InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Calarasi

Dreptul muncii : Achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesar imbunatatirii calitatii didactice aferente anului 2010 - admitere actiune

(Sentinta civila nr. 246 din data de 31.01.2013 pronuntata de Tribunalul Calarasi)

Domeniu | Dosare Tribunalul Calarasi | Jurisprudenta Tribunalul Calarasi

Dreptul muncii :
Achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesar imbunatatirii calitatii didactice aferente anului 2010 - admitere actiune ;
Art.1 din Legea Nr. 315/12 iulie 2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, in invatamantul preuniversitare

Prin sentinta civila 246/31 Ianuarie 2013 pronuntata in dosarul nr. _/116/2012*  Tribunalul  Calarasi a admis cererea formulata de reclamantul S. L. din Invatamant Calarasi, cu sediul in Calarasi, impotriva paratilor S G nr.1 VA, cu sediul com_, jud.Calarasi, I S J Calarasi, cu sediul in Calarasi, si M E C T S cu sediul in Bucuresti, _ a obligat parata S G nr.1 VA catre reclamantii membrii de sindicat: GG, DI s.a , la plata ajutorului pentru achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesar imbunatatirii calitatii didactice aferente anului 2010, in cuantum de 100 euro, echivalent in lei calculat la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data platii, actualizat in functie de rata inflatiei la data platii, a obligat paratul  I S J Calarasi sa aloce unitatii de invatamant S G nr.1 V A sumele necesare platii ajutorului prevazut de Legea nr.315/2006 si a obligat paratul M E C T S sa aloce ISJ Calarasi sumele necesare platii ajutorului prevazut de Legea nr.315/2006.

Pentru a pronunta aceasta solutie, tribunalul a avut in vedere urmatoarele :
Prin cererea introdusa la aceasta instanta la data de 14.01.2013 si inregistrata sub nr_./116/2013, S.L. din Invatamant Calarasi, cu sediul in Calarasi, _, in calitate de reprezentant legal al  membrilor de sindicat reclamantii GG, DI, s.a,  toti cu domiciliul ales la Sindicatul Liber din Invatamant, au chemat in judecata pe paratii S G nr.1 VA, cu sediul in com_.,  jud.Calarasi,  ISJ  Calarasi, cu sediul in Calarasi, .., jud. Calarasi si M E C T S, cu sediul in Bucuresti, _, pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea paratei - unitati de invatamant S G nr.1 VA la plata ajutorului pentru achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesar imbunatatirii calitatii didactice aferente anului 2010, in cuantum de 100 euro, echivalent in lei calculat la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data platii, actualizat in functie de rata inflatiei la data platii, obligarea paratul ISJ Calarasi sa aloce unitatii de invatamant S G nr.1 VA sumele necesare platii ajutorului prevazut de Legea nr.315/2006 cum si obligarea paratului M E C T S sa aloce  ISJ Calarasi sumele necesare platii ajutorului prevazut de Legea nr.315/2006.
In motivarea cererii, reclamantii arata ca potrivit art.1 din Legea nr. 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, in invatamantul preuniversitar, incepand cu 1 ianuarie 2007, cadrele didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar beneficiaza de un ajutor financiar, in vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice (art. 1 din lege).
Ajutorul in cauza se acorda anual si reprezinta echivalentul in lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data platii, sume ce se asigura de la bugetul de stat, prin M E C (actualmente M E C T S).
In aplicarea acestor dispozitii legale au fost emise norme metodologice aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 453/2007, care reglementeaza mecanismul de acordare a ajutorului financiar mai sus aratat.
Dupa ce in art.1 din Normele metodologice sunt reiterate dispozitiile Legii nr. 315/2006, art. 2 prevede expres ca ajutorul financiar se acorda de unitatea de invatamant preuniversitar la care cadrul didactic isi desfasoara activitatea, respectiv de catre unitatea de invatamant la care se pastreaza si se completeaza carnetul de munca (in cazul in care cadrul didactic isi desfasoara activitatea in mai multe unitati de invatamant).
Procedura de alocare a sumelor si de acordare a ajutorului este detaliata de art. 5 din Normele metodologice.
Mentioneaza reclamantii si faptul ca, in conformitate cu art.6 din Norme, responsabilitatea privind asigurarea ajutorului financiar prevazut la art.1 alin.(2) revine directorului (la nivelul institutiei de invatamant), inspectorului scolar general responsabil de curriculum (la nivelul inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti) si directiilor de specialitate (la nivelul M E C I).
Din prevederile legale invocate rezulta ca personalul didactic, respectiv cadrele didactice titulare si suplinitoare calificate angajate ale paratei unitati de invatamant, beneficiaza de un ajutor financiar - echivalentul in lei a 100 euro - in vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, acordat anual, la solicitarea persoanei indreptatite.
Desi membrii de sindicat au calitatea de cadre didactice titulare/suplinitoare calificate si, conform art. 3 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 453/2007, nu au primit sumele ce li se cuveneau nici pana la aceasta data - fapt ce rezulta din adeverintele emise de unitatea de invatamant.
Se precizeaza ca unitatea de invatamant a inaintat catre inspectoratul scolar, in termen lista beneficiarilor, insa acesta nu i-a virat sumele necesare, motivat de faptul ca nu le-a primit de la minister.
Referitor la acordarea acestui ajutor financiar integral in anul 2010, si nu fractionat, reclamantii arata ca art. 2 din Legea nr. 315/2006 stabileste ca acordarea acestui ajutor se face anual, iar art. 5 alin. 6 din Norma metodologica din 16.05.2007 de aplicare a Legii nr. 315/2006 prevede ca acordarea se face intr-o singura transa, in avans.
In aceasta situatie, apreciaza ca legiuitorul a considerat nascut dreptul cadrelor didactice de a primi acest ajutor la momentul indeplinirii conditiilor prevazute de normele mentionate, in speta la data depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar, respectiv in octombrie 2009.
Astfel, pentru anul 2010, cadrele didactice sunt indreptatite sa primeasca intreaga suma de 100 euro, si nu fractionat 50 euro (pentru perioada 1.01.2010-3.07.2010 - data abrogarii Legii nr. 315/2006).
Dreptul cadrelor didactice a primi ajutorul financiar era nascut la data cand Legea nr. 315/2006 a fost abrogata prin Legea nr. 118/2010. Considera ca momentul platii nu poate avea relevanta asupra dreptului existent si prevazut de lege, iar refuzul platii pana la momentul abrogarii legii nu poate duce la desfiintarea retroactiva a dreptului deja nascut, legea civila neretroactivand.
In drept invoca art. 283 alin. (1) lit. c) C.Mun. art. 67 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, art. 28 corob. cu art. 211 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, Legea nr. 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, in invatamantul preuniversitar, HG nr. 453/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice in invatamantul preuniversitar.
Prin intampinarile formulate in cauza, paratii M E C T S si ISJ  CALARASI solicita respingerea cererii reclamantilor, ca neintemeiata.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Potrivit art.1 din Legea Nr. 315/12 iulie 2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice, in invatamantul preuniversitare "Se acorda un ajutor financiar cadrelor didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar, in vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice."
Conform acestui act normativ, ajutor financiar se acorda anual, la solicitarea cadrelor didactice, si reprezinta echivalentul in lei a 100 euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data platii.
Din interpretarea acestor dispozitii reiese ca principala conditie pe care persoana trebuie sa o indeplineasca pentru a beneficia de acest drept banesc special este aceea de a avea calitatea de cadru didactic titular si/sau suplinitor calificat din invatamantul preuniversitar, acordarea ajutorului financiar nefiind conditionata de prestarea vreunei munci.
La dosar au fost depuse inscrisuri emise de unitatea de invatamant din care rezulta ca reclamantii au calitatea de cadre didactice titulare/suplinitoare calificate si desi au formulat cereri de acordare a ajutorului pentru anul 2010 nu au primit nici pana in prezent suma stabilita prin lege.
De asemenea, constata ca in conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1, 5 din HG nr. 453/2007 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 paratul ISJ are obligatia sa aloce catre unitatea de invatamant sumele necesare platii ajutorului prevazut de Legea nr. 315/2006, iar paratul M E C I obligatia sa aloce catre ISJ sumele necesare platii ajutorului financiar, vazand dispozitiile art. 5 alin. 2, 3 din HG nr. 453/2007.
Apararile paratilor in sensul ca in bugetul aprobat pentru anul 2010 nu au fost alocate fonduri suficiente in vederea achitarii pretentiilor reclamantilor, vor fi inlaturate deoarece lipsa fondurilor ori neprevederea lor in buget in vederea achitarii drepturilor salariatilor nu poate impiedica plata acestor drepturi conferite expres de lege, caci in alcatuirea bugetelor, ordonatorii de credite au obligatia de a respecta inclusiv prevederile dreptului muncii privind drepturile salariatilor.
Nici afirmatiile potrivit carora reclamantii trebuiau sa faca dovada efectuarii cheltuielilor personale pentru achizitionarea de carti si programe educationale la nivelul anului 2010 nu sunt intemeiate, in conditiile in care prevederea legala nu conditioneaza acordarea ajutorului material de producerea unor asemenea dovezi. De altfel, potrivit dispozitiilor Legii nr. 315/2006, incepand cu 1 ianuarie 2007, cadrele didactice titulare si/sau suplinitoare calificate din invatamantul preuniversitar beneficiaza de un ajutor financiar, in vederea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic. Prin urmare, prima etapa este cea de acordare a ajutorului financiar pentru a avea reclamantii mijloacele necesare achizitionarii respectivelor materiale si nu invers.
Pentru aceste considerente si constatand ca paratii nu si-au indeplinit obligatia stabilita expres de lege in sarcina lor prin dispozitiile art. 40 alin. 2 lit. c din Codul muncii, tribunalul va admite cererea formulata de reclamantul S. L. din Invatamant Calarasi in numele membrilor de sindicat GG, DI s.a.
In consecinta, va obliga parata S G nr.1 V A la plata catre fiecare dintre reclamanti a ajutorului pentru achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic necesare imbunatatirii calitatii didactice aferent anului 2010, in cuantum de 100 euro, echivalent in lei calculat la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data platii, suma ce se va actualiza in functie de rata inflatiei la data platii (intrucat fiind vorba de plata unei sume de bani cuantumul prejudiciului se compune atat din aceasta suma cat si din corectia ei cu indicele de inflatie), iar pe ceilalti parati ii va obliga sa aloce fondurile necesare achitarii ajutorului, asa cum se precizeaza in dispozitivul prezentei hotarari.
In considerarea dispozitiilor art. 274 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) prezenta hotarare este definitiva si executorie de drept, nemaifiind necesara investirea ei cu formula executorie.
In temeiul art. 36 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti opinia asistentilor judiciari este concordanta cu solutia si considerentele expuse in motivarea prezentei hotarari.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016