InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Expertiza psihiatrica. Indoiala asupra starii psihice a inculpatului. Achitarea acestuia. Discernamant abolit la data comiterii infractiunii.

(Decizie nr. 76 din data de 09.03.2004 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

CAUZE CARE INLATURA CARACTERUL PENAL AL FAPTEI. EXPERTIZA PSIHIATRICA. INDOIALA ASUPRA STARII PSIHICE A INCULPATULUI. ACHITAREA ACESTUIA. DISCERNAMANT ABOLIT LA DATA COMITERII INFRACTIUNII.

Potrivit art. 48 Cod penal nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul in momentul savarsirii acesteia, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele (art. 48 Cod penal).

Sectia penala, decizia penala nr.76 din 9 martie 2004

Prin sentinta penala nr.126 din 18 martie 2003 Tribunalul Cluj l-a condamnat pe inculpatul M.I. pentru comiterea infractiunii de omor calificat prevazuta de art. 174, 175 lit. a C.pen. la o pedeapsa de 16 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prevazuta de art. 64 lit. a), b), e) C.pen.
S-a mentinut starea de arest a inculpatului, s-a dedus din pedeapsa arestul preventiv incepand cu 16 decembrie 2002 si pana la zi.
S-a facut aplicarea art. 71 si 64 C.pen. pe durata executarii pedepsei.
Inculpatul a fost obligat sa achite cu titlu de despagubiri civile : suma de 15 milioane lei partii civile C.V.; iar suma de 80 milioane partii civile T.A.I.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut in fapt urmatoarele :
In dimineata de 16 decembrie 2002, banuind ca intre sotia sa si victima C.A. s-au consumat relatii intime, inculpatul M.I. a stabilit o intalnire cu partea vatamata in casa situata in Turda - str.Petru Maior unde, dupa ce au intrat in curte, a luat o bara metalica pe care o ascunsese anterior, cu care a aplicat mai multe lovituri in cap victimei, iar dupa ce a cazut aceasta la sol, inculpatul cu ajutorul unui topor a continuat sa o loveasca in regiunea capului, cauzandu-i plagi si fracturi ce au determinat decesul.
S-a retinut ca fapta a fost comisa cu premeditare, dupa un plan dinainte stabilit, prin pregatirea obiectelor apte sa produca moartea victimei, hotararea de suprimare a vietii acesteia fiind luata inca dinainte de data de 15 decembrie 2002.
Sentinta a fost atacata cu apel de catre inculpatul M.I. care a solicitat achitarea sa intrucat este bolnav de schizofrenie, avand discernamantul abolit la data comiterii faptei.
Inculpatul prin aparator a depus un bilet de iesire din Spitalul de Psihiatrie "Gheorghe Marinescu" Bucuresti, din care rezulta ca a fost internat incepand cu anul 1967 de mai multe ori in unitati sanitare de profil cu diagnosticul de "schizofrenie paranoida", pe perioada spitalizarilor i s-au aplicat tratamente cu neuroleptice majore, tranchilizante, i s-a recomandat dispensarizare de specialitate si supraveghere din partea familiei.
Existand, deci motive temeinice de indoiala asupra starii psihice a inculpatului, Curtea in mod judicios a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, care prin raportul intocmit la 11 iulie 2003, a concluzionat ca, la data savarsirii infractiunii inculpatul avea discernamantul abolit, prezentand diagnosticul de "schizofrenie catatonica - stadiu rezidual", recomandandu-se masuri de siguranta conform art. 114 C.pen.
La solicitarea Parchetului s-a dispus de catre Curte efectuarea unei noi expertize psihiatrice, inculpatului, care sa se pronunte, in sensul existentei sau nu, a discernamantului acestuia la data comiterii omorului.
Noul raport a concluzionat ca inculpatul M.I. nu a prezentat tulburari psihice in masura a-i afecta capacitatea psihica, de apreciere critica asupra faptei, conditii in care discernamantul a fost pastrat la data savarsirii infractiunii.
In aceste conditii, existand la dosar doua acte medico-legale cu concluzii contradictorii, Curtea de Apel Cluj le-a trimis spre avizare Comisiei Superioare de Avizare si Control ce functioneaza in cadrul Institutului Medico-Legal "Prof.dr.Mina Minovici" Bucuresti.
Comisia superioara medico-legala intrunita in sedinta din 17 decembrie 2003, examinand cele doua rapoarte medico-legale, l-a avizat pe primul, mentionand ca inculpatul M.I. prezinta diagnosticul "schizofrenie catatonica" stadiu rezidual, cu defect de tip paranoic (delir de gelozie) si discernamantul a fost abolit raportat la fapta comisa.
De asemenea, s-a recomandat instituirea masurilor de siguranta prevazute de art. 114 C.pen.
In raport de aceste concluzii ale actului medico-legal, avand in vedere si dispozitiile art. 48 C.pen. - ce reglementeaza iresponsabilitatea - potrivit carora nu constituie infractiune, fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul in momentul savarsirii acesteia, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele, - Curtea in mod judicios a admis apelul inculpatului, in temeiul art. 379 pct.2 lit. a) C.pr.pen., a desfiintat sentinta Tribunalului sub aspectul laturii penale si pronuntand o noua hotarare, in baza art. 11 pct.2 lit. a raportat la art. 10 lit. e) C.pr.pen. si art. 48 C.pen. l-a achitat pe inculpatul M.I. de sub invinuirea savarsirii infractiunii de omor calificat prevazuta de art. 174, 175 lit. a) C.pen.
S-a dispus totodata punerea de indata in libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventiva emis la data de 16 decembrie 2002 de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj.
Conform art. 114 C.pen. s-a dispus luarea masurii de siguranta a internarii medicale a inculpatului M.I., in mod provizoriu, pana la ramanerea definitiva a hotararii, dupa care masura de siguranta ramane definitiva pana la insanatosire.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011