InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL.VIOL

(Sentinta penala nr. din data de 14.04.2010 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau


     Pe rol fiind judecarea procesului penal pornit prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau  nr.610/P/2009 din 6.10.2009 prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului minor N.I.fiul lui ____ nascut la data de ___ in municipiul __.. jud Buzau  domiciliat in mun. __..jud Buzau _..pentru savarsirea infractiunii prev.de art.197 alin.3 cu aplicarea art.99 si urmatoarele cod penal si a inculpatului B.I.fiul lui __.. nascut la data de ____..Braila domiciliat in comuna __ jud Buzau ,pentru infractiunea de viol prev.de art.197 alin.3 cu aplicarea art.75 lit.c cod penal.
     Prezenta si dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 09.03.2010 si au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta, cand instanta a dispus amanarea pronuntarii pentru data de 17.03.2010, iar dupa deliberare,

INSTANTA

     Asupra prezentului proces penal.
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a inculpatului minor N.I.pentru savarsirea infractiunii de viol prev. de art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.99 c.pen. si a inculpatului major B.I.pentru infractiunea de viol prev.de art.197 alin.3 cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. constand in aceea ca in data de 18.09.2009, au intretinut prin constrangere relatii sexuale cu partea vatamata S.I.M in varsta de 13 ani.
     In cursul cercetarii judecatoresti inculpatul major B.I.a sustinut ca s-ar contura existenta infractiunii prev.de art.198 c.pen. si nicidecum infractiunea de viol prev.de art.197 alin.3 c.pen..
     In sustinerea acestei cereri se arata ca in momentul consumarii relatiilor intime, victima si-ar fi manifestat tacit consimtamantul iar pe de alta parte ar fi cunoscut varsta reala a victimei.
     Inculpatul minor N.I.solicita schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare in infractiunea de tentativa de viol.
     In esenta, inculpatul minor sustine ca nu a intretinut relatii sexuale cu minora care, de altfel, a confirmat aceasta situatie.
     Tribunalul examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala, prin prisma sustinerilor partilor litigante retine urmatoarele:
     Partea vatamata D.I.M in varsta de 13 ani locuieste cu alti frati si cu parintii intr-o locuinta improvizata, in conditii promiscue, in satul __.. unde tatal ei pazeste cirezile de vaci ale satenilor.
     In data de 19.09.2009, tatal D.G.a sesizat politia comunala ca fiica sa, D.M. de 13 ani ar fi fost victima unui viol.
     Tribunalul constata urmatoarea situatie de fapt:
     Minora D.I.M cunostea un tanar de 21 de ani care lucrase la tatal sau. In seara de 18.09.2009, minora a convenit sa se intalneasca cu acest tanar la marginea satului pentru a sta de vorba si pentru a se plimba cu masina acestuia. In momentul in care minora, victima, a urcat in autoturismul acelui tanar pe nume L.A., a observat si prezenta celor doi inculpati.
     Cei patru s-au deplasat la locuinta bunicilor inculpatului minor N.I.. Din autoturism au coborat inculpatii si partea vatamata, iar L.A. s-a intors cu propriul autoturism in sat.
     Inculpatii au condus-o pe partea vatamata intr-un corp de casa nelocuit si lipsit de mobilier, bunicii inculpatului minor locuind intr-un alt corp de casa aflat in aceesi curte.
     Aici, cei doi inculpati au trecut la realizarea hotararii de a intretine relatii sexuale cu minora D.M.. Minora D.M. a fost dezbracata de catre inculpatul N.I., apoi, acesta, la semnul inculpatului major B.I.a parasit incaperea.
     In aceste momente, inculpatul major B.I.a intretinut relatii sexuale cu victima D.M.. Revenind in camera, dupa un timp, precipitat inculpatul minor N.I.le-a spus celor doi sa se imbrace repede pentru ca vine bunicul lui intrucat se aprinsese lumina in celalalt corp de casa.
     In atare situatie, inculpatul minor N.I.nu a mai revenit sa intretina, la randul sau, relatii sexuale cu minora D.M..
     Referitor la natura constrangerii exercitate asupra partii vatamate, este evident ca aceasta a fost de natura psihica. Imprejurarea ca aceasta a fost introdusa intr-o incapere nemobilata si neiluminata, i-a indus o stare de temere.
     Temerea creata victimei i-a redus acesteia posibilitatea de a se opune, aflandu-se intr-o situatie limita pentru varsta sa frageda de numai 13 ani.
     Infractiunea de viol este o infractiune complexa si presupune sub aspectul laturii obiective savarsirea atat a unor acte de violenta fie si de natura psihica, cat si a actului sexual in sine.
     In speta, inculpatul minor, la semnul inculpatului major, a parasit incaperea, lasandu-l pe cel din urma si victima impreuna, raportul sexual avand astfel loc.
     Este adevarat ca procedand astfel, inculpatul minor l-a ajutat pe inculpatul major plecand de la locul unde s-a consumat fapta, dar nu inseamna ca fapta a fost savarsita de doua persoane asa cum prevede art.197 alin.2 lit.b c.pen., intrucat nu este vorba de o participare concomitenta de natura a contribui la infrangerea vointei victimei.
     Pe de alta parte, actul sexual al inculpatului minor N.I.cu victima nu a mai avut loc datorita aprinderii intempestive a sistemului de iluminat din corpul de casa in care locuia bunicul acestuia.
     Ori, actiunea inculpatului minor este oprita din motive independente de vointa acesteia.
     Asa fiind, exista tentativa la savarsirea infractiunii de viol pentru ca minorul N.I.luase hotararea de a avea raport sexual cu victima si pusese efectiv in executare aceasta rezolutie. Astfel inculpatul minor, in momentele prealabile, infransese vointa victimei prin introducerea acesteia in acea incapere, prin faptul ca o dezbracase, dar executarea nu si-a produs efectul, a fost oprita prin aprinderea intempestiva a luminii in corpul de casa alaturat unde se afla bunicul acestuia.
     Raportat la cele expuse, tribunalul va respinge cererea inculpatului major B.I.privind schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare in infractiunea prev.de art.198 c.pen.
     Este cert ca in cazul inculpatului major B.I.exista infractiunea de viol prev.de art.197 al.3 cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. pentru considerentele expuse si explicitate in drept.
     In cazul inculpatului minor N.I., incadrarea corecta data faptei este tentativa la viol prev.de art.20 c.pen. raportat la art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.99 c.pen.
     In urma probatoriului administrat in cauza se demonstreaza cu prisosinta vinovatia celor doi inculpati.
     Tribunalul apreciaza ca cei doi inculpati trebuie sa beneficieze de circumstante atenuante prev.de art.74-76 c.pen. intrucat acestia se afla in plina formare a personalitatii psiho-sociale.
     Pe tot parcursul procesului penal, cei doi inculpati au dovedit ca au realizat gravitatea faptei pe care o regreta sincer.
     Pe de alta parte, victima provine dintr-o familie modesta, cu o situatie materiala precara si nu a beneficiat de conditii optime de educatie.
     Scopul pedepselor ce vor fi aplicate celor doi inculpati poate fi atins si fara executare in regim de detentie, avandu-se in vedere aceleasi argumente precum si lipsa de antecedente penale, pozitia sincera, recunoasterea faptei, regretul sincer manifestat, precum si acordul exprimat fata de pretentiile civile ale partii vatamate.
     Raportat la cele expuse, tribunalul va in conformitate cu prevederile art.334 c.proc.pen. va respinge cererea inculpatului major B.I.privind schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare, prevazuta de art.197 alin.3 cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. in infractiunea prevazuta de art.198 c.pen.
     In conformitate cu prevederile art.334 c.proc.pen., va admite cererea inculpatului minor N.I.si va dispune schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare, prevazuta de art.197 alin.3 in referire la art.99 c.pen., in infractiunea prevazuta de art.20 c.pen. raportat la art.197 alin.3 c.pen. in referire la art.99 c.pen.
     In baza prevederilor art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. si art.74-76 lit.a c.pen. in referire la art.80 c.pen. va condamna pe inculpatul major B.I.la pedeapsa de 3(trei) ani inchisoare.
     In conformitate cu prevederile art.65 c.pen. va interzice inculpatului B.I.pe o durata de 2 ani drepturile prevazute in art.64 lit.a teza a II-a si lit.b c.pen.
     In baza art.86 indice 1 - 86 indice 2 c.pen. va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare pe durata termenului de incercare de 6 ani.
     In conformitate cu prevederile art.86 indice 3 c.pen., pe durata termenului de incercare, inculpatul B.I.se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
     a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau la datele stabilite de aceasta institutie;
     b) sa anunte in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
     c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
     d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In conformitate cu dispozitiile art.86 indice 4 c.pen. va atrage atentia inculpatului B.I.
     In conformitate cu prevederile art.88 c.pen. va deduce la zi retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 22.09.2009.
     In conformitate cu prevederile art.350 alin.(3) lit.b c.proc.pen. va dispune punerea de indata in libertate a inculpatului B.I, arestat preventiv. de sub puterea mandatului de arestare nr.27 din 23.09.2009 emis de Tribunalul Buzau in dosarul nr__/2009, daca nu este arestat in alta cauza.
     In baza prevederilor art.20 c.pen. raportat la art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.74-76 c.pen. in referire la art.99 si art.109 alin.3 c.pen. va condamna pe inculpatul minor N.I.la pedeapsa de 1(unu) an inchisoare.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 c.pen. si art.110 c.pen. va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 2 ani.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 c.pen., pe durata termenului de incercare, dar pana la implinirea varstei de 18 ani, va incredinta supravegherea minorului tatalui sau N.N.iar dupa implinirea varstei de 18 ani, acesta se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:
     a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau la datele stabilite de aceasta institutie;
     b) sa anunte in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
     c) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 alin.2 c.pen., va atrage atentia inculpatului minor N.I..
     Se va deduce la zi retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 22.09.2009.
     In conformitate cu prevederile art.350 alin.3 lit.b c.proc.pen. va dispune punerea de indata in libertate a inculpatului minor N.I., arestat preventiv, de sub puterea mandatului de arestare nr.28 din 23.09.2009 emis de Tribunalul Buzau in dosarul nr__../2009, daca nu este arestat in alta cauza.
     Va constata ca D.G.in calitate de reprezentant legal al partii vatamate minore D.M. a primit cate 500 lei cu titlu de daune morale de la B.A. - tatal inculpatului B.I.si de la N.N.- tatal inculpatului minor N.I..
     Va obliga in solidar pe inculpatul B.I.si inculpatul minor N.I., acesta din urma in solidar cu tatal sau N.N.sa achite partii vatamate D.I.M suma de 19.000 lei cu titlu de daune morale.
     Va obliga pe fiecare inculpat, inculpatul minor N.I.in solidar cu partea responsabila civilmente N.N.la 100 lei - onorar aparator oficiu pentru partea vatamata D.M..
     Va obliga pe fiecare inculpat, pe inculpatul minor N.I.in solidar cu partea responsabila civilmente N.N.la cate 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care cate 150 lei onorar aparator oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In conformitate cu prevederile art.334 c.proc.pen. respinge cererea inculpatului major B.I.privind schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare, prevazuta de art.197 alin.3 cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. in infractiunea prevazuta de art.198 c.pen.
     In conformitate cu prevederile art.334 c.proc.pen., admite cererea inculpatului minor N.I.si dispune schimbarea incadrarii juridice data faptei prin actul de sesizare, prevazuta de art.197 alin.3 in referire la art.99 c.pen., in infractiunea prevazuta de art.20 c.pen. raportat la art.197 alin.3 c.pen. in referire la art.99 c.pen.
     In baza prevederilor art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.75 lit.c c.pen. si art.74-76 lit.a c.pen. in referire la art.80 c.pen. condamna pe inculpatul major B.I.fiul lui ___.. nascut la data de __.. in municipiul Braila domiciliat in comuna __. jud Buzau CNP __., la pedeapsa de 3(trei) ani inchisoare.
     In conformitate cu prevederile art.65 c.pen. interzice inculpatului B.I.pe o durata de 2 ani drepturile prevazute in art.64 lit.a teza a II-a si lit.b c.pen.
     In baza art.86 indice 1 - 86 indice 2 c.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani inchisoare pe durata termenului de incercare de 6 ani.
     In conformitate cu prevederile art.86 indice 3 c.pen., pe durata termenului de incercare, inculpatul B.I.trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
     a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau la datele stabilite de aceasta institutie;
     b) sa anunte in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
     c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
     d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In conformitate cu dispozitiile art.86 indice 4 c.pen. atrage atentia inculpatului B.I.
     In conformitate cu prevederile art.88 c.pen. deduce la zi retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 22.09.2009.
     In conformitate cu prevederile art.350 alin.(3) lit.b c.proc.pen. dispune punerea de indata in libertate a inculpatului B.I, arestat preventiv. de sub puterea mandatului de arestare nr.27 din 23.09.2009 emis de Tribunalul Buzau in dosarul nr__./2009, daca nu este arestat in alta cauza.
     In baza prevederilor art.20 c.pen. raportat la art.197 alin.3 c.pen. cu aplicarea art.74-76 c.pen. in referire la art.99 si art.109 alin.3 c.pen. condamna pe inculpatul minor N.I.fiul lui ____ nascut la data de 2.09.1992 in __. jud Buzau  domiciliat in mun. __.., la pedeapsa de 1(unu) an inchisoare.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 c.pen. si art.110 c.pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 2 ani.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 c.pen., pe durata termenului de incercare, dar pana la implinirea varstei de 18 ani, incredinteaza supravegherea minorului tatalui sau N.N.iar dupa implinirea varstei de 18 ani, acesta trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
     a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Buzau la datele stabilite de aceasta institutie;
     b) sa anunte in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
     c) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In conformitate cu prevederile art.110 indice 1 alin.2 c.pen., atrage atentia inculpatului minor N.I..
     Deduce la zi retinerea si arestarea preventiva incepand cu data de 22.09.2009.
     In conformitate cu prevederile art.350 alin.3 lit.b c.proc.pen. dispune punerea de indata in libertate a inculpatului minor N.I., arestat preventiv, de sub puterea mandatului de arestare nr.28 din 23.09.2009 emis de Tribunalul Buzau in dosarul nr.4256/114/2009, daca nu este arestat in alta cauza.
     Constata ca D.G.in calitate de reprezentant legal al partii vatamate minore D.M. a primit cate 500 lei cu titlu de daune morale de la B.A.- tatal inculpatului B.I.si de la N.N.- tatal inculpatului minor N.I..
     Obliga in solidar pe inculpatul B.I.si inculpatul minor N.I., acesta din urma in solidar cu tatal sau N.N.sa achite partii vatamate D.I.M suma de 19.000 lei cu titlu de daune morale.
     Obliga pe fiecare inculpat, inculpatul minor N.I.in solidar cu partea responsabila civilmente N.N.la 100 lei - onorar aparator oficiu pentru partea vatamata D.M..
     Obliga pe fiecare inculpat, pe inculpatul minor N.I.in solidar cu partea responsabila civilmente N.N.la cate 500 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care cate 150 lei onorar aparator oficiu.
     Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru partile lipsa.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011