InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ploiesti

PLANGERE CONTRAVENTIONALA

(Sentinta civila nr. 816 din data de 29.06.2012 pronuntata de Judecatoria Ploiesti)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Ploiesti | Jurisprudenta Judecatoria Ploiesti



ROMANIA
JUDECATORIA MIZIL                                      Tip: Sentinta Civila
JUDETUL PRAHOVA                                         Nr./Data: 816/29.06.2012
                                                                                
Autor: Sectia civila
                                                                                 Domenii asociate :
                                                                                 contraventii

PLANGERE CONTRAVENTIONALA Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul acestei instante la data de 13.04.2012 ca urmare a declinarii competentei de solutionare a dosarului nr.22864/281/2011 avand acelasi obiect inregistrat pe rolul Judecatoriei Ploiesti, petentul S. C.,  in contradictoriu  cu intimatul IPJ Prahova, a solicitat anularea respectiv constatarea nulitatii absolute a procesului verbal seria CC nr. 8501069/09.09.2011 emis de Sectia de Politie nr.6 Ciorani jud.Prahova iar in subsidiar petentul a solicitat inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu avertisment sau reducerea cuantumului amenzii in temeiul art.34 pct.1 din OG nr.2/2001.
          In sustinerea plangerii contraventionale, petentul a aratat ca in mod nelegal a fost sanctionat pentru pentru savarsirea contraventiei prevazute de art.101 alin.1 pct.11 din OUG 195/2002, in sensul ca a circulat pe drumul public cu  autoturism avand defectiuni la sistemul de iluminare, intrucat defectiunea ce viza becul pentru faza scurta s-a produs in momentul in care autoturismul era in miscare si cel mai probabil datorita denivelarilor existente pe drumul public pe care rula, defectiunea fiind remediata in momentul sesizarii defectiunii de catre agentul constatator.
Totodata petentul invoca nulitatea absoluta a procesului verbal de contraventie cu motivarea ca acesta nu a fost intocmit cu respectarea prevederilor art.16 pct. 1 din O.G nr.2/2001 in sensul ca nu cuprinde mentiunile obligatorii privind ocupatia si locul de munca precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei fiind de altfel incalcate si disp. art.16 pct.7 din acelasi act normativ privind obligatia agentului constatator de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni.
In subsidiar, petentul a solicitat inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale in cuantum de 402 lei cu sanctiunea avertismentului in raport de prevederile art.7 alin.2 si 3 coroborat cu art.21 alin.3 din OG nr.2/2001 care permit aplicarea sanctiunii avertismentului in raport de gravitatea faptei chiar si atunci cand aceasta sanctiune nu este prevazuta de textul de lege care sanctioneaza contraventia avand in vedere si circumstantele personale ale petentului care nu a mai fost sanctionat contraventional , veniturile modeste ale acestuia precum si comportamentul sau ulterior comiterii faptei in sensul ca a remediat imediat defectiunea la sistemul de iluminare.
A mai aratat petentul  ca va proba cu martori in fata instantei de judecata.
 Intimatul, legal citat, a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii ca neintemeiata, aratand ca la data de 09.09.2011 petentul a  fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 402 lei  pentru savarsirea faptei prevazute de art. de art. 101 alin.1 pct.11 din OUG 195/2002 constand in acea ca  a condus autospeciala marca FHT cu nr de inmatriculare PH-60-TYC avand defectiuni la sistemul de iluminat. Se mai precizeaza faptul ca in conformitate cu art. 109 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 abaterea contraventionala a fost constatata cu propriile simturi asa cum rezulta din raportul detaliat al agentului constatator.
Intimata a  invederat faptul ca petentul a refuzat semnarea procesului , imprejurare confirmata de martorul asistent Renetea Dan.
In drept, intimata a invocat dispozitiile O.U.G. nr. 195/2002.
          In aparare intimatul a depus la dosar copia procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, procesul verbal privind comunicarea prin afisare, raportul detaliat al agentului constatator si fisa de cazier contraventional.
Actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru in baza art.15 lit.i din Legea 146/1997 si art.36 din O.G. nr.2/2001.
      Analizand plangerea dedusa judecatii, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria  CC nr. 8501069/09.09.2011 emis de Sectia de Politie nr.6 Ciorani jud.Prahova, petentul a fost sanctionat contraventional cu amenda in suma de 402 lei pentru savarsirea faptei prevazute de art. 101/1/11 din OUG 195/2002, constand in acea ca  a condus autospeciala marca FHT cu nr. de inmatriculare PH-60-TYC avand defectiuni la sistemul de iluminat.
Cu privire la competenta materiala si teritoriala de solutionare a plangerii, care este una absoluta, potrivit art 32 alin 2 din O.G. 2/2001, Judecatoria Mizil  este competenta, intrucat locul savarsirii faptei este in comuna Ciorani, iar litigiul este de competenta judecatoriei.
De asemenea, instanta a  retinut ca plangerea a fost introdusa in termenul legal de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, conform art. 31 din OG nr. 2/2001.
           Conform art. 34 din O.G. nr. 2/2001, instanta investita cu solutionarea plangerii analizeaza legalitatea si temeinicia procesului-verbal si hotaraste asupra sanctiunii .
Asupra cazurilor de nulitate absoluta invocate de petent in cuprinsul cererii, instanta a  retinut ca lipsa mentiunilor prevazute art.16 pct. 1 din O.G nr.2/2001 privind ocupatia si locul de munca precum si mentiunile privind aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei sunt de natura a atrage nulitatea relativa a procesului verbal, conditionata de existenta unei vatamari cum este de altfel si in cazul nerespectarii dispoz art.16 pct.7 din acelasi act normativ privind obligatia agentului constatator de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni (care nu a fost dovedita de petent).
In speta, petentul nu a dovedit vreo vatamare in drepturile sale recunoscute de lege ca urmare a lipsei mentiunilor agentului constatator privind lipsa mentiunilor prevazute art.16 pct. 1 din O.G nr.2/2001 privind ocupatia si locul de munca precum si mentiunile privind aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei sau privind obligatia agentului constatator de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni, iar pe parcursul procesului ar fi avut posibilitatea de a-si face apararile necesare, prezentand imprejurari relevante referitoare la situatia de fapt, dar acesta nu s-a prezentat.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului  a constatat  ca orice sistem juridic cunoaste prezumtiile de fapt si de drept, inclusiv prezumtia de temeinicie a procesului verbal de contraventie.  Instanta europeana a stabilit ca  prezumtiile de fapt sau de drept opereaza in legile  represive  din toate sistemele juridice si ca ea nu interzice in principiu asemenea  prezumtii. Cu toate acestea , exigentele unui proces echitabil  impun statelor contractante  sa nu depaseasca   anumite  limite si sa le foloseasca  intr-o maniera rezonabila, tinand cont de gravitatea faptei  si cu respectarea dreptului  la aparare.
De asemenea Curtea a stabilit ca  sarcina ei nu este de a  verifica compatibilitatea  in abstracto a unei prezumtii legale  sau simple  cu prevederile Conventiei, ci de a determina daca  aceasta a fost  aplicata in concret reclamantului intr-o maniera  compatibila cu  respectarea prezumtiei de nevinovatie ( cauza Bouamar c Frantei).
In cauza dedusa judecatii  s-a retinut prezumtia de temeinicie a procesului verbal de contraventie, tocmai pentru ca retinerea faptei contraventionale si aplicarea pedepsei  se  intemeiaza  pe faptele si imprejurarile constatate personal de catre reprezentantul intimatei .
Procesul verbal de contraventie nu este doar un act de acuzare  ci si un mijloc de proba .
 Textul art. 34 din OG 2/2001 presupune o interpretare concordanta cu  exigentele unui proces echitabil , de vreme ce prevede  ca instanta de judecata verifica legalitate si temeinicia  procesului  verbal de contraventie. Prin urmare, instanta nu porneste  de la ideea preconceputa ca persoana sanctionata contraventional  este vinovata, ci mentinerea procesului verbal va fi rezultatul  unor verificari  asupra tuturor consemnarilor actului sanctionator.
Situatia de fapt  constand in acea ca  petentul a condus autospeciala marca FHT cu nr de inmatriculare PH-60-TYC avand defectiuni la sistemul de iluminat este stabilita in procesul verbal de contraventie pe baza constatarilor personale ale agentului instrumentator, ceea ce constituie o proba din punct de vedere juridic,  insa acest act sanctionator nu stabileste si vinovatia petentului, acest aspect fiind stabilit ulterior, in cursul judecatii, in conditiile  respectarii principiilor fundamentale ale procesului civil.
Situatia de fapt retinuta de agentul sanctionator nu a fost infirmata prin administrarea probei cu inscrisuri.
Instanta, in lipsa oricarei probe (in cond in care in conf cu art. 129 alin. 1 Cpciv si art. 1169 Cciv, contestatoarei ii incumba sarcina acesteia) nu poate retine apararile contravenientei potrivit caruia defectiunea la sistemul de iluminare s-a produs datorita starii degradabile a drumului public parcurs precum si faptul remedierii de indata a defectiunii sesizate de agentul constator.
In situatia sanctionarii contraventiei constand in fapta comisiva, astfel cum este si situatia de fata,  procesul verbal  constituie un mijloc de proba, el dovedind o situatie de fapt care a condus la incheierea procesului verbal de contraventie si care a condus in mod rezonabil la ridicarea unei acuzatii bazate pe imprejurari de fapt  ce necesita  explicatii fundamentate pe probe  din partea celui sanctionat. Prin urmare in astfel de cazuri constand in contraventii comisive, sarcina probei in procesul civil  este inversata prin mecanismul de functionare a prezumtiei simple, astfel incat aceasta trece asupra partii impotriva careia este stabilita prezumtia.
Procesul verbal nu stabileste si vinovatia petentului, ci aceasta va fi stabilita in urma unui proces civil, pe baza probelor administrate, si pornind de la situatia de fapt constatata  personal de agentul instrumentator.
Astfel, in cauza Bruckner c Austriei Curtea a stabilit ca petentei nu i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil prin sanctionarea sa contraventionala, intrucat  in masura in care  acuzarea  a stabilit  aplicabilitatea actului sanctionator la situatia constatata, este  rezonabil  ca reclamanta sa  faca ea insesi dovada  ca a adoptata toate masurile pentru  respectarea legii si pentru evitarea savarsirii unei contraventii.
Dat fiind ca procesul verbal de contraventie  contine  constatarile personale  ale agentului instrumentator, el face dovada situatiei de fapt  ce a dus la incheierea sa, in mod analog  unui proces verbal de  constatare a infractiunii flagrante. In acest caz, simpla sustinere  a petentului  in sensul ca fapta nu corespund adevarului  nu este suficienta, atata timp cat el  nu aduce probe  ori nu invoca indicii  credibile  pentru a rasturna prezumtia simpla de temeinicie a actului sanctionator.
In cauza Gaucher c Frantei, Curtea Europeana a stabilit, in motivarea deciziei de inadmisibilitate a plangerii,   ca  este adevarat ca sarcina probei incumba acuzarii si dubiul profita celui acuzat,  dar simpla negare a comiterii contraventiei nu este suficienta pentru a-l exonera de raspundere, acesta neaducand nicio dovada sau un indiciu pertinent care sa confere veridicitate acestei afirmatii.
Dreptul unei persoane de a fi prezumata nevinovata si   de a solicita acuzarii sa dovedeasca faptele ce i se imputa nu este absolut, a decis CEDO in cauza Anghel c Romaniei. In acest context  Curtea mentioneaza  ca prezumtiile de fapt (precum cea de temeinicie a procesului verbal)  sau de drept  opereaza in toate sistemele  de drept si nu sunt interzise de conventie, in masura in care statul  respecta limitele rezonabile  avand in vedere importanta scopului urmarit  dar si respectarea dreptului la aparare (cauza Vostberga Taxi Aktiebolag si Vulic c Suediei).
Limitele rezonabile ale prezumtiei de temeinicie de care se bucura procesul verbal de contraventie, tocmai pentru ca se intemeiaza pe fapte si imprejurari constate personal de catre reprezentantul intimatei  au fost respectate in aceasta cauza, intrucat dreptul la aparare al petentului a fost respectat . Acesta din urma a avut posibilitatea de a propune probe in cursul judecatii si  de a formula  toate apararile  pe care le-a considerat de cuviinta  impotriva actului sanctionator .
Intrucat pe parcursul judecatii petentul nu a facut dovada existentei unei alte situatii de fapt decat cea mentionata in procesul verbal de contraventie si intrucat in speta  nu se poate retine existenta vreunei cauze de nulitate absoluta a procesului verbal contestat, instanta apreciaza ca forta probanta a acestuia nu a fost inlaturata, el bucurandu-se in continuare de prezumtia de legalitate si temeinicie instituita de lege in favoarea sa.
Verificand proportionalitatea sanctiunii aplicate cu gradul de pericol social al faptei savarsite, in acord cu disp art. 5 coroborat art. 21 alin. 3 OG 2/2001, pentru determinarea acesteia se va tine seama de imprejurarile in care fapta a fost savarsita, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul verbal.
Astfel, instanta  a apreciat ca amenda contraventionala in cuantum de 402 lei nu respecta principiul proportionalitatii cu gradul de pericol social al faptelor savarsite in conditiile in care intimata nu a facut dovada unor circumstante care sa impuna aplicarea acestei sactiuni excesive cat timp exista lumina la ora 07 dimineata ,autoturismul fiind vizibil pe drumul public.
Astfel, in temeiul disp art. 34 coroborat cu art. 7 OG 2/2001  instanta a dispus inlocuirea sanctiunii contraventionale principale a amenzii de 402 lei pentru fiecare dintre fapta prev de art 101 alin.1 pct.11 din OUG 195/2002 cu sanctiunea avertismentului avand in vedere prevederile art. 7 alin. 3 din OG nr. 2/2001 (prin care se prevede ca avertismentul se aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor respective nu prevede in mod expres aceasta sanctiune).

JUDECATOR,
Madalina Dinu
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014