Viol. Prejudiciul material si moral rezultat din incalcarea libertatii sexuale da dreptul la reparatie, care se naste din ziua cauzarii prejudiciului.
(Sentinta penala nr. 142 din data de 08.09.2014 pronuntata de Judecatoria Targu-Bujor)Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. Drept civil. Viol. Procedura simplificata. Raspunderea civila delictuala. Prejudiciul material ?i moral.
Prejudiciul material si moral rezultat din incalcarea libertatii sexuale da dreptul la reparatie, care se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat, conform disp. art. art. 1381 C. civ.
Judecatoria Targu Bujor, sectia penala, sentinta penala nr.142/08.09.2014
Prin rechizitoriul nr. 7../P/2014 din 19.06.2014, intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria T B si inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. 1009/_/2014 din data de 20.06.2014, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C S , pentru savarsirea infractiunii de viol, prev. de art. 218 alin. 1 C. pen.
Prin actul de sesizare, s-a retinut, in esenta, urmatoarea situatie de fapt:
In seara de 23.05.2014, in jurul orei 2000, inculpatul, S C , s-a deplasat la locuinta numitului P D , din aceeasi localitate, si a consumat, impreuna cu acesta, bauturi alcoolice. In incinta imobilului se afla si persoana vatamata, H L , sora numitului P D , care desfasura activitati in gospodarie.
Dupa aproximativ 30 de minute, P D a plecat de la domiciliu, lasandu-l pe inculpat singur, in curte. Acesta a observat ca persoana vatamata era asezata la o masa, amplasata pe veranda locuintei si s-a indreptat spre ea. A salutat-o si a initiat o conversatie, pe tema activitatilor agricole desfasurate de aceasta in ziua respectiva. La un moment dat, inculpatul a schimbat subiectul discutiei, propunandu-i persoanei vatamate sa intretina relatii sexuale. Aceasta l-a refuzat si i-a solicitat sa paraseasca locuinta. Inculpatul nu s-a conformat si s-a napustit asupra ei, doborand-o la pamant, pe prispa casei. A inceput sa traga de obiectele de imbracaminte, pentru a o dezbraca, si a incercat sa o sarute. Victima a opus rezistenta, muscandu-l pe inculpat de buza inferioara. Vazand ca nu reuseste sa-l indeparteze, a apucat cu mana o scrumiera din sticla si l-a lovit in zona capului. Nici in aceste conditii, inculpatul nu a incetat agresiunea, motiv pentru care persoana vatamata a inceput sa tipe, solicitand ajutor. Atunci, inculpatul a prins-o de par si a tarat-o pana in prima camera a locuintei. Aici i-a aplicat multiple lovituri, peste fata si corp, a dezbracat-o de lenjeria intima si a intretinut cu ea raport sexual normal. Dupa consumarea actului sexual, inculpatul a parasit locul faptei, iar persoana vatamata a apelat SNUAU 112 si a solicitat interventia organelor de politie.
Victima a fost examinata medico-legal la data de 24.05.2014. Conform Raportului de constatare medico-legala nr. 2../A1-D/24.05.2014 emis de Serviciul Clinic de Medicina Legala G , la data examinarii, numita H L prezenta leziune traumatica la nivelul vestibulului vaginal, ce a putut fi produsa posibil in conditiile unui raport sexual vaginal cu intromisiune peniana, ce poate data din 23.05.2014. De asemenea, pe corpul acesteia, au mai fost constatate leziuni la nivelul buzelor si obrazului, ce au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure cu suprafata neregulata, leziuni cervicale ce au putut fi produse posibil prin comprimare prin mijloace contondente, si alte leziuni traumatice ce au putut fi produse prin lovire cu sau de corpuri dure. Aceste leziuni pot data din 23.05.2014 si necesita pentru vindecare 3-4 (trei-patru) zile de ingrijiri medicale. In secretia vaginala recoltata nu s-au pus in evidenta spermatozoizi.
Inculpatul C S a fost retinut, pe baza de ordonanta, de catre organele de politie judiciara, pe o durata de 24 de ore, incepand cu data de 24.05.2014, ora 2000, pana la data de 25.05.2014, ora 2000.
Prin Incheierea de sedinta nr. 3 din 25.05.2014 pronuntata in dosarul nr. 871/316/2014, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei T . B a dispus arestarea preventiva a inculpatului, pe o durata de 30 de zile, de la 25.05.2014, ora 2000, la 24.06.2014, ora 2000 inclusiv.
Prin Incheierea din Camera de Consiliu din data de 23.06.2014, in baza art. 207 alin. 4 C.pr.pen., judecatorul de camera preliminara a mentinut arestarea preventiva a inculpatului C S , pentru savarsirea infractiunilor de viol si violare de domiciliu, aflate in concurs real.
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 17.07.2014, definitiva la data de 17.07.2014, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
La primul termen de judecata din data de 06.08.2014, cu procedura legal indeplinita, la cererea persoanei vatamate, instanta, in baza art. 352 alin.3 C.pr.pen., a declarat sedinta nepublica pentru tot cursul judecarii cauzei, avand in vedere protejarea vietii private a partilor in proces si a demnitatii acestora.
In termenul legal prev. de art. 20 alin. 1 si 2 C.pr.pen., persoana vatamata, H L , s-a constituit parte civila cu suma de 10000 lei reprezentand daune materiale si 50000 lei reprezentand daune morale.
La acelasi termen de judecata din data de 06.08.2014, ulterior citirii in extras de catre grefierul de sedinta in baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus inceperea judecatii, instanta a intrebat pe inculpatul C S , daca solicita ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate de parti, aducandu-i la cunostinta dispozitiile art. 396 alin. 10 C. pr.pen., iar in urma raspunsului afirmativ al acestuia, a procedat la luarea declaratiei inculpatului prin care arata ca este de acord ca solutionarea cauzei sa se faca potrivit procedurii recunoasterii de vinovatie, in sensul ca recunoaste fapta asa cum a fost retinuta in actul de sesizare si isi insuseste probele administrate in timpul urmaririi penale.
Avand in vedere cererea de amanare a cauzei atat a aparatorului ales al inculpatului in vederea depunerii unor inscrisuri in circumstantiere, pe langa cele aflate la dosar, cat si a partii civile in vederea depunerii inscrisurilor doveditoare ale pretentiilor sale materiale, instanta a amanat judecarea cauzei pe fond la data de 03.09.2014, cand au fost depuse inscrisurile respective, dupa care, cercetarea judecatoreasca fiind terminata, in baza art. 388 C.pr.pen., s-a trecut la dezbateri. Analizand, conform procedurii prevazute de art. 375 C.pr.pen., probatoriul administrat in faza de urmarire penala si inscrisurile in circumstantiere prezentate la termenul din 03.09.2014 (filele 14-16, 78-80, dosar fond), instanta retine aceeasi situatie de fapt descrisa mai sus.
Fapta inculpatului C S , savarsita in data de 23.05.2014, in jurul orei 20:30, de a intretine raport sexual normal cu persoana vatamata H L fara consim?amantul acesteia, prin exercitarea constrangerii, intrune?te elementele constitutive ale infrac?iunii de viol, prev. de art. 218 alin. 1 C.pen.
Elementul material al laturii obiective consta in actiunea de a intretine act sexual normal cu persoana vatamata - H L , fara a avea consimtamantul acesteia din urma.
Urmarea imediata consta in starea de pericol referitoare la incalcarea libertatii vietii sexuale a persoanei, respectiv incalcarea libertatii victimei de a decide cu privire la intretinerea unui act sexual.
Legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei (ex re).
Pe latura subiectiva, inculpatul a savarsit fapta cu vinovatie in forma intentiei directe (art.16. alin.3 lit.a C.pen.) deoarece a prevazut rezultatul pagubitor privind atingerea adusa libertatii vietii sexuale a partii vatamate.
La individualizarea pedepsei principale pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului, instanta are in vedere criteriile generale de individualizare enumerate de art.74 alin.1 NCP, respectiv: gravitatea infractiunii savarsite si periculozitatea infractorului se evalueaza dupa urmatoarele criterii: a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite; b) starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita; c)natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii; d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit; e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal; g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala
Astfel, in privinta inculpatului sunt avute in vedere dispozitiile referitoare la limitele de pedeapsa prevazute in art. 218 alin. 1 C.pen. (inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi), reduse cu o treime conform art.375 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen.(inchisoarea de la 2 ani la 6 ani si 8 luni si interzicerea unor drepturi).
Cu privire la persoana inculpatului, se retin: varsta acestuia si gradul de dezvoltare psihica si intelectuala care i¬-au permis sa inteleaga de la inceput caracterul antisocial al faptei sale (42 ani); gradul mediu de educatie al inculpatului (studii medii); lipsa antecedentelor penale (fila 66, dosar fond) si atitudinea de cooperare cu organele judiciare.
Avand in vedere situatia de fapt retinuta, gradul ridicat de pericol social al infractiunii de viol, dar si persoana inculpatului, instanta apreciaza ca scopul pedepsei ce va fi aplicata acestuia in prezenta cauza poate fi atins numai prin privarea lui efectiva de libertate.
Drept urmare, in baza art. 218 alin.1 C.pen. cu aplicarea art. 396 alin.10 C.pr.pen., instanta va condamna pe inculpatul S C , la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.
Avand in vedere ca art. 218 C.pen. prevede pentru savarsirea infractiunii de viol aplicarea pedepsei complementare alaturi de pedeapsa principala, instanta va interzice inculpatului, drepturile prevazute de art. 66 alin.1 lit. a, b si f C. pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice,i dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a fi tutore sau curator), pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei inchisori.
In baza art.65 C. pen., instanta va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b si f C. pen., pe durata executarii pedepsei inchisorii.
Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca au fost formulate pretentii civile in cauza, de catre persoana vatamata, H L , care s-a constituit parte civila cu suma de 10 000 lei reprezentand daune materiale (contravaloarea hainelor distruse, consultatii medicale, tratamente medicamentoase, investigatii medicale) si 50000 lei reprezentand daune morale (fila 11, dosar fond).
In temeiul art. 1381 C. civ., prejudiciul material si moral rezultat din incalcarea libertatii sexuale da dreptul la reparatie, care se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
In privinta intinderii reparatiei, raspunderea delictuala a inculpatului este guvernata de principiul repararii integrale a prejudiciului produs prin infractiune, conform art. 1385 alin. 1 C. civ., insa in limitele in care partea civila a exercitat actiunea civila in procesul penal.
Despagubirea acordata partii civile trebuie sa cuprinda pierderea suferita de cel prejudiciat, castigul pe care in conditii obisnuite partea civila ar fi putut sa il realizeze si de care a fost lipsit, precum si cheltuielile pe care aceasta le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului, conform art. 1385 alin. 3 C. civ.
Instanta are in vedere ca partea civila a solicitat atat repararea prejudiciului material, in cuantum de 10000 lei, pe care l-a dovedit in parte prin inscrisurile depuse la dosar, cat si a celui nepatrimonial rezultat din vatamarea integritatii corporale, a sanatatii si incalcarii libertatii sale sexuale, in cuantum de 50 000 lei.
Art. 252-257 C. civ. reglementeaza dreptul la ocrotirea valorilor strans legate de fiinta umana, cum sunt sanatatea, integritatea fizica, demnitatea, intimitatea vietii private etc.
Despagubirea acordata in cazul principiului reparatiei daunelor morale are rolul de a oferi victimei o compensare.
Din probele administrate in cauza, rezulta ca, pe langa daunele patrimoniale suferite de persoana vatamata, au existat si prejudicii morale decurgand din traumele fizice si psihice suferite, sechele post-traumatice care afecteaza negativ participarea persoanei vatamate la viata sociala, comparativ cu situatia anterioara vatamarii produse prin fapta ilicita a inculpatului.
Apreciind ca fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale in privinta partii civile si avand in vedere ansamblul probatoriului administrat, instanta urmeaza a admite in parte actiunea civila promovata si a obliga pe inculpatul: S C , in temeiul art. 19 C.pr.pen. si art. 397 C.pr.pen. raportat la art. 1357 C.civ., la plata cu titlu de despagubiri materiale si morale intr-un cuantum care sa reflecte suferintele psihice cauzate prin infractiune.
Prejudiciul material in cuantum de 10000 lei, solicitat de partea civila, este dovedit in parte, in cuantumul de 1055 lei reprezentand contravaloarea hainelor distruse, medicamente, consultatie din 13.08.2014 si radiografii, drept urmare instanta va admite in parte despagubirile materiale, urmand a respinge ca nefondate restul pretentiilor materiale in cuantum de 8945 lei.
Avand in vedere ca prin acordarea daunelor morale se urmareste a se da persoanei prejudiciate prin infractiune o satisfactie fara a uita ca astfel de daune constituie concomitent o pedeapsa pentru autorul faptei ilicite cu scopul prevenirii eficiente a unor fapte similare in viitor, precum si cuantumul daunelor morale reclamate, respectiv 50 000 lei, instanta apreciaza ca suma solicitata cu acest titlu de catre partea civila este foarte mare, urmand a admite in parte daunele morale si a obliga inculpatul la plata a 10 000 lei cu acest titlu. Instanta va respinge, ca fiind nefondate, restul pretentiilor civile in cuantum de 40000 lei - daune morale, solicitate de partea civila, H L .
In temeiul art. 399 alin. 1 NCPP, instanta va mentine arestarea preventiva a inculpatului.
In temeiul art. 72 alin. 1 NCP, instanta va deduce din durata pedepsei aplicate perioada in care inculpatul a fost retinut si arestat preventiv, de la data de 24.05.2014 la zi.
In temeiul art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obliga pe inculpatul S C , la plata sumei de 770 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
In temeiul art. 276 alin. 2 C. pr. pen., obliga pe inculpatul S C , la plata catre partea civila- H L , a sumei de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat.
Prejudiciul material si moral rezultat din incalcarea libertatii sexuale da dreptul la reparatie, care se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat, conform disp. art. art. 1381 C. civ.
Judecatoria Targu Bujor, sectia penala, sentinta penala nr.142/08.09.2014
Prin rechizitoriul nr. 7../P/2014 din 19.06.2014, intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria T B si inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. 1009/_/2014 din data de 20.06.2014, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C S , pentru savarsirea infractiunii de viol, prev. de art. 218 alin. 1 C. pen.
Prin actul de sesizare, s-a retinut, in esenta, urmatoarea situatie de fapt:
In seara de 23.05.2014, in jurul orei 2000, inculpatul, S C , s-a deplasat la locuinta numitului P D , din aceeasi localitate, si a consumat, impreuna cu acesta, bauturi alcoolice. In incinta imobilului se afla si persoana vatamata, H L , sora numitului P D , care desfasura activitati in gospodarie.
Dupa aproximativ 30 de minute, P D a plecat de la domiciliu, lasandu-l pe inculpat singur, in curte. Acesta a observat ca persoana vatamata era asezata la o masa, amplasata pe veranda locuintei si s-a indreptat spre ea. A salutat-o si a initiat o conversatie, pe tema activitatilor agricole desfasurate de aceasta in ziua respectiva. La un moment dat, inculpatul a schimbat subiectul discutiei, propunandu-i persoanei vatamate sa intretina relatii sexuale. Aceasta l-a refuzat si i-a solicitat sa paraseasca locuinta. Inculpatul nu s-a conformat si s-a napustit asupra ei, doborand-o la pamant, pe prispa casei. A inceput sa traga de obiectele de imbracaminte, pentru a o dezbraca, si a incercat sa o sarute. Victima a opus rezistenta, muscandu-l pe inculpat de buza inferioara. Vazand ca nu reuseste sa-l indeparteze, a apucat cu mana o scrumiera din sticla si l-a lovit in zona capului. Nici in aceste conditii, inculpatul nu a incetat agresiunea, motiv pentru care persoana vatamata a inceput sa tipe, solicitand ajutor. Atunci, inculpatul a prins-o de par si a tarat-o pana in prima camera a locuintei. Aici i-a aplicat multiple lovituri, peste fata si corp, a dezbracat-o de lenjeria intima si a intretinut cu ea raport sexual normal. Dupa consumarea actului sexual, inculpatul a parasit locul faptei, iar persoana vatamata a apelat SNUAU 112 si a solicitat interventia organelor de politie.
Victima a fost examinata medico-legal la data de 24.05.2014. Conform Raportului de constatare medico-legala nr. 2../A1-D/24.05.2014 emis de Serviciul Clinic de Medicina Legala G , la data examinarii, numita H L prezenta leziune traumatica la nivelul vestibulului vaginal, ce a putut fi produsa posibil in conditiile unui raport sexual vaginal cu intromisiune peniana, ce poate data din 23.05.2014. De asemenea, pe corpul acesteia, au mai fost constatate leziuni la nivelul buzelor si obrazului, ce au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure cu suprafata neregulata, leziuni cervicale ce au putut fi produse posibil prin comprimare prin mijloace contondente, si alte leziuni traumatice ce au putut fi produse prin lovire cu sau de corpuri dure. Aceste leziuni pot data din 23.05.2014 si necesita pentru vindecare 3-4 (trei-patru) zile de ingrijiri medicale. In secretia vaginala recoltata nu s-au pus in evidenta spermatozoizi.
Inculpatul C S a fost retinut, pe baza de ordonanta, de catre organele de politie judiciara, pe o durata de 24 de ore, incepand cu data de 24.05.2014, ora 2000, pana la data de 25.05.2014, ora 2000.
Prin Incheierea de sedinta nr. 3 din 25.05.2014 pronuntata in dosarul nr. 871/316/2014, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei T . B a dispus arestarea preventiva a inculpatului, pe o durata de 30 de zile, de la 25.05.2014, ora 2000, la 24.06.2014, ora 2000 inclusiv.
Prin Incheierea din Camera de Consiliu din data de 23.06.2014, in baza art. 207 alin. 4 C.pr.pen., judecatorul de camera preliminara a mentinut arestarea preventiva a inculpatului C S , pentru savarsirea infractiunilor de viol si violare de domiciliu, aflate in concurs real.
Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 17.07.2014, definitiva la data de 17.07.2014, judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
La primul termen de judecata din data de 06.08.2014, cu procedura legal indeplinita, la cererea persoanei vatamate, instanta, in baza art. 352 alin.3 C.pr.pen., a declarat sedinta nepublica pentru tot cursul judecarii cauzei, avand in vedere protejarea vietii private a partilor in proces si a demnitatii acestora.
In termenul legal prev. de art. 20 alin. 1 si 2 C.pr.pen., persoana vatamata, H L , s-a constituit parte civila cu suma de 10000 lei reprezentand daune materiale si 50000 lei reprezentand daune morale.
La acelasi termen de judecata din data de 06.08.2014, ulterior citirii in extras de catre grefierul de sedinta in baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus inceperea judecatii, instanta a intrebat pe inculpatul C S , daca solicita ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate de parti, aducandu-i la cunostinta dispozitiile art. 396 alin. 10 C. pr.pen., iar in urma raspunsului afirmativ al acestuia, a procedat la luarea declaratiei inculpatului prin care arata ca este de acord ca solutionarea cauzei sa se faca potrivit procedurii recunoasterii de vinovatie, in sensul ca recunoaste fapta asa cum a fost retinuta in actul de sesizare si isi insuseste probele administrate in timpul urmaririi penale.
Avand in vedere cererea de amanare a cauzei atat a aparatorului ales al inculpatului in vederea depunerii unor inscrisuri in circumstantiere, pe langa cele aflate la dosar, cat si a partii civile in vederea depunerii inscrisurilor doveditoare ale pretentiilor sale materiale, instanta a amanat judecarea cauzei pe fond la data de 03.09.2014, cand au fost depuse inscrisurile respective, dupa care, cercetarea judecatoreasca fiind terminata, in baza art. 388 C.pr.pen., s-a trecut la dezbateri. Analizand, conform procedurii prevazute de art. 375 C.pr.pen., probatoriul administrat in faza de urmarire penala si inscrisurile in circumstantiere prezentate la termenul din 03.09.2014 (filele 14-16, 78-80, dosar fond), instanta retine aceeasi situatie de fapt descrisa mai sus.
Fapta inculpatului C S , savarsita in data de 23.05.2014, in jurul orei 20:30, de a intretine raport sexual normal cu persoana vatamata H L fara consim?amantul acesteia, prin exercitarea constrangerii, intrune?te elementele constitutive ale infrac?iunii de viol, prev. de art. 218 alin. 1 C.pen.
Elementul material al laturii obiective consta in actiunea de a intretine act sexual normal cu persoana vatamata - H L , fara a avea consimtamantul acesteia din urma.
Urmarea imediata consta in starea de pericol referitoare la incalcarea libertatii vietii sexuale a persoanei, respectiv incalcarea libertatii victimei de a decide cu privire la intretinerea unui act sexual.
Legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei (ex re).
Pe latura subiectiva, inculpatul a savarsit fapta cu vinovatie in forma intentiei directe (art.16. alin.3 lit.a C.pen.) deoarece a prevazut rezultatul pagubitor privind atingerea adusa libertatii vietii sexuale a partii vatamate.
La individualizarea pedepsei principale pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului, instanta are in vedere criteriile generale de individualizare enumerate de art.74 alin.1 NCP, respectiv: gravitatea infractiunii savarsite si periculozitatea infractorului se evalueaza dupa urmatoarele criterii: a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite; b) starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita; c)natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii; d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit; e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal; g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala
Astfel, in privinta inculpatului sunt avute in vedere dispozitiile referitoare la limitele de pedeapsa prevazute in art. 218 alin. 1 C.pen. (inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi), reduse cu o treime conform art.375 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen.(inchisoarea de la 2 ani la 6 ani si 8 luni si interzicerea unor drepturi).
Cu privire la persoana inculpatului, se retin: varsta acestuia si gradul de dezvoltare psihica si intelectuala care i¬-au permis sa inteleaga de la inceput caracterul antisocial al faptei sale (42 ani); gradul mediu de educatie al inculpatului (studii medii); lipsa antecedentelor penale (fila 66, dosar fond) si atitudinea de cooperare cu organele judiciare.
Avand in vedere situatia de fapt retinuta, gradul ridicat de pericol social al infractiunii de viol, dar si persoana inculpatului, instanta apreciaza ca scopul pedepsei ce va fi aplicata acestuia in prezenta cauza poate fi atins numai prin privarea lui efectiva de libertate.
Drept urmare, in baza art. 218 alin.1 C.pen. cu aplicarea art. 396 alin.10 C.pr.pen., instanta va condamna pe inculpatul S C , la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.
Avand in vedere ca art. 218 C.pen. prevede pentru savarsirea infractiunii de viol aplicarea pedepsei complementare alaturi de pedeapsa principala, instanta va interzice inculpatului, drepturile prevazute de art. 66 alin.1 lit. a, b si f C. pen. (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice,i dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a fi tutore sau curator), pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei inchisori.
In baza art.65 C. pen., instanta va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b si f C. pen., pe durata executarii pedepsei inchisorii.
Sub aspectul laturii civile, instanta constata ca au fost formulate pretentii civile in cauza, de catre persoana vatamata, H L , care s-a constituit parte civila cu suma de 10 000 lei reprezentand daune materiale (contravaloarea hainelor distruse, consultatii medicale, tratamente medicamentoase, investigatii medicale) si 50000 lei reprezentand daune morale (fila 11, dosar fond).
In temeiul art. 1381 C. civ., prejudiciul material si moral rezultat din incalcarea libertatii sexuale da dreptul la reparatie, care se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
In privinta intinderii reparatiei, raspunderea delictuala a inculpatului este guvernata de principiul repararii integrale a prejudiciului produs prin infractiune, conform art. 1385 alin. 1 C. civ., insa in limitele in care partea civila a exercitat actiunea civila in procesul penal.
Despagubirea acordata partii civile trebuie sa cuprinda pierderea suferita de cel prejudiciat, castigul pe care in conditii obisnuite partea civila ar fi putut sa il realizeze si de care a fost lipsit, precum si cheltuielile pe care aceasta le-a facut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului, conform art. 1385 alin. 3 C. civ.
Instanta are in vedere ca partea civila a solicitat atat repararea prejudiciului material, in cuantum de 10000 lei, pe care l-a dovedit in parte prin inscrisurile depuse la dosar, cat si a celui nepatrimonial rezultat din vatamarea integritatii corporale, a sanatatii si incalcarii libertatii sale sexuale, in cuantum de 50 000 lei.
Art. 252-257 C. civ. reglementeaza dreptul la ocrotirea valorilor strans legate de fiinta umana, cum sunt sanatatea, integritatea fizica, demnitatea, intimitatea vietii private etc.
Despagubirea acordata in cazul principiului reparatiei daunelor morale are rolul de a oferi victimei o compensare.
Din probele administrate in cauza, rezulta ca, pe langa daunele patrimoniale suferite de persoana vatamata, au existat si prejudicii morale decurgand din traumele fizice si psihice suferite, sechele post-traumatice care afecteaza negativ participarea persoanei vatamate la viata sociala, comparativ cu situatia anterioara vatamarii produse prin fapta ilicita a inculpatului.
Apreciind ca fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale in privinta partii civile si avand in vedere ansamblul probatoriului administrat, instanta urmeaza a admite in parte actiunea civila promovata si a obliga pe inculpatul: S C , in temeiul art. 19 C.pr.pen. si art. 397 C.pr.pen. raportat la art. 1357 C.civ., la plata cu titlu de despagubiri materiale si morale intr-un cuantum care sa reflecte suferintele psihice cauzate prin infractiune.
Prejudiciul material in cuantum de 10000 lei, solicitat de partea civila, este dovedit in parte, in cuantumul de 1055 lei reprezentand contravaloarea hainelor distruse, medicamente, consultatie din 13.08.2014 si radiografii, drept urmare instanta va admite in parte despagubirile materiale, urmand a respinge ca nefondate restul pretentiilor materiale in cuantum de 8945 lei.
Avand in vedere ca prin acordarea daunelor morale se urmareste a se da persoanei prejudiciate prin infractiune o satisfactie fara a uita ca astfel de daune constituie concomitent o pedeapsa pentru autorul faptei ilicite cu scopul prevenirii eficiente a unor fapte similare in viitor, precum si cuantumul daunelor morale reclamate, respectiv 50 000 lei, instanta apreciaza ca suma solicitata cu acest titlu de catre partea civila este foarte mare, urmand a admite in parte daunele morale si a obliga inculpatul la plata a 10 000 lei cu acest titlu. Instanta va respinge, ca fiind nefondate, restul pretentiilor civile in cuantum de 40000 lei - daune morale, solicitate de partea civila, H L .
In temeiul art. 399 alin. 1 NCPP, instanta va mentine arestarea preventiva a inculpatului.
In temeiul art. 72 alin. 1 NCP, instanta va deduce din durata pedepsei aplicate perioada in care inculpatul a fost retinut si arestat preventiv, de la data de 24.05.2014 la zi.
In temeiul art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obliga pe inculpatul S C , la plata sumei de 770 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
In temeiul art. 276 alin. 2 C. pr. pen., obliga pe inculpatul S C , la plata catre partea civila- H L , a sumei de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Viol
Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011