InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bistrita

INSCRISULUI TIPARIT PE HARTIE NU I SE POATE ATASA O SEMNATURA ELECTRONICA

(Hotarare nr. 3942/2013 din data de 17.04.2015 pronuntata de Judecatoria Bistrita)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Bistrita | Jurisprudenta Judecatoria Bistrita

13. INSCRISULUI TIPARIT PE HARTIE NU I SE POATE ATASA O SEMNATURA ELECTRONICA

Inscrisul in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar, caruia i se incorporeaza o semnatura electronica; in cazul de fata se poate constata ca intimata a intocmit un inscris in format electronic, insa nu l-a comunicat in modalitatea prevazuta de acest act normativ, adica prin intermediul unui program electronic, ci tiparit pe suport de hartie si comunicat prin procedura prevazuta de OG nr.2/2001, or, in aceasta modalitate, inscrisului tiparit pe hartie nici nu i se poate atasa o semnatura electronica. Judecatoria Bistrita - sectia civila, Sentinta civila nr. 3942/2013, pronuntata in dosarul nr. 1411/190/2013 Prin plangerea contraventionala inregistrata la aceasta instanta sub numarul de mai sus, declinata spre competenta solutionare prin Sentinta civila nr. 24/2013, pronuntata de Judecatoria B in dosarul civil nr. 7770/193/2012, petentul L.L.C. a solicitat sa se dispuna, in principal, anularea procesului verbal de contraventie seria R12 nr. 0280607, intocmit la data de 02.05.2012 de catre intimata CNADNR SA - CESTRIN, si, pe cale de consecinta, anularea masurii de sanctionare contraventionala a acestuia, iar in subsidiar, inlocuirea sanctiunii contraventionale cu avertisment.
In motivare se invoca nulitatea absoluta a procesului - verbal contestat, motivat de faptul ca nu ar fi respectate prevederile art. 17 din OG 2/2001, in sensul ca actul sanctionator nu are inserata semnatura agentului constatator.
Pe fondul cauzei, petentul a precizat ca a primit procesul - verbal atacat la data de 14.05.2012. In plus, in cauza sunt incidente dispozitiile OG 2/2001, precum si prevederile CEDO si ale Codului penal romanesc in ceea ce priveste reglementarea faptelor savarsite in forma continua, iar suma primita de intimata drept valoare de despagubire reprezinta contravaloarea unei roviniete pe 12 luni.
In drept s-au invocat prevederile art. 1-31 din OG 2/2001 si art. 10 din OG 15/2002. 
In probatiune s-au anexat inscrisuri (f. 5).
Desi a fost legal citata, intimata nu a formulat intampinare si nu si-a desemnat reprezentant in instanta pentru sustinerea pozitiei procesuale.
Analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma probelor administrate si a temeiurilor juridice aplicabile, instanta a retinut  urmatoarele :
Prin procesul-verbal de constatare a contraventiei seria R.12 nr.0280607 incheiat la data de 02.05.2012 de catre intimata C.N.A.D.N.R. S.A, prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica - CESTRIN, petentul a fost sanctionat, in temeiul art. 8 alin. 2 din O.G. nr. 15/2002 cu amenda contraventionala in cuantum de 250 lei, retinandu-se ca in data de 22.03.2012, ora 16,51, pe DN 17, km. 85+380 m, TB, jud. BN, vehiculul categoria A cu nr. de inmatriculare B, apartinand acestuia, a circulat fara a detine rovinieta valabila. Agentul constatator a retinut ca prin aceasta fapta a fost incalcat art. 8 alin. 1 din O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
           In baza art. 8 alin. 3 din O.G. nr. 15/2002, petenta a fost obligata si la plata tarifului de despagubire in valoare de 28 Euro.
Potrivit dispozitiilor art. 34 alin. 1 din OG nr. 2/2001, procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor este supus controlului de legalitate si temeinicie al instantei.
Verificand legalitatea actului constatator atacat, instanta retine ca acesta a fost incheiat cu nerespectarea conditiilor de forma prevazute de dispozitiile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si ii lipseste semnatura agentului constatator, ceea ce contravine art.17 din OG nr.2/2001.
Sub aspectul formei, instanta a retinut ca procesul-verbal de constatare a contraventiei, ca orice act administrativ,  trebuie sa imbrace forma scrisa, aceasta fiind una din conditiile de validitate iar actele normative aplicabile acestei materii, respectiv OG nr.2/2001 si OG nr.15/2002 nu prevad in mod expres posibilitatea de a intocmi un act constatator  in forma electronica.
            Potrivit dispozitiilor art.5 din Legea nr.455/2001, inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata, or, procesul verbal de constatare a contraventiei este un act administrativ de autoritate, intocmit de agentul constatator ca reprezentant al unei autoritati administrative, dupa o procedura prevazuta expres de lege si nu un act sub semnatura privata.
            In plus, in conformitate cu art. 4  din Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, inscrisul in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar, caruia i se incorporeaza o semnatura electronica ; in cazul de fata se poate constata ca intimata a intocmit un inscris in format electronic insa nu l-a comunicat in modalitatea prevazuta de acest act normativ, adica prin intermediul unui program electronic, ci tiparit pe suport de hartie si comunicat prin procedura prevazuta de OG nr.2/2001, or, in aceasta modalitate, inscrisului tiparit pe hartie nici nu i se poate atasa o semnatura electronica.
In consecinta, avand in vedere ca nu au fost respectate cerintele legale privind modalitatea de intocmire a actelor de constatare cu caracter administrativ si apreciind ca nu se mai impune verificarea procesului-verbal si sub aspectul temeiniciei, instanta in temeiul art.34 din OG 2/2001, a admis plangerea formulata si in consecinta a anulat procesul-verbal de constatare a contraventiei atacat si sanctiunile aplicate in temeiul sau, ca nelegal.
Impotriva acestei hotarari a formulat recurs, recurenta C.N.A.D.N.R. SA - CESTRIN, solicitand admiterea recursului, modificarea in tot a sentintei recurate, in sensul respingerii actiunii si mentinerea procesului verbal de constatare a contraventiei ca temeinic si legal..
In motivare s-a aratat ca instanta de fond a apreciat in mod eronat ca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost incheiat cu respectarea dispozitiilor legale prevazute de O.G. 2/2001.
Potrivit art. 4 din Legea 455/2001 privind semnatura electronica, inscris in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar, iar potrivit art. 5 din aceeasi lege inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale. cu inscrisul sub semnatura privata.
Prin urmare, dispozitiile legale se aplica inscrisurilor generate in forma electronica, iar inscrisul semnat electronic este asimilat cu privire la conditii, altele decat semnatura, si efecte inscrisului sub semnatura privata. Semnatura este o conditie a inscrisului, dar nu se poate sustine ca semnatura este validata de insasi semnatura in aceasta situatie. Astfel, semnatura electronica este un element independent de inscris, fie ca este sub semnatura privata sau autentica, fie ca este o simpla declaratie pe propria raspundere.
Semnatura electronica reprezinta asadar forma digitala a semnaturii olografe, avand aceleasi functionalitate si aplicabilitate ca si semnatura olografa, servind la identificarea semnatarului si atestarea, precum in prezenta cauza, de catre agentul constatator investit cu autoritatea statala, ca cele constatate in procesul verbal corespund intru-totul starii de fapt si de drept celor retinute, investind astfel actul de constatare al contraventiei cu prezumtia de legalitate si temeinicie.
Nicio dispozitie legala nu interzice ca semnatura electronica sa poata fi aplicata pe inscrisuri autentice.
Se realizeaza o confuzie intre generarea unui inscris in forma electronica si materializarea pe suport de hartie a acestor date si informatii astfel generate.
De asemenea, contravenientului nu i se comunica originalul inscrisului, care este generat electronic, ci o copie, conform art. 25 alin. 1 din O.G. 2/2001 procesul verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie contravenientului. Pentru persoana careia i se adreseaza, inscrisul in forma electronica poate fi citit tot informatic, sau in mod echivalent pe suport de hartie, intrucat odata generat si semnat electronic, fara indoiala inscrisul electronic poate dobandi o existenta fizica, palpabila, pe suport de hartie si destinat a fi citit cu ochiul liber. Astfel, un inscris care are asociata o semnatura electronica extinsa, cum este si procesul verbal contestat, nu isi pierde valabilitatea prin imprimare pe suport de hartie, deoarece intotdeauna un asemenea act va fi disponibil si accesibil sa fie citit in format electronic, unde se va putea vizualiza si semnatura electronica. Prin urmare, nu este necesar ca pe forma scrisa a procesului verbal de constatare a contraventiei, care in forma electronica are atasata semnatura electronica a agentului constatator, sa existe si semnatura olografa a acestuia.
Procesul verbal de contraventie este un inscris generat si semnat in forma electronica, cu respectarea prevederilor legale in materie, iar sub aspectul naturii lor juridice se mai retine ca legea privind semnatura electronica trebuie interpretata sistematic, art. 6 si art. 7 din acest act normative prevazand expres efectul identic cu cel al actului autentic pentru inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica.
Ca argument suplimentar, chiar daca ar fi fost conceputa sa fie aplicata in raporturile dintre privati, privati - autoritate si numai in format electronic, semnarea electronica a proceselor verbale de contraventie de catre agentul constatator valoreaza totusi asumare celor consemnate in acestea.
In plus. O.G. nr. 2/2001 nu stabileste ce fel de semnatura se alica pe procesele verbale de contraventie, olografa sau electronica, lasand astfel posibilitatea aplicarii si a semnaturii electronice.
Procesul verbal de constatare a contraventiei a fost emis prin Sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control a rovinietei SIEGMCR. iar proprietarul / utilizatorul a fost identificat prin interogarea bazei de date a Ministerului Administratiei si Internelor, Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, in baza protocolului dintre aceasta institutie si C.N.A.D.N.R. S.A, potrivit art. 9 din O.G. nr. 15/2002.
In drept s-au invocat disp. art. 299-316 Cod procedura civila.
Tribunalul, examinand in baza prevederilor art.304 si art.3041 Cod procedura civila hotararea atacata atat prin prisma motivelor de recurs invocate cat si sub toate aspectele, a constatat ca recursul declarat de recurenta este nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014