Ghidul Salariatului - MCP Cabinet avocati
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

Judecarea cauzei in lipsa unei parti care nu a fost legal citata. Nesolutionarea laturii civile din oficiu. Consecinta: trimiterea cauzei spre rejudecare.

(Decizie nr. 112/R din data de 14.05.2013 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Prin sentinta penala nr. 124 din 27.02.2013 Judecatoria Sighetu Marmatiei a condamnat inculpata Buftea Palagut pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art.180, al.2 C.pen., cu aplicarea art.41, al.2 din C.pen. la pedeapsa de 500 lei amenda, cu consecinta prev. de art.63 indice 1 din C.pen.
A constatat ca partea vatamata Gangos Marioara prin reprezentat legal Casa de Tip Familial Stefan Cel Mare din Sighetu Marmatiei, str. Stefan Cel Mare, nr.67, reprezentata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, cu sediul in Baia Mare, str. Banatului nr.1, nu s-a constituit parte civila in cauza.
A obligat inculpata sa plateasca statului suma de 485 lei cheltuieli judiciare.
Pentru a hotari in acest sens, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, inregistrat la instanta sub dosarul nr. 3628/307/07.12.2011, a fost trimisa in judecata inculpata Buftea Palaguta pentru savarsirea infractiunii de lovire sau violente prev. de art. 180, al.2 din C.pen, cu aplicarea art.41, al.2 din C.pen.
            In continutul actului de sesizare a instantei se retine faptul ca inculpata a detinut functia de instructor cu educatia la Casa de Tip Familial Stefan Cel Mare din Sighetu Marmatiei. Astfel in timpul programului de lucru, respectiv in data de 16.03.2011, ora 07,30, inculpata i-a cerut partii vatamate minora Gangos Marioara sa se imbrace decent pentru a merge la scoala dar aceasta a refuzat sa-si dea jos un accesoriu, imprejurari in care inculpata a prins-o de mana si de gat si a imbrancit-o spre un perete de la baie, iar minora s-a lovit in zona capului. Ulterior in aceeasi zi la ora 17,00, minora se afla in sala de meditatii cu alti copii, iar inculpata i-a facut observatii cu niste desene pe care minora le-a facut cu pixul pe maini si a apreciat ca a raspuns necuviincios, astfel ca a lovit minora cu pumnul peste cap. Se mai retine ca minora a depus un certificat medico-legal din care rezulta ca a suferit leziuni vindecabile in 5-6 zile de ingrijiri medicale.
           Din probele de la dosar rezulta urmatoarea stare de fapt:
           Inculpata in calitate de instructor la Casa de Tip Familial din Sighetu Marmatiei, in data de 16.03.2011 fiind de serviciu, in jurul orei 07,30 a participat la supravegherea elevilor care se pregateau sa plece la scoala. Astfel partea vatamata Gangos Marioara s-a imbracat si a intrat in baie, iar inculpata care o supraveghea a atras atentia partii vatamate ca nu este imbracata adecvat, iar in timp ce minora se aranja in baie, inculpata a intrat si i-a rasucit mana partii vatamate a prins-o de gat si a lovit-o cu capul da faianta.
 In cursul aceleiasi zile, la ora 17,00, partea vatamata era la meditatii astfel ca si-a desenat niste stelute pe mana, moment in care a intervenit inculpata care i-a solicitat sa-i prezinte mana, iar ca urmare a refuzului i-a aplicat partii vatamate o lovitura cu dosul palmei peste nas.
Starea de fapt este confirmata de certificatul medico-legal nr. 180/20.04.2011 emis de Cabinetul Medico-Legal Sighetu Marmatiei, rezulta ca leziunile au putut fi produse prin lovire cu sau de corp dur necesitand pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale, dar si de declaratia partii vatamate, probe care se coroboreaza cu declaratiile martorilor Markocsan Ileana, Bota Ileana, Pasca Marian, Ardelean Anuta si Birse Leonora Narcisa.
 Apreciind probele administrate in cauza, instanta a considerat ca inculpata se face vinovata de savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art. 180, al.2 din C.pen., realizand atat latura obiectiva a infractiuni prin acte de violenta ce au cauzat suferinte fizice, fapta ce a fost comisa in forma continuata, in conditiile art.41 al.2 din C.pen., in baza aceleiasi rezolutii infractionale, iar sub aspectiv subiectiv inculpata a actionat cu intentie.
 Apararea inculpatei ca nu a savarsit infractiunea este contrazisa de ansamblul probator administrat in cauza, respectiv de martorii care au vazut cand inculpata a intrat in baie dupa partea vatamata si au auit imediat strigate, precum si care au vazut la meditatie ca partea vatamata a fost lovita de inculpata. De asemenea solicitarea aparatorului inculpatei de a se dispune achitarea in temeiul art.10, lit.b1 din C.proc.pen., respectiv ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, nu a fost acceptata de instanta, in primul rand ca inculpata nu a recunoscut ca a comis faptele, iar in ceea ce priveste pericolul social al acestora, nu se poate aprecia ca acestea au adus o atingere minima valorilor aparate de lege penala, in acest caz integritatea fizica si corporala a persoanei in sensul art.181 C.pen., ci au cauzat suferinte fizice.  
 Fata de faptul ca vinovatia inculpatei este dovedita, instanta in temeiul art.345, al.2 C.pen., a dispus condamnarea inculpatei la pedeapsa amenzii de 500 lei, luand in considerare la individualizarea pedepsei in conditiile art.72 C.pen., gradul de pericol social al faptei si persoana faptuitoarei, apreciind ca scopul pedepsei poate fi atins prin aplicarea amenzii penale, in conditiile art.63 C.pen.
Impotriva acestei sentinte au declarat recurs Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures precum si inculpata Buftea Palaguta.
Parchetul a solicitat in recurs  reindividualizarea pedepsei aplicate inculpatei in sensul majorarii ei, dar si obligarea acesteia  la plata despagubirilor civile catre partea vatamata.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures critica hotararea pronuntata sub aceleasi aspecte invocate de parchet dar si judecarea cauzei in lipsa lor. In plus, arata ca recurenta Casa de tip familial nu are personalitate juridica, ci ei sunt cei care sunt indrituiti sa apere interesele minorilor institutionalizati, asa cum este cazul partii vatamate.
Inculpata in schimb solicita achitarea sa de orice penalitate, sustinand ca hotararea de condamnare nu se bazeaza pe probe concludente. Invoca in acest sens ca  certificatul medico-legal este  eliberat la data de 18.04.2011, pe cand ea este acuzata de o fapta care ar fi avut loc la data de 161.03.2011, iar martorii audiati nu confirma ca partea vatamata ar fi avut urme vizibile de lovituri.
Examinand recursurile declarate in baza motivelor invocate si din oficiu, tribunalul constata urmatoarele:
Sesizata cu rechizitoriu, instanta de fond a procedat  la judecarea cauzei audiind partea vatamata Gangos Marioara, martorii si pe inculpata Buftea Palaguta pentru ca apoi, dupa dezbaterea cauzei pe fond din data de 30 ianuarie 2013  si inainte de pronuntarea hotararii sa repuna cauza pe rol, constatand ca se impunea citarea si a Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures.
Potrivit art. 291 C.pr.pen., judecata poate avea loc numai daca partile sunt legal citate si procedura este indeplinita.
In mod evident, analizand modul de derulare a procesului, reiese ca intreaga judecata a avut loc in lipsa reprezentantului legal al minorei si anume Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, dar  si faptul ca dupa dezbaterea cauzei, in mod formal a repus  cauza pe rol pentru a fi citata  aceasta parte. Aceasta modalitate de solutionare a dosarului nu acopera viciul de procedura care, in primul rand a dus la o incalcare a dreptului la aparare pentru minora - parte vatamata, minora care este institutionalizata si care nu avea posibilitatea sa-si angajeze un aparator pentru a-i reprezenta interesele. Mai mult, instanta putea eventual sa analizeze si oportunitatea desemnarii unui avocat din oficiu.
De altfel, instanta, in baza rolului ei activ si in respectarea dispozitiilor art. 17 Cod procedura penala asa cum acesta a fost modificat prin Legea nr. 281/2003, avea obligatia de a solutiona din oficiu latura civila prin stabilirea intinderii si naturii prejudiciului cauzat partii vatamate.
Pentru toate aceste motive, tribunalul  apreciaza ca hotararea pronuntata in cauza a fost data cu incalcarea unor norme imperative care guverneaza procesul penal.
In rejudecare, dupa stabilirea cadrului procesual corect si cu citarea tuturor partilor, instanta va proceda la reluarea intregii cercetari judecatoresti.
In plus, pentru solutionarea judicioasa a cauzei instanta va administra orice alte probe necesare aflarii adevarului si solutionarii juste a cauzei, ca apoi in final, in functie de solutia pronuntata sub aspectul laturii penale sa hotarasca si cu privire la latura civila a cauzei.
Pentru toate aceste considerente, tribunalul in temeiul art. 38515  pct. 1 lit.d Cod procedura penala a admis recursurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures precum si inculpata Buftea Palaguta impotriva sentintei penale nr. 124 din 27 februarie 2013 a Judecatoriei Sighetu-Marmatiei, pe care a casat-o in totalitate si a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi instante.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila � regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie � art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 � redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ � Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 � efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012