Salariati straini angajati prin agentie de munca temporara. Contractul de munca aplicabil
(Hotarare nr. 923 din data de 18.05.2015 pronuntata de Tribunalul Sibiu)Constata ca sub nr. … s-a inregistrat la aceasta instanta, prin declinarea competentei de catre Tribunalul Bucuresti, actiunea formulata de reclamantele M. C. si altii in contradictoriu cu parata S.C. M. S.A. solicitand ca, prin sentinta ce se va pronunta aceasta din urma sa fie obligata la plata drepturilor salariale majorate si reactualizate, neachitate, aferente perioadei de activitate desfasurata de catre fiecare reclamanta, cuprins in anexa 1 la prezenta, la plata drepturilor banesti majorate si reactualizate reprezentand contravaloarea orelor suplimentare prestate de fiecare reclamanta in calitate de angajat, ce vor fi identificate pe baza unui raport de expertiza contabila, la plata drepturilor banesti reprezentand indemnizatia de concediu legal de odihna aferenta lunilor de activitate, individualizate in anexa 1 la prezenta; la plata cheltuielilor de transport si calatorie ale reclamantelor, precum si celelalte cheltuieli efectuate cu prilejul indeplinirii formalitatilor de angajare; la plata despagubirilor legale cu titlu de «daune » in cuantum de 7600 USD, platibili in lei la cursul oficial al BNR de la data platii, daune solicitate pentru fiecare reclamanta in parte; cu cheltuieli de judecata;
In motivare au aratat, in esenta, urmatoarele:
Demersurile procesuale ale reclamantelor s-au concretizat initial in dosarul nr. 1/3/2009 inregistrat pe rolul Tribunalului Sibiu, declinat pe rolul prezentei instante. Litigiul a fost suspendat la data de 7 aprilie 2010 ca urmare a neindeplinirii obligatiei procesuale ale reclamantelor de achitare a avansului de expertiza incuviintat in cauza in cuantum de 7800 lei iar la data de 7 aprilie 2011, s-a implinit termenul de un an de perimare. In temeiul art. 254 pct. 2 CPC, prin prezenta actiune, solicita acvirarea dosarului 1/3/2009 pastrarea dovezilor administrate si continuarea judecatii.
Reclamantele au statutul juridic al unui „strain", in lumina dispozitiilor legale reglementate de art. 2 lit. a din O.U.G. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, calitate in care, pretentiile lor se circumscriu prevederilor art. 2 lit. c din Legea 53/2003 modificata ulterior inclusiv prin Legea 237/2007.
Intre parata S.C. M. S.A. si SC „E.”, in calitate de agentie de munca temporara, autorizata a intervenit un contract - Employment contract - completat si modificat prin actul aditional -Addendum, incheiat pe o perioada determinata de 2 ani, termen calculat din prima zi de lucru pentru fiecare angajata in parte, contract in baza caruia, reclamantele beneficiau de urmatoarele drepturi: salariu lunar pentru activitatea depusa in regim de lucru 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana, in cuantum de 400 USD, art. 1din actul aditional; contributiile sociale si de sanatate reglementate de legea romana pentru fiecare angajata, achitate de catre angajator, art. 1 din actul aditional; cazare gratuita si masa gratuita in timpul serviciului, conform art. 7 si 8 din contract raportat la art. 1,7 si 8 din actul aditional; tratament medical gratuit pe toata perioada de derulare a contractului, conform art. 9 din contract raportat la art. 1 din actul aditional; plata orelor suplimentare achitate in cuantum de 80 % (dar nu mai putin de minimul prevazut de legislatia muncii din Romania -100%), conform art. 6; zile libere/saptamana platite, 5 zile/an reprezentand sarbatorile oficiale platite, concediul anual de 21 de zile platite, conform art. 5 din contract; transport gratuit la subsemnatelor din tara de origine la locul de munca si retur, in urmatoarele conditii: expirarea contractului, rezilierea contractului de munca din culpa angajatorului fara justa cauza, in situatii de incapacitate de munca a angajatului, forta majora, in orice ce pot interveni fara culpa angajatului, conform art. 10 din contract, raportat la art. 10 act aditional;
Corelativ acestor drepturi de angajat, reclamantelor le-au revenit si urmatoarele obligatii, conform art. 11 din contract: sa desfasoare activitatea in conformitate cu regulile si regulamentul angajatorului intocmite conform cu legislatia muncii din Romania; sa respecte traditiile si obiceiurile locale; sa isi desfasoare activitatea numai pentru angajator fiindu-i interzise alte activitati prestate in folosul unui tert; sa respecte normele si legislatia tarii angajatorului fiindu-le interzise organizarea unor proteste sau demonstratii;
La sosirea in Romania - Sibiu si prezentarea la locul de munca, reclamantelor li s-a inaintat spre semnare un act - contract individual de munca in care li s-a transmis ca legislatia tarii impune un contract cadru care are aceasta forma si continut, iar diferenta de conditii intre cele doua acte, este mai mult de ordine scriptica intrucat, cele convenite initial raman valabile.
Conform evidentelor aflate in anexa 1 la prezenta reclamantele au inceput activitatea intr-un interval cuprins intre 20 aprilie si 9 mai 2008 si au incetat activitatea prin demisie in intervalul de timp 1-2 octombrie 2008.
Conform inscrisurilor care provin de la parata, este evident ca nu a respectat urmatoarele: - nu le-a fost asigurat salariul de baza, parata reinterpretand conditiile contractuale initiale, in sensul, deducerii din cuantumul de 400 USD, a contravalorii hranei si cazarii, respectiv 70 USD, determinandu-se un salariu de baza de 330 USD, din care se plateau contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat si sanatate si impozitul pe venit. Este de observat ca parat prevede in noul contract „in cazul in care calculul salariului se face orar sau zilnic, valoarea neta totala pe luna nu poate fi mai mica de 250 USD". Si in aceasta absurda situatie, angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate, neatingand valoarea de 250 USD in conditiile normale de lucru. Subliniaza faptul ca valorile totale cuprinse in evidenta salariilor, reprezinta si cuantumul orelor suplimentare efectuate de reclamante; -nu a fost asigurata plata orelor suplimentare, acestea nefiind evidentiate in totalitate, conducerea societatii profitand major de faptul ca sunt „straini intr-o tara straina".
In consecinta dupa 5 luni de activitate neintrezarind nici o posibilitate concreta de rezolvare cu buna-credinta a situatiei, reclamantele au inaintat demisie, acceptata de catre conducere, respectand termenul de preaviz de 15 zile, prevazut de legislatia muncii, desi reclamantele dand prioritate obligatiei contractuale prevazute in art. 12/2 din contract, ar fi respectat termenul de o luna convenit.
Fata de cele mai sus relatate si dovedite cu actele anexate prezentei reclamantele au inaintat prezenta actiune, in baza drepturilor conferite de lege prin prevederile exprese ale art. 283 indice 1 lit. c Cod. Muncii: nu s-au respectat prevederile legale si normele elementare de disciplina a muncii prin neindeplinirea obligatiilor de catre angajator prevazute de art. 40 teza 2 lit. a, b,c din C. Muncii considerent pentru, care a solicitat petitul 1 si 2 al spetei dedusa judecatii; le-au fost cauzate prejudicii materiale pe care reclamantele le-a suferit in legatura cu serviciul si in timpul indeplinirii obligatiilor de servici, fiind indrituite de lege prin art. 281 si 282 a solicita conform prevederilor art. 269 indice 2 raportat la indice 1 acelasi articol C. Muncii cuantumul acestora, considerent pentru, care am solicitat petitul 4 si 5 al spetei dedusa judecatii; nu s-au respectat prevederile legale si normele elementare de disciplina a muncii prin neindeplinirea obligatiilor de catre angajator prevazute de art. 137, 139 C. Muncii considerent pentru, care au solicitat petitul 3 al spetei dedusa judecatii;
In drept, au fost invocate disp. art. 281,282, art. 269 indice 1 si 2, art. 40 C. Muncii,art. 137, art. 139,141 pct.4 Codul Muncii, Art. 274 CPC.
Parata SC M. SA, a formulat intampinare prin care a solicitat admiterea exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune in ceea priveste drepturile salariale ale reclamantelor, respectiv salariile si sporurile pentru orele suplimentare pretins neachitate, aferente perioadei de timp incepand cu momentul semnarii contractelor individuale de munca si pana la data de 19.09.2008 si, in consecinta, respingerea pretentiile salariale aferente ca fiind prescrise; pe fondul cauzei, a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata, ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata.
In motivare a aratat, in esenta, urmatoarele:
In cursul anului 2008, intre parata si cele 78 de reclamante au fost semnate contracte individuale de munca pe durata determinata, redactate bilingv prin care reclamantele au fost angajate in postul de confectioner de produse vestimentare pentru o durata de un an de zile. Subsecvent, pe calea unor acte aditionale, perioada contractelor individuale de munca a devenit nedeterminata, fiind pastrate toate celelalte prevederi ale acestora.
Contractele individuale de munca au fost semnate de catre reclamante mai inainte de sosirea lor in Romania, respectiv in tara lor de origine, Filipine.
Pe data de 11.09.2008, reclamantele au comunicat paratei decizia lor de a demisiona, iar, dupa expirarea termenului de preaviz de 15 zile calendaristice, contractele individuale de munca ale acestora au incetat incepand cu data de 29.09.2008, in acest sens, prevad si deciziile de incetare a contractelor individuale de munca ale reclamantelor, pe care le-a emis in data de 29.09.2008.
Cu privire la exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in ce priveste drepturile salariale ale reclamantilor, respectiv salariile si sporurile pentru orele suplimentare pretins neachitate, aferente perioadei de timp incepand cu momentul semnarii contractelor individuale de munca si pana la data de 19.09.2008, arata ca, in baza dispozitiilor art. 171 alin. (1) Codul muncii, republicat, s-a implinit termenul prescriptiei extinctive de 3 ani pentru plata drepturilor de natura salariala, in ce priveste munca prestata de catre reclamante anterior datei de 20.09.2008, impunandu-se respingerea, ca prescrise, a pretentiilor salariale aferente perioadei de timp calculata de la data semnarii contractelor individuale de munca si data de 19.09.2008.
Pe fondul cauzei arata ca a platit integral drepturile salariale cuvenite reclamantelor, indiferent de titlu cu care au fost datorate (salarii, sporuri pentru ore suplimentare sau indemnizatii pentru concedii neefectuate), in conditiile prevazute de contractele individuale de munca semnate.
Cu titlu prealabil avand in vedere lipsurile cererii de investire a instantei relative la perioada de timp pentru care se solicita drepturile salariale si indemnizatiile de concediu de odihna pretins neachitate, si la cuantumul cheltuielilor de transport, de calatorie si a celorlalte costuri prilejuite de indeplinirea formalitatilor de angajare, solicita sa fie obligate reclamantele sa isi precizeze cererea de chemare in judecata sub aceste aspecte.
Stabilirea cuantumului salariilor lunare platite reclamantelor s-a facut cu luarea in considerare a dispozitiilor de la lit. J. pct. 2 (ce are acelasi continut in toate contractele individuale de munca ale reclamantelor), conform caruia „Acest salariu va fi platit pentru o norma de productie per 8 ore ce va fi stabilita de catre angajator". Asadar, determinarea salariilor lunare pe care le-a platit reclamantelor a avut in vedere si procentul de realizare a normei de productie.
In egala masura, cele cateva ore suplimentare efectuate de catre reclamante, precum si indemnizatiile aferente zilelor de concediu de odihna neefectuate, au fost platite de catre parata.
Dovada indeplinirii corespunzatoare a tuturor obligatiilor de plata ale paratei este facuta prin probele cu inscrisuri (fisele de lichidare, fluturasii de lichidare, foile colective de prezenta, procesele-verbale de control ale organelor de inspectie a muncii, statele de plata, realizarile de productie etc.) administrate dosarul perimat (cu nr. 1/3/2009, inregistrat la Tribunalul Bucuresti) ce a avut acelasi obiect cu prezentul proces.
Fata de indeplinirea corespunzatoare a tuturor obligatiilor de plata ale paratei prevazute prin contractele individuale de munca, se observa lipsa oricarei culpe a paratei in aceasta privinta.
Ca atare, pentru lipsa vinovatiei paratei, nu se justifica nici acordarea cheltuielilor de transport, calatorie si a despagubirilor de 7.600 USD solicitate prin cererea de sesizare a instantei.
In drept au fost invocate disp. art. 115 Cod proc. civ., art. 171 Codul muncii, republicat, precum si celelalte prevederi la care ne-am referit in prezenta cerere.
Parata SC M. SA, a formulat cerere reconventionala prin care solicita obligarea tuturor reclamantelor la plata catre parata a sumei de 15.239,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata pe care le-a suportat in dosarul nr. 1/3/2009 al Tribunalului Bucuresti (inregistrat initial la Tribunalul Sibiu, cu nr. 4/85/2008).
In drept au fost invocate disp. art. 119 si urm. Cod proc. civ., precum si celelalte prevederi la care s-a referit in prezenta cerere.
Prin incheierea de sedinta din data de 30.01.2014 Tribunalul a admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune pentru perioada 20.04.- 19.09.2008 si respectiv 9.05-19.09.2008.
In cauza s-a incuviintat efectuarea unei expertize contabile pentru stabilirea cuantumului drepturilor salariale cuvenite reclamantelor.
Din actele dosarului instanta retine urmatoarele:
Intre reclamante si parata s-au incheiat in cursul anului 2008 contracte de munca in temeiul carora reclamantele au fost angajate pe postul de confectioner de produse vestimentare, incepand activitatea intr-un interval cuprins intre 20.04.2008 si 9.05.2008 si incetand contractele de munca, prin demisie, la data de 29.09.2008.
O prima chestiune care se impune a fi lamurita este aceea a stabilirii contractelor de munca care guverneaza raporturile dintre parti respectiv daca sunt cele transmise de intermediarul E. E. A. din Cipru catre agentia de recrutare din Filipine E. sau contractele bilingve invocate de parata si inregistrate la I. T. M. Sibiu.
In acest sens Tribunalul retine ca la data de 4.02.2008 intermediarul angajat de catre parata E. E. A. cu sediul in Cipru, a transmis agentiei de recrutarea de forta de munca din Filipine E. o scrisoare de comanda (filele 99,100 dosar) prin care solicita recrutarea de muncitori pentru clientul lor roman in conditiile stipulate in cuprinsul acelui act si anume: 500 muncitori in meseria de croitori, un salariu lunar brut de 400 USA, durata contractului de 2 ani, 2 mese gratuite pe zi, cazare gratuita, asigurarea medicala, plata orelor suplimentare si concediu de odihna conform legislatiei muncii.
Ulterior intre parata in calitate de angajator si E. in calitate de angajat s-a incheiat un act denumit contract de munca – filele 90-95 dosar - care cuprinde in mare aceleasi clauze ca si cele aratate anterior apoi un act aditional la acest contract, ambele documente fiind inregistrate la administratia filipineza de specialitate POEA la data de 31.03.2008.
Clauzele importante pentru solutionarea spetei de fata cuprinse in aceste doua acte sunt acelea referitoare la stabilirea unui salariu de baza lunar de 400 USD, mentiunea conform careia asigurarile sociale de stat si de sanatate, valoarea cazarii, si a hranei si tratamentului medical nu vor fi deduse din salariul lunar de baza precum si acelea referitoare la stabilirea timpului de lucru la 8 ore pe zi, 6 zile pe saptamana situatie in care valoarea salariului total lunar nu putea fi mai mica de 250 USD net.
Contractele individuale de munca bilingve inregistrate de parata la I.T.M. stipuleaza la litera J – salariul - un pachet compensator in valoare de 400 USD compus din salariul brut de 330 USD (incluzand contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat, la sistemul asigurarilor de sanatate si impozitul pe venit) si contravaloarea cazarii si hranei - 70 USD in cazul in care calculul salariului se face orar sau zilnic, valoarea neta totala pe luna nu poate fi mai mica de 250 USD. Acest salariul urmeaza a fi platit pentru o norma de productie per 8 ore ce va fi stabilita de angajator.
Contractele poarta mentiunea „incheiat si inregistrat la 5.05.2008”.
Din cele ce preced instanta constata ca raportul juridic de munca dintre parti este guvernat de contractul de munca inregistrat la autoritatile filipineze la 31.03.2008 pentru urmatoarele considerente:
- Contractul individual de munca este un contract consensual care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, manifestarea lor de vointa fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului.
- Desi ii revenea sarcina probei, potrivit prevederilor art. 272 din Codul muncii, parata nu a dovedit ca reclamantele au semnat in Filipine contractele de munca inregistrate la I.T.M. Sibiu. Dimpotriva, aceste contracte au mentionata data incheierii dupa sosirea reclamantelor la Sibiu in timp ce contractul asa cum a fost modificat prin actul aditional, invocat de acestea din urma este inregistrat la autoritatile filipineze la 31.03.2008, acesta fiind contractul pentru care reclamantele si-au dat acordul de vointa.
Sustinerea paratei conform careia nu a incheiat un contract de munca si nici actul aditional sunt infirmate de faptul semnarii si stampilarii contractului de catre aceasta , iar actul aditional fiind semnat pentru parata de E. H. care a fost autorizat la 19.02.2008 de managerul D. V. – filele 101-102 dosar - sa administreze toate chestiunile privind recrutarea si selectia de personal pentru fabrica din Romania, si aceasta scrisoare de autorizare fiind inregistrata la POEA.
Intrucat expertiza contabila a calculat drepturile salariale cuvenite reclamantelor in mai multe variante, urmatoarea chestiune care se impune a fi lamurita este aceea a variantei care urmeaza a fi retinuta de catre tribunal, perioada pentru care vor fi acordate ramanand, urmare a admiterii exceptiei prescriptiei dreptului materiale la actiune, 20.09.2008 - 29.09.2008.
Astfel, in conditiile retinerii contractului de munca inregistrat in Filipine ca guvernand raportul juridic dintre parti, tribunalul a retinut varianta A- prin raportare la legislatia muncii aplicabila in Romania - expusa in suplimentul depus de expert la 7.04.2015 detaliat la filele 296 – 297 dosar si in anexa nr. 8 – filele 318-319 dosar, pentru urmatoarele considerente:
- Varianta de calcul efectuata conform Legii nr. 23/1995 privind ratificarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipine pentru evitarea dublei impuneri nu este aplicabila spetei intrucat reclamantele nu au fost prezente in Romania o perioada de 183 de zile asa cum stipuleaza Codul Fiscal.
- Norma de munca nu era stabilita in contractul retinut de tribunal ci doar in contractul inregistrat la I.T.M., iar salarizarea conform normei de munca a fost introdusa de parata, in mod unilateral, incepand cu luna august 2008.
Conform celor de mai sus, in temeiul art. 159 si urm. din Codul muncii, capetele de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata drepturilor banesti reprezentand salariul pentru orele lucrate, contravaloarea orelor suplimentare si indemnizatia pentru concediul de odihna urmeaza a fi admise.
Capatul de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata cheltuielilor de transport si calatorie si a cheltuielilor efectuate cu prilejul indeplinirii formalitatilor de angajare va fi respins ca neintemeiat.
Cu privire la acestea se constata pe de o parte ca parata a suportat costul calatoriei din Filipine in Romania, iar pe de alta parte ca, in conformitate cu prevederile pct.12/2 din Contractul incheiat de parti, in cazul incetarii acestuia din vointa angajatului acesta din urma isi va achita cheltuielile de intoarcere in tara de origine. Cum contractele de munca au incetat prin demisie - act unilateral de vointa al reclamantelor, independent de contextul in care s-a produs demisia - parata nu poate fi obligata la plata cheltuielilor de intoarcere. Oricum aceste cheltuieli au fost suportate de autoritatile filipineze si nu de reclamante.
Prin decizia unei instantei arbitrare din Filipine pronuntata la 29.04.2009(filele 103-119 dosar) au fost obligate firmele de intermediere – E. si E.E.A. - sa plateasca reclamantelor cate 120.000 pesos reprezentand contravaloarea taxelor pentru indeplinirea formalitatilor de angajare asa incat o noua cerere cu acelasi obiect formulata in fata instantelor romanesti este neintemeiata.
Este neintemeiat si va fi respins si capatul de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 7600 USD pentru fiecare reclamanta cu titlu de daune constatandu-se ca reclamantele nu au precizat in ce consta prejudiciul material suferit si nici nu l-au dovedit. Mai mult, prin aceeasi hotarare arbitrala aratata mai sus, reclamantele au primit cate 7.769,18 USD fiecare cu titlu de daune reprezentand partea din contract ramasa neexecutata.
Cererea reconventionala formulata de parata este fondata in conditiile in care, prin sentinta civila nr. 7830/2011 a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosarul nr. 17870/3/2009 al acestei instante, s-a constatat perimata cererea de chemare in judecata formulata de reclamante in contradictoriu cu parata.
Parata a facut dovada achitarii onorariului avocatial pentru reprezentarea in acel litigiu, onorariu in cuantum de 15.239,89 lei- considerent pentru care, in temeiul art. 119 si 274 Cod proc. civil vechi, care guverneaza litigiul de fata, cererea va fi admisa, iar reclamantele vor fi obligate la plata a cate 195,28 lei fiecare cu titlu de despagubiri.
Reclamantele au aratat ca vor solicita cheltuielile de judecata efectuate in acest proces pe cale separata.
In temeiul art. 274 Cod proc. civila acestea vor fi obligate la plata catre parata a sumei de … lei ( cate … lei fiecare) cu titlu de cheltuieli de judecata partiale, ca urmare a reducerii onorariului avocatului paratei apreciat ca fiind exagerat de mare fata de natura litigiului si in conditiile admiterii in parte a actiunii principale.
In motivare au aratat, in esenta, urmatoarele:
Demersurile procesuale ale reclamantelor s-au concretizat initial in dosarul nr. 1/3/2009 inregistrat pe rolul Tribunalului Sibiu, declinat pe rolul prezentei instante. Litigiul a fost suspendat la data de 7 aprilie 2010 ca urmare a neindeplinirii obligatiei procesuale ale reclamantelor de achitare a avansului de expertiza incuviintat in cauza in cuantum de 7800 lei iar la data de 7 aprilie 2011, s-a implinit termenul de un an de perimare. In temeiul art. 254 pct. 2 CPC, prin prezenta actiune, solicita acvirarea dosarului 1/3/2009 pastrarea dovezilor administrate si continuarea judecatii.
Reclamantele au statutul juridic al unui „strain", in lumina dispozitiilor legale reglementate de art. 2 lit. a din O.U.G. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, calitate in care, pretentiile lor se circumscriu prevederilor art. 2 lit. c din Legea 53/2003 modificata ulterior inclusiv prin Legea 237/2007.
Intre parata S.C. M. S.A. si SC „E.”, in calitate de agentie de munca temporara, autorizata a intervenit un contract - Employment contract - completat si modificat prin actul aditional -Addendum, incheiat pe o perioada determinata de 2 ani, termen calculat din prima zi de lucru pentru fiecare angajata in parte, contract in baza caruia, reclamantele beneficiau de urmatoarele drepturi: salariu lunar pentru activitatea depusa in regim de lucru 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana, in cuantum de 400 USD, art. 1din actul aditional; contributiile sociale si de sanatate reglementate de legea romana pentru fiecare angajata, achitate de catre angajator, art. 1 din actul aditional; cazare gratuita si masa gratuita in timpul serviciului, conform art. 7 si 8 din contract raportat la art. 1,7 si 8 din actul aditional; tratament medical gratuit pe toata perioada de derulare a contractului, conform art. 9 din contract raportat la art. 1 din actul aditional; plata orelor suplimentare achitate in cuantum de 80 % (dar nu mai putin de minimul prevazut de legislatia muncii din Romania -100%), conform art. 6; zile libere/saptamana platite, 5 zile/an reprezentand sarbatorile oficiale platite, concediul anual de 21 de zile platite, conform art. 5 din contract; transport gratuit la subsemnatelor din tara de origine la locul de munca si retur, in urmatoarele conditii: expirarea contractului, rezilierea contractului de munca din culpa angajatorului fara justa cauza, in situatii de incapacitate de munca a angajatului, forta majora, in orice ce pot interveni fara culpa angajatului, conform art. 10 din contract, raportat la art. 10 act aditional;
Corelativ acestor drepturi de angajat, reclamantelor le-au revenit si urmatoarele obligatii, conform art. 11 din contract: sa desfasoare activitatea in conformitate cu regulile si regulamentul angajatorului intocmite conform cu legislatia muncii din Romania; sa respecte traditiile si obiceiurile locale; sa isi desfasoare activitatea numai pentru angajator fiindu-i interzise alte activitati prestate in folosul unui tert; sa respecte normele si legislatia tarii angajatorului fiindu-le interzise organizarea unor proteste sau demonstratii;
La sosirea in Romania - Sibiu si prezentarea la locul de munca, reclamantelor li s-a inaintat spre semnare un act - contract individual de munca in care li s-a transmis ca legislatia tarii impune un contract cadru care are aceasta forma si continut, iar diferenta de conditii intre cele doua acte, este mai mult de ordine scriptica intrucat, cele convenite initial raman valabile.
Conform evidentelor aflate in anexa 1 la prezenta reclamantele au inceput activitatea intr-un interval cuprins intre 20 aprilie si 9 mai 2008 si au incetat activitatea prin demisie in intervalul de timp 1-2 octombrie 2008.
Conform inscrisurilor care provin de la parata, este evident ca nu a respectat urmatoarele: - nu le-a fost asigurat salariul de baza, parata reinterpretand conditiile contractuale initiale, in sensul, deducerii din cuantumul de 400 USD, a contravalorii hranei si cazarii, respectiv 70 USD, determinandu-se un salariu de baza de 330 USD, din care se plateau contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat si sanatate si impozitul pe venit. Este de observat ca parat prevede in noul contract „in cazul in care calculul salariului se face orar sau zilnic, valoarea neta totala pe luna nu poate fi mai mica de 250 USD". Si in aceasta absurda situatie, angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate, neatingand valoarea de 250 USD in conditiile normale de lucru. Subliniaza faptul ca valorile totale cuprinse in evidenta salariilor, reprezinta si cuantumul orelor suplimentare efectuate de reclamante; -nu a fost asigurata plata orelor suplimentare, acestea nefiind evidentiate in totalitate, conducerea societatii profitand major de faptul ca sunt „straini intr-o tara straina".
In consecinta dupa 5 luni de activitate neintrezarind nici o posibilitate concreta de rezolvare cu buna-credinta a situatiei, reclamantele au inaintat demisie, acceptata de catre conducere, respectand termenul de preaviz de 15 zile, prevazut de legislatia muncii, desi reclamantele dand prioritate obligatiei contractuale prevazute in art. 12/2 din contract, ar fi respectat termenul de o luna convenit.
Fata de cele mai sus relatate si dovedite cu actele anexate prezentei reclamantele au inaintat prezenta actiune, in baza drepturilor conferite de lege prin prevederile exprese ale art. 283 indice 1 lit. c Cod. Muncii: nu s-au respectat prevederile legale si normele elementare de disciplina a muncii prin neindeplinirea obligatiilor de catre angajator prevazute de art. 40 teza 2 lit. a, b,c din C. Muncii considerent pentru, care a solicitat petitul 1 si 2 al spetei dedusa judecatii; le-au fost cauzate prejudicii materiale pe care reclamantele le-a suferit in legatura cu serviciul si in timpul indeplinirii obligatiilor de servici, fiind indrituite de lege prin art. 281 si 282 a solicita conform prevederilor art. 269 indice 2 raportat la indice 1 acelasi articol C. Muncii cuantumul acestora, considerent pentru, care am solicitat petitul 4 si 5 al spetei dedusa judecatii; nu s-au respectat prevederile legale si normele elementare de disciplina a muncii prin neindeplinirea obligatiilor de catre angajator prevazute de art. 137, 139 C. Muncii considerent pentru, care au solicitat petitul 3 al spetei dedusa judecatii;
In drept, au fost invocate disp. art. 281,282, art. 269 indice 1 si 2, art. 40 C. Muncii,art. 137, art. 139,141 pct.4 Codul Muncii, Art. 274 CPC.
Parata SC M. SA, a formulat intampinare prin care a solicitat admiterea exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune in ceea priveste drepturile salariale ale reclamantelor, respectiv salariile si sporurile pentru orele suplimentare pretins neachitate, aferente perioadei de timp incepand cu momentul semnarii contractelor individuale de munca si pana la data de 19.09.2008 si, in consecinta, respingerea pretentiile salariale aferente ca fiind prescrise; pe fondul cauzei, a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata, ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata.
In motivare a aratat, in esenta, urmatoarele:
In cursul anului 2008, intre parata si cele 78 de reclamante au fost semnate contracte individuale de munca pe durata determinata, redactate bilingv prin care reclamantele au fost angajate in postul de confectioner de produse vestimentare pentru o durata de un an de zile. Subsecvent, pe calea unor acte aditionale, perioada contractelor individuale de munca a devenit nedeterminata, fiind pastrate toate celelalte prevederi ale acestora.
Contractele individuale de munca au fost semnate de catre reclamante mai inainte de sosirea lor in Romania, respectiv in tara lor de origine, Filipine.
Pe data de 11.09.2008, reclamantele au comunicat paratei decizia lor de a demisiona, iar, dupa expirarea termenului de preaviz de 15 zile calendaristice, contractele individuale de munca ale acestora au incetat incepand cu data de 29.09.2008, in acest sens, prevad si deciziile de incetare a contractelor individuale de munca ale reclamantelor, pe care le-a emis in data de 29.09.2008.
Cu privire la exceptia prescriptiei dreptului material la actiune in ce priveste drepturile salariale ale reclamantilor, respectiv salariile si sporurile pentru orele suplimentare pretins neachitate, aferente perioadei de timp incepand cu momentul semnarii contractelor individuale de munca si pana la data de 19.09.2008, arata ca, in baza dispozitiilor art. 171 alin. (1) Codul muncii, republicat, s-a implinit termenul prescriptiei extinctive de 3 ani pentru plata drepturilor de natura salariala, in ce priveste munca prestata de catre reclamante anterior datei de 20.09.2008, impunandu-se respingerea, ca prescrise, a pretentiilor salariale aferente perioadei de timp calculata de la data semnarii contractelor individuale de munca si data de 19.09.2008.
Pe fondul cauzei arata ca a platit integral drepturile salariale cuvenite reclamantelor, indiferent de titlu cu care au fost datorate (salarii, sporuri pentru ore suplimentare sau indemnizatii pentru concedii neefectuate), in conditiile prevazute de contractele individuale de munca semnate.
Cu titlu prealabil avand in vedere lipsurile cererii de investire a instantei relative la perioada de timp pentru care se solicita drepturile salariale si indemnizatiile de concediu de odihna pretins neachitate, si la cuantumul cheltuielilor de transport, de calatorie si a celorlalte costuri prilejuite de indeplinirea formalitatilor de angajare, solicita sa fie obligate reclamantele sa isi precizeze cererea de chemare in judecata sub aceste aspecte.
Stabilirea cuantumului salariilor lunare platite reclamantelor s-a facut cu luarea in considerare a dispozitiilor de la lit. J. pct. 2 (ce are acelasi continut in toate contractele individuale de munca ale reclamantelor), conform caruia „Acest salariu va fi platit pentru o norma de productie per 8 ore ce va fi stabilita de catre angajator". Asadar, determinarea salariilor lunare pe care le-a platit reclamantelor a avut in vedere si procentul de realizare a normei de productie.
In egala masura, cele cateva ore suplimentare efectuate de catre reclamante, precum si indemnizatiile aferente zilelor de concediu de odihna neefectuate, au fost platite de catre parata.
Dovada indeplinirii corespunzatoare a tuturor obligatiilor de plata ale paratei este facuta prin probele cu inscrisuri (fisele de lichidare, fluturasii de lichidare, foile colective de prezenta, procesele-verbale de control ale organelor de inspectie a muncii, statele de plata, realizarile de productie etc.) administrate dosarul perimat (cu nr. 1/3/2009, inregistrat la Tribunalul Bucuresti) ce a avut acelasi obiect cu prezentul proces.
Fata de indeplinirea corespunzatoare a tuturor obligatiilor de plata ale paratei prevazute prin contractele individuale de munca, se observa lipsa oricarei culpe a paratei in aceasta privinta.
Ca atare, pentru lipsa vinovatiei paratei, nu se justifica nici acordarea cheltuielilor de transport, calatorie si a despagubirilor de 7.600 USD solicitate prin cererea de sesizare a instantei.
In drept au fost invocate disp. art. 115 Cod proc. civ., art. 171 Codul muncii, republicat, precum si celelalte prevederi la care ne-am referit in prezenta cerere.
Parata SC M. SA, a formulat cerere reconventionala prin care solicita obligarea tuturor reclamantelor la plata catre parata a sumei de 15.239,89 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata pe care le-a suportat in dosarul nr. 1/3/2009 al Tribunalului Bucuresti (inregistrat initial la Tribunalul Sibiu, cu nr. 4/85/2008).
In drept au fost invocate disp. art. 119 si urm. Cod proc. civ., precum si celelalte prevederi la care s-a referit in prezenta cerere.
Prin incheierea de sedinta din data de 30.01.2014 Tribunalul a admis exceptia prescriptiei dreptului material la actiune pentru perioada 20.04.- 19.09.2008 si respectiv 9.05-19.09.2008.
In cauza s-a incuviintat efectuarea unei expertize contabile pentru stabilirea cuantumului drepturilor salariale cuvenite reclamantelor.
Din actele dosarului instanta retine urmatoarele:
Intre reclamante si parata s-au incheiat in cursul anului 2008 contracte de munca in temeiul carora reclamantele au fost angajate pe postul de confectioner de produse vestimentare, incepand activitatea intr-un interval cuprins intre 20.04.2008 si 9.05.2008 si incetand contractele de munca, prin demisie, la data de 29.09.2008.
O prima chestiune care se impune a fi lamurita este aceea a stabilirii contractelor de munca care guverneaza raporturile dintre parti respectiv daca sunt cele transmise de intermediarul E. E. A. din Cipru catre agentia de recrutare din Filipine E. sau contractele bilingve invocate de parata si inregistrate la I. T. M. Sibiu.
In acest sens Tribunalul retine ca la data de 4.02.2008 intermediarul angajat de catre parata E. E. A. cu sediul in Cipru, a transmis agentiei de recrutarea de forta de munca din Filipine E. o scrisoare de comanda (filele 99,100 dosar) prin care solicita recrutarea de muncitori pentru clientul lor roman in conditiile stipulate in cuprinsul acelui act si anume: 500 muncitori in meseria de croitori, un salariu lunar brut de 400 USA, durata contractului de 2 ani, 2 mese gratuite pe zi, cazare gratuita, asigurarea medicala, plata orelor suplimentare si concediu de odihna conform legislatiei muncii.
Ulterior intre parata in calitate de angajator si E. in calitate de angajat s-a incheiat un act denumit contract de munca – filele 90-95 dosar - care cuprinde in mare aceleasi clauze ca si cele aratate anterior apoi un act aditional la acest contract, ambele documente fiind inregistrate la administratia filipineza de specialitate POEA la data de 31.03.2008.
Clauzele importante pentru solutionarea spetei de fata cuprinse in aceste doua acte sunt acelea referitoare la stabilirea unui salariu de baza lunar de 400 USD, mentiunea conform careia asigurarile sociale de stat si de sanatate, valoarea cazarii, si a hranei si tratamentului medical nu vor fi deduse din salariul lunar de baza precum si acelea referitoare la stabilirea timpului de lucru la 8 ore pe zi, 6 zile pe saptamana situatie in care valoarea salariului total lunar nu putea fi mai mica de 250 USD net.
Contractele individuale de munca bilingve inregistrate de parata la I.T.M. stipuleaza la litera J – salariul - un pachet compensator in valoare de 400 USD compus din salariul brut de 330 USD (incluzand contributiile la sistemul asigurarilor sociale de stat, la sistemul asigurarilor de sanatate si impozitul pe venit) si contravaloarea cazarii si hranei - 70 USD in cazul in care calculul salariului se face orar sau zilnic, valoarea neta totala pe luna nu poate fi mai mica de 250 USD. Acest salariul urmeaza a fi platit pentru o norma de productie per 8 ore ce va fi stabilita de angajator.
Contractele poarta mentiunea „incheiat si inregistrat la 5.05.2008”.
Din cele ce preced instanta constata ca raportul juridic de munca dintre parti este guvernat de contractul de munca inregistrat la autoritatile filipineze la 31.03.2008 pentru urmatoarele considerente:
- Contractul individual de munca este un contract consensual care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, manifestarea lor de vointa fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului.
- Desi ii revenea sarcina probei, potrivit prevederilor art. 272 din Codul muncii, parata nu a dovedit ca reclamantele au semnat in Filipine contractele de munca inregistrate la I.T.M. Sibiu. Dimpotriva, aceste contracte au mentionata data incheierii dupa sosirea reclamantelor la Sibiu in timp ce contractul asa cum a fost modificat prin actul aditional, invocat de acestea din urma este inregistrat la autoritatile filipineze la 31.03.2008, acesta fiind contractul pentru care reclamantele si-au dat acordul de vointa.
Sustinerea paratei conform careia nu a incheiat un contract de munca si nici actul aditional sunt infirmate de faptul semnarii si stampilarii contractului de catre aceasta , iar actul aditional fiind semnat pentru parata de E. H. care a fost autorizat la 19.02.2008 de managerul D. V. – filele 101-102 dosar - sa administreze toate chestiunile privind recrutarea si selectia de personal pentru fabrica din Romania, si aceasta scrisoare de autorizare fiind inregistrata la POEA.
Intrucat expertiza contabila a calculat drepturile salariale cuvenite reclamantelor in mai multe variante, urmatoarea chestiune care se impune a fi lamurita este aceea a variantei care urmeaza a fi retinuta de catre tribunal, perioada pentru care vor fi acordate ramanand, urmare a admiterii exceptiei prescriptiei dreptului materiale la actiune, 20.09.2008 - 29.09.2008.
Astfel, in conditiile retinerii contractului de munca inregistrat in Filipine ca guvernand raportul juridic dintre parti, tribunalul a retinut varianta A- prin raportare la legislatia muncii aplicabila in Romania - expusa in suplimentul depus de expert la 7.04.2015 detaliat la filele 296 – 297 dosar si in anexa nr. 8 – filele 318-319 dosar, pentru urmatoarele considerente:
- Varianta de calcul efectuata conform Legii nr. 23/1995 privind ratificarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipine pentru evitarea dublei impuneri nu este aplicabila spetei intrucat reclamantele nu au fost prezente in Romania o perioada de 183 de zile asa cum stipuleaza Codul Fiscal.
- Norma de munca nu era stabilita in contractul retinut de tribunal ci doar in contractul inregistrat la I.T.M., iar salarizarea conform normei de munca a fost introdusa de parata, in mod unilateral, incepand cu luna august 2008.
Conform celor de mai sus, in temeiul art. 159 si urm. din Codul muncii, capetele de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata drepturilor banesti reprezentand salariul pentru orele lucrate, contravaloarea orelor suplimentare si indemnizatia pentru concediul de odihna urmeaza a fi admise.
Capatul de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata cheltuielilor de transport si calatorie si a cheltuielilor efectuate cu prilejul indeplinirii formalitatilor de angajare va fi respins ca neintemeiat.
Cu privire la acestea se constata pe de o parte ca parata a suportat costul calatoriei din Filipine in Romania, iar pe de alta parte ca, in conformitate cu prevederile pct.12/2 din Contractul incheiat de parti, in cazul incetarii acestuia din vointa angajatului acesta din urma isi va achita cheltuielile de intoarcere in tara de origine. Cum contractele de munca au incetat prin demisie - act unilateral de vointa al reclamantelor, independent de contextul in care s-a produs demisia - parata nu poate fi obligata la plata cheltuielilor de intoarcere. Oricum aceste cheltuieli au fost suportate de autoritatile filipineze si nu de reclamante.
Prin decizia unei instantei arbitrare din Filipine pronuntata la 29.04.2009(filele 103-119 dosar) au fost obligate firmele de intermediere – E. si E.E.A. - sa plateasca reclamantelor cate 120.000 pesos reprezentand contravaloarea taxelor pentru indeplinirea formalitatilor de angajare asa incat o noua cerere cu acelasi obiect formulata in fata instantelor romanesti este neintemeiata.
Este neintemeiat si va fi respins si capatul de cerere prin care s-a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 7600 USD pentru fiecare reclamanta cu titlu de daune constatandu-se ca reclamantele nu au precizat in ce consta prejudiciul material suferit si nici nu l-au dovedit. Mai mult, prin aceeasi hotarare arbitrala aratata mai sus, reclamantele au primit cate 7.769,18 USD fiecare cu titlu de daune reprezentand partea din contract ramasa neexecutata.
Cererea reconventionala formulata de parata este fondata in conditiile in care, prin sentinta civila nr. 7830/2011 a Tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosarul nr. 17870/3/2009 al acestei instante, s-a constatat perimata cererea de chemare in judecata formulata de reclamante in contradictoriu cu parata.
Parata a facut dovada achitarii onorariului avocatial pentru reprezentarea in acel litigiu, onorariu in cuantum de 15.239,89 lei- considerent pentru care, in temeiul art. 119 si 274 Cod proc. civil vechi, care guverneaza litigiul de fata, cererea va fi admisa, iar reclamantele vor fi obligate la plata a cate 195,28 lei fiecare cu titlu de despagubiri.
Reclamantele au aratat ca vor solicita cheltuielile de judecata efectuate in acest proces pe cale separata.
In temeiul art. 274 Cod proc. civila acestea vor fi obligate la plata catre parata a sumei de … lei ( cate … lei fiecare) cu titlu de cheltuieli de judecata partiale, ca urmare a reducerii onorariului avocatului paratei apreciat ca fiind exagerat de mare fata de natura litigiului si in conditiile admiterii in parte a actiunii principale.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Salarizare
Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Acordarea sporului de salariu aferent titlului ?tiin?ific de doctor. Aplicabilitatea Deciziei nr. 21/2016 a Inaltei Curti. - Hotarare nr. 963 din data de 05.04.2017
egalizare salarii - Hotarare nr. 41 din data de 17.01.2018
Drepturi salariale. Pretentii. - Sentinta civila nr. 748 din data de 27.09.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. 734 din data de 25.09.2017