InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Avizul comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali sau toxicomani. Garantii ale drepturilor la aparare..

(Decizie nr. 134 din data de 23.01.2012 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Masuri de siguranta si educative | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Avizul comisiei medicale competente sa avizeze internarea  bolnavilor mintali sau toxicomani.
Garantii ale drepturilor la aparare..

      Omisiunea primei instante de a solicita avizul comisiei competente si solutionarea cauzei doar pe baza raportului de expertiza medico-legala si a declaratiilor faptuitorului contravine exigentelor art. 162 alin. 2 si 4 din Codul de procedura penala si atrage nulitatea hotararii, in conditiile prevazute de art. 197 alin. 1 si 4 din Codul de procedura penala.

Codul de procedura penala, art. 114, art. 162 alin. 11, 2 si 4, art. 197 alin. 1 si 4 si art. 432 alin. 2

      Prima instanta a solutionat cauza fara a parcurge toate etapele obligatorii, prevazute de art. 162 alin. 2, 4 din Codul de procedura penala, in procedura luarii masurii de siguranta a internarii medicale, omisiune ce reclama anularea hotararii.
Fiind o masura de siguranta restrictiva de libertate, legiuitorul a detaliat procedura ce trebuie parcursa anterior dispunerii internarii medicale, reglementand o serie de garantii menite sa asigure respectarea dreptului la aparare al persoanei ce nu raspunde penal pe motiv de iresponsabilitate.
      Aceste garantii rezulta din examinarea prevederilor art. 162 alin. 11 si 2 din Codul de procedura penala, dar si art. 432 alin. 2 din Codul de procedura penala si ele implica dreptul persoanei de a fi ascultata, in prezenta unui aparator, dreptul de a fi examinata de un medic specialist desemnat de ea, dar si obligatia instantei de a dispune internarea doar dupa obtinerea avizului comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali si a toxicomanilor periculosi.
Aceste exigente procedurale trebuie respectate intocmai, indiferent daca masura de siguranta este solicitata in mod provizoriu, in cursul urmaririi penale sau al judecatii (pana la confirmarea ei de catre instanta) ori in mod definitiv, ca urmare a sesizarii procurorului care a dispus, anterior, o solutie de netrimitere in judecata.
      Posibilitatea instantei de a dispune luarea masurii de siguranta chiar dupa dispunerea unei solutii de neurmarire, fara a se fi luat anterior, in mod provizoriu, acea masura, rezulta din interpretarea data prevederilor art. 162 din Codul de procedura penala si art. 114 din Codul de procedura penala prin decizia de recurs in interesul legii nr. 13/2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
      
      (CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A II A PENALA
      DECIZIA NR.134 din 23.01.2012)


      Prin sentinta penala nr.775 din 01.11.2011, pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, a fost respinsa cererea formulata, in temeiul art. 162 C.p.p., de catre Parchetul de pe langa Judecatoria sector 2 Bucuresti, de instituire a masurii de siguranta prev. de art. 114 C.p., de internare medicala a faptuitorului  I.F., ca neintemeiata.
Cheltuielile judiciare avansate de stat au ramas in sarcina acestuia.
      In temeiul art. 189 C.p.p. s-a dispus decontarea din fondurile Ministerului de Justitie a onorariului in cuantum de 100 lei, cuvenit aparatorului din oficiu D.N.
      Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut, ca prin plangerea penala inregistrata la Sectia 9 Politie, numita F.N. a reclamat faptul ca, in noaptea de 13/14.04.2011, in jurul orei 2350, I.F. a incendiat apartamentul nr. 34 din Bucuresti, sector 2, iar in urma incendiului au ars obiecte de mobilier din incaperile apartamentului, precum si usa de la intrare.
      In cauza, s-au initiat cercetari de catre lucratorii Sectiei 9 Politie, fiind audiati persoanele vatamate F.N. si B.V., martorii S.M, V.I. si D.I. precum si autorul I.F. Totodata, s-a procedat la expertizarea medico-legala psihiatrica a invinuitului I.F. prin raportul de expertiza nr. A1/4085/2011 concluzionandu-se ca I. F. prezenta, la momentul comiterii faptei, un episod psihotic acut pe fondul consumului de substante etnobotanice, a avut discernamantul abolit in raport cu fapta pentru care este cercetat, iar, la momentul examinarii, prezenta tulburare de personalitate de tip disociat, polidependenta la substantele psiho-active.
      Ca urmare a actelor de cercetare, constatandu-se ca I.F. a avut discernamantul abolit in raport cu fapta pentru care este cercetat, prin referatul nr. 2276932/2011 din data de 23.05.2011 al Sectiei 9 Politie, in temeiul art. 228 alin. 4 rap. la art. 10 lit. e C.p.p., s-a propus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului sub aspectul savarsirii infr. prev. de art. 217 alin. 1 si 4 C.p., iar prin referatul nr. 6332/P/2011 din data de 24.05.2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria sector 2 Bucuresti, in temeiul art. 162 C.p.p., s-a solicitat luarea fata de intimatul I.F. a masurii de siguranta a internarii medicale prev. de art. 114 C.p.
      Fiind audiat, atat in cursul urmaririi penale, cat si de catre instanta, autorul I. F. a recunoscut fapta retinuta in sarcina sa, si-a amintit in mod amanuntit modul premeditat in care a actionat si cauzele ce au generat actiunea sa de a incendia apartamentul.
      Mai mult decat atat, prin modul coerent in care s-a exprimat si prin atitudinea manifestata la toate termenele de judecata, concretizata in exprimarea logica si argumentata si absenta unui comportament violent, acesta nu a facut dovada ca ar avea discernamantul abolit in mod absolut, in raport de toate actiunile sale in societate, intrucat a comis fapta penala pe fondul consumului de substante stupefiante. Pe de alta parte, de la data faptei (13/14.04.2011) si pana in prezent s-a scurs o perioada indelungata, timp in care I.F. nu a mai comis nicio fapta penala, aceasta imprejurare fiind de natura a arata ca, intr-adevar, inculpatul si-a revizuit comportamentul, iar sustinerile sale potrivit carora, in prezent, nu mai consuma substante etnobotanice si nu mai sufera de halucinatii, nu au fost exprimate in mod simulat, ci arata ca evolutia sa psihica este una favorabila.
      Totodata,  I.F. a comparut in fata instantei intr-un mod ingrijit, fiind insotit de mama sa, ce a aratat ca reprezinta un sprijin real pentru fiul sau, a manifestat rabdare pe tot parcursul sedintei de judecata, a inteles deplin toate intrebarile ce i-au fost adresate, a manifestat coerenta si orientare in spatiu si timp, nu a manifestat reticenta sau inhibitii, temeri sau fobii, s-a exprimat cu un vocabular ingrijit, a manifestat deschidere spre dialog, privirea si atentia i-au fost concentrate asupra judecatorului si subiectului dezbatut, s-a supus regulilor procesului penal, nu a intervenit neintrebat si nici nu a avansat vreo disputa cu persoanele din sala sau cu persoane imaginare si, de asemenea, a inteles care obiectul cauzei si ceea ce se doreste prin cererea formulata de catre parchet.
      Prin urmare, s-a concluzionat ca, desi a prezentat la momentul comiterii faptei un episod psihotic acut pe fondul consumului de substante etnobotanice, avand discernamantul abolit in raport cu fapta pentru care este cercetat, invinuitul nu constituie un pericol public iminent si grav, fiind o persoana ameliorata medical si echilibrata psihic.
      Impotriva acestei sentinte a formulat recurs, in termen legal, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, care a criticat solutia instantei pentru motive de netemeinicie.
      In dezvoltarea motivelor de recurs, s-a invocat netemeinicia respingerii cererii de luare a masurii de siguranta prev. de art. 114 C.p. fata de intimatul I.F., avand in vedere concluziile raportului de expertiza medico-legala, intervalul indelungat in care faptuitorul a consumat droguri, imprejurarile in care a comis fapta, respectiv pe fondul consumului de substante etnobotanice si al unei explozii de furie. Totodata, s-a invocat ca intimatul a fost internat de mai multe ori pentru dezintoxicare, ultima data fiind externat la data de 14.04.2011, la cerere si contrar avizului medical, manifestand un comportament agresiv verbal si fizic pe durata internarii.
Desi legal citat, intimatul nu s-a prezentat la judecarea recursului.
Examinand actele dosarului si sentinta penala recurata atat prin prisma criticilor formulate, cat si din oficiu, sub toate aspectele de fapt si de drept, in conformitate cu dispozitiile art. 3856 alin. 3 C.p.p., Curtea constata ca recursul formulat este fondat, insa doar in limitele ce se vor arata si pentru urmatoarele considerente:
Prima instanta a solutionat cauza fara a parcurge toate etapele obligatorii, prevazute de art. 162 alin. 2, 4 C.p.p., in procedura luarii masurii de siguranta a internarii medicale, omisiune ce reclama anularea hotararii.
Fiind o masura de siguranta restrictiva de libertate, legiuitorul a detaliat procedura ce trebuie parcursa anterior dispunerii internarii medicale, reglementand o serie de garantii menite sa asigure respectarea dreptului la aparare al persoanei ce nu raspunde penal pe motiv de iresponsabilitate. Aceste garantii rezulta din examinarea prevederilor art. 162 alin. 11 si 2 C.p.p., dar si art. 432 alin. 2 C.p.p. si ele implica dreptul persoanei de a fi ascultata, in prezenta unui aparator, dreptul de a fi examinata de un medic specialist desemnat de ea, dar si obligatia instantei de a dispune internarea doar dupa obtinerea avizului comisiei medicale competente sa avizeze internarea bolnavilor mintali si a toxicomanilor periculosi.
Aceste exigente procedurale trebuie respectate intocmai, indiferent daca masura de siguranta este solicitata in mod provizoriu, in cursul urmaririi penale sau al judecatii (pana la confirmarea ei de catre instanta) ori in mod definitiv, ca urmare a sesizarii procurorului care a dispus, anterior, o solutie de netrimitere in judecata. Posibilitatea instantei de a dispune luarea masurii de siguranta chiar dupa dispunerea unei solutii de neurmarire, fara a se fi luat anterior, in mod provizoriu, acea masura, rezulta din interpretarea data prevederilor art. 162 C.p.p. si art. 114 C.p.p. prin decizia de recurs in interesul legii nr. 13/2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Aceasta din urma ipoteza este incidenta si in speta, Ministerul Public solicitand instantei de judecata luarea masurii de siguranta a internarii medicale dupa dispunerea solutiei de neincepere a urmaririi penale fata de faptuitorul I.F. O atare solicitare exclude in mod obiectiv luarea provizorie a masurii de siguranta, insa obliga instanta, in egala masura, sa parcurga toate etapele procesuale mentionate anterior, menite sa garanteze dreptul la aparare al faptuitorului si justa solutionare a cauzei (respectiv ascultarea faptuitorului, obtinerea avizului comisiei medicale etc.).
Or, din examinarea actelor cauzei, rezulta ca judecatoria nu a solicitat comisiei medicale competente avizul prevazut de art. 162 alin. 4 C.p.p., desi textul de lege prevede expres ca eventuala confirmare a masurii de siguranta (sau, dupa caz, luarea acestei masuri) trebuie facuta pe baza acestui aviz.
Aceasta exigenta procedurala corespunde specificului si finalitatii masurii de siguranta analizate, evaluarea potentialului de agresivitate pe care il prezinta persoanele ce sufera de boli psihice ori sunt toxicomane, dar si a oportunitatii tratarii acestora intr-un mediu inchis implicand, cu necesitate, opinia avizata a unor medici de specialitate.
Raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nu se confunda cu avizul la care face referire art.162 alin. 2 C.p.p., un atare raport analizand, esentialmente, chestiunea discernamantului autorului faptei si limitandu-se la simple recomandari cu privire la necesitatea luarii unor masuri de siguranta cu caracter medical.
In acest context, Curtea concluzioneaza ca omisiunea primei instante de a solicita avizul comisiei competente si solutionarea cauzei doar pe baza raportului de expertiza medico-legala si a declaratiilor faptuitorului contravine exigentelor art. 162 alin. 2, 4 C.p.p. si atrage nulitatea hotararii, in conditiile prevazute de art. 197 alin. 1, 4 C.p.p.
Aceasta omisiune nu poate fi complinita direct in calea de atac a recursului, deoarece solicitarea avizului in acest cadru procesual si solutia distincta ce ar putea fi data cauzei ar lipsi intimatul de o posibilitate reala de a critica acest mijloc de proba intr-o cale de atac, privandu-l de accesul efectiv la un dublu grad de jurisdictie.
      Pentru aceste considerente, in baza art. 38515 pct. 2 lit. c C.p.p., Curtea va admite recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti impotriva sentintei penale nr. 775 din 1.11.2011, pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
Va casa sentinta penala atacata si va trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, respectiv Judecatoria Sectorului  2 Bucuresti.
Va mentine actele indeplinite pana la data de 01.11.2011, urmand ca, in cursul rejudecarii, instanta sa solicite comisiei medicale competente avizul asupra luarii internarii medicale, in conditiile prevazute de art. 162 alin. 2, 4 C.p.p. Totodata, instanta va asigura intimatului-faptuitor posibilitatea de a-si exercita dreptul prevazut de art. 432 alin. 2 C.p.p., in masura in care intimatul va opta in acest sens.
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului, onorariul cuvenit aparatorului din oficiu, in cuantum de 200 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative

Masuri - Decizie nr. 263 din data de 08.12.2016
Obligare la tratament medical. Neaducerea la cunostiinta inculpatului a acestor obligatii. Consecinte. - Decizie nr. 33 din data de 16.02.2010
Internare medicala - Sentinta penala nr. 47 din data de 18.03.2009
Potrivit art.70 alin.3 teza finala si art.73 alin.3 din Legea nr. 272/2004, instanta judecatoreasca se va pronunta cu privire la exercitarea drepturilor parintesti in cazul instituirii unei masuri speciale de protectie, respectiv cu privire la modificare - Sentinta civila nr. 10 din data de 01.02.2016
Incalcarea de catre o persoana condamnata a masurilor de supraveghere prev. de art. 86/3 al. 1 lit. a-d Cod penal. Consecinte. - Decizie nr. 55 din data de 22.03.2010
Legea nr. 272/2004. Plasament in regim de urgenta. cenzurarea masurii dupa luarea acesteia. Principiul interesului superior al copilului. - Decizie nr. 60 din data de 25.05.2009
Internare medicala. Sesizare formulata de procurorul care prin aceiasi ordonanta a dispus scoaterea de sub urmarire penala - Decizie nr. 138 din data de 06.03.2008
Masura provizorie a internarii medicale. Conditii de instituire. - Decizie nr. 67/A din data de 21.02.2006
Internarea medicala - Sentinta penala nr. 58 din data de 24.02.2011
Modul de interpretare si aplicare a dispozitiilor art.5 alin.1 lit.b din legea nr. 221/2009 privind obligatia statului de acordare a despagubirilor reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotararea de condamnare. - Decizie nr. 1368 din data de 12.10.2011
Inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului cu masura obligarii de a nu parasi tara, care prezinta garantiile necesare pentru atingerea scopului urmarit prin aplicarea dispozitiilor art. 145/1 alin.2 Cod pr.penala raportat la art. 145 alin... - Decizie nr. 238 din data de 30.03.2009
CALEA DE ATAC IMPOTRIVA INCHEIERII PRONUNTATE DE INSTANTA PRIN CARE S-A RESPINS PLANGEREA FORMULATA DE INCULPAT IMPOTRIVA ORDONANTEI PROCURORULUI PRIN CARE S-A DISPUS PRELUNGIREA DURATEI MASURII PREVENTIVE A OBLIGARII DE A NU PARASI TARA. - Decizie nr. 552 din data de 25.09.2009
Plangere impotriva rezolutiilor procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmariri penale fata de intimat pentru infr.prev.de art.182 al.2 C.p. - Sentinta penala nr. 339 din data de 02.02.2006
Masura de siguranta a internarii medicale nu se poate lua fata de faptuitorul care nu era iresponsabil ci doar prezenta tulburari de comportament ce constituie simple elemente de individualizare a pedepsei. - Sentinta penala nr. 914 din data de 09.12.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 196 din data de 18.03.2010
- Sentinta penala nr. 827 din data de 27.10.2008
Punerea sub interdictie a paratului - Sentinta civila nr. 1716 din data de 11.10.2016
Solicitarea de inlocuire a amenzii penale cu sentinta penala - Sentinta penala nr. 300 din data de 13.06.2012
Legea nr. 571/2003, art. 140 alin. (2) lit. f), art. 141 alin. (2) lit. e) - Decizie nr. 3496 din data de 20.09.2017
Domeniu. Drept administrativ Obligare emitere act administrativ - Decizie nr. 3302 din data de 11.09.2017