InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

Viol

(Sentinta penala nr. din data de 21.01.2010 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau



      Pe rol  judecarea  procesului penal pornit prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau nr. /P/2009  prin care s-a dispus  trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a inculpatului D C, fiul lui I si N, nascut la _, judetul Buzau, studii 10 clase, agricultor, stagiul militar nesatisfacut, casatorit, un copil minor, recidivist, domiciliat in comuna, judetul Buzau, , in prezent aflat in Penitenciarul Focsani, pentru savarsirea infractiunilor de viol si tentativa de viol, prevazuta de art. 197 alin.3 Cod penal si art. 20 raportat la art. 197 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 33 lit a Cod penal si art. 37 lit. a Cod penal.
      La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: inculpatul D. C. personal si asistat avocat P. L., partile civile U. A.M. A. personal si asistat de avocat O. E., U.C. R. personal si asistat de avocat V. A. si reprezentantul legal U..C
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
      Av.P. L. pentru inculpatul D. C. formuleaza cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea prev. de art.197 alin.3 c.pen. in infractiunea prev.de art.197 alin.1 c.pen., intrucat din probele administrate la dosarul cauzei rezulta clar ca inculpatul nu a cunoscut faptul ca minora nu implinise varsta de 15 ani, dupa parerea sa a considerat ca are 14-15 ani, nu a stiut exact. Solicita admiterea cererii de schimbare a incadrarii juridice asa cum a fost sustinuta, in ceea ce priveste infractiunea comisa impotriva partii vatamate U. C. R.
      Reprezentantul parchetului fata de cererea formulata pune concluzii de respingere avand in vedere faptul ca inculpatul si partea vatamata erau consateni, erau vecini, familiile acestora se cunosteau, deci nu se sustine ideea ca inculpatul nu a cunoscut ce varsta avea victima.
      Av.V. A. pentru partea vatamata U.C. R. pune aceleasi concluzii.
      Av.O. E. pentru partea vatamata U. A.M. A. pune aceleasi concluzii.
      Nemaifiind cereri de formulat, probe de administrat, exceptii de invocat, instanta constata incheiata cercetarea judecatoreasca, cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
      Reprezentantul parchetului, avand cuvantul, arata ca inculpatul a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de viol si tentativa de viol, prevazuta de art.197 alin.3 Cod penal si art.20 raportat la art.197 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si art.37 lit.a Cod penal.
      S-a retinut ca in noaptea de 05-06 august 2009, inculpatul a intretinut, prin violenta, raporturi sexuale cu partea vatamata U. C. R., in varsta de 13 ani si a incercat, tot prin violenta sa intretina raporturi sexuale si cu partea vatamata U. A. M. A., in varsta de 15 ani. In actul de sesizare a instantei este redat amanuntit situatia de fapt, respectiv modalitatea de comitere a faptelor. Inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor, dar a circumstantiat contextul si conditiile in care le-a savarsit, pe de o parte ca nu stia ca victima U C. R. nu are implinita varsta de 13 ani, iar pe de alta parte ca a fost sub influenta bauturilor alcoolice.
      In ce priveste cererea de schimbare a incadrarii juridice considera ca este neintemeiata si ca incadrarea data faptelor prin actul de sesizare a instantei este corecta, intrucat inculpatul si partea vatamata erau consateni, erau vecini, familiile acestora se cunosteau, deci nu se sustine ideea ca inculpatul nu a cunoscut ce varsta avea victima. Chiar daca ar fi existat un dubiu al inculpatului cu privire la varsta partii vatamate, acesta nu ii poate profita lui pentru ca daca avea acest dubiu, inseamna ca a existat intentia indirecta, care are acelasi tratament juridic cu intentia directa.
      De asemenea, sa se aiba in vedere si capacitatea psihica a partii vatamate U. C. R. de a constientiza sau realiza pericolul de a ramane singura cu inculpatul. Este vorba de un copil, iar datorita modului de a gandi, nu i se poate cere sa aiba reprezentarea unor consecinte.
      Considera ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata inculpatul si solicita condamnarea acestuia la o pedepse cu inchisoarea situate in limitele prevazute de textul de lege pentru ambele infractiuni, respectiv viol si tentativa de viol. La dozarea pedepselor sa se tina cont de circumstantele concrete de comitere a faptei, respectiv se afla sub influenta alcoolului, nu s-a putut controla. Mai mult, faptele sunt comise in termenul de incercare stabilit pentru pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata de Judecatoria Rm.Sarat prin sentinta penala nr./2008, astfel ca solicita revocarea acestei masuri si executarea in intregime a acestei pedepse alaturi de pedeapsa ce-i va fi aplicata inculpatului prin prezenta sentinta.
      De asemenea, solicita aplicarea pedepsei complementara a interzicerii drepturilor prev.de art.64.lit.a teza a II-a, lit.b c.pen. si avand in vedere faptul ca inculpatul este parinte solicita instantei sa reflecte si asupra aplicarii dispozitiilor prevazute la lit.d si e ale aceluiasi articol. Solicita mentinerea starii de arest si sa se deduca retinerea si arestul preventiv incepand cu data de 13.08.2009 la zi.
      In latura civila, partile vatamate minore, prin reprezentantul lor legal, U. C., s-au constituit parti civile si au solicitat obligarea inculpatului la daune morale in suma de 100 milioane lei vechi. Considera intemeiata cererea si solicita admiterea actiunii civile, 70 milioane lei vechi pentru partea vatamata U. C. si 30 milioane lei vechi pentru partea vatamata U.A.M., avand in vedere prejudiciul moral pe care l-au suferit victimele, faptul ca au fost supuse oprobriului public urmare faptelor inculpatului. De asemenea, solicita obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
      Av.V. A. pentru partea vatamata minora U. C., in ce priveste latura penala solicita condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoarea pentru comiterea infractiunii de viol, intrucat din probele administrate la dosar rezulta clar vinovatia acestuia. Considera ca sunt intrunite elementele constitutive ale agravantei pentru infractiunea de viol, o fapta gravo astfel ca formuleaza concluzii de respingere a cererii de schimbare a incadrarii juridice. Inculpatul avea certitudinea ca minora nu avea implinita varsta de 13 ani, intrucat se cunosteau, au copilarit impreuna. Pune concluzii de condamnare a inculpatului pentru fapta de viol comisa asupra partii vatamate, asa cum a fost retinuta.
      In latura civila solicita sa se dea eficienta cererii de la fila 11, in sensul de a o despagubi pe partea civila U. C. cu suma de 7.000 lei. Obligarea inculpatului si la cheltuieli judiciare, onorariu aparator din oficiu.
      Av.O. E. pentru partea vatamata U. A. M. solicita condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoare si obligarea la plata daunelor morale in suma de 3.000 lei, avand in vedere ca acesta se face vinovat si de comiterea infractiunii de tentativa la viol asupra acestei parti vatamate. Cu cheltuieli judiciare, onorariu aparator din oficiu.
      Av.P. L. pentru inculpatul D. C. considera ca pentru fapta comisa asupra partii vatamate U. C. se incadreaza in dispozitiile art.197 alin.1 c.pen., intrucat acesta nu a cunoscut ce varsta are minora. Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor, are un copil minor in intretinere, iar sotia este plecata sa munceasca in strainatate. Solicita aplicarea de circumstante atenuante si coborarea pedepsei sub minimul special prevazut de lege avand in vedere ca urmeaza sa-i fie revocata suspendarea conditionata pentru pedeapsa de 2 ani inchisoare si ca aceasta va fi executata alaturi de pedeapsa ce-i va fi aplicata in prezenta cauza. Sa se aiba in vedere si lipsa de supraveghere a minorelor. Inculpatul este de acord sa despagubeasca partile civile cu suma solicitata.
      Totodata, solicita reexaminarea aplicarii amenzii pentru lipsa nejustificata la instanta, avand in vedere actele medicale care insotesc cererea depusa si in scris.
      Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca partile vatamate ori de cate ori veneau in vizita aveau un comportament necorespunzator, ii faceau diferite avansuri. In seara respectiva, efectiv, nu isi mai aduce aminte ce s-a intamplat, intrucat era foarte, foarte beat. Regreta foarte mult cele intamplate.
      Instanta, admite cererea de reexaminare formulata de d-l avocat P. L. si dispune anularea amenzii in cuantum de 5.000 lei aplicata prin incheierea de sedinta din data de 17.12.2009.
?

INSTANTA

Deliberand asupra procesului penal de fata constata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv inculpatul D. C., fiul lui I. si N., nascut _. , domiciliat in comuna_.., judetul Buzau, pentru comiterea infractiunilor de viol, prev. de art. 197 al.3 cod penal si tentativa de viol prev. de art. 20 rap. la art. 197 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 33 lit.a cod penal si art. 37 lit.a  cod penal.
S-a retinut prin actul de sesizare al instantei ca in data de 08.08.2009, inculpatul aflat sub influenta bauturilor alcoolice a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu partea vatamata minora U. C. R., in varsta de 13 ani si a incercat sa intretina raporturi sexuale cu partea vatamata minora U. A. M. A. in varsta de 15 ani, in locuinta acestuia din comuna V.R. , judetul Buzau.
S-a procedat la audierea inculpatului, a partilor vatamate si a martorului I. I. G..
Examinand probele administrate in cauza, instanta retine in fapt urmatoarele:
Partile vatamate, inculpatul si martorul I. G. locuiesc in comuna V. R.. Inculpatul locuieste in apropierea partilor vatamate.
In data de 05.08.2009,pe inserat , partile vatamate s-au intalnit pe ulita satului cu alti copii de varsta lor si au ascultat muzica. Inculpatul si martorul I. G. au venit din oras cu un taxi.
In jurul orei 22 inculpatul si martorul au venit la grupul de tineri in care se aflau si partile vatamate.
Inculpatul le-a invitat pe cele doua parti vatamate si pe martorul I. I. G.in locuinta sa pentru a servi o cafea.
La insistentele inculpatului acestea au acceptat propunerea si au mers in locuinta acestuia unde au consumat bere, cafea si seminte, s-au uitat la televizor si au dansat. La un moment dat s-au terminat berea si tigarile. Inculpatul l-a trimis pe martorul I. I. G. sa cumpere bere si tigari. Martorul a plecat insotit de partea vatamata U. A. M. la "Hanul Ancutei " dupa cumparaturi. Ramanand cu minora U. C. in casa inculpatul i-a propus acesteia sa intretina raporturi sexuale. Deoarece minora a refuzat inculpatul i-a aplicat o lovitura cu pumnul peste fata. Minora a inceput sa planga. Inculpatul a insistat, a lovit/o din nou pe minora si a obligat-o prin violenta si amenintarea cu moartea sa intretina raporturi sexuale.
In momentul in care martorul I. I.  si minora U. A. M. s-au intors de la cumparaturi au gasit usa camerei incuiata. Dupa ce inculpatul le-a deschis si vazand-o pe minora U.C. plansa si cu urme de lovituri, inculpatul le-a spus celor doi ce s-a intamplat.
Minora C. a reusit sa fuga acasa la parinti, timp in care inculpatul a incercat sa intretina raporturi sexuale si cu minora U. A. M., lovind-o cu pumnii in fata, in stomac. Actiunea inculpatului a fost intrerupta de martorul I. I. G., minora reusind sa fuga din camera. U. C. a povestit celor doi ce s-a intamplat.
In drept, faptele inculpatului de a intretina raporturi sexuale, in data de 05.08.2009 prin violenta cu partea vatamata U. C. R., in varsta de 13 ani si de a incerca, prin violenta, sa intretina raporturi sexuale cu partea vatamata U. A. M. A., in varsta de 15 ani, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de viol prev. de art. 193 al.3 cod penal si tentativa de viol, prev. de art. 20 rap. la art. 197 al.1 cod penal, fapte aflate in concurs.
In cauza sunt incidente si dispozitiile art.37 lit.a cod penal deoarece faptele au fost comise in stare de recidiva postcondamnatorie, inculpatul fiind condamnat prin sentinta penala nr. 193/2008 a Judecatoriei Rm.Sarat la o pedeapsa rezultanta de 2 ani inchisoare.
Nu poate fi primita cererea inculpatului de schimbare a incadrarii juridice a infractiunii de viol prev. de art. 197 al.3 cod penal in cea prev. de art. 197 al.1 cod penal deoarece acesta a cunoscut varsta minorei, fiind vecini, iar in mod constant in declaratiile date a precizat ca stia ca aceasta are 14-15 ani, dubiu care nu-i poate profita.
La individualizarea pedepselor , pe langa criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 cod penal, instanta va avea in vedere pozitia relativ sincera a inculpatului, acceptarea pretentiilor materiale solicitate de partile vatamate, trecutul infractional al acestuia vizand infractiuni la legea circulatiei.
Se vor retine in favoarea inculpatului circumstantele prev. de art. 74 lit.c cod penal pedepsele urmand a fi coborate sub limita minima prevazuta de textul de lege, insa in apropierea acestui minim.
De asemenea se va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a)teza a II a , lit.b) ,d) si e) cod penal tinand cont ca faptele au fost comise asupra unor parti vatamate minora aflate in imposibilitate de a se apara.
Urmeaza a fi contopite pedepsele ce se vor aplica conform art. 33 lit.a cod penal in pedeapsa cea mai grea la care se adauga si pedeapsa complementara.
Conform art. 83 cod  penal se va revoca suspendarea conditionata pentru pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.193/2008 a Judecatoriei Rm.Sarat, pedepse ce urmeaza a fi executata alaturi de pedeapsa rezultanta aplicata prin prezenta sentinta.
Conform art. 350 cod proc.penala se va mentine starea de arest a inculpatului motivat de pericolul social al faptei dat de gravitatea acesteia, modalitatea de comitere, calitatea partilor vatamate si se va deduce la zi retinerea si arestul preventiv incepand cu 13.08.2008.
Se va aplica inculpatului si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II a, lit.b), d), e) cod penal.
In latura civila va fi obligat inculpatul la 7000 lei catre partea vatamata U. C. si la 3000 lei catre partea vatamata U. A. M. A. - acesta achiesand la pretentiile partilor vatamate constituite parti civile.
Vazand si disp. art. 191 cod proc.penala

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Respinge cererea ce schimbare a incadrarii juridice a faptelor.
      In baza art.197 al.3 cu aplicarea art.37 lit.a c.pen. si art.74 lit.c - 76 lit.a c.pen. condamna pe inculpatul D. C., , fiul lui I.si N., nascut la _, judetul Buzau, studii 10 clase, agricultor, stagiul militar nesatisfacut, casatorit, un copil minor, recidivist, domiciliat in comuna V. R., judetul Buzau, , in prezent aflat in Penitenciarul Focsani,  la 8 ani inchisoare pentru viol si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza II, b, d, e cod penal.
      In baza art.20 raportat la art.197 al.1 cu aplicarea art.37 lit.a si art.74 lit.c-76 lit.a cod penal condamna pe inculpat la 1 an si 4 luni inchisoare pentru tentativa de viol.
      In baza art.33-34 lit.a cod penal contopeste pedepsele aplicate, urmand ca inculpatul sa execute 8 ani inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b, d, e cod penal ca pedeapsa complementara.
      Conform art.83 cod penal revoca suspendarea conditionata pentru pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.193/2008 a Judecatoriei Rm.Sarat, urmand ca inculpatul sa execute in total 10 ani inchisoare si pedeapsa complementara.
      Mentine starea de arest si deduce la zi retinerea si arestul preventiv cu incepere de la 13.08.2009.
      In baza art.71 cod penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b, d, e, cod penal ca pedeapsa accesorie.
      Obliga pe inculpat la 7.000 lei daune morale catre partea civila U. C. R. si la 3.000 lei daune morale catre partea civila U. A. M..
      Obliga pe inculpat la 2.000 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 800 lei onorar aparator oficiu (av.B. M., av.O. E., av.V. A.) ce va fi avansat din fondul Ministerului Justitiei.
      Cu drept de apel in termen de  10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru partile lipsa si inculpatul arestat.
      Pronuntata in sedinta publica din 05.01.2010.       
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011