InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mehedinti

Drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 1254 din data de 28.02.2013 pronuntata de Tribunalul Mehedinti)

Domeniu Salarizare | Dosare Tribunalul Mehedinti | Jurisprudenta Tribunalul Mehedinti



Drepturi banesti
( Tribunalul Mehedinti - s.c.1254/28.02.2013)
           Constata ca la data de 20.12.2012 reclamantul D.C. a chemat in judecata SC CFR IRLU SA pentru a fi obligata sa-i plateasca salariul suplimentar pentru anul 2009/2010  echivalent cu salariul de baza de incadrare din luna decembrie conform Contractului Colectiv de Munca incheiat la Nivel de Grup de Unitati din Transportul Feroviar valabil pe anii 2006 -2007, prelungit  prin act aditional pana la data de 31.01.2011; ajutorul material cu ocazia sarbatorilor de Craciun pe anii 2009 si 2010, sarbatorilor de Pasti pe anul 2010 si premierea pentru Ziua Feroviarului pentru anul 2010, echivalente fiecare cu un salariu de baza la nivelul cls 1 de salarizare, drepturi salariale prevazute la art. 71 din Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Grup de Unitati din Transportul Feroviar valabil pe anii 2006 -2007 prelungit  prin act aditional pana la data de 31.01.2011.
     A solicitat si obligarea paratei la plata e daune interese constand in actualizarea sumelor cu indicele de inflatie si dobanda legala, calculate de la data scadentei pana la plata efectiva si obligarea ca toate drepturile solicitate sa fie calculate si platite in raport de art. 41, alin.3, lit a din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Transporturi, adica la valoarea salariului de baza minim brut de 700 lei, corespunzator cls.1 de salarizare.
     A motivat ca este angajat al societatii parate care nu i-a acordat drepturile salariale prevazute in Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Grup de Unitati din Transportul Feroviar incalcand dispozitiile art. 40, alin.2, lit c Codul Muncii.
     Potrivit dispozitiilor art. 238, alin.1 Codul Muncii contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
     Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate valabil pentru perioada 2009 -2010 prevede ca partile se obliga sa nu sustina si sa nu promoveze clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective incheiate la nivel superior.
     A sustinut de asemenea ca potrivit anexei 5 la Contractul Colectiv de Munca la nivel de Ramura Transporturi dispozitiile acestui contract se aplica si societatii SC CFR IRLU SA.
     Ca atare dispozitiile contractului colectiv de munca la nivel de unitate valabil pentru perioada 2009 -2010 nu trebuia sa contina clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
     Parata SC Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje - CFR IRLU SA prin intampinarea depusa a solicitat respingere actiunii ca neintemeiata.
     Pe cale de exceptie s-a invocat prescriptia dreptului la actiune in raport de dispozitiile art. 268, alin.1, lit e Codul Muncii deoarece drepturile solicitate de reclamant nu sunt de natura salariala ci au scopul de a oferi salariatului o protectie sociala.
     Cum actiunea de fata izvoraste din neexecutarea unor obligatii asumate prin contractul colectiv de munca, promovarea ei se supune termenului de prescriptie de 6 luni reglementat de art. 268, alin.1, lit e Codul Muncii.
     Pe fond s-a sustinut netemeinicia actiunii deoarece pentru perioada dedusa judecatii era in vigoare un contract colectiv de munca care nu prevede drepturile pretinse de reclamant
     In esenta contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura sau grup de unitati pot fi avute in vedere numai in situatia in care la nivelul unitatii nu ar fi existat contract colectiv de munca.
     Pe de alta parte SC CFR IRLU SA nu are ca obiect de activitate transportul feroviar si nu poate fi incadrata in randul unitatilor din ramura transporturi, contractele colective de munca nu pot fi aplicate.
     Societatea asigura intretinerea si repararea locomotivelor si utilajelor cu ajutorul carora se presteaza activitatea de transport insa aceste activitati nu pot fi asimilate celei de transport.  Ca atare nu produce nicio consecinta juridica prevederea de la art.3, alin.1  Contractul Colectiv de Munca  la Nivel de Ramura Transporturi, prin care partile au stipulat ca acest contract s-ar aplica si salariatilor din unitatile cu activitati conexe celei de transport deoarece o astfel de prevedere excede dispozitiilor art. 11, alin.1, lit c din Legea 130/1996 si art.8, alin.1 din aceeasi lege.
     Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate pe anul 2007 -2008 a produs efecte doar pana la data de 30 iulie 2008, iar contractul colectiv de munca pe anii 2009 -2010 a devenit aplicabil incepand cu luna iunie 2009 iar prevederile privind acordarea ajutorului material cu ocazia sarbatorilor de Craciun au devenit aplicabile incepand cu data de 01.01.2010. de asemenea s-a convenit sa nu se acorde premierea pentru Ziua Feroviarului pe anul 2010.
     Toate aceste aspecte au fost determinate de situatia financiara a societatii iar stabilirea catimii premierii se face numai de Consiliul de Administratie cu consultarea delegatilor alesi ai sindicatelor.
     Referitor la salariul suplimentar, art 62 din CCM nu stipuleaza un drept pur si simplu ci un drept afectat de conditia existentei unor situatii financiare pozitive.
     S-a aratat de asemenea ca SC CFR IRLU SA nu este membra a Asociatiei Patronale la nivel de grup de unitati din transportul feroviar.
     S-au depus la dosar copiile contractelor colective de munca invocate, dovada valabilitatii acestora.
     Examinand actele dosarului se retine urmatoarele:
     Referitor la exceptia prescrierii dreptului a actiune in raport de dispozitiile art. 268, alin.1, lit e Codul Muncii instanta o gaseste nefondata.
     Drepturile solicitate de catre reclamant si prevazute de Contractul Colectiv de Munca fac parte din categoriile de drepturi salariale cuvenite salariatilor, tinand seama ca salariul se compune, potrivit dispozitiilor art. 160 Codul Muncii cat si prevederilor contractului colectiv de munca, din salariul de baza, indemnizatii, sporuri precum si alte adaosuri.
     Este lipsit de relevanta ca aceste drepturi sunt prevazute in contractul colectiv de munca la capitolul protectie sociala si ca nu au caracter permanent ele intrand  fara indoiala in categoria drepturilor salariale.
     Ca atare, cererile in vedere solutionarii unui conflict de munca avand ca obiect plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri pot fi formulate in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, potrivit art. 268, lit c Codul Muncii si nu se aplica dispozitiile art. 268, lit e Codul Muncii.
     Pe fond se constata actiunea intemeiata pentru urmatoarele considerente:
     Reclamantul D.C a fost angajat in perioada din litigiu si conform inscrierilor din carnetul de munca al societatii parate SC Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje.
     Drepturile salariale solicitate de reclamant sunt prevazute in Contractul Colectiv de Munca incheiat la Nivel de Grup de Unitati din Transportul Feroviar valabil pe anii 2006 -2007 prelungit prin actul aditional inregistrat la data de 20.06.2008.
     Potrivit art 4 din Actul aditional la Contractul Colectiv de Munca incheiat la Nivel de Grup de Unitati din Transportul Feroviar se aplica de la data inregistrarii, producand efecte timp de 48 luni.
     Art. 30 din Contractul Colectiv de Munca prevede ca pentru munca ireprosabila desfasurata in cursul unui an calendaristic, dupa expirarea acestuia, salariatii unitatilor feroviare vor primi un salariu suplimentar echivalent cu salariul de baza de incadrare din luna decembrie a anului respectiv.
     Art 71 din Contractul Colectiv de Munca prevede ca salariatii vor mai beneficia cu ocazia sarbatorilor de Pasti si de Craciun de un ajutor material stabilit cel putin la nivelul clasei 1 de salarizare cu exceptia celor care au absentat nemotivat sau au fost sanctionati pentru consumul de bauturi alcoolice.
     Pentru Ziua Feroviarului se va acorda a premiere al carei cuantum va fi stabilit de Consiliul de Administratie la nivelul clasei 1 de salarizare.
     Contractul Colectiv de Munca la nivel de Ramura Transporturi valabil pe perioada 2008- 2010 prevede la art. 41, alin.3, lit a valoarea salariului de baza minim brut ca fiind de 700 lei, corespunzator clasei 1 de salarizare.
     Conform anexei 5 la acest contract prevederile acestuia se aplica si SC CFR IRLU SA:
     Conform anexei4 din Contractul Colectiv de Munca incheiat la Nivel de Grup de Unitati prevederile acestuia se aplica de asemenea societatii parate ca semnatara a contractului.
     Fata de aceasta situatie nu poate fi primita apararea paratei potrivit careia prevederile celor doua contrate nu se aplica la nivelul societatii cu atat mai mult cu cat a fost incheiat si la acest nivel contract colectiv de munca.
     Mai mult prin art.3 din Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Transporturi se prevede ca de efectele acestui contract beneficiaza toti salariatii incadrati in unitati de transport si activitati conexe (ca in cazul de fata) aceste prevederi fiind cuprinse si in Contractul Colectiv de Munca  la Nivel de Grup de Unitate.
     Ajutorul material pentru Pasti 2010 a fost prevazut in Contractul Colectiv de Munca pe anii 2007 -2008 care prevede efecte pana la 30 iulie 2008 iar Contractul Colectiv de Munca pe anii 2009- 2010 a fot incheiat la 24.03.2009.
     Prin Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate se prevedea acordarea ajutorului material pe anul 2009 pentru sarbatoarea de Craciun si prin actul aditional inregistrat sub nr. 1804/29.04.2010 s-a prevazut ca ajutorul material pentru sarbatorile de Pasti si de Craciun nu se acorda pe  anul 2010 ca de altfel si premierea pentru Ziua Feroviarului.
     Aceste aspecte nu au relevanta in cazul de fata avand in vedere prevederile contractului colectiv de munca incheiat sa nivel superior ti ele dovedesc faptul ca parata nu a respectat prevederile art. 40, alin.2, lit c Codul Muncii privind acordarea tuturor drepturilor ce deriva din contractul colectiv de munca si contractul individual de munca.
      De subliniat este si faptul ca cele doua contracte prevad drepturile de care beneficiaza salariatii si acordarea acestora nu este conditionata in nici un fel de situatia financiara a societatii.
      Asa fiind vor fi acordate reclamantului drepturile cuvenite calculate in raport de salariul de baza brut de 700 lei la nivelul clasei 1 de salarizare.
     Fata de dispozitiile art. 166 Codul Muncii potrivit carora pentru neplata salariului angajatorul va fi obligat la plata de daune interese pentru repararea prejudiciului, sumele datorate vor fi actualizate cu indicele de inflatie si va fi acordata si dobanda legala calculata de la data scadentei pana la data platii efective.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Salarizare

Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Acordarea sporului de salariu aferent titlului ?tiin?ific de doctor. Aplicabilitatea Deciziei nr. 21/2016 a Inaltei Curti. - Hotarare nr. 963 din data de 05.04.2017
egalizare salarii - Hotarare nr. 41 din data de 17.01.2018
Drepturi salariale. Pretentii. - Sentinta civila nr. 748 din data de 27.09.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. 734 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 729 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 727 din data de 25.09.2017
COnflict de drepturi avand ca obiect obligarea unitatii la plata salariului ce i s-ar fi cuvenit reclamantei in calitate de asistent principal - Sentinta civila nr. 40/lm/2008 din data de 17.02.2009
Drepturi salariale prescrise. Invocarea din oficiu a - Sentinta civila nr. 412 din data de 09.03.2015
Salariati straini angajati prin agentie de munca temporara. Contractul de munca aplicabil - Hotarare nr. 923 din data de 18.05.2015
Salarizarea personalului din inva?amantul preuniversitar incepand cu 01.01.2010 - Sentinta civila nr. 279 din data de 06.03.2014
Neachitarea drepturilor salariale. - Sentinta civila nr. 216 din data de 24.02.2011
Drepturi salariale. Acordarea unui spor pentru exercitarea mai multor functii - Sentinta civila nr. 885 din data de 21.06.2011
Salarizare - Sentinta penala nr. 280 din data de 16.03.2011
Emitere adeverinta de venituri - Sentinta civila nr. 207 din data de 22.02.2011
Norma de hrana acordata angajatilor din cadrul Ministerului de Interne si a Reformei Administrative - Sentinta civila nr. 121 din data de 10.02.2009
Diminuarea salariului cu 25% in sectorul bugetar - Sentinta civila nr. 1175 din data de 18.11.2010