Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Prahova

Legea 10/2001

(Sentinta civila nr. 4835 din data de 05.10.2012 pronuntata de Tribunalul Prahova)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Prahova | Jurisprudenta Tribunalul Prahova

R O M A N I A
TRIBUNALUL PRAHOVA  - SECTIA I CIVILA
DOSAR NR. .../105/2011 SENTINTA CIVILA NR. 4835
Sedinta publica din data de 05.10.2012
Presedinte :
Grefier :

       
       T R I B U N A L U L
       
       
      Deliberand asupra cauzei civile de fata,
      Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Prahova sub nr. .../105/2011, reclamantele MDM si VSL, au solicitat instantei, in contradictoriu cu paratei Municipiul P prin Primar ca, prin hotararea ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea paratei la restituirea in natura a cotei ce li se cuvine din imobilul situat in mun. P, str. P, nr. 31, jud. Prahova; actualizarea sumei incasate de autorul nostru cu titlu de despagubiri, pentru acelasi imobil, la nivelul anului 1999, precum si obligarea paratului la acordarea lipsei de folosinta a imobilului pentru trei ani anteriori si plata cheltuielilor de judecata ocazionate de solutionarea prezentei actiuni.
      In motivarea actiunii, reclamantele au aratat ca la nivelul anului 1999 prin hotararea nr. 70/28.05.1999 a Consiliului Judetean - Comisia Judeteana pentru Aplicarea Legii nr. 112/1995, autorul acestora, MN, a primit despagubiri pentru cota de 1/2 din imobilul situat in mun. Ploiesti, str. P, nr.31, jud. Prahova. La aparitia legii nr. 10/2001 au formulat cerere de actualizare a sumelor primite cu titlu de despagubiri in termenul prevazut de acest text de lege, notificarea fiind inaintata Primariei Ploiesti, care nu a solutionat cererea nici pana in prezent. In urma demersului efectuat de acestea, pentru aflarea stadiului dosarului, li s-a comunicat de catre Primaria Mun. P prin adresa din data de 09.03.2010 ca, la dosarul cauzei, autorul acestora, MN, a formulat cerere de renuntare prin intermediul unui executor judecatoresc.
      Fata de aceste aspecte, reclamantele au aratat Primariei Mun. P ca cererea de renuntare nu isi poate produce efectele, intrucat nu a fost data in forma autentica si semnatura nu apartine autorului acestora, iar in acest sens s-a efectuat o expertiza grafoscopica extrajudiciara intocmita de expert criminalist Petrica Constantin Lucian, a carui concluzie a fost aceea ca semnatura existenta pe cererea de renuntare adresata Primariei P, comunicata prin executorul judecatoresc Petre Cristian la data de 25.06.2003, nu a fost executata de MN.
      In drept, reclamantele au invocat prevederile Legii nr. 10/2001 si art. 998 Cod civil.
      La cerere, reclamantele au atasat inscrisuri.
      La data de 23.09.2011, parata a depus la dosar o nota de sedinta, prin care a solicitat instantei sa puna in vedere reclamantelor sa precizeze: temeiul legal al restituirii in natura, cadrul procesual cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, precum si temeiul de drept referitor la capatul de cerere avand ca obiect acordarea lipsei de folosinta pentru trei ani anteriori.
      La data de 11.05.2012, reclamantele au formulat precizare la actiune prin care au aratat, cu privire la primul capat de cerere, ca temeiul legal al acestuia este art. 20 alin. 1 din Legea nr. 10/2001, asa cum a fost modificata.
      In ceea ce priveste al doilea capat de cerere, reclamantele au aratat ca sunt de acord cu exceptia lipsei calitatii procesuale a paratului, urmand ca dupa solutionarea primului capat de cerere dosarul sa isi urmeze cursul administrativ pentru actualizarea sumelor incasate de autorul reclamantelor si restituirea acestora.
      Pentru stabilirea lipsei de folosinta, reclamantele au solicitat sa se puna in vedere reprezentantului paratului sa depuna la dosar contractul de inchiriere care vizeaza imobilul in litigiu.
      In dovedirea actiunii, reclamantele au solicitat administrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriul paratului si 2 martori, fiind incuviintata si administrata proba cu inscrisuri, de catre instanta.
      La termenul din 09.01.2012, parata, prin reprezentant, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Municipiului P cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, precum si exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantelor, cu privire la acordarea lipsei de folosinta a imobilului pentru trei ani anteriori.
      La data de 11.05.2012, parata a mai depus la dosar o nota de sedinta referitoare la cele doua exceptii invocate.
      Prin incheierea din 10.09.2012, instanta a solicitat reclamantelor sa faca dovada ca au formulat notificare in baza legii 10/2001, prin care au solicitat restituirea in natura a imobilului.
      La ultimul termen de judecata, tribunalul a invocat, din oficiu, exceptia inadmisibilitatii actiunii.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, in vederea solutionarii exceptiei inadmisibilitatii, tribunalul retine urmatoarele :
      Prin cererea formulata, reclamantele au solicitat, in principal, restituirea in natura a cotei ce li se cuvine din imobilul situat in mun. P, str. P, nr. 31, jud. Prahova, capat de cerere intemeiat pe dispozitiile art. 20 alin. 1 din Legea 10/2001.
      Potrivit acestui articol, "Persoanele care au primit despagubiri in conditiile <LLNK 11995   112 10 201   0 18>Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, pot solicita restituirea in natura numai in cazul in care imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita, actualizata cu indicele de inflatie."
      Acest articol face parte din capitolul II al legii, intitulat "Restituirea in natura sau masuri reparatorii prin echivalent". Acest capitol este consacrat prezentarii unor solutii de principiu in privinta tipului de restituire determinat in functie de anumite criterii date de situatia de fapt a imobilului a carui restituire se solicita.
      Textul nu reglementeaza o procedura speciala de restituire pentru acest caz, ceea ce este in concordanta cu structura actului normativ, ci se limiteaza la folosirea termenului "pot solicita", astfel ca este aplicabila procedura prevazuta de art. 21 si urmatoarele din lege, cuprinse in capitolul III al legii intitulat "proceduri de restituire".
      Prin urmare si in cazul prevazut de art. 20 alin. 1 din lege, este necesara parcurgerea procedurii administrative prealabile prevazuta de art. 22 si urmatoarele.
      Din actele dosarului rezulta doar ca autorul reclamantelor a solicitat (fila 42), in temeiul art. 19 alin. 2, art. 21 alin. 3 din Legea 10/2001 (devenite in prezent art. 20 alin. 2 si art. 22 alin. 3), acordarea de despagubiri constand in diferenta dintre valoarea incasata in temeiul legii 112/1995 si cea corespunzatoare a imobilului situat in Ploiesti, str. Plaiesilor, nr. 31, jud. Prahova.
      Ulterior, acelasi MN a mai formulat o cerere, prin care a precizat ca nu solicita restituirea in natura, apreciind ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de fostul articol 19 alin. 1 din lege, temeiul juridic al cererii de fata.
      Cu toate ca instanta a solicitat reclamantelor relatii cu privire la o eventuala cerere de restituire in natura adresata unitatii detinatoare si a acordat si un termen in acest sens, acestea nu au depus la dosar un astfel de act si au aratat, prin aparator ca nu au solicitat restituirea in natura.
      Prin urmare, tribunalul retine ca nici autorul reclamantelor si nici acestea nu au solicitat unitatii detinatoare, in termenul prevazut de legea 10/2001 prorogat succesiv prin actele normative modificatoare, restituirea in natura a imobilului.
      Procedura administrativa prealabila prevazuta de legea 10/2001 este obligatorie si, fara aceasta, nu este deschisa calea unei actiuni in justitie, aspect ce se desprinde cu claritate din dispozitiile art. 22 alin. 5 din lege.
      Prin urmare, fata de obiectul judecatii reprezentat de restituirea in natura a imobilului, tribunalul apreciaza ca fiind fara relevanta apararea reclamantelor in sensul ca autorul lor nu ar fi renuntat la cererea adresata privind diferenta de despagubire prevazuta de art. 20 alin. 2 teza a II-a din lege.
      Pentru motivele expuse, constatand lipsa oricarei solicitari avand ca obiect restituirea in natura a imobilului, respectiv a cotei din acesta, care sa fi fost adresata unitatii detinatoare competente de catre reclamante sau autorul acestora, tribunalul va admite exceptia inadmisibilitatii actiunii, urmand a respinge cererea ca inadmisibila.
        
        
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      HOTARASTE:
      
      
      
      Admite exceptia inadmisibilitatii actiunii.
      Respinge cererea formulata de reclamantele MDM si VSL, in contradictoriu cu paratul MUNICIPIUL P prin PRIMAR, ca inadmisibila.
      Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi, 05.10.2012.
      
                      PRESEDINTE,                      GREFIER,
                    

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila � regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie � art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 � redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ � Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 � efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012