Sanctionare contraventionala pentru fapta de a parca pe un loc rezervat, adaptat, marca si semnalizat prin semnul international pentru persoane cu handicap. Stare de necesitate
(Sentinta civila nr. 4716 din data de 29.04.2014 pronuntata de Judecatoria Constanta)Prin plangerea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 22.11.2013, sub nr. 31531/212/2013, petentul U.A.T. a solicitat anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei seria DPLC nr. (_)/13.11.2013 si anularea masurii de sanctionare cu amenda in cuantum de 200 lei.
In motivarea plangerii, petentul a aratat ca in data de 13.11.2013 a transportat cu autoturismul proprietate personala pe nou-nascutul U.A.T. in varsta de 17 zile si pe mama acestuia U.S., operata la data nasterii nou-nascutului spre a se prezenta la medic conform indicatiilor din biletul de iesire din spital din 04.11.2013 si negasind loc de parcare liber nici in fata Policlinicii Spitalului Judetean Constanta si nici la parterul parcarii supraetajate, a utilizat un loc de parcare pentru persoane cu handicap, spre a minimiza riscurile imbolnavirii nou-nascutului sau a mamei lauze operate, intrucat temperatura exterioara era de 13 grade Celsius.
Petentul arata ca la momentul iesirii din Policlinica a constatat lipsa autoturismului iar in urma deplasarii la sediul Politiei Locale a aflat ca autoturismul a fost ridicat.
Petentul arata de asemenea ca nu este de acord cu masurile luate, nefiind instiintat asupra ridicarii autoturismului si a locatiei acestuia, precum si a procedurilor de redobandire.
In drept, petentul nu a motivat cererea.
In probatiune, petentul a depus la dosar, in copie procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei contestat, copia procesului verbal de predare-primire cu nr. de inregistrare 1524/13.11.2013 incheiat de SC LITORAL CONNECT SRL; copia bonului fiscal emis de SC LITORAL CONNECT SRL ca urmare a achitarii sumei de 600 lei pentru recuperarea autovehiculului, copia cartii de identitate si a permisului de conducere, copie fisa consultatii medicale, copie bilet iesire din spital si scrisoare medicala din 13.11.2013
Cererea a fost legal timbrata.
Intimatul PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA - DIRECTIA POLITIA LOCALA a depus intampinare, prin care a solicitat respingerea plangerii ca neintemeiata si obligarea petentului la plata cheltuielilor de judecata.
In probatiune, intimatul a depus la dosar inscrisuri constand in: o plansa foto, transcrierea mecanica a procesului verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013; copia procesului verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013; (_)nr. 1485/13.11.2013 privind ridicarea, transportul si depozitarea vehiculelor oprite/stationate neregulamentar; dispozitia privind restituirea vehiculelor ridicate de pe domeniul public sau privat al Municipiului Constanta din 13.11.2013.
In drept, intimatul a invocat prevederile OUG 195/2002, OG 2/2001, Legea nr. 448/2006, precum si dispozitiile legale invocate in cuprinsul intampinarii.
In cauza a fost incuviintata si administrata pentru ambele parti proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul - verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013, petentul U.A.T.a fost sanctionat cu masura principala a amenzii contraventionale in cuantum de 200 lei si masura complementara a ridicarii autovehiculului, in temeiul art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006, retinandu-se in sarcina sa faptul ca in data de 13.11.2013, ora 13,15, pe strada Nicolae Iorga din Constanta a parcat voluntar autoturismul marca Volkswagen cu numarul de inmatriculare (_) pe un loc de parcare rezervat, adaptat, marca si semnalizat prin semnul international pentru persoane cu handicap din fata parcarii supraetajate, fara a avea afisat pe partea din fata a autoturismului card/legitimatie care sa ateste acest lucru.
Petentul a semnat procesul-verbal de contraventie de luare la cunostinta si a primit copia acestuia.
In urma examinarii din oficiu a procesului-verbal de contraventie din perspectiva cauzelor de nulitate expresa si absoluta prevazute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001, s-a constatat ca acesta nu este afectat de niciuna dintre aceste cauze, motiv pentru care instanta a trecut la analiza sustinerilor petentului privind netemeinicia procesului-verbal, conform art. 34 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001.
Analizand motivele de netemeinicie invocate de petent in plangere prin prisma probelor administrate in cauza si prin raportare la dispozitiile normative incidente, instanta le va respinge ca neintemeiate, pentru urmatoarele considerente:
In conformitate cu prevederile art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, "Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: f) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv;"
Astfel, referitor la existenta faptei contraventionale retinuta in procesul-verbal de contraventie, instanta retine ca aceasta este dovedita prin descrierea acesteia in procesul-verbal de contraventie de catre agentul constatator, care a perceput fapta prin propriile simturi. Sub aspectul temeiniciei, procesul-verbal de constatare a contraventiei reprezinta un inscris care se bucura de o prezumtie relativa de veridicitate in sensul ca pana la proba contrarie acesta este considerat ca reprezinta adevarul, in sensul ca oglindeste in mod corect cele intamplate. Inversarea prezumtiei nu opereaza automat doar prin simpla contestare a procesului-verbal, ci petentul, cu respectarea prevederilor art. 249 C.proc.civ., trebuie sa faca dovada contrarie a celor retinute in cadrul procesului-verbal de contraventie.
De asemenea, din plansa foto depusa la dosar de intimat (f 23) rezulta faptul ca in data de 13.11.2013, ora 12,13 autoturismul petentului era parcat pe locurile special rezervate pentru persoane cu handicap.
Instanta va avea in vedere si faptul ca prin plangerea contraventionala sau prin raspunsul la intampinare depus la dosar, petentul nu a negat faptul ca ar fi parcat autoturismul in locurile special rezervate pentru persoane cu handicap, acesta intelegand sa invoce existenta unei cauze exoneratoare de raspundere, respectiv starea de necesitate, determinata de necesitatea de a minimiza riscurile imbolnavirii nou-nascutului sau a mamei lauze operate, intrucat temperatura exterioara era de 13 grade Celsius.
Astfel, in contextul in care petentul nu a facut dovada existentei la momentul constatarii faptei contraventionale a unui certificat de incadrare in grad si tip de handicap, conform prevederilor art. 87 alin. 4 coroborate cu prevederile art. 89 alin. 1 din Legea nr. 448/2006, instanta constata ca fapta contraventionala savarsita de petent intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute si sanctionate de art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006.
In ceea ce priveste sustinerile petentului cu privire la existenta unei stari de necesitate, instanta retine ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 11 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.
Astfel, pe de o parte, petentul nu a facut dovada faptului ca la momentul la care a ajuns la spital nu era liber nici un loc de parcare normal, fiind de notorietate faptul ca parcarea respectiva are numeroase locuri de parcare, iar, pe de alta parte, nu a dovedit existenta unei stari de necesitate in care sa se fi aflat fiul sau sotia acestuia.
Simplul fapt ca afara erau 13 grade celsius (care, in aprecierea instantei, nu este o temperatura extrema) precum si faptul ca mama copilului ar fi fost operata, nu justifica parcarea petentului pe un loc special amenajat persoanelor cu handicap, acesta avand posibilitatea sa lase persoanele transportate in fata spitalului si sa parcheze autoturismul pe un loc permis.
De altfel, petentul insusi arata ca intentia era sa minimalizeze riscurile imbolnavirii, prin urmare niciuna din persoanele transportate nu se afla intr-o situatie grava, fapt ce rezulta de altfel si din inscrisurile medicale depuse la dosar, din care rezulta faptul ca pacienta a fost externata in stare generala buna (f 9), iar minorului i s-a recomandat masaj la picioare de 4 ori pe zi.
Nu in ultimul rand, instanta retine faptul ca doar nou-nascutul si mama acestuia trebuiau sa se prezinte la spital, nu si conducatorul autoturismului, astfel ca acesta avea posibilitatea sa parcheze pe un loc de parcare fara restrictii, precum si faptul ca persoanele mentionate s-au prezentat la spital pentru control, nu pentru rezolvarea unei urgente.
Verificand conform dispozitiilor art. 5 alin. (5) si art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, proportionalitatea sanctiunii, instanta apreciaza ca sanctiunea a fost corect individualizata in raport de gradul de pericol social al faptei savarsite, imprejurarile in care a fost savarsita fapta, modul si mijloacele de savarsire a acesteia, scopul urmarit si urmarea produsa (starea de pericol pentru siguranta conducatorilor auto care beneficiau de un certificat de incadrare in grad si tip de handicap si care au fost privati de posibilitatea de a parca pe locurile special amenajate).
Pentru toate aceste considerente, instanta, constatand ca existenta faptei retinuta in sarcina petentului este dovedita, ca aceasta fapta intruneste elementele constitutive ale contraventiei stabilita de organul constatator prin procesul-verbal contestat, si ca sanctiunea amenzii contraventionale este proportionala raportat la criteriile de individualizare ale sanctiunii contraventionale prevazute in OG nr. 2/2001, urmeaza sa respinga plangerea contraventionala formulata, ca neintemeiata.
Fiind in culpa procesuala, in temeiul art. 453 alin. 1 C.proc.civ., petentul va fi obligat la plata catre intimat a sumei de 290 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat, conform chitantei nr. (_)/30.12.2013 aflata la fila 19 din dosar.
In motivarea plangerii, petentul a aratat ca in data de 13.11.2013 a transportat cu autoturismul proprietate personala pe nou-nascutul U.A.T. in varsta de 17 zile si pe mama acestuia U.S., operata la data nasterii nou-nascutului spre a se prezenta la medic conform indicatiilor din biletul de iesire din spital din 04.11.2013 si negasind loc de parcare liber nici in fata Policlinicii Spitalului Judetean Constanta si nici la parterul parcarii supraetajate, a utilizat un loc de parcare pentru persoane cu handicap, spre a minimiza riscurile imbolnavirii nou-nascutului sau a mamei lauze operate, intrucat temperatura exterioara era de 13 grade Celsius.
Petentul arata ca la momentul iesirii din Policlinica a constatat lipsa autoturismului iar in urma deplasarii la sediul Politiei Locale a aflat ca autoturismul a fost ridicat.
Petentul arata de asemenea ca nu este de acord cu masurile luate, nefiind instiintat asupra ridicarii autoturismului si a locatiei acestuia, precum si a procedurilor de redobandire.
In drept, petentul nu a motivat cererea.
In probatiune, petentul a depus la dosar, in copie procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei contestat, copia procesului verbal de predare-primire cu nr. de inregistrare 1524/13.11.2013 incheiat de SC LITORAL CONNECT SRL; copia bonului fiscal emis de SC LITORAL CONNECT SRL ca urmare a achitarii sumei de 600 lei pentru recuperarea autovehiculului, copia cartii de identitate si a permisului de conducere, copie fisa consultatii medicale, copie bilet iesire din spital si scrisoare medicala din 13.11.2013
Cererea a fost legal timbrata.
Intimatul PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA - DIRECTIA POLITIA LOCALA a depus intampinare, prin care a solicitat respingerea plangerii ca neintemeiata si obligarea petentului la plata cheltuielilor de judecata.
In probatiune, intimatul a depus la dosar inscrisuri constand in: o plansa foto, transcrierea mecanica a procesului verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013; copia procesului verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013; (_)nr. 1485/13.11.2013 privind ridicarea, transportul si depozitarea vehiculelor oprite/stationate neregulamentar; dispozitia privind restituirea vehiculelor ridicate de pe domeniul public sau privat al Municipiului Constanta din 13.11.2013.
In drept, intimatul a invocat prevederile OUG 195/2002, OG 2/2001, Legea nr. 448/2006, precum si dispozitiile legale invocate in cuprinsul intampinarii.
In cauza a fost incuviintata si administrata pentru ambele parti proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul - verbal de contraventie seria DPLC nr. (_)/13.11.2013, petentul U.A.T.a fost sanctionat cu masura principala a amenzii contraventionale in cuantum de 200 lei si masura complementara a ridicarii autovehiculului, in temeiul art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006, retinandu-se in sarcina sa faptul ca in data de 13.11.2013, ora 13,15, pe strada Nicolae Iorga din Constanta a parcat voluntar autoturismul marca Volkswagen cu numarul de inmatriculare (_) pe un loc de parcare rezervat, adaptat, marca si semnalizat prin semnul international pentru persoane cu handicap din fata parcarii supraetajate, fara a avea afisat pe partea din fata a autoturismului card/legitimatie care sa ateste acest lucru.
Petentul a semnat procesul-verbal de contraventie de luare la cunostinta si a primit copia acestuia.
In urma examinarii din oficiu a procesului-verbal de contraventie din perspectiva cauzelor de nulitate expresa si absoluta prevazute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001, s-a constatat ca acesta nu este afectat de niciuna dintre aceste cauze, motiv pentru care instanta a trecut la analiza sustinerilor petentului privind netemeinicia procesului-verbal, conform art. 34 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001.
Analizand motivele de netemeinicie invocate de petent in plangere prin prisma probelor administrate in cauza si prin raportare la dispozitiile normative incidente, instanta le va respinge ca neintemeiate, pentru urmatoarele considerente:
In conformitate cu prevederile art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, "Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: f) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv;"
Astfel, referitor la existenta faptei contraventionale retinuta in procesul-verbal de contraventie, instanta retine ca aceasta este dovedita prin descrierea acesteia in procesul-verbal de contraventie de catre agentul constatator, care a perceput fapta prin propriile simturi. Sub aspectul temeiniciei, procesul-verbal de constatare a contraventiei reprezinta un inscris care se bucura de o prezumtie relativa de veridicitate in sensul ca pana la proba contrarie acesta este considerat ca reprezinta adevarul, in sensul ca oglindeste in mod corect cele intamplate. Inversarea prezumtiei nu opereaza automat doar prin simpla contestare a procesului-verbal, ci petentul, cu respectarea prevederilor art. 249 C.proc.civ., trebuie sa faca dovada contrarie a celor retinute in cadrul procesului-verbal de contraventie.
De asemenea, din plansa foto depusa la dosar de intimat (f 23) rezulta faptul ca in data de 13.11.2013, ora 12,13 autoturismul petentului era parcat pe locurile special rezervate pentru persoane cu handicap.
Instanta va avea in vedere si faptul ca prin plangerea contraventionala sau prin raspunsul la intampinare depus la dosar, petentul nu a negat faptul ca ar fi parcat autoturismul in locurile special rezervate pentru persoane cu handicap, acesta intelegand sa invoce existenta unei cauze exoneratoare de raspundere, respectiv starea de necesitate, determinata de necesitatea de a minimiza riscurile imbolnavirii nou-nascutului sau a mamei lauze operate, intrucat temperatura exterioara era de 13 grade Celsius.
Astfel, in contextul in care petentul nu a facut dovada existentei la momentul constatarii faptei contraventionale a unui certificat de incadrare in grad si tip de handicap, conform prevederilor art. 87 alin. 4 coroborate cu prevederile art. 89 alin. 1 din Legea nr. 448/2006, instanta constata ca fapta contraventionala savarsita de petent intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute si sanctionate de art. 100 alin. 1 lit. f din Legea nr. 448/2006.
In ceea ce priveste sustinerile petentului cu privire la existenta unei stari de necesitate, instanta retine ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 11 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.
Astfel, pe de o parte, petentul nu a facut dovada faptului ca la momentul la care a ajuns la spital nu era liber nici un loc de parcare normal, fiind de notorietate faptul ca parcarea respectiva are numeroase locuri de parcare, iar, pe de alta parte, nu a dovedit existenta unei stari de necesitate in care sa se fi aflat fiul sau sotia acestuia.
Simplul fapt ca afara erau 13 grade celsius (care, in aprecierea instantei, nu este o temperatura extrema) precum si faptul ca mama copilului ar fi fost operata, nu justifica parcarea petentului pe un loc special amenajat persoanelor cu handicap, acesta avand posibilitatea sa lase persoanele transportate in fata spitalului si sa parcheze autoturismul pe un loc permis.
De altfel, petentul insusi arata ca intentia era sa minimalizeze riscurile imbolnavirii, prin urmare niciuna din persoanele transportate nu se afla intr-o situatie grava, fapt ce rezulta de altfel si din inscrisurile medicale depuse la dosar, din care rezulta faptul ca pacienta a fost externata in stare generala buna (f 9), iar minorului i s-a recomandat masaj la picioare de 4 ori pe zi.
Nu in ultimul rand, instanta retine faptul ca doar nou-nascutul si mama acestuia trebuiau sa se prezinte la spital, nu si conducatorul autoturismului, astfel ca acesta avea posibilitatea sa parcheze pe un loc de parcare fara restrictii, precum si faptul ca persoanele mentionate s-au prezentat la spital pentru control, nu pentru rezolvarea unei urgente.
Verificand conform dispozitiilor art. 5 alin. (5) si art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, proportionalitatea sanctiunii, instanta apreciaza ca sanctiunea a fost corect individualizata in raport de gradul de pericol social al faptei savarsite, imprejurarile in care a fost savarsita fapta, modul si mijloacele de savarsire a acesteia, scopul urmarit si urmarea produsa (starea de pericol pentru siguranta conducatorilor auto care beneficiau de un certificat de incadrare in grad si tip de handicap si care au fost privati de posibilitatea de a parca pe locurile special amenajate).
Pentru toate aceste considerente, instanta, constatand ca existenta faptei retinuta in sarcina petentului este dovedita, ca aceasta fapta intruneste elementele constitutive ale contraventiei stabilita de organul constatator prin procesul-verbal contestat, si ca sanctiunea amenzii contraventionale este proportionala raportat la criteriile de individualizare ale sanctiunii contraventionale prevazute in OG nr. 2/2001, urmeaza sa respinga plangerea contraventionala formulata, ca neintemeiata.
Fiind in culpa procesuala, in temeiul art. 453 alin. 1 C.proc.civ., petentul va fi obligat la plata catre intimat a sumei de 290 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat, conform chitantei nr. (_)/30.12.2013 aflata la fila 19 din dosar.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014