UZUCAPIUNE
(Sentinta civila nr. 110 din data de 18.02.2015 pronuntata de Judecatoria Sinaia)Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 399/310/2013, reclamantii O B PRIN PRIMAR si C L B cu sediul in, judetul, in contradictoriu cu R N A P R - D S PRAHOVA, A P NB RA si M F P-A-D G.R A F PUB. P - cu sediul in . , pentru ca prin hotararea ce va pronunta sa constate dreptul reclamantului de proprietate asupra terenului in suprafata de 780 mp. situat in zona , rezervor apa , pe baza uzucapiunii de lunga durata.
In motivele actiunii sale, reclamantul invedereaza ca in anul 1942 au fost construite de Autoritatea Publica la acea vreme de apa pe acel teren in suprafata de 200 mp situata , zona , rezervor apa .
In vederea protejarii acestor rezervoare a fost ingradita o suprafata de teren de 780 mp ca si zona de protectie cu un gard de lemn.
Pe aceasta suprafata de teren s-a practicat si o aductiune de apa cu o conducta de aproximativ 2 m diametru, anterior construirii rezervoarelor inca din anul 1925.
La 18.02.2012 au fost publicata in M.O.F. nr. 128 Bis in cadrul inventarului bunurilor ce apartin Orasului Busteni cele doua rezervoare cu apa, cat si aductiunea amplasata pe terenul in litigiu.
Interesul reclamantei a fost de a-si constata dreptul de proprietate asupra acestui teren rezida in existenta unui program de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si care presupune inlocuirea vechilor rezervoare cu unele noi si amplasarea lor pe terenul invecinat pentru care nu detin titlu de proprietate si care este in folosinta acestora de peste 60 de ani.
In dovedirea actiunii a depus la dosarul cauzei mai multe inscrisuri constand in: plan de incadrare in zona, extras de carte funciara pentru informare, Incheierea nr. 52217 a OCPI Prahova,
In cauza s-a administrat proba cu Inscrisuri , proba cu martori, fiind audiat martorul Enoiu Constantin si proba cu expertiza specialitatea topografie - cadastru care a avut ca obiective, identificarea, masurarea, schitarea si evaluarea terenului in litigiu, sa se identifice in actele de proprietate ale cui figureaza acest teren, daca este imprejmuit, cine plateste impozit pentru acest teren si pe numele cui este intabulat, fiind numit ca expert prin tragere la sorti, expertul Andreescu Florin Gabriel.
Actiunea a fost motivata in drept, in baza art. 148 Cod civil.
Intimatii au formulat intampinare la filele 62- 66,78,79 din dosar prin care au solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata privind constatarea uzucapiunii.
Din actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Prin cererea de chemare in judecata reclamantii O B PRIN PRIMAR si C L B au solicitat constatarea dreptului sau de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata asupra unui teren iar suprafata de 780 mp care este inclus in zona de dezvoltare durabila a Parcului National Bucegi, conform HG 187/2011, zona in care sunt permise realizarea acestor categorii de investitii, detinut in calitate de locator de reclamant de peste 60 de ani.
Asupra terenului de 780 mp reclamantul O B PRIN PRIMAR si C L B pretind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata - fata de disp. art. 1860 ,1890 din vechiul Cod civil.
In ceea ce priveste dobandirea dreptului de proprietate - prevederile vechiului Cod civil - enumara modurile generale de dobandire prin art. 644 si 645 . Aceste dispozitii sunt aplicabile in speta de fata in raport de disp. art. 6 din noul Cod civil si de altfel sunt reluate , in continutul lor, prin art. 557 alin. 1 din acelasi cod.
Astfel , art.644 precizeaza ca “proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune". In privinta succesiunii, ca mod de dobandire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, legiuitorul a omis sa faca precizarea ca este vorba de succesiunea legala, cata vreme succesiunea testamentara este prevazuta ca un mod distinct de dobandire (legatele ).
Art.645 adauga ca “proprietatea se mai dobandeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune".
Rezulta asadar ca pot fi analizate ca moduri generale de dobandire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale: 1. contractul (conventia) translativa sau constitutiva de drepturi reale; 2. succesiunea legala; 3.succesiunea testamentara; 4. uzucapiunea (prescriptia achizitiva); 5. accesiunea; 6. posesia de buna credinta a bunurilor mobile; 7. dobandirea fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer; 8. traditiunea; 9.ocupatiunea. Analizate global, modurile de dobandire a dreptului de proprietate privesc toate acele mijloace reglementate de lege (acte si fapte juridice), prin care se poate dobandi dreptul de proprietate, indiferent de forma sub care se prezinta.
Aceste moduri de dobandire a proprietatii pot fi grupate dupa criterii variate, dintre care se retin, ca fiind mai importante: intinderea dobandirii; momentul cand opereaza transmisiunea, situatia juridica a bunului si caracterul transmisiunii.
1) Referitor la criteriul privind momentul cand opereaza transmisiunea, se disting: - moduri de dobandire intre vii (inter - vivos) - si moduri de dobandire pentru cauza de moarte (mortis causa).
Modurile de dobandire “inter - vivos" isi produc efectul translativ de proprietate in timpul vietii partilor. Majoritatea modurilor de dobandire a dreptului de proprietate au acest caracter (contractele translative de proprietate, accesiunea, uzucapiunea, ocupatiunea). Modurile de dobandire “mortis causa" isi produc efectul translativ de proprietate numai in momentul mortii proprietarului actual (succesiunea legala, succesiunea testamentara).
2) Cat priveste criteriul referitor la situatia juridica a bunului in momentul dobandirii - se retin : moduri de dobandire a dreptului de proprietate originare - si moduri de dobandire a dreptului de proprietate derivate.
Modurile de dobandire originare nu comporta o transmisiune juridica a dreptului de proprietate de la o persoana la alta pentru ca, inaintea dobandirii, bunul nu a mai apartinut altei persoane. Asemenea mod de dobandire originar este uzucapiunea ( sau prescriptia achizitiva ) - proprietatea imobiliara dobandindu-se prin efectul unei posesiuni prelungite.
Modurile de dobandire derivate presupun un transfer al dreptului de proprietate de la o persoana la alta. Asemenea moduri de dobandire derivate sunt: contractele, succesiunea legala, succesiunea testamentara, traditiunea.
Posesia prelungita (uzucapiune, prescriptie achizitiva) este un mod originar, ce se intemeiaza pe faptul posesiei, pe o stare de fapt, ce exclude ideea existentei unui act juridic translativ de proprietate, deoarece modurile de dobandire originare nu comporta o transmisiune juridica a dreptului de proprietate de la o persoana la alta pentru ca, inaintea dobandirii, bunul nu a mai apartinut altei persoane .
Ca efect al posesiei, uzucapiunea presupune o posesie utila, neafectata de niciunul dintre viciile acesteia.
Doua elemente trebuie sa fie intrunite, cumulativ, pentru ca stapanirea unui lucru sa poata fi calificata drept posesie si anume: un element material - corpus si un element psihologic, intentional-animus.
Daca elementul material presupune contactul direct cu lucrul, concretizat in orice fel de acte materiale, animus implica intentia, vointa celui care stapaneste bunul de a efectua aceasta stapanire pentru sine, de a se comporta cu privire la lucru ca proprietar ori ca titular al altui drept real - animus domini sau animus sibi habendi.
Lipsa elementului psihologic face ca acela care detine lucrul sa nu alba calitatea de posesor, ci pe aceea de detentor precar.
Pe de alta parte reclamantii O B PRIN PRIMAR si C L B nu au probat in nici un mod ca in cauza vorba de o posesie propriu-zisa, detentia precara neputand fi considerata posesie.
Desi este tratata ca viciu al posesiei in Codul civil, precaritatea reprezinta insasi lipsa posesiei.
Din raportul de expertiza tehnica intocmit de expertul Andreescu Florin Gabriel rezulta ca pe acest teren nu plateste impozit nici o persoana fizica sau juridica, deci nu sunt intrunite conditiile pentru constatarea uzucapiunii, reclamantul fiind un simplu detentor precar.
Terenul respectiv a fost dat in locatie de catre Administratia Parcului National Bucegi, iar suprafata de 780 mp este inclusa in zona de dezvoltare durabila a Parcului National Bucegi, conform HG 187/2011, zona in care sunt permise realizarea acestor categorii de investitii.
Terenul de 780 mp este in proprietatea publica a statului roman si in administrarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva - Directia Silvica .
Avand in vedere faptul ca, potrivit art. 3 din Legea 46/2008 - Codul Silvic, fondul forestier national este proprietate publica sau privata si constituie bun de interes national, terenul de mai sus este un teren de interes national si apartine domeniului public al statului.
Dreptul de proprietate publica este un drept absolut, exclusiv si perpetuu.
Bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate publica sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile.
Astfel, dreptul de proprietate publica al statului care poarta asupra acestor bunuri imobile este un drept absolut, exclusiv si perpetuu, fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil Inalienabilitatea este consacrata de legea fundamentala in art. 136 alin. 4, in art. 120 alin. 2 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala si in art. 861 alin. 1 Cod civil.
Imprescriptibiliatea reprezinta caracterul dreptului de proprietate publica ce consacra principiul potrivit caruia, bunurile proprietate publica nu pot fi dobandite de catre alte persoane prin uzucapiune si nu se pot pierde prin neuz. Actele juridice incheiate cu incalcarea regimului juridic conturat de aceste caractere ale proprietatii publice sunt lovite de nulitate absoluta.
Dreptul de administrare asupra bunurilor proprietate publica se constituie prin hotarare de guvern, avand natura juridica a unui drept real principal, si este opozabil erga omnes, mai putin titularului dreptului de proprietate publica, prin hotararea caruia a fost constituit (art. 867 - 870 Cod civil ).
In consecinta, prezenta actiune va fi respinsa ca neintemeiata intrucat prescriptia de lunga durata nu este aplicabila unui bun imprescriptibil ce apartine domeniului publica al statului, iar Constitutia Romaniei la art. 136 alin. 4 consacra inalienabilitatea bunurilor proprietate publica ale statului roman.
Astfel, aceste bunuri nu pot fi dobandite de nici o persoana prin uzucapiune si nici nu pot fi urmarite in procedura executarii silite, nefiind susceptibile de vanzare prin licitatie publica pentru satisfacerea creantelor creditorului.
Cheltuieli de judecata nu au fost solicitate.
In motivele actiunii sale, reclamantul invedereaza ca in anul 1942 au fost construite de Autoritatea Publica la acea vreme de apa pe acel teren in suprafata de 200 mp situata , zona , rezervor apa .
In vederea protejarii acestor rezervoare a fost ingradita o suprafata de teren de 780 mp ca si zona de protectie cu un gard de lemn.
Pe aceasta suprafata de teren s-a practicat si o aductiune de apa cu o conducta de aproximativ 2 m diametru, anterior construirii rezervoarelor inca din anul 1925.
La 18.02.2012 au fost publicata in M.O.F. nr. 128 Bis in cadrul inventarului bunurilor ce apartin Orasului Busteni cele doua rezervoare cu apa, cat si aductiunea amplasata pe terenul in litigiu.
Interesul reclamantei a fost de a-si constata dreptul de proprietate asupra acestui teren rezida in existenta unui program de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si care presupune inlocuirea vechilor rezervoare cu unele noi si amplasarea lor pe terenul invecinat pentru care nu detin titlu de proprietate si care este in folosinta acestora de peste 60 de ani.
In dovedirea actiunii a depus la dosarul cauzei mai multe inscrisuri constand in: plan de incadrare in zona, extras de carte funciara pentru informare, Incheierea nr. 52217 a OCPI Prahova,
In cauza s-a administrat proba cu Inscrisuri , proba cu martori, fiind audiat martorul Enoiu Constantin si proba cu expertiza specialitatea topografie - cadastru care a avut ca obiective, identificarea, masurarea, schitarea si evaluarea terenului in litigiu, sa se identifice in actele de proprietate ale cui figureaza acest teren, daca este imprejmuit, cine plateste impozit pentru acest teren si pe numele cui este intabulat, fiind numit ca expert prin tragere la sorti, expertul Andreescu Florin Gabriel.
Actiunea a fost motivata in drept, in baza art. 148 Cod civil.
Intimatii au formulat intampinare la filele 62- 66,78,79 din dosar prin care au solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata privind constatarea uzucapiunii.
Din actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Prin cererea de chemare in judecata reclamantii O B PRIN PRIMAR si C L B au solicitat constatarea dreptului sau de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata asupra unui teren iar suprafata de 780 mp care este inclus in zona de dezvoltare durabila a Parcului National Bucegi, conform HG 187/2011, zona in care sunt permise realizarea acestor categorii de investitii, detinut in calitate de locator de reclamant de peste 60 de ani.
Asupra terenului de 780 mp reclamantul O B PRIN PRIMAR si C L B pretind dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea de lunga durata - fata de disp. art. 1860 ,1890 din vechiul Cod civil.
In ceea ce priveste dobandirea dreptului de proprietate - prevederile vechiului Cod civil - enumara modurile generale de dobandire prin art. 644 si 645 . Aceste dispozitii sunt aplicabile in speta de fata in raport de disp. art. 6 din noul Cod civil si de altfel sunt reluate , in continutul lor, prin art. 557 alin. 1 din acelasi cod.
Astfel , art.644 precizeaza ca “proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune". In privinta succesiunii, ca mod de dobandire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, legiuitorul a omis sa faca precizarea ca este vorba de succesiunea legala, cata vreme succesiunea testamentara este prevazuta ca un mod distinct de dobandire (legatele ).
Art.645 adauga ca “proprietatea se mai dobandeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune".
Rezulta asadar ca pot fi analizate ca moduri generale de dobandire a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale: 1. contractul (conventia) translativa sau constitutiva de drepturi reale; 2. succesiunea legala; 3.succesiunea testamentara; 4. uzucapiunea (prescriptia achizitiva); 5. accesiunea; 6. posesia de buna credinta a bunurilor mobile; 7. dobandirea fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer; 8. traditiunea; 9.ocupatiunea. Analizate global, modurile de dobandire a dreptului de proprietate privesc toate acele mijloace reglementate de lege (acte si fapte juridice), prin care se poate dobandi dreptul de proprietate, indiferent de forma sub care se prezinta.
Aceste moduri de dobandire a proprietatii pot fi grupate dupa criterii variate, dintre care se retin, ca fiind mai importante: intinderea dobandirii; momentul cand opereaza transmisiunea, situatia juridica a bunului si caracterul transmisiunii.
1) Referitor la criteriul privind momentul cand opereaza transmisiunea, se disting: - moduri de dobandire intre vii (inter - vivos) - si moduri de dobandire pentru cauza de moarte (mortis causa).
Modurile de dobandire “inter - vivos" isi produc efectul translativ de proprietate in timpul vietii partilor. Majoritatea modurilor de dobandire a dreptului de proprietate au acest caracter (contractele translative de proprietate, accesiunea, uzucapiunea, ocupatiunea). Modurile de dobandire “mortis causa" isi produc efectul translativ de proprietate numai in momentul mortii proprietarului actual (succesiunea legala, succesiunea testamentara).
2) Cat priveste criteriul referitor la situatia juridica a bunului in momentul dobandirii - se retin : moduri de dobandire a dreptului de proprietate originare - si moduri de dobandire a dreptului de proprietate derivate.
Modurile de dobandire originare nu comporta o transmisiune juridica a dreptului de proprietate de la o persoana la alta pentru ca, inaintea dobandirii, bunul nu a mai apartinut altei persoane. Asemenea mod de dobandire originar este uzucapiunea ( sau prescriptia achizitiva ) - proprietatea imobiliara dobandindu-se prin efectul unei posesiuni prelungite.
Modurile de dobandire derivate presupun un transfer al dreptului de proprietate de la o persoana la alta. Asemenea moduri de dobandire derivate sunt: contractele, succesiunea legala, succesiunea testamentara, traditiunea.
Posesia prelungita (uzucapiune, prescriptie achizitiva) este un mod originar, ce se intemeiaza pe faptul posesiei, pe o stare de fapt, ce exclude ideea existentei unui act juridic translativ de proprietate, deoarece modurile de dobandire originare nu comporta o transmisiune juridica a dreptului de proprietate de la o persoana la alta pentru ca, inaintea dobandirii, bunul nu a mai apartinut altei persoane .
Ca efect al posesiei, uzucapiunea presupune o posesie utila, neafectata de niciunul dintre viciile acesteia.
Doua elemente trebuie sa fie intrunite, cumulativ, pentru ca stapanirea unui lucru sa poata fi calificata drept posesie si anume: un element material - corpus si un element psihologic, intentional-animus.
Daca elementul material presupune contactul direct cu lucrul, concretizat in orice fel de acte materiale, animus implica intentia, vointa celui care stapaneste bunul de a efectua aceasta stapanire pentru sine, de a se comporta cu privire la lucru ca proprietar ori ca titular al altui drept real - animus domini sau animus sibi habendi.
Lipsa elementului psihologic face ca acela care detine lucrul sa nu alba calitatea de posesor, ci pe aceea de detentor precar.
Pe de alta parte reclamantii O B PRIN PRIMAR si C L B nu au probat in nici un mod ca in cauza vorba de o posesie propriu-zisa, detentia precara neputand fi considerata posesie.
Desi este tratata ca viciu al posesiei in Codul civil, precaritatea reprezinta insasi lipsa posesiei.
Din raportul de expertiza tehnica intocmit de expertul Andreescu Florin Gabriel rezulta ca pe acest teren nu plateste impozit nici o persoana fizica sau juridica, deci nu sunt intrunite conditiile pentru constatarea uzucapiunii, reclamantul fiind un simplu detentor precar.
Terenul respectiv a fost dat in locatie de catre Administratia Parcului National Bucegi, iar suprafata de 780 mp este inclusa in zona de dezvoltare durabila a Parcului National Bucegi, conform HG 187/2011, zona in care sunt permise realizarea acestor categorii de investitii.
Terenul de 780 mp este in proprietatea publica a statului roman si in administrarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva - Directia Silvica .
Avand in vedere faptul ca, potrivit art. 3 din Legea 46/2008 - Codul Silvic, fondul forestier national este proprietate publica sau privata si constituie bun de interes national, terenul de mai sus este un teren de interes national si apartine domeniului public al statului.
Dreptul de proprietate publica este un drept absolut, exclusiv si perpetuu.
Bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate publica sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile.
Astfel, dreptul de proprietate publica al statului care poarta asupra acestor bunuri imobile este un drept absolut, exclusiv si perpetuu, fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil Inalienabilitatea este consacrata de legea fundamentala in art. 136 alin. 4, in art. 120 alin. 2 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala si in art. 861 alin. 1 Cod civil.
Imprescriptibiliatea reprezinta caracterul dreptului de proprietate publica ce consacra principiul potrivit caruia, bunurile proprietate publica nu pot fi dobandite de catre alte persoane prin uzucapiune si nu se pot pierde prin neuz. Actele juridice incheiate cu incalcarea regimului juridic conturat de aceste caractere ale proprietatii publice sunt lovite de nulitate absoluta.
Dreptul de administrare asupra bunurilor proprietate publica se constituie prin hotarare de guvern, avand natura juridica a unui drept real principal, si este opozabil erga omnes, mai putin titularului dreptului de proprietate publica, prin hotararea caruia a fost constituit (art. 867 - 870 Cod civil ).
In consecinta, prezenta actiune va fi respinsa ca neintemeiata intrucat prescriptia de lunga durata nu este aplicabila unui bun imprescriptibil ce apartine domeniului publica al statului, iar Constitutia Romaniei la art. 136 alin. 4 consacra inalienabilitatea bunurilor proprietate publica ale statului roman.
Astfel, aceste bunuri nu pot fi dobandite de nici o persoana prin uzucapiune si nici nu pot fi urmarite in procedura executarii silite, nefiind susceptibile de vanzare prin licitatie publica pentru satisfacerea creantelor creditorului.
Cheltuieli de judecata nu au fost solicitate.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)
Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005