InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Iasi

Uzucapiune. Calitate procesuala pasiva. Contract de inchiriere. Intervertirea detentiei precare in posesie utila.

(Sentinta civila nr. 1091/28.01.2009 din data de 28.01.2009 pronuntata de Judecatoria Iasi)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Iasi | Jurisprudenta Judecatoria Iasi

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 4097/245/2008 reclamantii C.C. si C.E. au chemat in judecata pe paratii Consiliul Local Iasi, Municipiul Iasi prin primar si Primarul Municipiului Iasi solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa sa se constate dobandirea dreptului de proprietate asupra  suprafetei de 245 m.p. ca urmare a uzucapiunii.
In motivarea actiunii reclamantii au aratat ca la data de 16.04.1976 reclamantul C.C. a incheiat cu Consiliul popular al mun. Iasi contractul de inchiriere inregistrat sub nr. _/19.04.1976  prin care a dobandit dreptul de cultiva un teren in suprafata de 234 m.p. teren situat in Iasi, str. N., nr. 13, teren situat langa terenul aferent casei in care reclamantul locuieste in prezent. Contractul mentionat a fost incheiat pe termen de un an astfel ca incepand din data de 16.04.1977 a stapanit suprafata de teren de 245 m.p. exercitand o posesie continua, neintrerupta, publica si sub nume de proprietar. Sustin reclamantii ca sunt indeplinite conditiile art. 1847 si 1846 Cod civil pentru constatarea uzucapiunii.
Paratii au formulat intampinare in cauza prin care au invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Consiliului local Iasi si a Primarului mun. Iasi. In motivare paratii au aratat ca potrivit art. 21 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 unitatile administrativ teritoriale sunt persoane juridice cu capacitate juridica deplina si patrimoniu. In temeiul art. 21 alin. 2 si art. 62 alin. 1 din acelasi act normativ orasul este reprezentat in justitie prin primar. S-a mai invocat si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Municipiul Iasi. In motivare paratii au aratat ca reclamantii nu au facut dovada dreptului de proprietate al municipiului asupra terenului ce face obiectul cauzei. Pe fondul cauzei paratii au solicitat respingerea actiunii. Au aratat paratii ca a intervenit o cauza de intrerupere civila a cursului prescriptiei, respectiv recunoasterea de catre posesor ca bunul apartine altui proprietar. Astfel, prin schita ce insoteste fisa de punere in posesie aflata la dosar au fost recunoscute limitele proprietatii reclamantilor si implicit ca terenul asupra caruia se solicita dobandirea dreptului de proprietate pe calea uzucapiunii apartine altui proprietar. Sustin paratii in continuare ca reclamantii au achitat impozitul aferent terenului in suprafata de 245 m.p. in baza unei declaratii din anul 2006 si nu pentru intreaga perioada de 30 de ani. Fiind detentori precari, nu sunt indeplinite in cauza conditiile art. 1847 Cod civil pentru constatarea uzucapiunii. In consecinta paratii au solicitat respingerea actiunii.
Prin sentinta civila nr. 1091/28.01.2009 instanta a  admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor Primarul municipiului Iasi si Consiliul Local Iasi respingand actiunea formulata in contradictoriu cu acestia pentru lipsa calitatii procesuale pasive a paratilor si a respins ca neintemeiata actiunea formulata in contradictoriu cu parata Municipiul Iasi prin primarul municipiului Iasi.
In motivare instanta a retinut urmatoarele:
Uzucapiunea reprezinta unul dintre modurile de dobandire a proprietatii bunurilor imobile, fata de dispozitiile C. civil, respectiv art.1837, care defineste prescriptia ca un mijloc de a dobandi proprietatea si art.645, potrivit caruia proprietatea se dobandeste, intre altele si prin prescriptie. Articolul 1890 C. civ. reglementeaza posibilitatea dobandirii dreptului de proprietate asupra unui imobil daca se face dovada ca cel care invoca uzucapiunea a exercitat o posesie utila si sub nume de proprietar un interval de timp mai mare de 30 de ani.
Prescriptia achizitiva reprezinta o sanctiune aplicata proprietarului nediligent, care are ca efect dobandirea dreptului real prin efectul posedarii lucrului in timpul determinat de lege, astfel incat starea de fapt se transforma in stare de drept. Astfel, dreptul de proprietate ce se invoca pe calea prescriptiei achizitive urmeaza a fi opus celui care poate invoca un drept de proprietate asupra imobilului.
In ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Consiliul Local Iasi instanta retine ca potrivit dispozitiilor art. 21 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, unitatile administrativ teritoriale, respectiv comunele, orasele, municipiile si judetele, sunt persoane juridice de drept public, avand un patrimoniu propriu si capacitate juridica deplina, in conditiile in care, astfel cum prevede art.23 din acelasi act normativ, consiliile locale si primarii reprezinta autoritati ale administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune, orase si municipii, functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice ale localitatii, in conditiile legii.
Astfel, Consiliul Local Iasi are atributii privind administrarea domeniului public si privat nu are calitatea de titular al dreptului de proprietate publica sau privata astfel ca nu au legitimare procesuala pasiva in actiunea in constatarea uzucapiunii promovata de reclamanti.
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Primarul mun. Iasi, in nume propriu instanta retine ca potrivit art. 61 si art. 62 din Legea 215 /2001 cu modificarile ulterioare Primarul indeplineste o functie de autoritate publica. Primarul reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane sau straine, precum si in justitie.
Din dispozitiile citate reiese ca autoritatea publica - primarul - este organ executiv al administratiei publice locale, avand un mandat legal de reprezentare al unitatii administrativ teritoriale in relatiile cu tertii.
Intrucat calitatea de proprietar cu privire la bunurile aflate in domeniul public sau privat o poate avea doar unitatea administrativ teritoriala, respectiv, comuna, orasul municipiul sau judetul, care conform art. 21 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 este persoana juridica de drept public, cu capacitate deplina si patrimoniu propriu, reprezentat in justitie de primar sau presedintele consiliului judetean, potrivit art. 21 alin. 2 raportat la art. 62 alin. 1 din actul normativ mai -sus mentionat, instanta apreciaza ca nici Consiliul Local Iasi si nici Primarul municipiului Iasi nu au calitate procesuala pasiva in prezenta cauza.    
Avand in vedere aceste considerente, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor Consiliul Local Iasi si Primarul municipiului Iasi , exceptie invocata prin intampinare si va respinge cererea formulata de reclamanti in contradictoriu cu  acesti parati pentru lipsa calitatii procesuale pasive a acestora.
In ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Municipiul Iasi prin primarul mun. Iasi, instanta retine ca parata a invocat aceasta exceptie motivat de faptul ca reclamantii nu au facut dovada faptului ca terenul s-ar afla in patrimoniul municipiului Iasi.
Instanta retine insa ca Municipiul Iasi, ca unitate administrativ teritoriala poate avea un drept de proprietate asupra imobilului in conformitate cu dispozitiile art. 477 Cod civil raportat la art. 25 din Legea nr. 213/1998 si atata timp cat nu a fost revendicat de persoane fizice sau juridice, aflandu-se in posesia reclamantilor se prezuma ca acesta se afla in patrimoniul privat al Municipiului Iasi.  In acest context instanta a avut in vedere imprejurarea ca, in privinta terenului ce face obiectul cauzei nu a fost deschisa o carte funciara iar la baza posesiei exercitate de catre reclamanti asupra terenului a stat un contract de inchiriere incheiat cu Consiliul popular al Municipiului Iasi. 
Pentru aceste considerente instanta a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Municipiul Iasi.
Pe fondul cauzei, analizand actele si lucrarile dosarului de fata instanta a  retinut  urmatoarele:
Prin contractul de inchiriere nr. 12/19.04.1976 (fila 9 din dosar) reclamantul C.C. a inchiriat suprafata de 234 m.p. teren situat in str. N.nr. 13, jud. Iasi pe o perioada de un an. Dupa expirarea termenului prevazut in contract reclamantul a ramas in stapanirea acestui teren.
Instanta retine ca uzucapiunea este modul de dobandire a proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a lucrului, in tot timpul fixat de lege. Uzucapiunea reprezinta prescriptia prin care se dobandeste dreptul real, prin efectul posedarii lucrului in timpul determinat, astfel incat starea de fapt se transforma in stare de drept. Art.1890 c.civ. stabileste ca pentru a se dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune trebuie indeplinite doua conditii, anume sa existe o posesie de 30 de ani si aceasta sa fie utila, adica neviciata.
In ceea ce priveste a doua conditie, este necesara existenta unei posesii utile. Posesia este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra lucrului, este exercitiul unei puteri de fapt, care da posibilitatea posesorului de a se comporta ca si cand  el ar fi adevaratul titular al dreptului asupra lucrului. Pentru a fi dobandita posesia trebuie intrunite cele doua elemente ale sale, anume elementul material, ce presupune acte materiale de folosire a lucrului si elementul intentional, care consta in exercitarea actelor materiale cu intentia de a le face pentru sine, adica asa cum le-ar fi exercitat proprietarul sau titularul altui drept real.
Odata dovedit elementul material, elementul intentional este prezumat de art.1854 c.civ, care precizeaza ca posesorul este presupus ca poseda pentru sine, sub nume de proprietar, daca nu este probat ca a inceput a poseda pentru altul.
Pe de alta parte insa art. 1855 Cod civil prevede: Cand posesorul a inceput a poseda pentru altul, se presupune ca a conservat aceeasi calitate, daca nu este proba contrarie. La randul sau art. 1853 alin. 1 Cod civil  prevede :  Actele ce exercitam sau asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adica in calitate de locatari, depozitari, uzufructuari etc., sau asupra unui lucru comun, in puterea destinatiei legale a aceluia, nu constituie o posesiune sub nume de proprietar.
In prezenta cauza la baza posesiei exercitate de catre reclamanti asupra terenului se afla contractul de inchiriere nr. _./19.04.1976 (fila 9 din dosar), contract in baza caruia reclamantii au dobandit calitatea de detentori precari asupra terenului. In aceste conditii fata de dispozitiile art. 1855 Cod civil le revenea acestora sarcina de a dovedi transformarea detentiei precare intr-o posesie utila, in conditiile prevazute de art. 1858 Cod civil. Astfel, simpla imprejurare ca dupa expirarea termenului contractului de inchiriere acestia au ramas in posesia imobilului nu face dovada intervertirii detentiei precare in posesie utila, putand avea semnificatia unei tacite relocatiune (art. 1437 Cod civil). De altfel din chiar declaratia martorului E. M. (fila 43 din dosar) rezulta ca terenul ce face obiectul cauzei este folosit si in momentul de fata conform destinatiei pentru care a fost inchiriat in anul 1976, respectiv terenul are destinatia de gradina, fiind cultivat de catre reclamanti.  
Mai retine instanta ca singura manifestare de vointa neechivoca a reclamantilor in sensul transformarii detentiei precare in posesie utila a intervenit la data de 25.01.2007 odata cu depunerea declaratiei de impunere pentru stabilirea impozitului pe teren in cazul persoanelor fizice (fila 116 din dosar).
In consecinta, apreciind ca nu sunt indeplinite in cauza conditiile prevazute de art. 1890 Cod civil pentru constatarea uzucapiunii, instanta urmeaza a respinge actiunea formulata de reclamanti in contradictoriu cu parata Municipiul Iasi prin primarul municipiului Iasi, ca neintemeiata.
In ce priveste cheltuielile de judecata instanta va lua act ca acestea nu au fost solicitate de catre parti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005