InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bihor

Aprecierea pericolului concret pentru ordinea publica in raport de timpul scurs de la comiterea faptei

(Hotarare nr. 33/2012 din data de 13.06.2012 pronuntata de Tribunalul Bihor)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Bihor | Jurisprudenta Tribunalul Bihor

Prin referatul Parchetului de pe langa ICCJ DIICOT Serviciul Teritorial Oradea din data de 12.06.2012 s-a solicitat arestarea preventiva a inculpatului DSA cercetat pentru comiterea infractiunii de trafic de minori prevazuta de art. 13 alin. 1 din Legea 678/2001.
In sustinerea cererii s-a aratat ca sunt intrunite conditiile prevazute de art. 136, 146 si 148 alin. 1 lit. f Cod de procedura penala in sensul ca inculpatul a comis infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea lui in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
A fost atasat dosarul de urmarire penala nr. 84/D/P/2011 al DIICOT Serviciul Teritorial Oradea.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In data de 05.10.2011, ca urmare a depistarii si audierii victimei minore PML, Politia Oradea - Biroul de combatere a infractiunilor contra persoanei a sesizat BCCO Oradea in vederea efectuarii de verificari pentru a stabili daca aceasta a facut obiectul infractiunii de trafic de persoane.
In declaratia din data de 5.10.2011, victima a sustinut ca prietenul sau, S, i-a cerut sa se prostitueze pe soseaua de centura din Oradea, explicandu-i ce trebuie sa faca si promitandu-i ca vor imparti sumele de bani obtinute in acest fel. Victima a mai aratat ca a intretinut relatii sexuale cu diversi clienti, insa inculpatul nu si-a respectat promisiunea insusindu-si cea mai mare parte a banilor incasati de la clienti.
Organele de politie i-au prezentat victimei la aceeasi data fotografii judiciare, aceasta recunoscandu-l si identificandu-l pe inculpat ca fiind DSA cu datele indicate. Ulterior, in data de 03.11.2011 si 01.03.2012, victima a fost din nou audiata.
In data de 03.11.2011, organele de politie au procedat la citirea memoriei cartelei telefonice din telefonul mobil gasit asupra victimei in momentul depistarii sale, iar in data de 21.10.2011 a fost depus la dosarul cauzei listingul convorbirilor telefonice efectuate in perioada 17.05.2011-17.10.2011 de la/la cartela SIM din acelasi telefon mobil.
In data de 07.11.2011, lucratori din cadrul Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea s-au sesizat din oficiu cu privire la fapta inculpatului DSA care, prin inselaciune, profitand de situatia familiala, precum si de capacitatea redusa de a judeca consecintele faptelor sale (avand in vedere varsta frageda a minorei) a racolat-o pe minora PML dupa care a transportat-o in Oradea si a obligat-o la practicarea prostitutiei pe soseaua de centura a municipiului Oradea, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de trafic de minori prev. de art. 13 alin. 1 din Legea 678/2001 si act sexual cu minor prev. de art. 198 Cod penal.
In data de 08.11.2011, procurorul din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Oradea a dispus prin ordonanta ca lucratorii din cadrul BCCO Oradea sa procedeze la audierea victimei, identificarea si audierea altor victime ale aceluiasi inculpat, audierea faptuitorului DSA, identificarea si audierea lui "M" la care victima a facut referire in declaratia sa, identificarea si audierea in calitate de martori a altor persoane cu care victima a intretinut relatii sexuale in cursul anului 2011, obtinerea listingului cu numerele de telefon utilizate de catre faptuitor in cursul anului 2011 si efectuarea altor acte de cercetare penala pertinente si utile solutionarii cauzei.
In data de 31.01.2012 a fost depuse la dosarul cauzei hartile relationale referitoare la listingurile telefonice privind contactele telefonice ale posturilor telefonice solicitate.
Se constata ca indiciile temeinice privind savarsirea faptei de trafic de minori existau inca de la inceputul anului 2012, ulterior acestei date, cu exceptia audierii unui martor in martie 2012 - VKA (beneficiar al serviciilor sexuale oferite de catre victima) - organele de urmarire penala nu au mai efectuat alte acte de cercetare penala pana in cursul lunii iunie 2012 cand s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de inculpat prin rezolutia din data de 11.06.2012, audierea sa in calitate de faptuitor, invinuit si inculpat, efectuarea unei confruntari cu victima, punerea in miscare a actiunii penale si emiterea ordonantei de retinere.
Astfel, declaratia victimei in care aceasta il indica pe inculpat ca fiind cel care a racolat-o din satul P si, ulterior, a determinat-o sa intretina relatii sexuale cu diversi clienti pe soseaua de centura a municipiului Oradea in schimbul unor sume de bani pe care si le-a insusit in mare parte, se coroboreaza pe deplin cu celelalte acte premergatoare efectuate in cauza.
Victima a aratat ca il cunostea pe inculpat, l-a descris si l-a recunoscut in fotografiile judiciare prezentate, organele de cercetare penala fiind in posesia tuturor datelor de identificare a inculpatului, dar cu toate acestea nu au procedat la audierea sa decat in cursul lunii iunie 2012. Aceeasi victima a indicat numarul de telefon la care tinea legatura cu inculpatul, listingurile depuse la dosarul cauzei aratand ca intr-adevar numarul de telefon indicat apartine unei rude apropiate inculpatului, respectiv mamei sale. Acelasi listing este in masura sa releve relatia speciala evidenta dintre posesorii celor doua posturi telefonice in conditiile in care au fost identificate un numar exagerat de mare de apeluri intre aceste posturi telefonice (de ex. circa 60 de apeluri in decursul a catorva ore in data de 03.10.2011).
Caracterul sincer al declaratiei victimei este intarit de chiar declaratia inculpatului care a negat initial ca a cunoscut-o pe victima (declaratia invinuit  11.06.2012), ca s-ar fi intalnit vreodata cu aceasta la discoteca din P sau ca ar fi purtat vreo discutie telefonica cu aceasta. Ulterior, a revenit asupra acestei declaratii recunoscand ca o cunostea "doar din vedere din discoteca din P", si ca doar a purtat unele discutii cu aceasta atunci cand victima l-a acostat in acea discoteca din Peptid.
Ulterior a revenit din nou si a recunoscut in declaratia data in fata instantei si ca a purtat unele convorbiri telefonice ca victima in conditiile in care aceasta l-ar fi cautat in mod repetat si insistent pentru a-i cere sa aiba o relatie cu el. Inculpatul a mai aratat ca fata de insistentele victimei a luat hotararea de a schimba telefonul respectiv cu mama sa, aceasta fiind cea care ar fi sunat-o pe victima - "probabil mama a fost curioasa sa vada cine o suna la telefon", curiozitate de-a dreptul maladiva daca tinem cont de numarul extrem de mare de apeluri date si primite.
Instanta retine ca aceste contradictii releva lipsa de sinceritate manifestata de catre inculpat ce nu a putut prezenta vreo explicatie rezonabila nici pentru imprejurarea ca victima a fost in masura sa conduca organele de politie la locuinta inculpatului si sa descrie conformatia interiorului apartamentului, aspecte care sunt de natura sa confirme ca inculpatul a condus-o intr-adevar pe victima la locuinta sa asa cum aceasta din urma sustine.
Ca atare, instanta retine ca declaratia victimei se coroboreaza, spre deosebire de declaratia inculpatului, cu celelalte mijloace de proba administrate pana in prezent si ca, in acest fel, sunt realizate conditiile prevazute de art. 143 Cod de procedura penala referitoare al existenta probelor si indiciilor privind savarsirea faptei ce formeaza obiectul acuzatiilor aduse inculpatului insa, in ce priveste temeiul de arestare prevazut de art. 148 lit. f Cod de procedura penala, nu au fost prezentate probe certe vizand existenta pericolului concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea inculpatului in libertate.
Astfel, desi inca de la inceputul anului existau indiciile prevazute de art. 143 Cod de procedura penala, nici la momentul respectiv si nici ulterior pe parcursul a circa 6 luni nu s-a apreciat ca inculpatul ar prezenta pericol concret pentru ordinea publica din moment ce nu s-a formulat propunere de luare a unei masuri preventive pe temeiul art. 148 lit. f Cod de procedura penala. In aceste conditii, cronologia si intinderea actelor procesuale efectuate - analizate prin prisma gradului de complexitate al cauzei -  sunt de natura a reliefa gradul de pericol concret pentru ordinea publica pe care organele de urmarire penala il percep a-l reprezenta lasarea inculpatului in libertate.
Atata timp cat nici in perioada imediata savarsirii ori descoperirii faptei si nici ulterior, in momentul efectuarii actelor premergatoare, nu s-a apreciat ca exista un pericol concret pentru tulburarea ordinii publice, care sa justifice arestarea preventiva, cu atat mai putin in prezent, la circa 8 luni de la data comiterii ultimului act material, un astfel de pericol poate determina arestarea preventiva a inculpatului.
Pe de alta parte, instanta retinand ca sunt probe si indicii temeinice ca inculpatul a savarsit fapta prevazuta de art. 13 alin. 1 din Legea 678/2001, apreciaza ca pentru buna desfasurare a procesului penal, precum si pentru a se impiedica sustragerea inculpatului de la urmarire penala, cu atat mai mult cu cat acesta nu este la primul contact cu legea penala - fiind condamnat definitiv prin sentinta penala nr. 524/2011 a Judecatoriei Oradea pentru comiterea  in minorat a infractiunii de talharie prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b, c alin. 2/1 lit. a Cod penal -  se impune luarea unei masuri preventive restrictive de libertate care sa asigure, asa cum am aratat mai sus, scopul prevazut de art. 136 Cod de procedura penala.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012