InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Infractiuni de pericol si nu de rezultat. Infractiunea de distrugere si semnalizare falsa prevazuta de art. 276 alin. (1) C.Pen.

(Decizie nr. 68 din data de 02.03.2004 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

INFRACTIUNI DE PERICOL SI NU DE REZULTAT. INFRACTIUNEA DE DISTRUGERE SI SEMNALIZARE FALSA PREVAZUTA DE ART. 276 ALIN. (1) C.PEN.

Infractiunile contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, in forma lor simpla, sunt infractiuni de pericol, in sensul ca, pentru a se consuma, nu este nevoie de producerea unui rezultat vatamator, fiind indeajuns ca prin savarsirea unei actiuni sau inactiuni dintre cele incriminate, sa se fi nascut o situatie periculoasa pentru valorile sociale ocrotite de lege (art. 276 alineatul 1 Cod penal).

Sectia penala, decizia penala nr.68 din 2 martie 2004

Prin sentinta penala nr.680 din 27 noiembrie 2003 Tribunalul Cluj l-a condamnat pe inculpatul P.T. pentru comiterea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 alin. (1), 209 alin. (1) lit. i) si alin. 3 lit. h) C.pen. cu aplicarea art. 74, 76 C.pen. la o pedeapsa de 3 luni inchisoare in detentie.
In baza art. 11 pct.2 lit. a) C.pr.pen. raportat la art. 10 lit. a) C.pr.pen. acelasi inculpat a fost achitat pentru comiterea infractiunii de distrugere si semnalizare falsa prevazuta de art. 276 alin. (1) C.pen.
Inculpatul a fost obligat sa achite suma de 5.700.000 lei despagubiri civile catre partea civila Compania Nationala C.F.R. S.A. Regionala C.F. Cluj.
In esenta, prima instanta a retinut ca la data de 15 martie 2003 inculpatul in zona liniei ferate dintre statiile Aghires si Leghia a sustras doua sarme din cupru, rupandu-le cu mana prin indoiri si dezdoiri repetate precum si 20 bucati mansoane de pe stalpii amplasati pe diferite trasee ale caii ferate din judetul Cluj, prin aceasta a distrus sistemul de comunicatii C.F.R., punand in pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport pe calea ferata.
Desi Tribunalul a retinut aceasta stare de fapt, a apreciat ca se impune condamnarea inculpatului P.T. doar pentru comiterea infractiunii de furt calificat prevazuta de art 208 alin. (1), 209 alin. (1) lit. i) si alin. (3) lit. h) C.pen. - constand in sustragerea celor doua cabluri din cupru si a 20 bucati mansoane din cupru care fac parte din sistemul de comunicatii C.F.R., actiune realizata prin sectionarea cablurilor, indoiri si dezdoiri repetate cauzand un prejudiciu de 5.790.601 lei Regionalei C.F. Cluj.
Prima instanta a concluzionat ca punerea in pericol a sigurantei circulatiei mijloacelor de transport, nu a fost rezultatul actiunii inculpatului deoarece, in momentul in care acesta a procedat la ruperea cablurilor de comunicatii, sistemul nu functiona tocmai datorita imprejurarii ca mai multe fire aveau unul din capete desprins de pe stalpii de sustinere.
S-a sustinut in sentinta tribunalului ca in speta nu s-a dovedit existenta unui pericol real pentru siguranta circulatiei mijloacelor de transport pe calea ferata, avand in vedere ca martorul M.L. - angajat in cadrul C.F.R. - a precizat ca s-a putut totusi mentine legatura telefonica intre statiile C.F.R., desi informarile sefilor de statie nu se mai faceau de la gara centrala din Cluj-Napoca, ci doar prin informari facute din statie in statie.
In concluzie, tribunalul a statuat ca inculpatul nu a avut nici o contributie la defectarea sistemului de comunicatie C.F.R. si in consecinta nici la punerea in nesiguranta a circulatiei pe calea ferata.
Sentinta a fost atacata cu apel de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, care a criticat-o pentru netemeinicie, apreciind ca se impune fara nici un dubiu condamnarea inculpatului P.T. si pentru infractiunea vizata de art. 276 alin. (1) C.pen., probele dosarului convergand spre aceasta solutie.
Apelul Parchetului este fondat.
Pericolul social al faptei este ridicat, fiind pus in evidenta chiar prin propria recunoastere a inculpatului, care precizeaza ca avea cunostinta despre faptul ca sarmele apartin instalatiilor C.F.R.
Prin articolul 276 alin. (1) C.pen.  este incriminata distrugerea, degradarea si aducerea in stare de neintrebuintare a liniei ferate, sau a instalatiilor de cale ferata, daca prin aceasta s-ar fi putut pune in pericol siguranta mijloacelor de transport ale cailor ferate, in sensul acestui text, pericolul pentru siguranta mijloacelor de transport netrebuind sa fie direct si actual nascut efectiv, este suficient si un pericol indirect, viitor, susceptibil sa genereze vatamarea doar in conditiile savarsirii unei fapte complementare de catre aceeasi persoana sau de catre aceeasi persoana sau de catre alta.
Infractiunile contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, in forma lor simpla, sunt infractiuni de pericol, in sensul ca, pentru a se consuma, nu este nevoie de producerea unui rezultat vatamator, fiind indeajuns ca prin savarsirea unei actiuni sau inactiuni dintre cele incriminate, sa se fi nascut o situatie periculoasa pentru valorile sociale ocrotite de lege.
Aceasta rezulta din redactarea legii, care nu foloseste expresia "daca fapta a pus in pericol", ci expresia "ar fi putut pune in pericol" siguranta circulatiei.
Pericolul social al faptei s-a materializat tocmai prin intreruperea comunicarii intre statiile C.F.R., pericol cauzat in mod direct de catre inculpat care, in scopul insusirii pe nedrept, a distrus firele care asigurau comunicarea telefonica intre unitatile C.F.R.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011