InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Inserare clauza penala

(Sentinta civila nr. 481 din data de 05.08.2008 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Antecontracte | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

         Dosar nr.303/179/2008
         Domeniu alocat : Antecontracte
         Tip speta : sentinta civila
      Data spetei : s.c. nr. 481/05.08.2008
         Titlu: Inserare clauza penala
         
             Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr.303/179/2008 din 28 martie 2008 , reclamantul B.Ghe. , a chemat in judecata si personal la interogatoriu parati T.N.si T.V. , pentru ca pe cale de hotarare judecatoreasca sa se constate vanzarea cumpararea imobilului compus din casa de locuit compusa din trei camere , construita din chirpici , acoperit cu stuf si gradina aferenta in suprafata de 1000 mp situat in satul Salcioara , comuna Jurilovca , judet Tulcea  , imobil in valoare de 3000 RON , fara cheltuieli de judecata.
          In motivarea cererii , reclamantul a aratat ca , la data de 15 iulie  1987 a convenit cu sotii T.N.si M.sa cumpere de la acestia imobilul sus mentionat ,incheind in acest sens o chitanta - act sub semnatura privata , ocazie cu care le-a fost platit si pretul integral in suma de 17.000 lei , la nivelul anului 1987 , an din care a intrat in stapanirea de fapt a imobilului.
         A mai motivat reclamantul ca incepand cu anul 1987 si pana in prezent a platit catre Primaria Jurilovca taxele si impozitele anuale aferente imobilului cu care figureaza in prezent in evidente si in registrul agricol .
         Paratii din cauza unor  motive obiective ( varsta inaintata , stare de sanatate precara si poate chiar din cauza  neglijentei) nu au facut demersurile necesare pentru incheierea actului in forma autentica.
         Reclamantul a precizat ca paratii sunt de acord cu pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca vanzarea-cumpararea intervenita  , dar , intre timp T.M. a decedat , iar paratul T.V. este fiul sotilor T. , care a dobandit ca mostenitor , calitatea procesuala pasiva .
         In aceste imprejurari a devenit necesara  introducerea prezentei actiuni si , asa cum se arata si  in art.1294 cod civil "vinderea este o conventie prin care doua parti se obliga intre  sine , una a transmite  celeilalte proprietatea  unui lucru si aceasta ai plati celei dintai pretul lui ".Or pretul s-a platit  dar paratii nu au transmis proprietatea .
         De asemenea , conform art.1295 cod civil " vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator  , in privinta vanzatorului indata  ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra  pretului  " , reclamantul si paratii invoindu-se asupra lucrului si asupra pretului , iar  conventia nu a fost perfectata in forma autentica.
         Mai mult , conform art.1074 Cod civil " creditorul are dreptul  de  a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei si in caz contrar are dreptul la dezdaunare" , sens in care se solicita indeplinirea exacta a obligatiei fara a mai solicita dezdaunari. In acest context se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare asupra imobilului aflat in litigiu.
         In drept , isi intemeiaza cererea pe disp.art.1294 si urmatoare , art.1074 si urmatoarele Cod civil , 274 Codul de procedura civila.
         In sustinerea actiunii a depus la dosarul cauzei  in copie  chitanta - actul sub semnatura privata , incheiat la data de 15.07.1987 , contract de imprumut nr. 289/30.06.1980 ,  contract de vanzare-cumparare nr. 569/1980 , titlul de proprietate nr. 2614/30.10.1980  , transcris la fostul Notariat de Stat local Babadag sub nr. 343/05 nov.1980  , decizia nr.43/16.06.1980 , transcrisa in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni de la fostul Notariat de stat local Babadag sub nr. 342 din 05 nov.1980 , adeverinta nr. 231/12.10.1987 , schita anexa casei de locuit .
         La termenul de judecata din data de  17 aprilie 2008 reclamantul prin aparator a solicitat administrarea probei cu interogatoriu luat paratilor , care au recunoscut ca  la data de 15 iulie 1987au vandut reclamantului B.G. un imobil casa de locuit si gradina aferenta , dar fara a preciza suprafata , incheind un act sub semnatura privata.
         Solutionand cererea , se retine ca din actul sub semnatura privata  , incheiat la data de 15.07.1987 ,  intre T.M. - decedata , T.N. si reclamant ,  acesta din urma  in calitate de cumparator , ca paratii au instrainat  reclamantului doar un imobil-casa de locuit si ca pretul vanzarii in suma de 17.000 lei Rol , a fost achitat integral vanzatorilor T.M. si N.
         Reclamantul B.G.  a administrat proba testimoniala cu martorii F.E.si I.A. iar din depozitia  martorei F.E. , instanta retine  ca reclamantul a cumparat  de la familia T.N. si M. un imobil casa de locuit  si  gradina aferenta , dar nu a putut preciza suprafata acesteia , situat in satul 6 Martie , actualmente Salcioara, ea fiind cea care l-a imprumutat pe reclamant cu o parte din bani.
         De asemenea instanta mai retine din depozitia martorei ca ea a fost de fata cand s-a incheiat intre parti o chitanta de mana  , ocazie cu care reclamantul le-a dat paratilor  si banii , dar partile nu au incheiat contractul de vanzare-cumparare la notariat , intrucat  familia T. , la cateva zile de la incheierea chitantei de mana , s-a mutat in localitatea Targusor din judetul Constanta si nu a mai revenit niciodata in satul Salcioara.
         Cea de a doua martora I.A.  a declarat ca nu a fost de fata la incheierea vreunei tranzactii  privind  cumpararea  unei case de catre Bucur Gheorghe  , a aflat dupa ca a cumparat o casa  in care s-a si mutat  , dar nu a putut preciza anul. A mai declarat martora ca semnatura de pe  actul sub semnatura privata nu-i apartine.
         Reclamantul a solicitat prin cererea introductiva, sa se pronunte o hotarare judecatoreasca prin care sa se  constate vanzarea cumpararea  unui  imobil casa de locuit  si o gradina aferenta in suprafata de 1000 mp situat in satul Salcioara comuna Jurilovca , casa de locuit pe care a cumparat-o de la T.N.si M. in anul 1987 , iar in cuvantul in fond a solicitat  a in subsidiar instanta sa pronunte o hotarare judecatoreasca prin care sa se constate vanzarea-cumpararea imobilului casa de locuit si a gradinii aferente in suprafata de 3633 mp .
         A depus la dosarul cauzei  titlul de proprietate nr.2614 din 30.10.1980 din care rezulta ca familiei T., i-a fost vandut de catre  I.J.G.C.L. Tulcea  o locuinta situata in satul 6 Martie , comuna Jurilovca , in luna iunie 1980 .
         Conform deciziei nr.43 din 16 iunie 1980 , Consiliul Popular al comunei Jurilovca , avand in vedere cererea formulata de T.N. prin care solicita atribuirea a 250 mp  in folosinta , teren aferent locuintei si tinand cont de dispozitiile  Legii nr. 58/1974 privind Sistematizarea Teritoriului si a localitatilor urbane si rurale , atribuia in folosinta  pe durata existentei constructiei  si cu plata unei taxe anuale terenul in suprafata d 250 mp , situat in comuna Jurilovca , sat 6 Martie , judet Tulcea.
         Potrivit legilor in vigoare la acea vreme nr.58/1974 si nr. 59 /1974 , in situatia in care se vindea o casa de locuit , terenul aferent trecea in proprietatea statului  , iar cumparatorului i se atribuia in folosinta pe durata constructiei o suprafata de 250 mp teren.
         Din  Decizia nr.43 din 16.06.1980 , rezulta ca lui T.N., i s-a atribuit in folosinta pe durata existentei constructiei ,teren in suprafata de 250 mp.
         Din nici o proba administrata in dosar nu rezulta ca familia T.N. si M., aveau in proprietate teren aferent casei de locuit, aveau doar un drept de folosinta .
         Reclamantul a depus la dosarul cauzei adeverinta nr. 2648 din 26.05.2008 , emisa de Primaria comunei Jurilovca , care adevereste ca reclamantul figureaza in evidentele acestei primarii , incepand cu anul 1989 cu plata la zi cu un imobil de locuit format din casa si un teren in suprafata de 3633 mp , situat in intravilanul localitatii  Salcioara , comuna Jurilovca , judet Tulcea.
         Avand in vederea aceasta adeverinta , instanta a solicitat Primariei Jurilovca relatii cu privire la regimul suprafetei de 3633 mp  si daca pentru aceasta suprafata de teren , reclamantul plateste chirie.
         Primaria comunei Jurilovca , a comunicat , cu adresa  2862 din 17.06.2008 ca potrivit Registrului Agricol pe anii 2007-2011 tip I , vol.II , pozitia 59 , figureaza inregistrat reclamantul cu imobil constructii si suprafata de 3633 mp teren aferent  , situat in intravilanul loc. Salcioara , comuna Jurilovca , judet Tulcea,cu urmatoarea mentiune " suprafata de teren aferenta constructiilor inscrisa conform registrului cadastral al posesorilor  din anul 1989- sat Salcioara, cod 17193, pagina 12 , iar locuinta propr. def. T.N.si T.M. ".
         Din probatoriul administrat ,in speta , interogatoriul luat paratului T.N.si depozitiile martorilor ,nu rezulta  ca suprafata instrainata o data cu imobilul casa de locuit a fost de 1000 mp , iar din  actul sub semnatura privata datat 15.07.1987 , rezulta ca  B.Ghe. a cumparat doar un  imobil casa de locuit de la familia T.N.si M..
         Articolul 1294 cod civil stipuleaza ca , vinderea este o conventie prin care doua parti se obliga intre sine, una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul lui.
         Antecontractul prin care partile se obliga sa constituie in viitor un  drept real asupra unui bun imobil , naste in sarcina acestora obligatia de a incheia  contractul asumat , iar instanta judecatoreasca are posibilitatea sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare , in conditiile in  care exista toate elementele esentiale ale conventiei .
         Aceasta solutie se impune  in temeiul principiului executarii in natura  a obligatiilor prev.de art.1073 Cod civil , care permit  creditorului indreptatit sa obtina executarea intocmai a obligatiei asumate de catre debitorul sau.
         In cazul in care obligatia de a face nu este adusa la indeplinire de catre debitor , creditorul  , potrivit dispozitiilor art.1077 cod civil , poate fi autorizat de  a o aduce la indeplinire.
         Refuzul uneia din partile conventiei de vanzare-cumparare de a incheia actul in forma autentica , indreptateste pe cealalta parte sa se adreseze instantei de judecata  pentru  ca sa pronunte o hotarare  care sa tina locul  actului autentic de vanzare-cumparare.
         In speta , se constata , tinand cont  de probele administrate la dosar , ca instanta judecatoreasca este indrituita sa pronunte o sentinta civila  care sa consfinteasca existenta si valabilitatea  actului de vanzare-cumparare doar a imobilului casa de locuit , fara teren aferent,hotarare ce urmeaza sa tina loc de act autentic de proprietate , avand in vedere si acordul paratilor cu pronuntarea unei asemenea hotarari.
         Fata de considerentele expuse mai sus , instanta urmeaza a admite actiunea in parte  si a constata cu  caracter autentic vanzarea de catre  parati , reclamantului ,a unui imobil  casa de locuit  situat  in satul Salcioara , comuna Jurilovca  , judet Tulcea  , cu pretul de 17000 lei Rol .
         Urmeaza a lua act ca reclamantul  nu a solicitat cheltuieli de judecata .

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Antecontracte

Antecontract de vanzare-cumparare asupra unui teren arabil extravilan. Obligare la incheierea unui contract autentic de vanzare – cumparare cu conditia inscrierii terenului la ROL - ul fiscal si in cartea funciara. - Sentinta civila nr. 729 din data de 29.06.2016
Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare pentru neachitarea pretului stabilit. - Decizie nr. 173 din data de 12.06.2012
Antecontracte - Decizie nr. 156 din data de 04.03.2010
EXECUTARE ANTECONTRACT - Sentinta civila nr. 1303/C din data de 30.06.2009
- Sentinta civila nr. 1099 din data de 19.02.2009
- Sentinta civila nr. 1221 din data de 28.02.2008
- Sentinta civila nr. 1316 din data de 15.02.2005
Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 9116 din data de 28.09.2010
DECIZIE CIVILA - Decizie nr. 951 din data de 07.09.2007
Anulare act - constatare nulitate absoluta contract intretinere - Sentinta civila nr. 2631 din data de 25.05.2009
Drept civil-actiune in perfectarea vanzarii-cumpararii - Sentinta civila nr. 199 din data de 04.02.2004
Vanzarea aleatorie a unui teren neidentificat decat sub aspectul genului - Sentinta civila nr. 1812 din data de 05.12.2014
Anulare antecontract pentru pret neserios - Sentinta civila nr. 495 din data de 23.04.2014
Actiune in constatarea ineficacitatii contractului de vanzare - cumparare - Sentinta civila nr. 986 din data de 09.07.2014
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 270 din data de 16.02.2010
Nulitate absoluta contract inchiriere - Sentinta civila nr. 269 din data de 15.02.2010
Obligatia de a face-Radiere autoturism - Sentinta civila nr. 101 din data de 22.01.2010
- Sentinta civila nr. 2489 din data de 22.12.2009
- Sentinta civila nr. 1884 din data de 16.10.2009
Coproprietate. Incheierea de catre unul dintre coindivizari a unei chitante sub semnatura privata prin care se "vinde" o suprafata de teren, aflata in coproprietate. Calificarea chitantei sub semnatura privata, ca fiind antecontract de vanzare-cumpar... - Decizie nr. 972 din data de 20.09.2011