InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Braila

Constituire de parte civila

(Sentinta penala nr. 142 din data de 29.01.2008 pronuntata de Tribunalul Braila)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Braila | Jurisprudenta Tribunalul Braila

Tip doc: Sentinta penala
Nr doc: 142
Data: 29.01.2008
Titlu: Constituire de parte civila.
Domeniu asociat: Drept procesual  penal                Desi constituirea de parte civila se poate face pana la citirea actului de sesizare a instantei, in conditiile in care persoana audiata a declarat in cursul urmaririi penale ca isi retrage plangerea pentru infractiunea de lovire si alte violente prev.de art 180 al. 1  c.p. si ca nu are pretentii civile fata de inculpat, fiind apoi audiata ca martor, calitate  in care a si fost mentionata in citativul rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta de art.192 al.2 c.p.   si in care a fost audiata de instanta ,nu se poate retine in sarcina instantei incalcarea prevederilor art 291 al 1 c.p. in sensul nelegalei citari si omisiunea de  a intreba martora daca se constituie parte civila, optiune care a fost clar exprimata anterior si a si produs consecinte respectiv audierea ca martor.

 Prin sentinta penala nr. 142/29.01.2008 in baza art. 11 pct. 2 lit. b) raportat la art. 10 lit. h) Cod procedura penala s-a dispus  incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului M. M.  la plangerea prealabila a partii vatamate C. B.  pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala , prev de art.181 alin 1 C.pen, ca efect al retragerii plangerii prealabile.
In baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 lit. b1) C. pr. pen. cu aplicarea art. 181 C. pen. s-a dispus  achitarea  inculpatului M. M. pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prev. art. 192 alin 2 C.pen.
In temeiul art. 345 alin. 4 Cod procedura penala coroborat cu dispozitiile art. 181 alin. 3 si art.91 Cod penal  i-a fost aplicata inculpatului sanctiunea administrativa a amenzii in cuantum de 1000 lei.
In baza art 346 alin 4 Cpp instanta a  lasat nesolutionata actiunea civila a partii-vatamate-parte civila C. B. precum si a partii civile Spitalul Judetean de Urgenta Braila sub aspectul prejdiciului creat prin savarsirea infractiunii de vatamare corporala.
In baza art. 14 si 346 C. pr. pen.a  respins actiunea civila a partii civile F. A.
 A constatat ca partile vatamate C. B. si F. A. nu s-au constituit parti civile sub aspectul savarsirii de catre inculpat a infractiunii de violare de domiciliu.
In baza art. 192 pct. 2 lit. c) Cod procedura penala a obligat partea vatamata-parte civila C. B. la plata sumei de 20 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de  stat.
In temeiul art. 192 pct.1 lit. d C. pr. pen. a  obligat inculpatul la plata sumei de      200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat
           Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta de fond a retinut ca in imobilul situat in Braila, str Nicopole 172 locuiesc mai multe persoane , printre care partile vatamate F. A. si C. B. si martorii U. N. si U. G.
La data de 19.12.2006, in jurul orelor 21,30, inculpatul M. M. s-a deplasat la imobilul situat in Braila, str. Nicopole nr. 172 pentru a discuta cu martorul U. G. care ii datora o suma de bani.
La poarta imobilului a fost intampinat de partea vatamata C. B. si dupa ce a aflat ca persoana cautata nu este acasa, inculpatul s-a enervat si a devenit agresiv aducand injurii si lovind-o cu palma peste fata pe C. B. Totodata inculpatul a dat un picior in poarta si a intrat in curte aproximativ 2 m fara sa i se permita si fara sa ceara consimtamantul cuiva. In urma loviturii cu piciorul , poarta a lovit mana partii vatamate C. B. cauzandu-i leziuni ce au necesitat 30-35 zile ingrijiri medicale pentru vindecare. In sprijinul partii vaatmate C.B. a intervenit martora U.N. care si a fost lovita.
In cursul urmaririi penale , U. N. si-a retras plangerea formulata impotriva lui M.M. pentru infractiunea de lovire si alte violente prevazuta de art. 180 al. 1 cod penal , astfel incat prin rechizitoriu s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru aceasta fapta.
 Impotriva acestei hotarari a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Braila criticand hotararea sub urmatoarele aspecte :
 -ca nu au fost introdusi in cauza in calitate de parti vatamate martorii U. G. si U. N. si intrebati daca au pretentii civile cu privire la infractiunea de violare de domiciliu .
 -ca a fost apreciat in mod gresit pericolul social al infractiunii de violare de domiciliu in sensul unui pericol redus cu consecinta aplicarii unei sanctiuni administrative.
  Tribunalul examinand hotararea atacata prin prisma motivelor de apel invocate dar si din oficiu in temeiul art.371 al 2 c.p.p. va retine urmatoarele :
   In ceea ce priveste constituirea ca parte civila a martorilor U. N. si U. G. ,Tribunalul v-a retine ca potrivit art.15 al 1 si al 2 din c.pr. pen. "persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente .Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale ,precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare ."     
    Din continutul acestui text rezulta pe deoparte ca in materia constituirii de parte civila fiinteaza principiul disponibilitatii  ( legiuitorul foloseste expresia
" poate" ) ,iar constituirea de parte civila se poate face si in faza de urmarire penala cand dosarul se afla in supravegherea procurorului nu numai in faza premergatoare cercetarii judecatoresti .
 In cursul urmaririi penale U. N. a fost audiata initial ca parte vatamata si dupa ce si-a retras plangerea a fost audiata ca martor iar U. G. nu a fost audiat in nici o calitate .
 La urmarirea penala U. N. a declarat expres ca isi retrage plangerea si nu are nici o pretentie civila fata de inculpatul M. M. si pentru acest motiv ,procurorul ,apreciind ca este clara calitatea sa procesuala a audiat-o ca martora .
 Sustinand ca judecatorul fondului a gresit ca nu a audiat-o ca parte vatamata care s-ar putea constitui parte civila inseamna a nega activitatea de urmarire penala ori a minimaliza rolul acesteia si mai inseamna pentru procuror  recunoasterea  incalcarii dispozitiilor art.263 al.2 potrivit carora "in rechizitoriu se arata de asemenea numele si prenumele persoanelor care trebuie citate in instanta ,cu indicarea calitatii lor in proces si locul unde urmeaza a fi citate ." in sensul nestabilirii cadrului procesual cel mai tarziu cu ocazia intocmirii rechizitoriului .
 Concluzionand ,Tribunalul va retine ca desi constituirea de parte civila se poate face pana la citirea actului de sesizare a instantei ,in conditiile in care persoana audiata a declarat in cursul urmaririi penale ca isi retrage plangerea pentru infractiunea de lovire si alte violente prev.de art 180 al. 1  c.p. si ca nu are pretentii civile fata de inculpat ,fiind apoi audiata ca martor , calitate  in care a si fost mentionata in citativul rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta de art.192 al.2 c.p.   si in care a fost audiata de instanta ,nu se poate retine in sarcina instantei incalcarea prevederilor art. 291 al 1 c.p. in sensul nelegalei citari si omisiunea de  a intreba martora daca se constituie parte civila ,optiune care a fost clar exprimata anterior si a si produs consecinte respectiv audierea ca martor.
   De asemenea ,in parte, aceleasi rationamente se aplica si martorului U. G. care potrivit art 263 al. 2 c.pr. pen. a fost mentionat in rechizitoriu si citat ca martor ,  audiat ca martor si care nu a exprimat nici o pretentie .
  Calitatea procesuala a persoanei fiind stabilita in conformitate cu prevederile art.263 al. 2 c.pr.pen., pentru judecator exista obligatia citarii in aceasta calitate si nu in o alta ipotetic posibila .  
  Cu argumentele mai sus expuse ,Tribunalul nu va putea primi acest motiv de apel .
  In ceea ce priveste cel de al doilea motiv de apel in sensul ca in mod gresit instanta de fond a retinut ca fapta inculpatului nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni Tribunalul va retine ca solutia este temeinica si legala.
   Fata de cele expuse ,Tribunalul retine ca instanta de fond a apreciat in mod corect gradul de pericol social al infractiunii , ca motivele de apel invocate de Parchet sunt nefondate si pe cale de consecinta apelul urmeaza a fi respins in conformitate cu prevederile art.379 pct.1 lit.b c.p.p.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012