InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

Ori de cate ori instanta da o calificare juridica exacta actiunii ea are obligatia de a pune in prealabil in discutia partilor temeiurile de fapt si de drept, aspect nesocotit de instanta de fond. Aceasta tocmai pentru ca partile sa nu fie surprinse ...

(Sentinta civila nr. 135/R/2010 din data de 04.06.2010 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Procedura civila
Decizie civila

      Ori de cate ori instanta da o calificare juridica exacta actiunii ea are obligatia de a pune in prealabil in discutia partilor temeiurile de fapt si de drept, aspect nesocotit de instanta de fond. Aceasta tocmai pentru ca partile sa nu fie surprinse si sa-si poata face o aparare corespunzatoare.
 
(Trib. Bistrita-Nasaud, sect. civ., dec. nr. 135/R/12 mai 2010)

    Prin sentinta civila nr. 797/2010 pronuntata de Judecatoria Bistrita la data de 11 februarie 2010 s-au respins exceptiile prescriptiei si inadmisibilitatii actiunii formulate de CJ Bistrita-Nasaud; s-a admis actiunea precizata formulata de petenta FCE din Romania in contradictoriu cu intimatii IP Judetului Bistrita-Nasaud, CJ Bistrita-Nasaud, Municipiul Bistrita prin primar, L F, M I A, P R si in consecinta: s-a dispus anularea deciziei nr. 225/8.10.1981 privind trecerea in proprietatea statului a terenului aferent constructiilor instrainate numitilor P D si A si a deciziei de trecere in proprietatea statului a terenului aferent constructiilor instrainate numitilor MI si MM; anularea in parte a deciziei nr. 9/24.04.1992 a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud pozitia 18 MI si MM, reducand suprafata atribuita in proprietate de la 339 la 100 mp; anularea in parte a deciziei nr. 30/31.01.1992 la pozitia 10 PD si PA reducand suprafata atribuita in proprietate de la 369 la 100 mp; s-a dispus rectificarea inscrierii in cartea funciara nr. CF 5124 Bistrita prin reducerea suprafetei atribuite in proprietate numitilor MI si MM de la 339 la 100 mp, a celei atribuite numitilor PD si A de la 369 la 100 mp, cu revenirea la vechea situatie de carte funciara.
      Impotriva acestei sentinte, in termen legal, au declarat recurs paratii FF, MIA, PR, Municipiul Bistrita, prin primar.
      Analizand hotararea atacata prin prisma motivelor de recurs formulate, precum si din oficiu, conform art. 3041 C.proc.civ., tribunalul constata ca prima instanta a pronuntat o hotarare nelegala, incalcand principiul disponibilitatii partilor in procesul civil si nesocotind astfel dreptul lor la aparare, pentru considerentele care urmeaza a fi relevate.
      Asa cum rezulta din cuprinsul actiunii introductive, instanta de fond a fost sesizata cu o actiune in nulitate intemeiata pe dispozitiile legilor fondului funciar. In fapt, s-a solicitat anularea partiala a deciziilor de atribuire a terenului preluat de la reclamanta, in sensul reducerii suprafetei atribuite la 100 m.p. in favoarea proprietarilor constructiilor.
      Ulterior, la data de 26 mai 2008 reclamanta modifica obiectul initial solicitand constatarea nulitatii absolute a deciziilor de atribuire a terenului ce excede suprafetei de 100 m.p.
      La data de 17.12.2008 actiunea precizata este completata, solicitandu-se si constatarea nulitatii absolute a deciziilor administrative in baza carora terenul a trecut din proprietatea reclamantei in proprietatea statului.
      Pretentiile finale ale reclamantei, sunt relevate in cuprinsul actului intitulat "precizare de actiune" depus la dosar la data de 23 aprilie 2009.
      Raportat la pretentiile formulate, la temeiul de drept invocat, in mod corect actiunea a fost calificata ca fiind o actiune in nulitate intemeiata pe prevederile legilor fondului funciar.
      Din cuprinsul tuturor incheierilor de sedinta rezulta ca instanta a pastrat calificarea initiala a actiunii aceea de "fond funciar", acest obiect figurand inclusiv in practicaua hotararii atacate.
      Cu toate acestea, fara a pune in discutia partilor eventuala calificare a actiunii ca fiind una in revendicare, instanta a retinut in considerentele hotararii faptul ca reclamanta a inteles sa investeasca instanta cu o actiune in revendicare de drept comun.
      Procedeul instantei de a schimba obiectul actiunii, fara a pune acest aspect in discutia contradictorie a partilor, incalca flagrant principiul contradictorialitatii, al disponibilitatii partilor in procesul civil si aduce atingere dreptului la aparare al partilor si la un proces echitabil.
       Ori de cate ori instanta da o calificare juridica exacta actiunii ea are obligatia de a pune in prealabil in discutia partilor temeiurile de fapt si de drept, aspect nesocotit de instanta de fond. Aceasta tocmai pentru ca partile sa nu fie surprinse si sa-si poata face o aparare corespunzatoare.
      Procesul echitabil presupune respectarea si aplicarea principiului contradictorialitatii si al dreptului la aparare, iar judecatorul are conform art. 129 C.proc.civ. indatorirea sa faca respectate si sa respecte el insusi principiul contradictorialitatii si celelalte principii care guverneaza procesul civil.
      Respectarea de catre judecatori a obligatiei de a hotari numai asupra obiectul cererii deduse judecatii constituie garantia aplicarii principiului disponibilitatii.
      In situatia in care obiectul este determinat, instanta va judeca in limitele stabilite de reclamant.
      In cazul in care formularile reclamantului sunt neclare, confuze, de natura sa impiedice determinarea cu exactitate a obiectului si temeiului juridic al cererii, instanta este obligata sa solicite lamuriri si explicatii, respectand regula dezbaterii contradictorii, in scopul de a determina obiectul cererii si temeiul sau juridic, aspecte care permit exercitarea controlului judiciar.
      Pentru asigurarea contradictorialitatii in procesul civil, instanta are obligatia de a pune in discutia partilor toate aspectele de fapt si de drept pe baza carora va solutiona litigiul. Incalcarea acestui principiu, care asigura implicit si respectarea dreptului la aparare, atrage nulitatea hotararii pronuntate.
      Faptul ca prin raspunsul la intampinare depus de reclamanta la termenul de judecata din data de 10 decembrie 2009 reclamanta se apara invocand caracterul imprescriptibil al actiunii in revendicare imobiliara nu este de natura sa determine instanta sa califice obiectul actiunii ca fiind in revendicare.
      Atata timp cat reclamanta nu a solicitat prin actiunea introductiva sau prin modificarile si completarile ulterioare de actiune revendicarea bunului, neinvocand calitatea sa de proprietar al terenului, o simpla aparare intemeiata pe o actiune de care in fapt nu a uzat reclamanta nu poate determina instanta sa concluzioneze ca vointa reclamantei a fost alta decat cea exprimata, mai ales in conditiile in care aceasta a beneficiat de aparare calificata.
      In conditiile in care instanta de fond era sesizata cu o actiune in revendicare imobiliara intemeiata pe dreptul comun, se punea problema stabilirii valorii litigiului pentru determinarea competentei materiale, a naturii caii de atac, aspecte neanalizate de instanta de fond.
      Din cuprinsul intregii actiuni a reclamantei rezulta fara indoiala ca acesta a investit instanta cu o actiune in nulitate, intemeiata pe dispozitiile legilor fondului funciar.
      Or, pana la proba contrara, vointa exprimata se prezuma a fi vointa reala.
      Este de netagaduit rolul activ pe care trebuie sa il aiba instanta in justa solutionare a unei cauze, insa este de subliniat ca un asemenea rol este diminuat in conditiile in care partea beneficiaza de asistenta calificata.
      Pe de alta parte, ajutorul acordat de instanta partilor in ocrotirea intereselor lor legitime nu poate transforma instanta intr-un aparator al partilor.
      Oricum, chiar daca instanta de fond ar fi ajuns la concluzia ca vointa reclamantei ar fi fost aceea de a promova o actiune in revendicare, ca temeiul juridic al actiunii este altul, exista obligatia punerii acestor aspecte de fapt si de drept in dezbaterea contradictorie a partilor.
      Avand in vedere faptul ca prin schimbarea obiectului actiunii instanta de fond a incalcat principii esentiale ale procesului civil (contradictorialitatea, disponibilitatea, dreptul la aparare), nepronuntandu-se asupra obiectului cu care a fost sesizata, tribunalul in baza art. 312 C.proc.civ. va admite recursul declarat, va casa in tot hotararea atacata si va trimite cauza spre rejudecare Judecatoriei Bistrita.
      Cu ocazia rejudecarii instanta va pune in dezbaterea contradictorie a partilor, obiectul concret al actiunii, va stabili obiectul tinand seama de cuprinsul actiunii introductive, modificatoare si completatoare, de apararile formulate de fiecare dintre parti in fata instantei de fond.
      Se vor analiza exceptiile invocate (a prescriptiei dreptului material la actiune, invocata la fondul cauzei, a lipsei de interes si a lipsei calitatii procesuale active, invocate in recurs), urmand ca in functie de modul de solutionare a acestora prima instanta sa examineze sau nu fondul cauzei tinand seama de argumentele tuturor partilor prezentate la fond si in calea de atac.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012