InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Giurgiu

Viol. Parte vatamata minor. Incadrare juridica. Exercitarea din oficiu a actiunii civile.

(Sentinta penala nr. 236 din data de 23.04.2009 pronuntata de Judecatoria Giurgiu)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Giurgiu | Jurisprudenta Judecatoria Giurgiu

       
       Viol. Parte vatamata minor. Incadrare juridica. Exercitarea din oficiu a actiunii civile.
        
Prin sentinta penala nr.236 din 23.04.2009, pronuntata de Tribunalul Giurgiu, in dosarul nr.134/122/2009, in baza art.334 C. pr. pen. a fost schimbata incadrarea juridica a faptelor savarsite de inculpatul C.S. din infractiunile prev. si ped. de art.  197 alin. 2 lit. b si b1, alin. 3 teza a I-a C. pen., art. 180 alin. 21 C. pen. cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen. in infractiunile prev. si ped.  de  art.  197 alin. 2 lit. b si b1, alin. 3 teza a I-a C. pen.. cu aplicarea art.41 alin.2 C. pen. si art. 180 alin. 21 C. pen. cu aplicarea art.41 alin.2 C. pen., ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen.
        In baza art.197 alin. 2 lit. b si b1, alin. 3 teza a I-a C. pen. cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal a fost condamnat inculpatul C.S.  la 10 ani inchisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prevazute la art.64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa complimentara, dupa executarea pedepsei principale, pentru savarsirea infractiunii de viol.
        In baza art. 180 alin. 21 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal a  fost condamnat acelasi inculpat la 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente.
        In baza art.33 lit. a - art.34 lit. b si art. 35 alin 1 Cod penal, a stabilit ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani inchisoare si pedeapsa complimentara de 4 ani interzicerea drepturilor prevazute la art.64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, ca pedeapsa complimentara, dupa executarea pedepsei principale.
        In baza art.88 din Codul penal, s-a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si arestarii preventive de la data de 19.01.2009 la zi.
        A fost mentinuta arestarea preventiva a inculpatului.
        In baza art.71 Cod penal pe perioada executarii pedepsei principale, au fost interzise inculpatului drepturile prevazute la art.64 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen., ca pedeapsa accesorie.
        In baza art.17 alin.3 C. pr. pen. rap. la art.348 C. pr. pen si art.998-999 Cod civil a fost obligat inculpatul sa plateasca minorului U.B.A., reprezentat legal de tatal sau U.B.I. suma de 5.000 lei cu titlul de despagubiri pentru daune morale.
        In baza art.191 alin.1 C. pr. pen. a fost obligat inculpatul sa plateasca statului 1000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate, din care 200 lei reprezentand onorariul aparatorului inculpatului.
        Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut, din coroborarea materialului probator administrat in cauza (declaratii parti vatamate, depozitii martori, declaratii inculpat, raport medico-legal) in cursul urmaririi penale si in cursul cercetarii judecatoresti rezulta ca, in perioada 14 - 20.12.2008, inculpatul, prin constrangere, a intretinut cu partea vatamata relatii sexuale pe cale anala si orala si totodata l-a agresat si fizic.
        Astfel, in jurul datei de 14.12.2008, profitand de faptul ca parintii minorului se aflau la serviciu, inculpatul a chemat-o in pat pe partea vatamata, spunandu-i ca  "vrea sa se joace cu el". In pat, a dezbracat-o pe partea vatamata de pantaloni, s-a dezbracat si el, dupa care si-a introdus penisul in anusul partii vatamate cu care a avut contact sexual pana ce partea vatamata a strigat sa se dea la o parte ca o doare. Dupa ce partea vatamata a revenit de la WC inculpatul, in aceeasi modalitate, a mai avut un contact sexual cu partea vatamata.
        In aceeasi perioada, inculpatul a chemat-o pe partea vatamata in magazie si aici i-a cerut sa-l masturbeze.
        In data de 20.12.2008 inculpatul a mai intretinut cu partea vatamata si relatii sexuale pe cale anala.
        In aceiasi perioada, motivat de faptul ca partea vatamata a aprins cu o bricheta un ziar, inculpatul a agresat-o fizic, lovind-o cu un bat la fund despre care afirma ca este Sf. Nicolae, a lovit-o cu palma peste fata, ba, mai mult, a dezbracat-o de pantaloni si chiloti si, cu bricheta, i-a provocat arsuri in zona organelor genitale.
        Desi, initial, inculpatul  in declaratia de la fila 22 din dosarul de urmarire penala a recunoscut  ca a avut cu partea vatamata si contact sexual oral, ulterior a negat ca  a avut cu partea vatamata contact sexual oral, recunoscand, in prima instanta doar contactul sexual anal. De asemenea, desi a negat ca l-a lovit, cu batul si cu palma pe minor, in seara zilei de 20.12.2008, parintii partii vatamate au observat pe corpul acesteia vanatai, au descoperit urme de arsuri in zona organelor genitale.
        Fata de prevederile art. 63, 64 Cod procedura penala, in procesul penal poate constitui mijloc de proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, ori identificarea persoanei care a savarsit-o. Potrivit dispozitiilor art. 69 Cod procedura penala, este de principiu ca declaratiile inculpatului facute in cursul procesului servesc la aflarea adevarului in masura in care se coroboreaza cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor administrate in cauza.
        Infractiunile privitoare la viata sexuala, de regula, s-a probat prin declaratiile partilor coroborate cu actele medico-legale eliberate de catre serviciile sanitare de specialitate si unele probe indirecte, cum ar fi martorii care percep activitatea infractionala la scurt timp dupa consumarea acesteia.
        Instanta de fond a retinut ca relatarile minorului - parte vatamata se coroboreaza cu declaratiile parintilor sai, care la scurt timp de la plecarea inculpatului din domiciliul lor au aflat de la minor despre abuzurile fizice si sexuale la care a fost supus de inculpat. Probele testimoniale sunt confirmate de raportul medico-legal. Astfel, partea vatamata a fost examinata medico-legal (Raport nr. 01/E/II/05.01.2009 - fila 19), ocazie cu care, la nivel anal, se constata o mucoasa congestionata - adiacent unor plagi plesnite partial cicatrizate rozat, plagi dispuse la orele 11 - 1 si 6 pe cadranul conventional.
Tot la partea vatamata, au mai fost constatate palide echimoze brune pe fetele dorsale ale ambelor coapse; epitelizari rozate postescoriatii cu  cruste detasate infraorbitara externa dreapta, etc.
S-a concluzionat ca U.B.A. prezinta leziuni traumatice ce pot data de 18 - 20 zile. Ele au putut fi produse prin lovire cu si de corpuri dure si planuri dure, cat si prin contact cu corp fierbinte, leziuni care au necesitat 5-7 zile de ingrijire medicala. La nivel anal s-au constatat leziuni traumatice care au putut fi produse prin sadomie pasiva (contact sexual anal), care pot data de 2-3 saptamani (posibil din 15.12. - 18.12.2008) si al caror proces de vindecare a fost incetinit prin defecatie, necesitand  aproximativ 25 zile de ingrijiri medicale.
        In raport de textele de lege citate si situatia de fapt descrisa, instanta a stabilit existenta faptelor si vinovatia inculpatului, neexistand temei legal pentru a se da eficienta juridica pozitiei inculpatului de nerecunoastere a tuturor faptelor si de achitare pentru infractiunea de loviri sau alte violente.
        In ceea ce priveste incadrarea juridica, s-a retinut ca inculpatul C.S. este fratele mamei partii vatamate, iar partea vatamata se afla in ingrijirea inculpatului cu care locuia impreuna, astfel ca se apreciaza ca inculpatul si partea vatamata sunt "rude apropiate" in acceptiunea data acestei sintagme de art. 149 C. pen. si totodata partea vatamata este si un membru al familiei al inculpatului, conform art. 1491 C. pen.
        In drept, tribunalul a stabilit ca fapta inculpatului care, in perioada 14.12 - 20.12.2008, in mod repetat, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, prin constrangere, a intretinut cu partea vatamata in varsta de 6 ani si 6 luni, nepotul sau si cu care locuia impreuna, relatii sexuale pe cale anala si orala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prev. si ped. de art. 197 alin. 2 lit. b si b1, alin. 3 teza a I-a C. pen cu aplicarea art.41 alin.2 C. pen. si nu  de art. 197 alin. 2 lit. b si b1, alin. 3 teza a I-a C. pen.
        Cu toate ca la nivel anal la partea vatamata s-au constatat leziuni traumatice ce s-au produs prin sodomie pasiva (contact sexual anal) ce au necesitat 25 zile ingrijiri medicale, vatamarea corporala suferita de partea vatamata, este absorbita in infractiunea de viol.
Fapta inculpatului care, in data de in jurul datei de 20.12.2008 a agresat-o fizic pe partea vatamata, ruda apropiata si membru de familie, lovind-o in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale cu un bat, cu palmele si provocandu-i arsuri la nivelul organelor genitale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau alte violente, prev. si ped. de art. 180 alin. 21 C. pen. cu aplicarea art.41 alin.2 C. pen si nu de art. 180 alin. 21 C. pen.
        La individualizarea judiciara a pedepsei au fost avute in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 din C. pen. care prevede ca la stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a codului, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
       In ceea ce priveste persoana infractorului s-a avut in vedere ca inculpatul C.S.. este in varsta de 20 ani, nu este casatorit, nu are ocupatie, studii 6 clase si poseda antecedente penale.
Din fisa de cazier a inculpatului a rezultat ca, in perioada 2003 - 2004 a fost condamnat de 3 ori pentru savarsirea unor infractiuni de furt, fapte savarsite in timpul minoritatii si care nu atrag starea de recidiva.
        Avand in vedere ca inculpatul este un tanar lipsit de experienta de viata, tribunalul l-a condamnat pe inculpat la pedepse orientate spre minimul special prevazut de lege, apreciind ca acestea corespund realizarii scopului pedepsei astfel cum prevede art. 52 C. pen.
        In ceea ce priveste  actiunea civila, Tribunalul a avut in  vedere dispozitiile art.17 alin.1 din Codul de procedura penala, potrivit carora actiunea civila  se porneste si se exercita din oficiu, cand cel vatamat ceste o persoana lipsita de capacitate de exercitiu si ale alin.3 al aceluiasi articol, potrivit carora instanta  este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale si vazand ca in cauza parintii  partii vatamate, U.B.I si U.F., in calitate de reprezentanti legali ai minorului U.B.A. nu s-au constituit parte civila in numele acestuia, Tribunalul, in baza art.17 alin.3 C. pr. pen. rap. la art.348 C. pr. pen si art.998-999 C. civ. a obligat pe inculpat sa plateasca minorului UBA, reprezentat legal de tatal sau UBI suma de 5.000 lei cu titlul de despagubiri pentru daune morale.
        

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011