din care suma de 550 lei, compusa din onorariul aparatorului desemnat din oficiu inculpatului la urmarirea penala (200 lei) si doua onorarii in cuantum de 200 lei,respectiv 150 lei , pentru aparatorii desemnati din oficiu inculpatului si partii vatamate minore, in cursul judecatii, se va achita din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei.
Cu  drept  de  apel  in termen de  10  zile  de  la  comunicare.
Pronuntata in sedinta  publica, azi,   06 iulie  2011, ora 09.00.

            PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
          Simionescu Elena                                            Bodescu Panseluta

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011