Nepublicitatea sedintei de judecata. Consecinta: trimiterea cauzei spre rejudecare instantei care a pronuntat o hotarare nelegala.
(Decizie nr. 170/R din data de 11.07.2013 pronuntata de Tribunalul Maramures)Prin incheierea penala nr. 1639 din 4 iulie 2013 a Judecatoriei Baia Mare s-a respins cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de inculpatul MURESAN ANDREI NICOLAE, impotriva caruia s-a dispus masura arestarii preventive pe o durata de 19 zile prin Incheierea penala nr. 1457/12.06.2013 a Judecatoriei Baia Mare, in baza careia a fost emis mandatul de arestare preventiva nr. 55/U/12.06.2013.
In considerentele incheierii s-a retinut faptul ca prin prin Incheierea Penala nr. 1457 din 12.06.2013 pronuntata in dosar nr. 7266/182/2013 al Judecatoriei Baia Mare, ramasa definitiva prin Incheierea penala nr. 146/R/15.06.2013 a Tribunalului Maramures, s-a admis propunerea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare si, in baza art. 1491 raportat la art. 148 lit. f Cod procedura penala, s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului Muresan Andrei Nicolae, pentru o durata de 19 de zile.
S-a considerat ca in cauza exista probe si indicii temeinice care conduc la presupunerea rezonabila ca petentul este autorul infractiunii prev. de art. 197 alin. 1 si 2 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
Analizand masura preventiva dispusa fata de inculpatul Muresan Andrei Nicolae, din perspectiva prezentei cereri, instanta a constatat ca aceasta a fost luata in conditiile art. 143, respectiv 148 lit. f Cod procedura penala, existand probe si indicii temeinice ca inculpatul, impreuna cu alti 3 inculpati, a savarsit cu intentie o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica.
Indiciile temeinice in sensul art.143 C.p.p., care au dovedit savarsirea infractiunii de viol, au rezultat din urmatoarele mijloace de proba administrate pana la data trimiterii in judecata, respectiv si data formularii prezentei cereri in cauza: declaratiile date de inculpati, declaratiile partii vatamate, proces-verbal de cercetare la fata locului, proces-verbal de examinare imbracaminte, proces-verbal de recunoastere dupa fotografii, declaratii martori, act medico-legal.
Potrivit prevederilor legale incidente, acordarea liberarii provizorii reprezinta o vocatie si nu un drept al inculpatului, doar instanta fiind in masura sa aprecieze asupra oportunitatii dispunerii acestei masuri, aprecierea in acest sens presupunand un examen al cauzei concrete cu privire la fapta pentru care s-a dispus arestarea invinuitului ori inculpatului, calitatea acestuia, modul de savarsire a faptei, natura acesteia, circumstantele concrete ale cauzei si cele privind persoana invinuitului sau inculpatului. Dispozitiile art. 5 paragraful 3 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, precum si ale art. 5 alin 5 din Codul de procedura penala, nu instituie o obligatie de acordare a liberarii provizorii in cursul procedurii judiciare, iar luarea masurilor alternative celor privative de libertate se subsumeaza in mod obligatoriu realizarii scopurilor acestora.
Analiza temeiniciei cererii de liberare presupune, atat verificarea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 1602 din Codul de procedura penala, cat si a aptitudinii pe care aceasta masura o va avea de a asigura realizarea efectiva a scopului masurilor preventive, astfel cum acesta este reglementat de dispozitiile art. 136 alin. 1 cu trimitere la alin. 2 din Codul de procedura penala, respectiv oportunitatea acestei masuri. Desi Codul de procedura penala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului garanteaza dreptul persoanei acuzate de a obtine liberarea in cursul procedurii, aprecierea cu privire la oportunitatea unei asemenea cereri apartine instantei de judecata, prin raportare la conditiile de admisibilitate si avand in vedere necesitatea bunei desfasurari a procesului penal.
In absenta unor criterii legale care ar trebui sa stea la baza aprecierii instantei asupra temeiniciei cererii de liberare provizorie sub control judiciar a inculpatului, aceasta trebuie sa se raporteze atat la elementele ce privesc faptele pentru care este cercetat, cat si la datele care circumstantiaza persoana inculpatului.
In ceea ce priveste persoana inculpatului, instanta a constatat ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut ca a intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata aratand insa ca acestea au fost consimtite, este elev.
In motivarea pericolului social concret pe care lasarea in libertate a inculpatului ar prezenta-o pentru ordinea publica, judecatoria a apreciat ca se impun a fi mentionate urmatoarele aspecte raportat la modalitatea concreta de comitere a faptei: pe timp de noapte, de catre mai multe persoane, dupa ce inculpatii s-au inteles sa o conduca pe partea vatamata la o casa in constructie, acesteia spunandu-i ca acolo va putea innopta, insa in realitate urmarind intretinerea unor raporturi sexuale, prin constrangerea unei parti vatamate in varsta de 15 ani si virgina sa intretina raporturi sexuale normale si orale cu 4 barbati.
Desfasurarea normala a relatiilor sociale necesita un climat de convietuire pasnica, de securitate si incredere reciproca, un climat in care fiecare persoana, avand o conduita demna, se bucura de stima si considerarea celorlalti membri ai societatii. Tulburarea acestui climat prin nesocotirea acestor valori, sau prin incalcarea securitatii celor ce participa la viata sociala, constituie o fapta periculoasa pentru societate.
Pentru toate aceste considerente, instanta a apreciat ca lasarea in libertate a inculpatului prezinta pericol concret si real pentru ordinea publica, sens in care cererea de liberare provizorie sub control judiciar a fost respinsa ca neintemeiata.
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs inculpatul Muresan Andrei Nicolae care a solicitat a i se admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar.
Examinand incheierea penala recurata, prin prisma motivelor invocate precum si din oficiu, tribunalul a retinut urmatoarele:
Potrivit inscrisurilor aflate la dosar, cererea de liberare provizorie formulata de inculpatul minor Muresan Andrei Nicolae, a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Baia Mare la data de 20.06.2013.
La data de 25.06.2013 a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Baia Mare dosarul nr. 7750/182/2013, cuprinzand rechizitoriul nr. 2534/P din 25.06.2013 al parchetului de pe langa aceeasi instanta, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului minor Muresan Andrei Nicolae si a inculpatilor major Mihut Gabriel Ilie, Menhart Bogdan si Menhart Ioan, acuzati de comiterea infractiunii de viol, prevazuta de art. 197 alin. 1 si 2 lit. a Cod penal.
In consecinta, de la data de 25.06.2013 a fost declansata faza judecatii, devenind aplicabile regulile procesuale corespunzatoare acesteia.
Potrivit art. 317 Cod procedura penala, obiectul judecatii este constituit din fapta si persoana aratata in actul de sesizare al instantei, iar in caz de extindere a procesului penal si din fapta si persoana la care se refera extinderea. Astfel, judecata, in sensul art. 317 Cod procedura penala, are un caracter principal, iar toate celelalte cereri, exceptii sau chestiuni prejudiciale au un caracter accesoriu, incidental fata de aceasta si, cu exceptia cazurilor in care legea prevede in mod expres un regim derogatoriu, urmeaza cadrul si regulile procesuale ale principalului.
Conform dispozitiilor art. 480 Cod procedura penala, in cazul infractiunilor savarsite de minori, urmarirea, judecarea, precum si punerea in executare a hotararilor privitoare la acestia, se fac potrivit procedurii obisnuite cu completarile si derogarile din prezentul capitol (Capitolul II din Titlul IV al partii speciale a Codului de procedura penala) si din sectiunea IV1 al Capitolului I din Titlul IV al partii generale.
Dispozitiile art. 485 Cod procedura penala, instituie in mod expres o exceptie de la regula publicitatii sedintei de judecata, prevazand la alin. 2 ca sedinta in care are loc judecarea infractorului minor nu este publica.
Cu toate acestea, in conformitate cu dispozitiile art. 486 Cod procedura penala, cand in aceeasi cauza sunt mai multi inculpati, printre care unii minori si altii majori, instanta judeca dupa procedura obisnuita, iar sedinta de judecata are caracter public.
In consecinta, avand in vedere ca cererea de liberare provizorie sub control judiciar are un caracter accesoriu fata de obiectul judecatii, cata vreme legea nu prevede in mod expres un regim derogatoriu, aceasta va fi solutionata potrivit acelorasi reguli procesuale ca si fondul cauzei. Cu alte cuvinte, in ipoteza in care sedinta de judecata este nepublica, in conditiile art. 485 Cod procedura penala, in aceleasi conditii, de nepublicitate, ar trebui solutionata si cererea de liberare provizorie sub control judiciar a inculpatului minor. Ratiunea pentru care legiuitorul a instituit caracter nepublic al sedintei in care este judecat minorul nu poate fi restransa numai la termenul de judecare a cauzei in fond, ci se extinde asupra tuturor cererilor sau exceptiilor care il privesc pe acesta. Pe de alta parte, pentru identitate de ratiune, in ipoteza in care judecarea in fond a cauzei se face cu respectarea dispozitiilor art. 290 Cod procedura penala, in acelasi mod se impune a fi solutionata si cererea de liberare provizorie sub control judiciar, sens in care a fost pronuntata si Decizia nr. 2/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectiile Unite.
Avand in vedere ca in dosarul nr. 7750/182/2013 al Judecatoriei Baia Mare, s-a dispus trimiterea in judecata a unor inculpati majori alaturi de un inculpat minor, sedinta de judecata, ca regula generala, se va desfasura in conditii publice, in conformitate cu dispozitiile art. 486 Cod procedura penala. Pe care de consecinta, potrivit regulii enuntate mai sus, toate cererile si exceptiile cu caracter accesoriu si incidental, vor fi judecate, in masura in care legea nu prevede expres altfel, in sedinta publica.
Potrivit dispozitiilor art. 197 alin. 2 Cod procedura penala, nerespectarea dispozitiilor privind publicitatea sedintei de judecata, este sanctionata cu nulitatea absoluta, nulitate care nu poate fi inlaturata in nici un mod si care poate fi invocata in orice stare a procesului si se ia in considerare si din oficiu.
In consecinta, constatand ca cererea de liberare provizorie formulata de inculpatul minor Muresan Andrei Nicolae a fost judecata in sedinta nepublica, desi in conformitate cu cele expuse mai sus sedinta de judecata trebuia sa fie publica, tribunalul a admis recursul declarat si, constatand nulitatea absoluta a incheierii atacate, a casat-o in totalitate si a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante, care va proceda la solutionarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar cu respectarea dispozitiilor art. 486 Cod procedura penala raportat la art. 290 Cod procedura penala, respectiv in sedinta publica.
In considerentele incheierii s-a retinut faptul ca prin prin Incheierea Penala nr. 1457 din 12.06.2013 pronuntata in dosar nr. 7266/182/2013 al Judecatoriei Baia Mare, ramasa definitiva prin Incheierea penala nr. 146/R/15.06.2013 a Tribunalului Maramures, s-a admis propunerea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare si, in baza art. 1491 raportat la art. 148 lit. f Cod procedura penala, s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului Muresan Andrei Nicolae, pentru o durata de 19 de zile.
S-a considerat ca in cauza exista probe si indicii temeinice care conduc la presupunerea rezonabila ca petentul este autorul infractiunii prev. de art. 197 alin. 1 si 2 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
Analizand masura preventiva dispusa fata de inculpatul Muresan Andrei Nicolae, din perspectiva prezentei cereri, instanta a constatat ca aceasta a fost luata in conditiile art. 143, respectiv 148 lit. f Cod procedura penala, existand probe si indicii temeinice ca inculpatul, impreuna cu alti 3 inculpati, a savarsit cu intentie o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica.
Indiciile temeinice in sensul art.143 C.p.p., care au dovedit savarsirea infractiunii de viol, au rezultat din urmatoarele mijloace de proba administrate pana la data trimiterii in judecata, respectiv si data formularii prezentei cereri in cauza: declaratiile date de inculpati, declaratiile partii vatamate, proces-verbal de cercetare la fata locului, proces-verbal de examinare imbracaminte, proces-verbal de recunoastere dupa fotografii, declaratii martori, act medico-legal.
Potrivit prevederilor legale incidente, acordarea liberarii provizorii reprezinta o vocatie si nu un drept al inculpatului, doar instanta fiind in masura sa aprecieze asupra oportunitatii dispunerii acestei masuri, aprecierea in acest sens presupunand un examen al cauzei concrete cu privire la fapta pentru care s-a dispus arestarea invinuitului ori inculpatului, calitatea acestuia, modul de savarsire a faptei, natura acesteia, circumstantele concrete ale cauzei si cele privind persoana invinuitului sau inculpatului. Dispozitiile art. 5 paragraful 3 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, precum si ale art. 5 alin 5 din Codul de procedura penala, nu instituie o obligatie de acordare a liberarii provizorii in cursul procedurii judiciare, iar luarea masurilor alternative celor privative de libertate se subsumeaza in mod obligatoriu realizarii scopurilor acestora.
Analiza temeiniciei cererii de liberare presupune, atat verificarea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 1602 din Codul de procedura penala, cat si a aptitudinii pe care aceasta masura o va avea de a asigura realizarea efectiva a scopului masurilor preventive, astfel cum acesta este reglementat de dispozitiile art. 136 alin. 1 cu trimitere la alin. 2 din Codul de procedura penala, respectiv oportunitatea acestei masuri. Desi Codul de procedura penala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului garanteaza dreptul persoanei acuzate de a obtine liberarea in cursul procedurii, aprecierea cu privire la oportunitatea unei asemenea cereri apartine instantei de judecata, prin raportare la conditiile de admisibilitate si avand in vedere necesitatea bunei desfasurari a procesului penal.
In absenta unor criterii legale care ar trebui sa stea la baza aprecierii instantei asupra temeiniciei cererii de liberare provizorie sub control judiciar a inculpatului, aceasta trebuie sa se raporteze atat la elementele ce privesc faptele pentru care este cercetat, cat si la datele care circumstantiaza persoana inculpatului.
In ceea ce priveste persoana inculpatului, instanta a constatat ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut ca a intretinut raporturi sexuale cu partea vatamata aratand insa ca acestea au fost consimtite, este elev.
In motivarea pericolului social concret pe care lasarea in libertate a inculpatului ar prezenta-o pentru ordinea publica, judecatoria a apreciat ca se impun a fi mentionate urmatoarele aspecte raportat la modalitatea concreta de comitere a faptei: pe timp de noapte, de catre mai multe persoane, dupa ce inculpatii s-au inteles sa o conduca pe partea vatamata la o casa in constructie, acesteia spunandu-i ca acolo va putea innopta, insa in realitate urmarind intretinerea unor raporturi sexuale, prin constrangerea unei parti vatamate in varsta de 15 ani si virgina sa intretina raporturi sexuale normale si orale cu 4 barbati.
Desfasurarea normala a relatiilor sociale necesita un climat de convietuire pasnica, de securitate si incredere reciproca, un climat in care fiecare persoana, avand o conduita demna, se bucura de stima si considerarea celorlalti membri ai societatii. Tulburarea acestui climat prin nesocotirea acestor valori, sau prin incalcarea securitatii celor ce participa la viata sociala, constituie o fapta periculoasa pentru societate.
Pentru toate aceste considerente, instanta a apreciat ca lasarea in libertate a inculpatului prezinta pericol concret si real pentru ordinea publica, sens in care cererea de liberare provizorie sub control judiciar a fost respinsa ca neintemeiata.
Impotriva acestei incheieri a declarat recurs inculpatul Muresan Andrei Nicolae care a solicitat a i se admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar.
Examinand incheierea penala recurata, prin prisma motivelor invocate precum si din oficiu, tribunalul a retinut urmatoarele:
Potrivit inscrisurilor aflate la dosar, cererea de liberare provizorie formulata de inculpatul minor Muresan Andrei Nicolae, a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Baia Mare la data de 20.06.2013.
La data de 25.06.2013 a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Baia Mare dosarul nr. 7750/182/2013, cuprinzand rechizitoriul nr. 2534/P din 25.06.2013 al parchetului de pe langa aceeasi instanta, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului minor Muresan Andrei Nicolae si a inculpatilor major Mihut Gabriel Ilie, Menhart Bogdan si Menhart Ioan, acuzati de comiterea infractiunii de viol, prevazuta de art. 197 alin. 1 si 2 lit. a Cod penal.
In consecinta, de la data de 25.06.2013 a fost declansata faza judecatii, devenind aplicabile regulile procesuale corespunzatoare acesteia.
Potrivit art. 317 Cod procedura penala, obiectul judecatii este constituit din fapta si persoana aratata in actul de sesizare al instantei, iar in caz de extindere a procesului penal si din fapta si persoana la care se refera extinderea. Astfel, judecata, in sensul art. 317 Cod procedura penala, are un caracter principal, iar toate celelalte cereri, exceptii sau chestiuni prejudiciale au un caracter accesoriu, incidental fata de aceasta si, cu exceptia cazurilor in care legea prevede in mod expres un regim derogatoriu, urmeaza cadrul si regulile procesuale ale principalului.
Conform dispozitiilor art. 480 Cod procedura penala, in cazul infractiunilor savarsite de minori, urmarirea, judecarea, precum si punerea in executare a hotararilor privitoare la acestia, se fac potrivit procedurii obisnuite cu completarile si derogarile din prezentul capitol (Capitolul II din Titlul IV al partii speciale a Codului de procedura penala) si din sectiunea IV1 al Capitolului I din Titlul IV al partii generale.
Dispozitiile art. 485 Cod procedura penala, instituie in mod expres o exceptie de la regula publicitatii sedintei de judecata, prevazand la alin. 2 ca sedinta in care are loc judecarea infractorului minor nu este publica.
Cu toate acestea, in conformitate cu dispozitiile art. 486 Cod procedura penala, cand in aceeasi cauza sunt mai multi inculpati, printre care unii minori si altii majori, instanta judeca dupa procedura obisnuita, iar sedinta de judecata are caracter public.
In consecinta, avand in vedere ca cererea de liberare provizorie sub control judiciar are un caracter accesoriu fata de obiectul judecatii, cata vreme legea nu prevede in mod expres un regim derogatoriu, aceasta va fi solutionata potrivit acelorasi reguli procesuale ca si fondul cauzei. Cu alte cuvinte, in ipoteza in care sedinta de judecata este nepublica, in conditiile art. 485 Cod procedura penala, in aceleasi conditii, de nepublicitate, ar trebui solutionata si cererea de liberare provizorie sub control judiciar a inculpatului minor. Ratiunea pentru care legiuitorul a instituit caracter nepublic al sedintei in care este judecat minorul nu poate fi restransa numai la termenul de judecare a cauzei in fond, ci se extinde asupra tuturor cererilor sau exceptiilor care il privesc pe acesta. Pe de alta parte, pentru identitate de ratiune, in ipoteza in care judecarea in fond a cauzei se face cu respectarea dispozitiilor art. 290 Cod procedura penala, in acelasi mod se impune a fi solutionata si cererea de liberare provizorie sub control judiciar, sens in care a fost pronuntata si Decizia nr. 2/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectiile Unite.
Avand in vedere ca in dosarul nr. 7750/182/2013 al Judecatoriei Baia Mare, s-a dispus trimiterea in judecata a unor inculpati majori alaturi de un inculpat minor, sedinta de judecata, ca regula generala, se va desfasura in conditii publice, in conformitate cu dispozitiile art. 486 Cod procedura penala. Pe care de consecinta, potrivit regulii enuntate mai sus, toate cererile si exceptiile cu caracter accesoriu si incidental, vor fi judecate, in masura in care legea nu prevede expres altfel, in sedinta publica.
Potrivit dispozitiilor art. 197 alin. 2 Cod procedura penala, nerespectarea dispozitiilor privind publicitatea sedintei de judecata, este sanctionata cu nulitatea absoluta, nulitate care nu poate fi inlaturata in nici un mod si care poate fi invocata in orice stare a procesului si se ia in considerare si din oficiu.
In consecinta, constatand ca cererea de liberare provizorie formulata de inculpatul minor Muresan Andrei Nicolae a fost judecata in sedinta nepublica, desi in conformitate cu cele expuse mai sus sedinta de judecata trebuia sa fie publica, tribunalul a admis recursul declarat si, constatand nulitatea absoluta a incheierii atacate, a casat-o in totalitate si a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante, care va proceda la solutionarea cererii de liberare provizorie sub control judiciar cu respectarea dispozitiilor art. 486 Cod procedura penala raportat la art. 290 Cod procedura penala, respectiv in sedinta publica.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)
Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila � regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie � art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 � redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ � Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 � efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012