InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Incalcarea dispozitiilor art. 261 cod procedura civila

(Decizie nr. 422/R din data de 13.04.2009 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Obligatia judecatorului de a demonstra in scris de ce s-a oprit la solutia data, pentru ce a admis sustinerile unei parti si le-a respins pe ale celeilalte, pentru ce motiv a gasit buna o proba si nesincera o alta proba, de ce a aplicat o aŽnumita norma de drept sau i-a dat o anumita interpretare, este o obligatie eŽsenŽtiala a acestuia.Prin sentinta civila nr. 7175 din data de 15.12.2008, pronuntata de JuŽdeŽcatoria Baia Mare in dosarul nr. 5929/182/2008, a fost admisa actiunea forŽmuŽŽlata de reclamantul Salajan Viorel Octavian si a fost obligat paratul Salajan Ciprian Viorel sa plateasca acestuia suma de 21.000 lei, reprezentand imprumut neŽrestituit, la care se adauga dobanda legala aferenta, calculata de la data inŽtroŽducerii actiunii si pana la achitarea integrala a debitului.
In considerentele sentintei s-a retinut ca, fata de recunoasterea paratului din cuprinsul intampinarii, se apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 969 Cod civil si urm., astfel incat actiunea reclamantului este intemeiata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs paratul, solicitand instantei adŽmiterea acestuia si, in principal, casarea hotararii si trimiterea cauzei spre reŽjudecare, iar, in subsidiar, modificarea in totalitate a sentintei atacate, in senŽsul respingerii cererii de chemare in judecata, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea recursului, recurentul a aratat ca hotararea primei instante nu cuprinde nicio motivare a solutiei adoptate, fiind incalcate atat dispozitiile art. 261 Cod procedura civila, cat si cele ale art. 6 par. 1 din Conventia pentru aŽpararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Se impune casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare si in veŽdeŽrea completarii probatiunii, respectiv audierea martorilor semnatari ai inŽscriŽŽsului, prin care se atesta ca recurentul a restituit integral suma imprumutata catre mama sa, Salajan Sanda, la data de 05.03.2008, aceasta proba nefiind admisibila in etapa recursului.
La termenul de judecata din data de 22.09.2008, in temeiul art. 1551 Cod procedura civila, judecatoria a dispus suspendarea judecatii cauzei, in ciuŽda faptului ca actiunea nu era timbrata si trebuia anulata. De asemenea, nu s-a achitat taxa aferenta cererii de repunere pe rol, conform art. 3 lit. s din Legea nr. 146/1997.
In ceea ce priveste petitul subsidiar, recurentul a aratat ca imprumutul i-a fost acordat de catre tatal sau, in timp ce era casatorit, respectiv in lunile sepŽtemŽbrie si decembrie 2007, casatoria acestuia cu Salajan Sanda incetand la daŽta de 17.07.2008.
Sumele de bani imprumutate constituiau bunuri comune ale sotilor, poŽtriŽvit art. 30 din Codul familiei, care administreaza si folosesc impreuna buŽnuŽrile comune si dispun tot astfel de ele, oricare dintre acestia exercitand singur aceste drepturi fiind socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot, in temeiul prezumtiei de mandat tacit reciproc instituite de art. 35 din Codul familiei.
La data de 05.03.2008, recurentul a restituit imprumutul acordat mamei sale, fapt dovedit cu inscrisul sub semnatura privata incheiat in prezenta a doi martori, proba care nu a fost analizata de catre instanta.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 299 si urm. Cod procedura civila, art. 30, art. 31 si art. 35 din Codul familiei.
Intimatul Salajan Viorel Octavian a depus la dosarul cauzei intamŽpiŽnaŽre, prin care a solicitat respingerea recursului declarat ca nefondat, cu chelŽtuŽieli de judecata.
In motivarea intampinarii, intimatul a aratat ca, in urma contractarii uŽnor imprumuturi de la banci si persoane fizice in timpul casatoriei, de catre fosŽta sa sotie Almasan Sanda, apartamentul  - bun comun, situat in loc. Baia MaŽre, B-dul Bucuresti, nr. 33/72, a fost vandut la licitatie publica, asa cum reŽzulta din dosŽarul executional nr. 93/2007 al executorului judecatoresc Morari Marius.
Suma ramasa dupa plata datoriilor a fost impartita intre soti, iar din paŽrŽŽtea cuvenita intimatului, acesta l-a imprumutat pe recurent cu suma in litigŽiu.
Potrivit art. 33 alin. 3 din Codul familiei, bunurile atribuite prin imŽparŽtiŽre fiecarui sot devin proprii.
Dupa vanzarea apartamentului, relatiile dintre intimat si fosta sa sotie s-au deŽteriorat, casatoria dintre acestia fiind desfacuta prin sentinta civila nr. 2640 din 05.05.2008, ramasa definitiva la 17.07.2008.
Prin actul intitulat "Declaratie" din data de 11.12.2007, recurentul reŽcuŽnoaste, in prezenta a doi martori, ca a primit de la tatal sau suma de 21.000 lei, pe care trebuie sa o inapoieze acestuia in luna martie 2008.
In drept, au fost invocate prevederile art. 33 alin. 3 din Codul familiei, art. 969, art. 970, art. 1073 si art. 1088 Cod civil.
In probatiune au fost depuse inscrisuri.
Analizand recursul declarat, prin prisma motivelor invocate si a disŽpoŽziŽtiŽilor art. 3041 Cod procedura civila, tribunalul retine urmatoarele:
In conformitate cu dispozitiile art. 261 alin. 1 pct. 5 Cod procedura ciŽviŽla, hotararea se da in numele legii si va cuprinde motivele de fapt si de drept care au format convingerea instantei, precum si cele pentru care s-au inlaturat ceŽrerile partilor.
Din modul de redactare a textului de lege rezulta ca art. 261 Cod proŽceŽduŽra civila este reglementat prin norme imperative, iar lipsa unor mentiuni poaŽte atrage nulitatea hotararii, in conditiile art. 105 alin. 2 teza I Cod proŽceŽdura civila.
Obligatia judecatorului de a demonstra in scris de ce s-a oprit la solutia data, pentru ce a admis sustinerile unei parti si le-a respins pe ale celeilalte, pentru ce motiv a gasit buna o proba si nesincera o alta proba, de ce a aplicat o aŽnumita norma de drept sau i-a dat o anumita interpretare, este o obligatie eŽsenŽtiala a acestuia.
Astfel, dreptul la un proces echitabil presupune, in principiu, motivarea hoŽtararilor.
Justitiabilii trebuie sa se convinga ca s-a facut dreptate si ca judecatorul a examinat toate probele administrate. In plus, enuntarea problemelor de drept si de fapt pe care judecatorul s-a intemeiat trebuie sa-i permita justitiabilului sa aprecieze sansele de succes ale unui recurs.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut constant prin jurisŽpruŽdenta sa ca dreptul la un proces echitabil, garantat de art. 6 par. 1 din ConŽvenŽtie, nu poate trece drept efectiv decat daca cererile si observatiile partilor sunt in mod real "ascultate", adica in mod concret examinate de catre instanta sesizata.
Altfel spus, art. 6 din CEDO implica mai ales in sarcina instantei obliŽgaŽtia de a proceda la un examen efectiv al mijloacelor, argumentelor si al eleŽmenŽtelor de proba ale partilor, cel putin pentru a le aprecia pertinenta.
Sentinta recurata nu cuprinde motivele de fapt si de drept care au format conŽŽvingerea instantei si nici cele pentru care au fost inlaturate apararile paŽraŽtuŽlui, astfel incat nu este posibil controlul judiciar, fiind incalcat dreptul parŽtiŽlor la un proces echitabil.
Pe de alta parte, recunoasterea paratului din cuprinsul intampinarii, pe care judecatoria isi intemeiaza solutia, are natura juridica a unei marturisiri comŽŽpleŽxe, intrucat imprumutului recunoscut i s-a adaugat un alt fapt, legat de cel prinŽcipal si ulterior acestuia, respectiv restituirea sumei imprumutate catre nuŽŽmiŽta Salajan Sanda, care tinde sa anihileze efectele celui dintai.
Raportat la considerentele mai sus-expuse, in baza art. 312 alin. 3 Cod proŽcedura civila, apreciind ca au fost incalcate dispozitiile art. 6 par. 1 din CEDO, tribunalul a admis recursul declarat, a casat sentinta civila nr. 7175 din data de 15 decembrie 2008 si a trimits cauza spre rejudecare aceleiasi inŽstanŽte
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012