Pretentii
(Hotarare nr. 176 din data de 21.01.2013 pronuntata de Judecatoria Motru)R O M A N I A
JUDECATORIA MOTRU Pretentii
Potrivit dispozitiilor art. 95 din O.U.G. 195/2005 raspunderea pentru prejudiciu adus mediului are caracter obiectiv, independent de culpa, iar prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului trebuie sa fie suportata de poluator, potrivit principiului "poluatorul plateste".
Art. 68 din acelasi act normativ stabileste in sarcina persoanelor fizice sau juridice ce desfasoara activitati pe terenuri obligatia de a evita, de a preveni si de a repara deteriorarile aduse calitatii mediului geologic.
De asemenea, potrivit art. 37 alin. 5 din Legea 85/2003, titularul licentei ramane tinut la repararea prejudiciului cauzat de culpa sa chiar daca prejudiciul a fost constatat dupa incetarea administrarii. Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 23.03.2012, sub nr. __../263/2012, reclamantul A. C. a chemat in judecata pe paratele S.C. Complexul E. O. S.A - Divizia Miniera T. J. si Mina M., solicitand instantei, ca prin hotararea ce se v a pronunta, sa se dispuna obligarea acestora la plata de 40.000, reprezentand prejudiciul creat prin degradarea imobilului casa de locuit, anexa si teren aferent in suprafata de 0,11 ha de catre Mina L..
In motivarea in fapt a cererii, reclamantul a aratat ca in urma lucrarilor miniere efectuate defectuos de Mina L. s-a constatat ca nu s-au respectat pilierii de siguranta proiectati pentru protejarea zonelor invecinate exploatarilor miniere, iar trepidatiile produse si transmise de utilajele miniere si exploziile cu dinamita pentru dislocarea minereului in timp au produs degradari ale proprietatii precum fisuri ale temeliei constructiilor, fisuri exterioare si interioare ale zidurilor, fisuri ale pavajelor si tavanelor.
A mai aratat reclamantul ca imobilul se afla la circa 100-120 m de zona lucrarilor miniere, iar in albia de scufundare a abatajului si imprejurul acestuia s-a format un lac artificial de apa ce s-a infiltrat prin sol si trece pe sub imobil slabind structura de rezistenta si exploatarea acestuia.
In continuare, reclamantul a aratat ca exista un pericol iminent de revarsare a acestui lac in urma unor precipitatii abundente pe o durata scurta de timp, punandu-se in primejdie imobilele si chiar vietile omenesti.
De asemenea, reclamantul a aratat ca exista pericolul de tasare, alunecare sau scufundare a terenului si odata cu acesta si a imobilelor.
Cererea reclamantului nu a fost motivata in drept.
In sustinerea cererii formulate, reclamantul a solicitat administrarea probei testimoniale si a probei cu expertiza.
Parata S.C. Complexul E. O. S.A - Divizia Miniera T. J. a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii reclamantului ca nefondata, aratand ca a respectat pilierii de siguranta, casa reclamantului este in afara perimetrului minier iar distanta de la imobil fata de lucrarile miniere este mare.
A mai aratat parata ca in data de 15.06.2011 s-a deplasat la fata locului o comisie care a constatat ca terenul din jurul locuintei reclamantului nu prezinta nici un fenomen de alunecare, scufundare sau tasari in zona respectiva.
In drept, parata si-a intemeiat intampinarea pe dispozitiile art. 115-118 Cod procedura civila.
In baza art. 201 Cod procedura civila instanta a dispus efectuarea in cauza a unor expertize in specialitatile constructii si geologie, rapoartele de expertiza fiind intocmite in cauza de catre domnii experti R. D., respectiv S. I..
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamantul solicita obligarea paratelor la repararea prejudiciului creat prin degradarea imobilului casa de locuit , anexa si teren aferent de catre activitatile miniere desfasurate de Mina L..
Unul dintre principiile fundamentale ale raspunderii juridice este acela ca fiecare este raspunzator pentru propriile sale fapte, principiu deopotriva valabil si pentru raspunderea civila delictuala.
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie este instituita prin dispozitiile art. 998 si 999 C.civ. 1864( dispozitiile legale aplicabile cauzei de fata) care constituie temeiul de drept comun pentru stabilirea conditiilor generale ale raspunderii civile delictuale. Din cuprinsul celor doua articole rezulta ca pentru angajarea raspunderii civile delictuale se cer a fi intrunite cumulativ urmatoarele conditii: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si existenta vinovatiei celui care a cauzat prejudiciu constand in intentie, neglijenta ori imprudenta. Pentru dezlegarea pricinii de fata se impune analiza existentei celor patru conditii generale ale raspunderii, conditii cumulative.
Astfel in ceea ce priveste starea terenului si a imobilului casa de locuit , din concluziile raportului de expertiza specialitatea geologie ( f.110) se retine ca reclamantul este proprietarul unui teren in suprafata de 1121 mp, din care livezi 438 mp. si curti constructii 713 mp. , conform titlului de proprietate nr. ___../15.03.1995.
Se mai retine ca , terenul si gospodaria reclamantului au fost afectate de lucrarile miniere efectuate in zona , iar degradarile sunt consecinta directa a faptului ca in Valea C. a fost depus steril de Cariera L. creandu-se un depozit de halda ce a obturat captarea sistemului hidrografic al zonei si adus la localizarea in aceasta zona a unor lacuri care au creat presiune inspre partea de vest .
Mai arata expertul ca, in aceasta vale , la o adancime de 10-20 m sub sterilul depus a functionat un abataj 2/5 pentru incercarea de a exploata carbunele din zona si care a creat un deserviciu gospodariilor satenilor , care s e afla pe orizontala , pe partea de vest a dealului C..
Ca, acest abataj abandonat a creat o zona propice apelor subterane sa izbucneasca spre locatiile reclamantilor , lucru ce a condus la miscarea solului creand deformarea de structura de rezistenta si fisuri deschise in pereti si tavane la locuinta reclamantului.
Mai arata expertul ca , procesul de deformare a solului continua in aceasta zona si nu poate fi oprit si, in prezent , in zona se mai desfasoara lucrari de exploatare subterana in dealul P. ce se vor inchide la sfarsitul anului 2012.
In concluzie, retine instanta ca degradarea imobilelor este rezultatul activitatii miniere de subteran si de cariera desfasurata in zona care au condus la modificarea solului si subsolului pe care se afla amplasate imobilele.
Concluziile raportului de expertiza specialitatea geologie se coroboreaza cu concluziile raportului de expertiza specialitatea constructii ( f. 92) in care se precizeaza ca, locuinta reclamantului a fost inceputa in anul 1994 conform autorizatiei de construire nr. __/01.07.1994 si prezinta multiple fisuri deschise in pereti si elevatii pe directii diferite.
Mai concluzioneaza expertul ca , imobilul are o serie de deformari a structurii d e rezistenta pe langa fisurile deschise in pereti si tavane care demonstreaza o instabilitate a terenului de sub imobil , cu tendinta permanenta de deplasare de la nord spre sud si pe alte directii
Mai precizeaza expertul ca toata structura de rezistenta a imobilelor nu mai prezinta garantie in exploatare , permanent existand pericolul dezintegrarii structurii de rezistenta a constructiei , cu toate ca imobilul a fost realizat cu respectarea normelor tehnice in constructii.
Fata de acestea, avand in vedere ca , imobilul casa de locuit si anexe gospodaresti si gardul din zidarie de piatra proprietatea reclamantului au fost afectate de lucrarile miniere desfasurate in zona , instanta apreciaza ca se poate retine in sarcina paratelor SC Complexul E. O.SA, SC Complexul E. O. SA- Sucursala Divizia Miniera T. J. ( fosta S.N.L.O) si Mina M. o fapta ilicita in sensul dispozitiilor art. 998 C.civ. 1864, activitatea desfasurata de acestea incalcand dreptul subiectiv al reclamantului.
De asemenea, in mod evident exista un raport de cauzalitate intre fapta si prejudiciu in sensul ca activitatea miniera desfasurata de parate a provocat un prejudiciu in patrimoniul reclamantului care a fost lipsit de folosinta terenului proprietatea sa.
In ceea ce priveste existenta vinovatiei se apreciaza de instanta ca actiunile paratelor sunt imputabile acestora.
Referitor la aceasta conditie a raspunderii civile delictuale se mai retine de instanta aplicabilitatea dispozitiilor OUG 195/2005 care completeaza in materie dispozitiile art. 998 - 999 C.civ. 1864.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 95 din aceasta lege raspunderea pentru prejudiciu adus mediului are caracter obiectiv, independent de culpa, iar prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului trebuie sa fie suportata de poluator potrivit principiului "poluatorul plateste".
Art. 68 din acelasi act normativ stabileste in sarcina persoanelor fizice sau juridice ce desfasoara activitati pe terenuri obligatia de a evita, de a preveni si de a repara deteriorarile aduse calitatii mediului geologic.
De asemenea, potrivit art. 37 alin. 5 din Legea 85/2003, titularul licentei ramane tinut la repararea prejudiciului cauzat de culpa sa chiar daca prejudiciul a fost constatat dupa incetarea administrarii.
In ceea ce priveste intinderea prejudiciului suferit de reclamant se retine ca , repararea prejudiciului presupune o adevarata repunere a partilor in situatia anterioara printr-o reparare integrala, reprezentata de prejudiciul efectiv si de beneficiul nerealizat.
In cauza de fata, acoperirea prejudiciului creat presupune suportarea valorii de reconstruire a imobilului casa de locuit , anexelor gospodaresti si gard din zidarie de piatra care , conform raportului de expertiza in constructii nu mai pot fi reparate datorita instabilitatii terenului pe care sunt amplasate.
Astfel, din raportul de expertiza specialitatea constructii intocmit de catre expert R. D. ( f. 99) se retine ca valoarea de reconstructie a imobilului casa de locuit si anexe gospodaresti este de 273316 lei , suma ce reprezinta prejudiciul suferit de reclamant ca urmare a degradarilor produse de activitatea miniera desfasurata de parate.
Pentru aceste considerente, va fi admisa in parte cererea reclamantului , va obliga paratele la plata valorii de reconstruire a imobilului casa de locuit , anexe gospodaresti si gard din zidarie de piatra in cuantum de 273 316 lei .
In baza art. 18 din OUG 51/2008 vor fi obligate paratele in solidar , la plata catre stat a sumei de 7000 lei , suma ce a fost avansata de acesta ca urmare a admiterii cererilor de ajutor public judiciar sub forma taxei judiciare de timbru si onorariu expert formulate de reclamant .
In baza art. 274 C. proc. civ. la plata catre reclamant a sumei de 744 lei cheltuieli de judecata ce reprezinta taxa judiciara de timbru.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Amnistii, gratieri, suspendari ale executarii pedepsei; Despagubiri, penalitati
Furtul (art. 208 C.pen. din 1969) - Sentinta penala nr. 167/2014 din data de 01.08.2014Revizuire sentinta civila - Sentinta civila nr. 278/2013 din data de 29.01.2013
Lovirea sau alte violente (art. 180 C.pen. din 1969) - Sentinta penala nr. 141/2014 din data de 29.05.2014
Cerere de valoare redusa - Sentinta civila nr. 248 din data de 17.02.2014
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 247/2014 din data de 17.02.2014
Cerere de valoare redusa - Sentinta civila nr. 2247/2013 din data de 18.11.2013
Executare silita. - Sentinta civila nr. 49/2014 din data de 15.01.2014
Fond funciar.Reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetelor de teren ce exced suprafetei validate, in conditiile in care nu s-a formulat o noua cerere de reconstituire. - Sentinta civila nr. 1672 din data de 25.09.2013
Raspundere civila delictuala - Sentinta civila nr. 315/2014 din data de 26.02.2014
Pretentii.Constatarea caracterului abuziv al unor clauze prevazute in contractul de credit de consum incheiat intre consumator si o institutie financiara nebancara. - Sentinta civila nr. 1788/2013 din data de 09.10.2013
Plangere contraventionala - Hotarare nr. 1375 din data de 14.07.2013
Revendicare imobiliara - Hotarare nr. 1274 din data de 25.06.2013
Art.217 alin.1 si 4 Cod penal - Sentinta penala nr. 228 din data de 20.10.2012
Pretentii - Hotarare nr. 461 din data de 18.02.2013
Pretentii - Hotarare nr. 176 din data de 21.01.2013
Alte cereri-inlocuire amenda - Hotarare nr. 1825 din data de 14.10.2013
Plangere contraventionala - Hotarare nr. 2154 din data de 19.09.2012
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 972 din data de 08.05.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 550 din data de 27.02.2013
Plata efectuata de catre unul dintre soti dupa despartirea in fapt a unor sume contractate in baza unui contract de imprumut pentru achizitionarea unui apartament, in timpul casatoriei, nu poate constitui o contributie majorata la dobandirea dreptu... - Sentinta civila nr. 464 din data de 15.02.2011