InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 58 din data de 07.04.2010 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1425/239/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
Sedinta publica din 07 Aprilie 2010
PRESEDINTE - C.C.S.
Grefier E. C.
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - M.I. A.

 SENTINTA PENALA Nr. 58

     La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul C. I. si pe partea vatamata R. D.  prin reprezentant legal  R. M. avand ca obiect violul (art.197 C.p.).
          La apelul nominal facut in sedinta publica : lipsa partile.
          S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in procedura completa cu partile.
          Dezbaterile la fond au avut loc in sedinta publica din data de 24.03.2010, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, cand , din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei la data de  31.03.2010, cand, din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei pentru astazi, cand:

INSTANTA

           Deliberand asupra cauzei penale de fata;
      Prin rechizitoriul nr.1003/P/2008 incheiat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau si inregistrat pe rolul Judecatoriei Harlau sub nr.1425/239/2009 a fost trimis in judecata inculpatul  C. I. pentru savarsirea infractiunii de "viol" prev. de art. 197 alin.1,2 lit.b Cod penal .
      In actul de sesizare s-au retinut urmatoarele:
           Partea vatamata  R. D. locuieste in comuna Belcesti, sat Satu-Nou, Judetul lasi si este nascuta la data de .......... Partea vatamata  R. D. locuieste impreuna cu martoraR . M. ce este mama ei naturala. inca de la nastere partea vatamata R. D. a avut probleme de dezvoltare psihomotorie. Partea vatamata R. D. nu a putut vorbi corect, nu gandeste
rational, nu poete sa raspunda la intrebari, nu mananca si nu se ingrijeste singura ci doar cu ajutorul mamei sale, martora R. M. care a fost nevoita sa o supravegheze in permanenta si sa-i dea tratamentul medical prescris.
             Din anul 1992, dupa ce a decedat sotul martorei R. M. (tatal partii vatamate), aceasta a inceput o relatie de concubinaj cu inculpatul  C.
l. Inculpatul  C. l. fiind concubinul mamei a locuit in aceeasi casa cu partea vatamata R. D.
             Partea vatamata  R. D. a fost internata de peste 10 ori in Spitalul de Psihiatrie Socola. Prima internare figureaza in perioada 20.02.- 09.03.2000 cu diagnosticul "Episod delirant halucinator pe fond de encefalopatie infantila".
in perioada 30.11.- 29.12.2000 a fost internata cu diagnosticul "Oligofrenie gr. II pe fond de encefalopatie infantila". Au urmat 11 internari cu acelasi diagnostic.
           Ultima internare s-a efectuat in data de 08.09.2009 cu diagnosticul "Retardare mintala cu tulburari de comportament".
           Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti Iasi a eliberat pentru partea vatamata R. D. certificat de incadrare in categoria persoanelor cu handicap cu nr. 12235/01.10.2008 fiind incadrata in categoria de handicap grav, necesitand asistent personal si protectie speciala.
           Din declaratia martorei R. M., mama partii vatamate a rezultat ca inculpatul C.I . era foarte atent cu fiica sa si in cursul anului 2006 cand martora s-a intors din Mun. Iasi a gasit-o pe partea vatamata R. D. fiind complet dezbracata si statea pe patul inculpatului C. l.. Martora R. M. a aratat ca fiica sa nu putea vorbi si nu i-a relatat daca a intretinut raporturi sexuale cu inculpatul C. l. Martora R. M. a aratat ca banuia ca inculpatul  C. l. ce era concubinul sau, profitand de absenta ei de acasa a intretinut raporturi sexuale cu fiica sa, ce este retardata mintal si nu poate sa-si exprime vointa.
            Martora R. M. arata ca in mod cert in cursul lunii august 2007, in absenta sa inculpatul  C- l., profitand de faptul ca partea vatamata R. D. a fost in imposibilitatea de a-si exprima vointa, a intretinut cu acesta  un raport sexual normal complet deoarece in luna august 2007, partea vatamata R. D. a ramas insarcinata.
            Martora R. M. a aratat ca nu a observat sarcina in cursul anului 2007, nefiind vizibila dar in data de 28.03.2008 cand sarcina a devenit vizibila s-a deplasat la Dispensarul Medical din comuna Belcesti unde s-a confirmat ca partea vatamata este in 28 de saptamani.
           In acest sens s-a intocmit un proces-verbal in care s-a verificat registrul de consultari al dispensarului.
          De asemenea, la dosar s-a anexat o copie dupa buletinul ecograf din 28.03.2009 in care s-a confirmat sarcina de 28 de saptamani.
          S-a constatat ca inculpatul  C. l. avea calitatea ceruta de lege pentru circumstantele agravante a infractiunii, anume ca partea vatamata R. D. se afla in ingrijirea si supravegherea inculpatului C. I. . Acest  aspect este confirmat de declaratia martorei R. M. care a aratat ca inculpatul C. l. a trait in aceeasi casa cu partea vatamata timp de 16 ani, timp in care a contribuit efectiv cu venituri cat si a avut in ingrijire propriu -zis pe partea vatamata R. D. Astfel s-a stabilit ca inculpatul C. l. a facut baie partii vatamate, i-a dat sa manance, fapt ce a sporit materializarea intentiei acestuia de a intretine un raport sexual cu partea vatamata.
          Partea vatamata. R. D. nu a putut fi audiata datorita starii de
sanatate iar in acest sens s-a intocmit un proces-verbal.
          La data de 08.05.2008, partea vatamata R. D. a nascut un copil cu nume R. M.-D. Ca urmare a actiunii intentate de Directia
Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului lasi la Tribunalul lasi s-a pronuntat sentinta civila nr. 1070 din 11.07.2008 prin care minorul R.
 M. D. a fost dat in plasament la asistentul maternal profesionist M. P. In sentinta civila s-a precizat ca drepturile parintesti cu privire la minor vor fi exercitate de asistentul maternal M. P.
         In cauza s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice pentru
a se stabili daca inculpatul C. l. este tatal biologic al minorului nascut de partea vatamata.
         Conform raportului de constatare tehnico-stiintifica bio-criminalistica nr. 342918/11.08.2009 intocmit de Institutul de Criminalistica din cadrul I.G.P.R. s-au stabilit profilele genetice si s-a concluzionat ca inculpatul C. I. este tatal biologic al minorului R. M. -D.
         Partea vatamata R . D. a fost expertizata din  punct de vedere
medico-legal, ocazie cu care s-a stabilit prin raportul de expertiza medico legala psihiatrica nr. 7034/09.04.2009 emis de 1ML lasi ca partea vatamata R. D. prezinta diagnosticul "deficienta mintala medie spre severa,
Epilepsie grad mal si nu prezinta discernamant critic asupra faptelor sale,
neavand reprezentarea lor si a consecintelor ce decurg din acestea".
         In cauza au fost audiati martorii D. E. si P. G.
ce sunt vecini cu locuinta unde locuieste partea vatamata care au aratat ca partea vatamata R. D. nu a parasit niciodata curtea locuintei singura,
nefiind posibil sa aiba legaturi sexuale cu alti barbati ci doar cu inculpatul  C. l. care a profitat ca victima era retardata mintal si se afla iningrijirea inculpatului .
         Fiind audiat, inculpatul C.I . a recunoscut ca a avut un singur raport sexual normal complet (cu ejaculare), cu partea vatamata R. D. din care a fost conceput minorul R. D. -M. Inculpatul  C. l. a aratat ca stia despre starea de sanatate a victimei si a profitat de incapacitatea acesteia de a-i exprima vointa.  Inculpatul C. l. nu a recunoscut ca a intretinut alte raporturi sexuale cu partea vatamata si nici nu s-a putut stabili cu certitudine pe cale de ancheta ca au fost si alte raporturi  sexuale decat cel in care s-a realizat conceptia copilului.
           In mod indubitabil s-a stabilit ca in cursul anului 2007 (cel mai posibil
in cursul lunii august 2007), inculpatul  C. l. a intretinut un raport sexual normal complet cu partea vatamata in urma caruia a fost conceput minorul R. M.-D., nascut la data de  .......
          Perioada legala de conceptie este timpul cuprins intre a 300-a zi si 180-a zi inaintea nasterii copilului, perioada in care a avut loc raportul sexual al inculpatului C. l. cu partea vatamata R. D.
          In cauza s-au administrat urmatoarele mijloace de proba:  plangerea partii vatamate R. D. prin aparator ales G. I.,imputernicire aparator ales, proces-verbal privind imposibilitatea audierii partii vatamate, copie carte de identitate a partii vatamate,  copie dupa bilete de externare partea vatamata, copie dupa certificate de incadrare de grad de handicap, copie dupa sentinta civila nr. 1070/2008 a Tribunalului Iasi, proces-verbal de verificare la Dispensarul Medical din comuna  Belcesti, copie dupa buletin ecografie a partii vatamata si privind evolutia  sarcinii,raport de expertiza medíco - legala psihiatrica nr. 7034/09.04.2009 emis de IML Iasi,  proces-verbal de prelevare probe biologice, raport de constatare tehnico-stiintifica nr. 34291 8/11.08.2009 emis de Institutul de Criminalistica,  declaratiile martorilor: R. M.,  P. G. , D. E. ,  declaratiile  inculpatului  C. l.,  cazier judiciar inculpat , proces-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
     Interogat inculpatul a recunoscut si regretat fapta pentru care a fost trimis in judecata  iar pe  parcursul judecatii a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei din infr. de viol prev. de art.197 alin.1,2 lit.b  Cod penal  in infractiunea de viol prev. de art.197 alin.1 Cod penal intrucat victima nu  s-a aflat in ingrijirea, ocrotirea, educarea,  paza sau tratamentul inculpatului.
     Instanta va respinge aceasta cerere avand in vedere declaratiile inculpatului din timpul urmaririi penale in care a precizat ca atat el cat si mama partii vatamate, cu care a locuit in concubinaj , s-au ocupat de cresterea si ingrijirea partii vatamate,  acesta mutandu-se la domiciliul acestora  din  anul 1991.
     De asemenea mama partii vatamate a confirmat ca partile s-au gospodarit impreuna si s-au ingrijit impreuna de partea vatamata.
     Practica si jurisprudenta in materie a statuat  ca agravanta este  realizata daca inculpatul  a savarsit fapta de viol asupra fiicei din alta casatorie - a concubinei sale daca se gospodarea impreuna cu aceasta la acelasi domiciliu.
     Partea vatamata prin reprezentant legal s-a constituit parte civila in cauza,  dupa ce a angajat asistenta juridica calificata, precizand mai intai suma de 1000 lei ron ca daune morale iar apoi si-a marit cuantumul pretentiilor la suma de 10.000 lei ron.
         Analizand materialul probator administrat in cauza in raport de dispozitiile legale in vigoare instanta retine ca inculpatul se face vinovat de savarsirea  faptei pentru care a  fost trimis in judecata asa cum in mod corect a fost  retinuta si descrisa prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
          La stabilirea vinovatiei inculpatului instanta a procedat la aprecierea coroborata a mijloacelor de proba administrate in cauza.
         Astfel declaratiile de recunoastere ale inculpatului se coroboreaza cu plangerea reprezentantului legal al partii vatamate si cu declaratiile martorilor P. G., D. E. (care au confirmat ca inculpatul a locuit cca 16 ani in locuinta concubinei sale, mama partii vatamate, impreuna cu aceasta) dar mai ales cu rezultatele raportului de constatare tehnico stiintifica nr.342918/2009 al Institutului de Criminalistica care confirma ca inculpatul este tatal biologic al minorului rezultat in urma raportului sexual avut cu partea vatamata, diagnosticata cu  deficienta mintala medie spre  severa, epilepsie , fara discernamant asupra faptelor sale..
          Coroborand probele administrate in cauza instanta retine ca inculpatul C. I., in cursul anului 2007 (posibil in luna august 2007) profitand de imposibilitatea de a-si exprima vointa , a intretinut un raport sexual normal complet cu partea vatamata R.D. in varsta de 31 de ani, ce este retardata  mintal si care se afla in ingrijirea si supravegherea mamei acesteia dar si a inculpatului iar in urma raportului sexual  a fost conceput un copil, R. M. - D. ce s-a nascut la data de ........
     Pentru fapta inculpatului care intruneste elementele constitutive ale infractiuni de viol, prev. de art.197 alin.1,2 lit.b  Cod penal ,instanta urmeaza sa-i aplice o pedeapsa cu inchisoarea la dozarea careia va avea in vedere gradul de pericol social al faptei comisa de inculpat in forma agravata, celelalte criterii generaleale de individualizare ale pedepselor prev.de disp.art.72 Cod penal, imprejurarile comiterii faptei  (faptul ca inculpatul  obisnuia sa consume alcool precum si faptul ca acesta si concubina  sa locuiau in aceeasi camera cu partea vatamata) dar si persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale .
          In baza art.14 Cod procedura penala cu referire la art.346 Cod procedura penala si art.998, 999 Cod civil instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata R. D., prin reprezentant legal R. M. constituita parte civila in cauza constand in   daune morale, reprezentand suferinta fizica si implicit psihica cauzata partii vatamate prin savarsirea infractiunii de viol catre inculpat.
     Chiar daca reprezentantul legal a revenit asupra cuantumului solicitat initial, reprezentand daune morale instanta retine ca in aplicarea art.17 alin.3 Cod procedura penala raportat la art.348 Cod procedura penala instanta poate acorda despagubiri  civile partii vatamate lipsita de capacitate de exercitiu  in conditiile in care se constata ca prin savarsirea infractiunii partea vatamata a suferit un prejudiciu moral sau material.
     Astfel, conform dispozitiilor legale amintite, cata vreme partea vatamata este  o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau are capacitate de exercitiu  restransa, instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale, chiar  daca partea vatamata nu s-a constituit parte civila  sau a solicitat o suma prea mica raportat la consecintele suferite in urma savarsirii infractiunii de catre inculpat, textul de lege fiind imperativ in acest sens.
         Vazand si dispozitiile art.191 Cod procedura penala instanta va obliga  pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare catre stat.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



              Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice.
              Condamna pe inculpatul C. I., fiul lui I. si S., nascut la data de .......... in orasul T., judetul  B., domiciliat in comuna T., satul C., judetul  B., necunoscut cu antecedente penale, CNP ..........., la pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare  pentru savarsirea infr. prev. si ped. de art.197 alin.1,2 lit.b Cod penal cu aplicarea art.74 lit.a,c si art.76 lit.c Cod penal.
              Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de disp.art.64 lit.a) teza a II-a ,b) si e) Cod penal pe durata legala.
              Aplica inculpatului pedepsele complementare prev. de art.64 lit.a) teza a II-a , b) si e) Cod penal pe o durata de 3(trei) ani.
              Admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata R. D., prin reprezentant legal R. M., domiciliate in comuna B., satul Satu Nou, judetul Iasi si in consecinta obliga pe inculpat sa plateasca acestei parti suma de 3000 lei despagubiri civile.
              Constata ca inculpatul a achitat partial  aceste despagubiri respectiv suma de 1000 lei care a fost predata partii vatamate, prin reprezentant legal.
              Obliga pe inculpat sa plateasca partii vatamate prin reprezentant legal suma de 800 lei cheltuieli judiciare constand in onorariu avocat.
              Obliga pe inculpat sa plateasca catre stat suma de 900 lei cheltuieli judiciare  (din care 800 lei la urmarirea penala).
              Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare.
         Pronuntata in sedinta publica de la 07 Aprilie 2010.

Presedinte, Grefier,
SCC/CE/3ex
23.04.2010
1
Dosar nr.1425/239/2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011