InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Luarea masurilor de siguranta in procesul penal

(Decizie nr. 20/R din data de 25.01.2010 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Masuri de siguranta si educative | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Procedura instituita de art. 162 din Codul de procedura penala impune respectarea tuturor garantiilor procedurale prevazute de acest text legal, in special cele referitoare la ascultarea persoanei fata de care se solicita a fi luata masura de siguranta si asistarea acesteia de catre aparator.
Astfel, in masura in care legea prevede in mod imperativ ca luarea in mod provizoriu a masurilor de siguranta prevazute de art. 113 si 114 Cod penal poate fi realizata numai dupa ascultarea invinuitului sau inculpatului, cu atat mai mult audierea persoanei vizate de masura se impune  atunci se solicita luarea acesteia in mod definitiv, prin hotarare data asupra fondului cauzei.

Prin sentinta penala nr. 238/19.10.2009 a Judecatoriei Sighetu Marmatiei a fost respinsa solicitarea parchetului de pe langa aceasta instanta privind luarea masurii internarii medicale a faptuitorului I.I. si, in temeiul art. 113 C.pen. raportat la art. 162 C.pr.pen.,s-a dispus obligarea acestuia la tratament medical.
Instanta  a retinut ca prin rezolutia nr. 1053/P/2007 din data de 18.10.2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei a fost confirmata propunerea de neincepere a urmaririi penale fata de faptuitorul I.I. pentru savarsirea infractiunii prev.de art. 193 C.pen. si art. 259 alin.1 C.pen. si, avand in vederea recomandarea formulata prin raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 264/20.09.2007 a Serviciului Medico-Legal Judetean Maramures, a fost sesizata instanta in vederea luarii masurii de siguranta prev.de art. 114 C.pen.
In cadrul cercetarii judecatoresti, instanta a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale de catre I.M.L. Cluj Napoca, iar prin raportul nr. 2089/VI/D/9 din 30.12.2008, avizat si de Comisia Superioara din cadrul I.N.M.L. "Mina Minovici" Bucuresti, s-a constatat ca faptuitorul I.I. prezinta diagnosticul "tulburare deliranta persistenta", nu are critica si discernamantul faptelor sale si s-a recomandat aplicarea masurii de siguranta prevazuta de art. 113 C.pen.
In raport de aceste aspecte, instanta  a  constatat ca faptuitorul, din cauza bolii de care sufera - tulburare deliranta persistenta, prezinta pericol pentru societate si a dispus obligarea acestuia la tratament medical conform art. 113 C.pen.
Prin decizia penala nr. 20/R din 25 ianuarie 2010, Tribunalul Maramures a admis recursul declarat de faptuitorul I.I. , a casat in intregime sentinta instantei de fond si a dispus rejudecarea cauzei de catre prima instanta.
In considerentele deciziei de casare, tribunalul a retinut ca, prin rezolutia nr. 1053/P/2007 din data de 18.10.2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei a fost confirmata propunerea de neincepere a urmaririi penale fata de faptuitorul I.I., sub aspectul comiterii infractiunilor prev.de art. 193 si art. 259 alin.1 C.pen., constatandu-se ca acesta nu are discernamant, conform raportului de expertiza medico-legala nr. 264/20.09.2007 a Cabinetului medico-legal Sighetu Marmatiei.
In sarcina faptuitorului s-a retinut ca in luna iulie 2007, a inaintat o plangere organelor de politie prin care solicita efectuarea de cercetari fata de partea vatamata T.P. sub aspectul infractiunilor de genocid si tratamente neomenoase, afirmand ca "prin folosirea abuziva a statiilor de supraveghere si paza a frontierei i s-au indus mai multe autosugestii negative, printre care si acea de a rapi pe sotia partii vatamate".
Ulterior, la data de 22.10.2007, Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei a sesizat instanta cu propunerea de a se lua fata de faptuitor masura de siguranta a internarii medicale, prevazuta de art. 114 Cod procedura penala, fara a expune sau motiva in ce consta pericolul pentru societate pe care il reprezinta acesta.
Instanta de fond a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, la dosarul cauzei fiind depus raportul nr. 2089/VI/d/9 din 30.12.2008 intocmit de I.M.L. Cluj Napoca, precum si avizul nr. E1/1820/24.04.2009 al Comisiei Superioare de Medicina Legala din cadrul I.N.M.L. "Mina Minovici" Bucuresti, raport prin care se constata ca faptuitorul prezinta diagnosticul "tulburare deliranta persistenta" si se recomanda aplicarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical prevazuta de art. 113 Cod penal.
Faptuitorul I.I. a fost asistat in fata instantei de fond de un aparator desemnat din oficiu, insa nu a fost audiat, instanta rezumandu-se la a-i da cuvantul asupra cererilor in probatiune si consemnandu-i pozitia procesuala la finalul dezbaterilor.
In raport de dispozitiile art. 113 si 114 Cod penal, coroborate cu dispozitiile art. 429 si urmatoarele Cod procedura penala, tribunalul a retinut ca procedura instituita prin dispozitiile art. 162 Cod procedura penala este direct aplicabila si in cazurile in care procurorul, dispunand o solutie de netrimitere in judecata, apreciaza ca este necesara sesizarea instantei in vederea luarii unei masuri de siguranta fata de faptuitor. In acelasi sens s-a pronuntat de altfel, si decizia nr. 13/2008 a I.C.C.J., in solutionarea unui recurs in interesul legii, cu referire la sesizarea instantei de catre procuror in cazul dispunerii unei solutii de scoatere de sub urmarire penala fata de invinuit sau inculpat, pe motiv de iresponsabilitate.
In consecinta, procedura instituita de dispozitiile art. 162 Cod procedura penala impune respectarea tuturor garantiilor procedurale prevazute de acest text legal, in special cele referitoare la ascultarea persoanei fata de care se solicita a fi luata masura de siguranta si asistarea acesteia de catre aparator.
Garantia procedurala a audierii persoanei fata de care se solicita a fi luata masura de siguranta este instituita de altfel, in mod direct si de prevederile art. 6 paragraful 3 lit. c,d si e din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, care recunosc dreptul oricarei persoane acuzate in materie penala de a comparea in persoana si de a fi audiat.
Acest drept, desi nu are caracter absolut, el trebuie sa fie unul efectiv, constituind expresia dreptului la aparare recunoscut oricarei persoane si avand in vedere natura si gravitatea masurilor de siguranta prevazute de art. 113 si 114 Cod penal, restrictive de drepturi ori chiar privative de libertate, tribunalul apreciaza ca aceste masuri nu pot fi adoptate fara audierea persoanei vatamate in conditiile in care nu exista date din care sa rezulte in mod neechivoc faptul ca aceasta a renuntat la dreptul sau de a comparea in persoana.
Or, in cauza de fata tribunalul a retinut ca recurentul-faptuitor I.I. a fost prezent la mai multe termene de judecata in fata instantei de fond, fara insa ca aceasta sa procedeze la audierea sa, asa cum prevede art. 162 alin.11 Cod procedura penala, aducandu-se astfel atingere dreptului sau la aparare.
Dincolo de aceste aspecte, tribunalul a constatat si ca instanta de fond, in considerentele sentintei atacate, s-a rezumat la expunerea concluziilor actelor medico-legale depuse la dosar si a textelor legale incidente, fara a motiva in ce consta starea de pericol pentru societate generata de afectiunile de care sufera recurentul, in conditiile in care, potrivit sustinerilor parchetului, acesta a fost cercetat pentru savarsirea unor infractiuni izvorate din petitii si reclamatii sau plangeri abuzive formulate de acesta.
Avand in vedere considerentele expuse mai sus, s-a admis recursul declarat de faptuitor, s-a casat sentinta instantei de fond in intregime si s-a dispus rejudecarea cauzei de catre aceasta, cu indrumarul ca probele administrate in primul ciclu procesual sa fie mentinute, iar la rejudecare sa se procedeze la audierea faptuitorului si sa se aprecieze in raport de dispozitiile art. 67 din Codul de procedura penala daca se impune administrarea unor cereri in probatiune suplimentare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative

Masuri - Decizie nr. 263 din data de 08.12.2016
Obligare la tratament medical. Neaducerea la cunostiinta inculpatului a acestor obligatii. Consecinte. - Decizie nr. 33 din data de 16.02.2010
Internare medicala - Sentinta penala nr. 47 din data de 18.03.2009
Potrivit art.70 alin.3 teza finala si art.73 alin.3 din Legea nr. 272/2004, instanta judecatoreasca se va pronunta cu privire la exercitarea drepturilor parintesti in cazul instituirii unei masuri speciale de protectie, respectiv cu privire la modificare - Sentinta civila nr. 10 din data de 01.02.2016
Incalcarea de catre o persoana condamnata a masurilor de supraveghere prev. de art. 86/3 al. 1 lit. a-d Cod penal. Consecinte. - Decizie nr. 55 din data de 22.03.2010
Legea nr. 272/2004. Plasament in regim de urgenta. cenzurarea masurii dupa luarea acesteia. Principiul interesului superior al copilului. - Decizie nr. 60 din data de 25.05.2009
Internare medicala. Sesizare formulata de procurorul care prin aceiasi ordonanta a dispus scoaterea de sub urmarire penala - Decizie nr. 138 din data de 06.03.2008
Masura provizorie a internarii medicale. Conditii de instituire. - Decizie nr. 67/A din data de 21.02.2006
Internarea medicala - Sentinta penala nr. 58 din data de 24.02.2011
Modul de interpretare si aplicare a dispozitiilor art.5 alin.1 lit.b din legea nr. 221/2009 privind obligatia statului de acordare a despagubirilor reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare. - Decizie nr. 1368 din data de 12.10.2011
Inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara, care prezinta garantiile necesare pentru atingerea scopului urmarit prin aplicarea dispozitiilor art. 145/1 alin.2 Cod pr.penala raportat la art. 145 alin... - Decizie nr. 238 din data de 30.03.2009
CALEA DE ATAC IMPOTRIVA INCHEIERII PRONUNTATE DE INSTANTA PRIN CARE S-A RESPINS PLANGEREA FORMULATA DE INCULPAT IMPOTRIVA ORDONANTEI PROCURORULUI PRIN CARE S-A DISPUS PRELUNGIREA DURATEI MASURII PREVENTIVE A OBLIGARII DE A NU PARASI TARA. - Decizie nr. 552 din data de 25.09.2009
Plangere impotriva rezolutiilor procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmariri penale fata de intimat pentru infr.prev.de art.182 al.2 C.p. - Sentinta penala nr. 339 din data de 02.02.2006
Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei. - Sentinta penala nr. 914 din data de 09.12.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 196 din data de 18.03.2010
- Sentinta penala nr. 827 din data de 27.10.2008
Punerea sub interdictie a paratului - Sentinta civila nr. 1716 din data de 11.10.2016
Solicitarea de inlocuire a amenzii penale cu sentinta penala - Sentinta penala nr. 300 din data de 13.06.2012
Avizul comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali sau toxicomani. Garantii ale drepturilor la aparare.. - Decizie nr. 134 din data de 23.01.2012
Masura preventiva.Pericol pentru ordinea publica. - Decizie nr. 650/r din data de 09.04.2004