InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slobozia

Viol. Distrugere. Violare de domiciliu. Art. 3201 C. proc. pen.

(Sentinta penala nr. 24 din data de 13.01.2012 pronuntata de Judecatoria Slobozia)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Slobozia | Jurisprudenta Judecatoria Slobozia

Faptele inculpatului, care a spart geamul parbrizului unui autobuz, iar intr-o seara, prin distrugerea usii de acces, a patruns fara drept in locuinta partii vatamate, obligandu-l pe acesta sa intretina acte sexuale orale, prin constrangere fizica, aplicandu-i mai multe lovituri cu pumnii in zona fetei si provocandu-i o vatamare grava integritatii corporale, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de viol, violare de domiciliu si distrugere (2 infractiuni).

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria _ nr. _ din _, inregistrat la aceasta instanta sub nr. _  a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv,  inculpatul:
- OV, fiul lui _, nascut la data de _ in _, domiciliat in _, de cetatenie _, studii _, ocupatie _, _, CNP _, recidivist, aflat in Penitenciarul _, sub aspectul  comiterii infractiunilor de viol, violare de domiciliu si distrugere (2 infractiuni),  prev. de art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 192 alin. 2 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. si art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., totul cu aplic. art. 33 lit. a din C. pen.
 Inculpatul OV a fost cercetat si trimis in judecata pentru infractiunile  sus mentionate, retinandu-se in actul de sesizare ca:
 - la data de _ inculpatul a spart geamul parbrizului autobuzului _ apartinand partii civile SC ST SRL;
- in seara zilei de _, inculpatul s-a deplasat la locuinta partii vatamate BS si, patrunzand fara drept in locuinta acestuia, prin spargerea usii de acces, l-a obligat sa intretina acte sexuale orale, prin constrangere fizica, aplicandu-i mai multe lovituri cu pumnii in zona fetei si provocandu-i o vatamare grava integritatii corporale.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
1. La data de _, inculpatul OV conducea pe raza localitatii _, un atelaj hipo, proprietate personala si, fiind in stare avansata de ebrietate, a stationat pe drumul public astfel incat a impiedicat trecerea autobuzului cu nr. de inmatriculare _, apartinand partii civile SC ST SRL, autobuz ce efectua o cursa regulata de calatori pe ruta _.
In aceste conditii, conducatorul autobuzului, respectiv martorul BN, i-a cerut inculpatului sa elibereze carosabilul pentru trecerea autobuzului. Fata de solicitarea martorului, inculpatul, pe fondul consumului de alcool, s-a indreptat catre autobuz si, cu un obiect metalic, i-a spart parbrizul (provocandu-i o fisura). La scurt timp, inculpatul a fost temperat in atitudinea sa recalcitranta de catre martorul SP, care se afla in zona, dar si de venirea imediata la fata locului a organelor de politie.
2. In cursul zilei de _, inculpatul OV a consumat bauturi alcoolice la domiciliul sau din localitatea _, impreuna cu martorul MI, iar, in cursul serii aceleasi zile, inculpatul a mers la domiciliul martorului unde a consumat in continuare bauturi alcoolice, respectiv vin.
In jurul orei _, inculpatul a luat rezolutia infractionala de a merge la locuinta partii vatamate BS (vecin cu martorul MI) cu scopul de a intretine cu acesta raporturi sexuale.
Astfel, inculpatul s-a deplasat la locuinta partii vatamate, a batut la usa de acces si, intrucat nu i s-a deschis, a fortat usa, scotand-o din balamale, dupa care a patruns, fara consimtamantul partii vatamate, in locuinta acesteia. In continuare, inculpatul i-a oferit partii vatamate vin, iar, la un moment dat, inculpatul i-a propus partii vatamate BS sa intretina acte sexuale orale, aspect cu care partea vatamata nu a fost de acord.
Fata de refuzul partii vatamate de a intretine acte sexuale orale, inculpatul a inceput sa exercite agresiuni fizice asupra acesteia, respectiv i-a aplicat mai multe lovituri de palma si pumn, si a proferat, de asemenea, amenintari cu moartea la adresa partii vatamate, folosindu-se pentru a-i crea teama si de un cutit ce l-a gasit in camera..
Agresiunea fizica asupra partii vatamate s-a intensificat, culminand cu provocarea unor plagi sangerande, respectiv avulsia traumatica a dintilor 32-34.
Toate actiunile agresive ale inculpatului, dar si actele de amenintare, au fost de natura a infrange rezistenta partii vatamate, astfel ca, in cele din urma, aceasta a acceptat sa-i faca sex oral inculpatului, act sexual care s-a consumat pe durata a cateva minute.
Dupa intreruperea actului sexual oral, inculpatul a adormit, aspect care a dat posibilitatea partii vatamate sa paraseasca locuinta si sa mearga la martorul MI (vecinul sau) caruia i-a povestit cele intamplate, dupa care au fost anuntate organele de politie. Cu ocazia deplasarii la fata locului, inculpatul OV a fost gasit de organele de politie dormind in locuinta partii vatamate, pe un pat dintr-una din camere.
Potrivit raportului de constatare medico-legala nr. _, partea vatamata BS prezinta avulsia dintilor 32-34, iar  pe corp prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, ce pot data din _ si care necesita 14-16 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare,(f. _ dosar de urmarire penala).
Situatiile de fapt mai sus expuse rezulta cu certitudine din probele administrate in cauza. Astfel, declaratiile partii vatamate se coroboreaza cu procesele verbale de cercetare la fata locului + planse foto; cu procesele verbale de examinare inculpat si parte vatamata, cu rapoartele de constatare medico-legala; cu actele medicale, cu procesul verbal de conducere in teren + plansa foto;  cu declaratiile martorilor; cu declaratiile inculpatului.
In fata instantei, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul a declarat ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare, ca nu solicita administrarea altor probe, solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste.
Fiind audiat de instanta, in aplicarea prevederilor 320 ind. 1 alin. 3 din Cod procedura penala, inculpatul a recunoscut faptele savarsite in modalitatea aratata mai sus.
Coroborand probatoriul administrat in cauza, instanta constata ca faptele inculpatului OV, care la data de _ a spart geamul parbrizului autobuzului _ apartinand partii civile SC ST SRL, iar in seara zilei de _, prin distrugerea usii de acces, a patruns fara drept in locuinta partii vatamate BS, obligandu-l pe acesta sa intretina acte sexuale orale, prin constrangere fizica, aplicandu-i mai multe lovituri cu pumnii in zona fetei si provocandu-i o vatamare grava integritatii corporale, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de viol, violare de domiciliu si distrugere (2 infractiuni),  prev. de art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 192 alin. 2 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen.,  art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen. si art. 217 alin. 1 din C. pen. cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., totul cu aplic. art. 33 lit. a din C. pen.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza  a fi  aplicate inculpatului, instanta va tine seama ca acesta a avut o atitudine sincera, de recunoastere a faptelor comise, conditii in care este astfel posibila aplicabilitatea prevederilor art. 320 ind. 1 alin. 7 din Cod procedura penala ("Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii..."). Pe fondul aplicabilitatii prevederilor art. 320 ind. 1 din C. pr. pen., instanta constata inoperabilitatea prevederilor art. 74 lit. c din Codul penal.
Instanta are in vedere ca faptele comise de inculpat au un grad ridicat de pericol social, prin modul de comitere a lor ( savarsirea faptelor pe timp de noapte; prin acte de violenta repetate si intensificate; prin "alegerea" victimei, respectiv o persoana singura - aspect ce denota premeditarea faptelor; actiuni repetate de distrugere; folosirea de amenintari) ceea ce implica o periculozitate ridicata a activitatii infractionale desfasurata de acesta.
Instanta constata ca inculpatul nu este la primul conflict cu legea penala, fiind recidivist si avand anterior multiple condamnari. De altfel, faptele pentru care a fost trimis in judecata au fost savarsite de inculpat  pe perioada liberarii conditionate de sub efectele sentintei penale nr. _ a Judecatoriei _ (f. _).
Fata de toate aceste ultime aspecte privind persoana inculpatului, instanta se afla in imposibilitatea de a activa in favoarea acestuia a vreuneia din circumstantele atenuante prev. la art. 74 din C. pen.
In aceste conditii, instanta se va orienta la pedeapsa cu inchisoarea in regim privativ de libertate pentru inculpat in vederea realizarii scopului pedepsei, acela de formare a unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala.
Astfel, in baza art. 197 alin. 1, alin. 2 lit. c din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 din Cod procedura penala, va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  6 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II - a si lit. b) din Cod penal.
In baza art. 192 alin. 2 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de: 3 ani inchisoare.
In baza art. 217 alin. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala (fapta din data de _), va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art. 217 alin. 1 din Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. a din C. pen., cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala (fapta din data de _), va condamna pe inculpatul OV, la pedeapsa de:  1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art. 61 alin. 1 Cod penal instanta va revoca liberarea conditionata privind restul de 419 zile din pedeapsa de 5 ani inchisoare aplicata prin Sentinta penala nr. _ a Judecatoriei _, definitiva prin Decizia Penala nr. _ a Tribunalului _.
In temeiul art. 61 din C. pen. rap. la art. 34 lit. b din Cod penal va contopi restul de 419 zile ramas neexecutat, cu fiecare din pedepsele aplicate pentru faptele deduse judecatii.
Se va face aplic.  art. 33 lit. a din. C. pen. si art. 34 lit. b din C. pen., urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de : 6 ani inchisoare.
In baza art. 65 raportat la art. 35 alin. 1 Cod penal., inculpatul va executa alaturi de pedeapsa rezultanta principala de 6 ani inchisoare, si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a), teza a II - a, si lit. b) Cod penal pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale.
In temeiul art. 71 Cod penal interzice inculpatului OV exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II - a si lit. b din Cod penal, pe toata durata executarii pedepsei inchisorii.
Prin Ordonanta din data de _ s-a luat masura retinerii pe o durata de 24 de ore a inculpatului OV incepand cu data de _ ora _.
Prin incheierea nr. _ din _ pronuntata de Judecatoria _ s-a admis propunerea  formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria _ si s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o durata de 29 de zile, masura ce a fost prelungita o singura data pe o perioada de 30 de zile. Ulterior, in temeiul art. 300 ind. 1 alin. 3 din C. pr. pen. s-a mentinut arestarea preventiva a inculpatului, la data de _.
In aceste conditii, potrivit art. 88 Cod penal se va deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de _, la zi, iar, in temeiul art. 350 din Cod procedura penala, se va mentine masura arestului preventiv fata de inculpatul OV.
In baza art. 7 alin. 1 si 2 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat in vederea introducerii profilelor genetice in S.N.D.G.J.
Cu privire la latura civila, instanta constata ca inculpatul a recunoscut intocmai pretentiile civile ale partilor vatamate constituite parti civile in cauza.
In aceste conditii, in temeiul art. 14 si art. 346 din C. Pr. Pen. rap. la art. 998-999 din C. Civ., va obliga pe inculpatul OV la plata sumei de 5000 lei, cu titlu de despagubiri materiale, in favoarea partii civile SC ST SRL cu sediul in _ (fapta generatoare a prejudiciului fiind comisa anterior intrarii in vigoare a Noului Cod Civil - acesta fiind motivul pentru care s-au retinut prevederile incidente din fostul Cod civil).
Totodata, in temeiul art. 14 si art. 346 din C. Pr. Pen. rap. la art. 1349 din C. Civ., va admite actiunea civila formulata de partea civila BS cu domiciliul in _ si va obliga pe inculpatul OV la plata sumei de 500 lei (suma din care 100 lei cu titlu de despagubiri materiale si 400 lei cu titlu de despagubiri morale), in favoarea acestei parti civile.
De asemenea, fata de principiul disponibilitatii actiunii civile, instanta va lua act ca partea vatamata Spitalul _ nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza art. 191 alin. 1 din Cod procedura penala, va obliga pe inculpat sa plateasca in favoarea statului suma de 6000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 900 lei reprezinta onorariu avocat oficiu in faza de urmarire penala (asistenta juridica acordata inculpatului si partii vatamate) si suma de 200 lei reprezinta onorariu avocat oficiu in faza de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011