Programare consultatie online avocat
InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 549 din data de 19.02.2009 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

SENTINTA CIVILA NR. 549
Sedinta publica din 19 februarie 2009      JUDECATORIA :
     
     Deliberand asupra prezentei cauze, avand ca obiect plangerea contraventionala, constata urmatoarele :
     Prin actiunea formulata la data de _.. si inregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea sub nr. __, petentul __. a  solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna anularea procesului verbal nr. __.. incheiat de intimatul ____..
In motivarea plangerii, petentul arata ca nu se face vinovat de savarsirea contraventiei retinuta in sarcina sa prin procesul - verbal nr_..  aratand ca  este pescar autorizat care-si desfasoara activitatea in zona __. zona in care se afla si lacul _.., pentru care detine autorizatie de pescuit comercial nr. __... Petentul a invocat mai multe motive de nulitate dupa cum urmeaza:
- agentul constatator nu a individualizat sanctiunea contraventionala potrivit art. 21 alin. 3 din OG. nr. 2/ 2001;
- procesul verbal a fost intocmit in lipsa contravenientului fara respectarea normelor referitoare la obiectiunile persoanei controlate si a prezentei martorilor;
- faptul ca agentul constatator nu a adus la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni;
- procesul verbal nu cuprinde dreptul de a face obiectiuni al contravenientului
Petentul  si-a motivat cererea pe dispozitiile OG. nr. 2/2001.
Intimatul a depus la dosar intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii contraventionale aratand ca amenda a fost aplicata pentru incalcarea art. 53 pct. 1 lit. f din OUG. nr. 57/2007. Intimatul arata ca, in fapt in data de 11.11.2008, in zona _., zona protejata, a fost gasit __. fiind sanctionat cu amenda de 3000 lei .
     In dovedirea plangerii, petentul a solicitat proba cu acte, proba incuviintate de instanta si administrate in cauza, sens in care a fost depus la dosar, procesul - verbal nr. __
     In vederea respingerii  plangerii, intimatul a solicitat proba cu acte, proba incuviintate de instanta si administrata in cauza, sens in care a fost depus la dosar actul de constatare nr. __.. ) procesul verbal contestat ( f. 17 ).
     Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
     Prin actul de constatare nr. __. ( f. 16 ) s-a retinut ca in urma controlului efectuat in zona lacului ____ au fost gasite mai multe persoane in doua ambarcatiuni care au declarat ca stiau ca zona este protejata, dar au intrat de curiozitate.
     In baza actului de constatare s-a intocmit procesul verbal nr. _.. prin care petentul _.. a fost sanctionat contraventional de catre intimatul __cu amenda de 3000 lei retinandu-se in sarcina sa savarsirea contraventiei prevazuta de art. 53 pct. 1 lit. f din OUG nr. 57/2007.
Se arata in acest sens in actul constatator si sanctionator ca in data de __., ora. _. a fost gasit numitul _ in lac _.., zona strict protejata, fara a detine permis de acces din partea _____
     Potrivit art. 53 pct. 1 lit. f din OUG. nr. 57/2007, ,,constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice [...] intrarea in perimetrul protejat fara permisul de acces eliberat de administrator, respectiv, custode".
     In solutionarea plangerii contraventionale trebuie observate prevederile art. 34 din O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, potrivit carora instanta sesizata cu solutionarea unei plangeri contraventionale verifica legalitatea si temeinicia procesului-verbal, scop in care asculta pe cel care a facut plangerea contraventionala si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat si administreaza orice alte probe prevazute de lege.
     In ceea ce priveste legalitatea procesului verbal __. petentul a invocat mai multe motive de nulitate dupa cum urmeaza:
- procesul verbal a fost intocmit in lipsa contravenientului fara respectarea normelor referitoare la obiectiunile persoanei controlate si a prezentei martorilor; in baza art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/ 2001 "in momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal ". Aceasta dispozitie este prevazuta sub sanctiunea nulitatii relative.
     Prin nerespectarea dispozitiei mai sus mentionate s-a incalcat dreptul la aparare al petentei. Nulitatea opereaza in conditiile art. 105 alin. 2 c.proc.civ., petentul avand posibilitatea de a invoca in fata instantei toate obiectiunile de legalitate si temeinicie legate de procesul verbal contestat, de a solicita toate probele care doreste sa fie administrate, astfel incat nulitatea nu a operat.
     Potrivit art. 19 alin. 3 din OG nr. 2 / 2001 "in lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod". In cuprinsul procesului verbal este mentionat motivul pentru care lipseste martorul asistent, fiind o zona izolata, astfel incat instanta va respinge acest motiv de nulitate.
- faptul ca agentul constatator nu a adus la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni, precum si ca procesul verbal nu cuprinde dreptul de a face obiectiuni al contravenientului; Nulitatea prevazuta de art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/ 2001 este prevazuta sub sanctiunea nulitatii relative asa cum rezulta si din decizia pronuntata de ICCJ in  RIL nr. XXII/ 2007. Pentru a opera nulitatea petenta trebuie sa dovedeasca nu numai ca agentul constatator si-a incalcat obligatia de a-i aduce la cunostinta dreptul de a face obiectiuni, ci si ca aceasta incalcare i-a produs o vatamare ce nu poate fi inlaturata decat prin anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei. Instanta constata ca nulitatea procesului verbal intervine ca o sanctiune extrema, doar daca alte remedii nu exista. Astfel legiuitorul a urmarit mentinerea acelor acte care, desi nu au respectat conditiile legale, isi pot atinge scopul. Prin faptul ca nu a putut face obiectiuni a fost incalcat dreptul la aparare al petentului, dar acesta a avut posibilitatea de a invoca in fata instantei toate obiectiunile de legalitate si temeinicie legate de procesul verbal contestat, de a solicita toate probele care doreste a fi administrate.
     Fata de aceste considerente instanta constata ca procesul-verbal seria __. incheiat de intimata cuprinde toate mentiunile prevazute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 sub sanctiunea nulitatii absolute.
     In ceea ce priveste temeinicia, instanta are in vedere probele administrate in cauza.
     Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei face prin el insusi dovada situatiei de fapt retinute de agentul constatator si nu mai trebuie completat cu alt mijloc de proba extrinseci, iar instanta de judecata este abilitata de lege sa verifice legalitatea si temeinicia acestuia.
     Faptul ca procesul verbal, in masura in care cuprinde constatarile personale ale agentului constatator    constituie o dovada suficienta a vinovatiei contestatorului cat timp acesta nu face proba contrarie, nu constituie  o incalcare a prezumtiei de nevinovatie, ci o modalitate de  stabilire legala a vinovatiei in raport cu art. 6 alin. 2 din Conventia europeana a drepturilor omului.
     Din aceste considerente instanta constata ca petentul a savarsit contraventia aratata anterior astfel incat va mentine procesul verbal in ceea ce priveste aceasta fapta contraventionala.
     In ceea ce priveste  individualizarea sanctiunii contraventionale, petentul arata ca procesul verbal nu a individualizat sanctiunea, potrivit art. 21 alin. 3 din OG. nr. 2/2001. Sanctiunea pentru fapta savarsita se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 6000, astfel incat instanta retine ca s-a aplicat miniul prevazut de lege. Fata de aceasta instanta retine ca petentul nu a suferit nicio vatamare prin neindividualizarea sanctiunii.
     Instanta vazand dispozitiile OUG 195/ 2002..ce reglementeaza sanctiunile pentru contraventia retinuta in sarcina  petentei, fata de imprejurarile savarsirii acesteia, de gradul de pericol social a acesteia si de circumstantele personale ale petentei  instanta considera ca aplicarea sanctiunii amenzii in cuantum de 3000 lei reprezinta o corecta individualizare a sanctiunii.
     
.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014