InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mangalia

Constructii. Autorizatie de constructie. Demolare constructii edificate abuziv.

(Sentinta civila nr. 118 din data de 19.01.2007 pronuntata de Judecatoria Mangalia)

Domeniu Constructii | Dosare Judecatoria Mangalia | Jurisprudenta Judecatoria Mangalia


JUDECATORIA MANGALIA
SENTINTA CIVILA NR.118/C DIN DATA DE 19.01.2007 Constructii. Autorizatie de constructie. Demolare constructii edificate abuziv.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Mangalia la 11.09.2002 reclamanta Primaria Comunei X prin Primar a chemat in judecata pe paratul F.  M. solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea paratului la incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatie de construire nr. _ din 08.01.1999 si la desfiintarea constructiilor realizate nelegal.
In motivarea cererii s-a aratat ca urmare a adjudecarii la licitatia publica organizata la data de 12.01.1998 reclamantul este titularul unui contract de concesiune care are ca obiect un teren in suprafata de 1000 mp pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
S-a aratat ca reclamantul nu a tinut cont de prevederile proiectului si a amplasat constructia partial si pe lotul invecinat precum si pe domeniul public,  motiv pentru care reclamantului i s-a solicitat sa sisteze lucrarile si  a fost incheiat un proces-verbal de contraventie prin care i-a fost aplicata o amenda in suma de 20 000 000 lei si i s-a pus in vedere sa sisteze lucrarile, sa demoleze constructia si sa incadreze lucrarile in prevederile autorizatie de construire.
In motivarea cererii s-a mai aratat ca reclamantul nu s-a conformat masurilor administrative impuse iar constructia abuziva blocheaza calea de acces a vecinilor catre propriile imobile.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 27 din Legea nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991.
Cererii i-au fost anexate copii inscrisuri.
La termenul de judecata din data de 17.10.2002, primarul Comunei X a precizat ca cererea de chemare in judecata a fost formulata de catre acesta si Consiliul Local X.
Prin sentinta civila nr. 2426 din 21.11.2002 pronuntata de Judecatoria Mangalia a fost admisa cererea formulata de reclamanti si s-a dispus obligarea paratului ca in termen de o luna de zile sa incadreze lucrarile in prevederile autorizatiei de construire si sa desfiinteze lucrarile realizate ilegal precum si la plata cheltuielilor de judecata.
Prin decizia civila nr. 622/C/11.06.2003 pronuntata de Curtea de Apel Constanta s-a admis recursul formulat de parat si s-a dispus casarea sentintei civile nr. 2426 din 21.11.2002 pronuntata de Judecatoria Mangalia si a deciziei nr. 415/2003 a Tribunalului Constanta si trimiterea cauzei spre rejudecare la Judecatoria Mangalia.
Pentru pronuntarea acestei solutii, instanta de control judiciar a retinut ca fondul cauzei a fost solutionat cu procedura de citare a paratului viciata, citatia fiind emisa cu mentionarea doar a localitatii de domiciliu si nu si a comunei la care este arondata.
Dosarul a fost reinregistrat pe rolul Judecatorie Mangalia  la 25.09.2003.
Fata de imprejurarea ca vechea comuna X a fost divizata incepand cu luna aprilie 2003 in doua comune distincte, comuna X si comunaY, constructia edificata de reclamant si cu privire la care s-a solicitat desfiintarea este situata pe raza comunei Y iar cererea de chemare in judecata a fost formulata de Primarul Comunei X, in prezenta cauza a intervenit transmisiunea calitatii  procesuale active de la Primarul Comunei Xla Primarul Comunei Y.
In dovedirea cererii, reclamantul a solicitat administrarea probei cu inscrisuri iar in combaterea cererii s-a solicitat de catre parat administrarea probei cu expertiza tehnica imobiliara.
Deliberand asupra probelor solicitate de parti, instanta a apreciat ca sunt pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei si le-a incuviintat iar pentru expertiza propusa de parat au fost stabilite urmatoarele obiective : sa se stabileasca daca paratul a edificat locuinta potrivit autorizatiei de construire si in caz contrar sa se individualizeze suprafata de teren pe care paratul a edificat in mod abuziv constructia litigioasa.
Din analiza materialului probator administrat in cauza instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt.
Potrivit contractului de concesiune nr. _/1998 incheiat cu Consiliul Local X paratul a preluat in concesiune , in vederea edificarii unei locuinte proprietate personala, terenul in suprafata de 1000 mp situat in localitatea Y.
In vederea edificarii locuintei, paratului i-au fost eliberate de catre Primaria Comunei X certificatul de urbanism si autorizatia de construire nr. _/1999.
Prin procesul-verbal intocmit la data de 06.07.2001 de primarul comunei X s-a constatat ca paratul nu a tinut cont de prevederile proiectului si a amplasat constructia partial si pe lotul invecinat, depasind totodata si limita drumului, drum din care ocupa o buna parte si paralizeaza astfel intreaga circulatie.
Prin acelasi proces-verbal, paratului, sub sanctiunea amendarii,  i s-a pus in vedere ca in termen de 20 de zile sa demoleze constructia si sa revina la limitele planului de situatie aprobat de Consiliul Local.
Paratul a refuzat sa semneze acest proces verbal, martor fiind mentionat numitul Z. D.
Prin procesul-verbal de constatare a contraventiei nr. _/2001 Primarul Comunei X i-a aplicat paratului o amenda in cuantum de 20 milioane lei si s-a dispus sistarea lucrarilor, demolarea constructiei si incadrarea in prevederile autorizatiei, masuri pentru care s-a stabilit termen pana la data de 31.10.2001 Din raportul de expertiza topografica intocmit in cauza instanta a retinut imprejurarea ca paratul nu s-a conformat masurilor dispuse prin procesul-verbal de contraventie nici pana la data efectuarii de catre expert a masuratorilor necesare in vederea intocmirii raportului.
Din analiza aceluiasi raport de expertiza instanta a retinut si faptul ca lotul acordat in concesiune paratului este intrat in drumul proiectat cu 3,50m in punctul B si cu 4,5m in punctul C, astfel cum au fost individualizate in planul de situatie anexa la raport.
Instanta a  retinut si imprejurarea ca lotul ingradit de parat se suprapune cu drumul proiectat pe o suprafata de 127 mp iar constructia edificata de parat se suprapune cu drumul proiectat in planul de situatie "Lotizari sat Y" aprobat de Consiliul Local al Comunei X pe o suprafata de 13 mp si cu lotul invecinat pe o suprafata de 10 mp.
Avand in vedere situatia de fapt retinuta instanta a apreciat ca sunt intrunite cerintele legale pentru admiterea cererii formulate de reclamant.
In drept, potrivit art. 26 lit. b din Legea nr. 50/1991, executarea lucrarilor cu nerespectarea autorizatiei si a proiectului tehnic constituie contraventie iar potrivit art. 28 din acelasi act normativ, o data cu aplicarea amenzii se dispune si oprirea executarii lucrarilor precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie sau cu nerespectarea acesteia, intr-un termen stabilit in procesul- - 4 - Potrivit art. 32 din Legea nr. 50/1991, in cazul in care persoanele sanctionate nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, organul care a aplicat sanctiunea va sesiza instantele judecatoresti pentru a dispune, dupa caz, incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei de construire sau desfiintarea constructiilor realizate nelegal.
Fata de aceste dispozitii legale si avand in vedere imprejurarea ca din probele administrate in cauza a rezultat ca paratul nu s-a conformat masurilor dispuse de primarul unitatii administrativ teritoriale prin procesul-verbal  de constatare a contraventiei si constructia edificata pe lotul concesionat de Consiliul Local nu se incadreaza in prevederile autorizatiei de construire si se suprapune atat cu drumul public cat si cu lotul de teren invecinat, instanta a apreciat ca cererea de chemare in judecata este intemeiata.
Pe cale de consecinta, instanta a dispus obligarea  paratului ca in termen de 30 de zile sa incadreze lucrarile de edificare a locuintei in prevederile autorizatiei de construire eliberata de Primaria Comunei X, jud. Constanta si sa  desfiinteze constructiile realizate ilegal pe drumul proiectat in planul de situatie "Lotizari sat Y" aprobat de Consiliul Local al Comunei X.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Desfiin?are lucrari executate fara autoriza?ie de construc?ie - Decizie nr. 163 din data de 27.02.2017
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 134 din data de 19.03.2015
Refacere lucrari de constructie realizate necorespunzator. Lipsa calitatii procesuale pasive a administratorului societatii executante. - Decizie nr. 714 din data de 01.09.2011
Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor - Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011
Construirea unui garaj pe terenul aflat in coproprietate. Refuzul justificat al paratilor de a-si da consimtamantul la edificarea constructiei. - Decizie nr. 406 din data de 19.12.2008
Invocarea un drept propriu de proprietate asupra constructiei, pe calea procedurii necontencioase a plangerii impotriva unei incheieri de carte funciara dau un caracter contencios cererii petentei. Exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta a - Decizie nr. 655/R din data de 28.03.2013
Refuzul Primarului Municipiului B de a emite autorizatia de construire pentru mansarde este nejustificat si arbitrar in situatia in care solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru obtinerea acestei autorizatii. - Decizie nr. 3270/R din data de 18.06.2013
Autorizatie de construire Legea nr. 50/1991 Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de l... - Decizie nr. 2068/R din data de 24.04.2012
Conform art. 11 din O.U.G. nr. 7/2003 privind constatarea acceptarii tacite hotararea primei instante este definitiva si irevocabila. - Decizie nr. 277/R din data de 07.11.2006
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1898 din data de 24.07.2009
Obligatia de a face- accesiune- evacuare - Hotarare nr. 5061 din data de 07.07.2010
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2010
Decizia civila nr.394 - Decizie nr. 394 din data de 20.03.2006
Servitute, ridicare constructii - Sentinta civila nr. 999 din data de 19.03.2010
Contructie - Sentinta civila nr. 3206 din data de 10.11.2011
Constructii - Sentinta civila nr. 3035 din data de 14.12.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2546 din data de 05.11.2010
Consctructii - Sentinta civila nr. 2714 din data de 17.11.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2488 din data de 03.11.2010