InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Lipsa legitimarii procesuale a procurorului de a formula actiunea civila pentru desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata.

(Decizie nr. 696 din data de 07.10.2009 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Prin decizia penala pronuntata in dosarul nr. 4165/245/2009, Tribunalul Iasi a respins ca nefondat recursul declarat impotriva sentintei penale care a validat solutia procurorului de netrimitere in judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de control judiciar a retinut urmatoarele:
      Petentul P.A. a precizat ca plangerea pe care a formulat-o la instanta de fond nu ii vizeaza pe intimatii B. N., B. I., I. C. si U.D., ca nu  a criticat solutia de netrimitere in judecata intrucat nu se poate angaja raspunderea penala a acestora, intervenind prescriptia.
In motivele de recurs dezvoltate recurentul critica hotararea pronuntata de instanta de fond sub aspectul omisiunii de a dispune asupra masurii privind desfiintarea titlului de proprietate nr. 5709/2003, procurorul avand obligatia, in temeiul art. 245 lit. c ind. 1 Cod proc. pen. sa sesizeze instanta civila cu privire la desfiintarea totala sau partiala a unui inscris.
  In consecinta, solicita admiterea recursului, casarea hotararii Judecatoriei Iasi si, in rejudecare, admiterea plangerii si trimiterea cauzei la parchet pentru  ca acesta sa sesizeze instanta civila cu actiunea de anulare a titlului de proprietate contestat.
            Examinand actele si lucrarile dosarului de fond si sentinta atacata, prin prisma motivelor invocate, dar si din oficiu, in limitele prev. de art. 385 ind.6 alin. ultim. Cod proc, pen. tribunalul a constata ca recursul de fata este nefondat si l-a respins pentru urmatoarele considerente:
             Prin rezolutia din data de 03.11.2008, data in dosarul nr. 2962/P/2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul U.D. pentru infractiunea prev. de art. 217 alin.1 Cod penal si fata de numitii B.N., B.I., I.C. si U.D. pentru infractiunea prev. de art. 220 alin. 2, 3 Cod penal, precum si incetarea urmaririi penale fata de numitii B.N., B.I., I.C. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 246 Cod penal, A.S. pentru infractiunile de distrugere a unor obiective, prev. de art. 359 lit. a si nerespectarea hotararilor judecatoresti, prev. de art. 271 alin. 2 Cod penal, intrucat cat priveste infractiunea de tulburare de posesie exista autoritate de lucru judecat, iar pentru infractiunile de abuz in serviciu si distrugere a intervenit prescriptia raspunderii penale. 
Rezolutia a fost contestata de catre petent la data de 24.02.2009 si supusa controlului judecatoresc conform procedurii instituite prin art. 278  ind. 1  Cod proc. pen., motivul invocat fiind omisiunea procurorului de a solicita anularea titlului de proprietate nr. 5709 din 2003, conform prev. art. 170 si 245 lit. c ind. 1 Cod proc. pen.
Ulterior acestui moment, la data de 05.03.2009 a fost pronuntata rezolutia prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, prin care a fost respinsa plangerea formulata de catre petentul P.A. impotriva rezolutiei de netrimitere in judecata.
       Prima instanta a confirmat solutia dispusa in cauza de catre Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, considerentele avute in vedere la pronuntarea acestei solutii fiind urmarea verificarilor intreprinse de catre instanta de fond asupra lucrarilor si materialului din dosar si corespund intru totul dispozitivului hotararii.
Instanta de fond a retinut in mod corect ca prin plangerea formulata petentul P.A. nu contesta solutia de netrimitere in judecata dispusa prin rezolutia procurorului, singura solutie care poate fi supusa controlului judecatoresc in procedura instituita prin art. 278 ind. 1 Cod proc. pen., motivul sau de nemultumire vizand anularea unui titlu de proprietate care, in opinia sa a generat litigiul dintre parti.
Cum prin hotararile pronuntate pana la acest moment, desi s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii de tulburare de posesie pentru care a fost cercetat inculpatul U.D., nu au fost verificate dispozitiile legale impuse la emiterea titlului de proprietate in litigiu, si nici titularul dreptului la actiunea in anularea acestui inscris, instanta a apreciat ca nu poate fi pusa in discutie aceasta procedura, legitimitatea promovarii unei actiuni civile in acest sens apartinand persoanelor interesate si nu procurorului.
Desi instanta a verificat plangerea petentului pe fond, in procedura instituita de art. 2781 Cod proc. pen., instanta de control judiciar constata ca in categoria actelor adoptate de procuror care pot face obiectul plangerii conform disp. art. 2781 Cod proc. pen., urmand a fi supuse controlului judecatoresc textul de lege include: rezolutia de neincepere a urmaririi penale, ordonanta sau rezolutia de clasare, ordonanta sau rezolutia de scoatere de sub urmarire penala, ordonanta sau rezolutia de incetare a urmaririi penale.
      Legiuitorul a inteles sa permita atacarea in instanta doar a acelor acte prin care urmarirea penala este finalizata de catre procuror fara trimitere in judecata a persoanei cercetate.
In aceste conditii, din moment ce prin dispozitiile art. 2781 din Codul de procedura penala este instituit, limitativ, controlul judiciar numai asupra temeiniciei solutiilor de netrimitere in judecata este evident ca in cazul celorlalte acte sau masuri ale procurorului sau efectuate pe baza dispozitiilor date de el, un asemenea control din partea judecatorului nu mai poate avea loc.
      In acest sens, Sectiile Unite ale I.C.C.J. au decis prin decizia nr. 57 din 24.09.2007, ca ,,_plangerea indreptata impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori in baza dispozitiilor date de acesta, altele decat rezolutiile sau ordonantele procurorului de netrimitere in judecata, reglementate de art. 2781 alin. 1 din Codul de procedura penala, este inadmisibila’’.
    Un atare mod de a se proceda se impune deoarece, pentru toate celelalte acte sau masuri ale procurorului ori efectuate din dispozitia sa au fost reglementate proceduri specifice de verificare de catre procurorul ierarhic superior sau de catre instanta.
    Asa fiind, in masura in care nu sunt vizate de prevederile art. 2781 din Codul de procedura penala, orice alte acte sau masuri ale procurorului ori efectuate in baza dispozitiei sale nu sunt supuse plangerii ce se poate adresa judecatorului in temeiul acestui text de lege.
Intrucat manifestarea de vointa a petentului in promovarea actiunii penale a fost neechivoca, el necontestand solutia de netrimitere in judecata a intimatilor, se impunea respingerea plangerii ca inadmisibila.
      Un atare mod de solutionare a plangerii nu poate fi adoptat insa in cadrul procesual existent, fara a incalca disp. art. 3858 Cod procedura penala relative la neagravarea situatiei in propriul recurs.

      NOTA: In luna octombrie 2010 s-a formulat recurs in interesul legii - nesolutionat - cu privire la interpretarea disp. art. 45 alin.1 teza finala Cod proc. civila raportat la disp. art. 245 alin. 1 lit. c Cod proc. pen. -, opinia imbratisata de procurorul general fiind cea conform careia procurorul are legitimitatea de a declansa actiunea civila pentru desfiintarea totala sau partiala a unui inscris falsificat, atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012