InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

legea cecului

(Sentinta penala nr. 154 din data de 03.03.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Casa de economii si consemnatiuni | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
                                                  JUDETUL BACAU
Dosar nr. 6318/270/2010
Inreg. 27.09.2010
     SENTINTA PENALA NR. 154
     Sedinta publica din data de   3.03.2011
     Completul de judecata format din:
     Presedinte  -   _
                                     Grefier -   _
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror- _

       Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului _  trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii la legea  cecului.
     Desfasurarea  sedintei de judecata  s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform  prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
      La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns inculpatul personal.
      Procedura legal indeplinita .
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care;
      Instanta in temeiul art. 300 Cod procedura penala a procedat la verificarea regularitatii actului de sesizare constatand ca este legal investita, dupa care, in temeiul art. 318 alin.1 Cod procedura penala a procedat la identificarea inculpatului Potoroaca Adrian, care s-a legitimat cu CI  seria XC nr. 140994.
           Instanta pune in vedere inculpatului ca potrivit art. 70 al. 2  Cod procedura penala, are dreptul la aparator ales.
Inculpatul arata ca nu doreste sa-si angajeze aparator.
     Instanta aduce la cunostinta inculpatului,  ca  poate beneficia de dispozitiile art. 3201 Cod procedura penala, daca  recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
      Inculpatul, solicita aplicarea dispozitiilor  art. 3201 Cod procedura penala, precizand ca recunoaste in totalitate faptele comise si nu  doreste   administrarea   probelor din faza de urmarire penala, probe pe care le cunoaste si le insuseste.
      Instanta admite cererea.
      In temeiul prevederilor art.322 cod procedura penala grefierul de sedinta a facut o prezentare succinta a actului de sesizare al instantei, aducandu-se la cunostinta inculpatului fapta ce formeaza obiectul cauzei si incadrarea juridica a acesteia.
      Instanta, a adus la cunostinta  inculpatului  invinuirile ce i se aduc, dupa care,  existand  consimtamantul  inculpatului   in acest sens, in baza art. 323 Cod proc. penala a procedat la audierea inculpatului _.,  declaratia    acestuia fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei. 
     Procurorul si inculpatul, avand pe rand cuvantul, arata ca nu mai au alte cereri de propus.
     Constatand ca nu mai sunt cereri de formulat si probe de administrat, in baza art.339 din C proc. pen., instanta a declarat terminata cercetarea judecatoreasca si, in baza art. 340 din C proc. pen.a dispus trecerea la dezbateri, dand cuvantul pe fond.
     Procurorul, prezinta situatia de fapt, retinuta in rechizitoriu,  precizand ca  inculpatul, in calitate de administrator la S.C. _ S.R.L. _. in vara anului 2009 a emis doua file CEC in favoarea S.C. __ S.R.L. _, fara a completa  date esentiale  si fara  a exista disponibil in cont. Situatia de fapt  expusa intruneste  elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 84 al.1, pct. 2, 3 din Legea nr. 59/1934, motiv pentru care solicita condamarea inculpatului la pedeapsa amenzii penale, cu obligarea la despagubiri civile si cheltuieli de judecata.
Inculpatul, avand ultimul cuvant,  precizeaza ca nu a dorit sa aduca prejudicii firmei. La aprecierea instantei.
Cauza a ramas in pronuntare.
         
                                              I N S T A N T A
         
    Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
          Prin rechizitoriul nr.  574/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata ,in stare de libertate , inculpatul _, cercetat pentru comiterea infractiunii de   “ emitere a unei file CEC cu data falsa si fara disponibil bancar"   prev. si ped. de  art. 84 alin. 1, pct. 2,3 din Legea 59/1934 .
         In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  inculpatul  in calitate de adiministrator la S.C. _ S.R.L..,  in vara  anului 2009 a emis doua  file CEC in favoarea S.C. _  S.R.L. ., fara a  completa date esentiale  si fara a  exista  disponibil  in cont.
             In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu : sesizarea RAIFFEISEN BANK- Agentia Comanesti si xerocopii de pe  fila CEC refuzata  la plata,  xerocopie  fila CEC refuzata  la plata, adresa refuz fila CEC, facturi furnizare motorina, documente  care  atesta calitatea de administrator  a invinuitului, rulajul contului societatii invinuitului, declaratia martorei Fotescu Sabina, declaratiile  invinuitului care recunoaste fapta.
       La  termenul de judecata din data de 03.03.2011, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti  inculpatul a declarat personal ca recunoaste  in totalitate   savarsirea faptei retinute in actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
   Instanta a admis aceasta cerere.
   In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiat inculpatul .
            Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
         La data de 03.03.2010, RAIFFEISEN BANK- Agentia Comanesti, a sesizat I.P.J. Bacau- Serviciul  de Investigare  Fraude despre faptul ca, la data de  22.02.2010, a fost refuzata la plata, din lipsa  de disponibil, fila CEC RZBR1BM 0091799,  emisa de  S.C. _. S.R.L., in beneficiul S.C. _ S.R.L., suma prevazuta in fila CEC fiind  de 12.333,06 lei. 
         Din probele  administrate  in cauza  rezulta ca, inculpatul  Potoroaca  Adrian are calitatea  de administrator  la S.C. _. S.R.L. Asau,  cu drept de  semnatura in banca,  societatea  avand  cont deschis la RAIFFEISEN BANK - Agentia Comanesti.
         In vara anului 2009 societatea  a achizitionat  combustibil, respectiv  motorina  de la S.C. _. S.R.L. Onesti. La inceputul  afacerii a lasat  drept garantie, dar si  ca mijloc  de plata, filele  CEC RZBRIBM nr. 0091709 si RZBR 1 BM 00918800,  in alb, doar  semnate si stampilate.
        Conventia  era ca dupa  trecerea  unei anumite  perioade de timp, cand  se datora  o suma  mai mare de plata  pentru livrarea  combustibilului sa se faca plata cu alte mijloace  de plata, iar in caz  contrar sa se completeze fila CEC, sa se introduca in banca pentru plata.
        In luna  decembrie 2009 societatea  inculpatului  datora suma de 12.333,06 lei.
       Inculpatul  a solicitat  sa achite  cu doua bilete  la ordin  de valoarea  acestei sume,  scadente pe 15.01.2010 si 02.02.2010. Aceste doua bilete au fost introduse la plata, fiind  refuzate din lipsa  de disponibil  in cont.
       Din dispozitia  lui _.., administrator  la S.C. _. S.R.L. Onesti, martora Fotescu Sabina, director executiv la acea societate, a completat  fila CEC RZBR 1 BM0091799,  la data de 22.02.2010, cu suma  de 12.333,06 lei, a  introdus-o in banca dar a fost refuzata la plata din lipsa de disponibil. Cealalta  fila CEC se afla inca  la aceasta societate, fiind  necompletata.
           Situatia de fapt a fost retinuta de instanta si confimata prin coroborarea declaratiilor inculpatului cu celelalte mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale   ( declaratii inculpat, inscrisuri,   martori  ,  etc.).
     IN DREPT, fapta inculpatului  _..     de a emite  2 file cec , fara a o completa   integral, fara a avea disponibil in cont, in favoarea unei persoane juridice , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de   “ emitere a unei file CEC cu data falsa si fara disponibil bancar"   prev. si ped. de  art. 84 alin. 1, pct. 2,3 din Legea 59/1934. 
     Sub aspectul laturii obiective exista o actiune de inducere in eroare a societatii S.C. __ SRL,   prin garantarea unor  sume de bani cu file CEC, necompletate integral.            
     Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a  actionat cu intentie directa urmarind obtinerea unui folos material injust pentru sine.
      Identificat si interogat in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cod procedura penala,  inculpatul   __   a avut o pozitie   sincera. Astfel, aceasta a recunoscut comiterea  faptei .
        Fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului   _ in comiterea infractiunii deduse judecatii, se va dispune condamnarea acestuia.
           La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata   inculpatului, instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 c.p., respectiv limitele de pedeapsa prevazute in partea speciala , gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatului, imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
      Fapta  inculpatului __ prezinta pericol social deoarece acesta, prin actele lui a adus atingere relatiilor sociale cu caracter patrimonial care implica increderea si buna-credinta a celor ce intra in aceste relatii.
      La stabilirea pedepsei  aplicate ,instanta va lua in considerare si persoana   inculpatului , care   a avut o atitudine sincera , s-a prezentat la  chemarile organelor judiciare, nu are antecedente penale.  Astfel, din fisa de cazier judiciar a inculpatului rezulta ca  acesta nu a mai fost  condamnat anterior, este tanar, are studii superioare.  
      Instanta apreciaza ,pentru motivele aratate in alin.precedent ca , in vederea atingerii scopului pedepsei , asa cum acesta este stabilit prin dispoz. Art. 52 C.P., este necesara aplicarea unei pedepse cu amenda penala ,  pentru atingerea scopului sanctionator ,preventiv si de reeducare.                                                               
    Astfel, pentru savarsirea infractiunii  de    “ emitere a unei file CEC cu data falsa si fara disponibil bancar"   prev. si ped. de  art. 84 alin. 1, pct. 2,3 din Legea 59/1934,     urmeaza a condamna  inculpatul  _.     la   o pedeapsa   cu amenda penala , prin coborarea pedepsei sub  minimul special prev. de lege, prin retinerea   circumstantelor atenuante prev. de art. 74 alin. 1 lit. a   si art. 76 alin. 1 lit. e Cod Penal , respectiv lipsa antecedentelor penale,  .  De asemenea, instanta va face si aplicarea dispozitiilor art. 320 ind. 1 alin. 1 si alin. 7 Cod procedura penala , in ceea ce priveste reducerea limitelor pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea retinuta, cu o treime.
           Va atrage atentia   inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 ind. 1 Cod Penal privind obligativitatea achitarii amenzii penale, in caz contrar instanta putand inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii.
           Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat  si la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata.
          
 Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:
  
     In baza art.  84 alin. 1, pct. 2 ,3 din Legea nr.59/1934, raportat la art. 74 alin. 1 litera a   Cod Penal, cu aplicarea art. 76 alin.1 litera e Cod Penal si cu referire la art. 320 ind. 1 alin. 1 si alin. 7 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul   .., fiul  lui _ si _.., nascut la data de _., in _..,  domiciliat in com. .., studii-postliceale, fara antecedente penale, CNP- ..,  la o pedeapsa de:        
         -- 1000 ( una mie ) lei amenda penala, pentru savarsirea infractiunii de "emitere a unor file CEC necompletate integral si fara disponibil bancar  ".
      Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 ind. 1 Cod Penal privind obligativitatea achitarii amenzii penale, in caz contrar instanta putand inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii.
         In temeiul art. 191 alin 1 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de 200 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala(100 lei) si in faza de judecata (100 lei).
         Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare .
        Pronuntata in sedinta publica, azi 03.03.2011.                                                                                                  
           
     
         PRESEDINTE                                                                  GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Casa de economii si consemnatiuni

infractiuni la legea cecului (Legea nr. 59/1934) - Sentinta penala nr. 266 din data de 09.07.2009
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017
recunoastere reciproca a sanctiunilor financiare - Sentinta penala nr. 240 din data de 14.03.2017
anulare partiala decizie de impunere si obligatia de a face - Sentinta civila nr. 576 din data de 15.03.2017
pretentii - Sentinta civila nr. 457 din data de 01.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 608 din data de 21.03.2017
divort - Sentinta civila nr. 525 din data de 08.03.2017
exercitare autoritate parinteasca - Sentinta civila nr. 532 din data de 27.03.2017
art. 383 al. 2 din Cod penal - Sentinta penala nr. 255 din data de 20.03.2017
inselaciune, fals material - Sentinta penala nr. 303 din data de 30.03.2017
ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 704 din data de 29.03.2017
contopire pedepse - Sentinta penala nr. 230 din data de 13.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 2942 din data de 21.12.2016
ordin de protectie - Sentinta civila nr. 3828 C din data de 28.12.2016
ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 2816 din data de 06.12.2016
clauze abuzive - Sentinta civila nr. 2923 din data de 15.12.2016
validare proprire - Sentinta civila nr. 2835 din data de 07.12.2016