InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Completare hotarare. Solicitare de constatare a uzucapiunii, formulata de parata cu titlu de aparare. Inadmisibilitatei

(Decizie nr. 69 din data de 13.06.2012 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia I-a civila, decizia nr. 69 din 13 iunie 2012

Prin sentinta civila nr. 1918 din 19 octombrie 2011, pronuntata de Tribunalul Maramuresa fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, exceptie ridicata de parata si solutionand cauza pe fond: a fost admisa actiunea civila precizata formulata de reclamanta Episcopia Romana Unita cu Roma Greco - Catolica a Maramuresului, impotriva paratei Parohia Ortodoxa nr. 1 Baia Mare, si in consecinta, s-a dispus rectificarea inscrierilor de sub B7 din CF 204 Baia Mare, in sensul radierii dreptului de proprietate inscris in favoarea paratei si inscrierea dreptului de proprietate pe vechiul proprietar, respectiv pe reclamanta, parat a fost obligata sa predea reclamantei in deplina proprietate si posesie urmatoarele imobile: imobilul situat in Baia Mare, str. Inchisa nr. 11 inscris in CF 204 Baia Mare nr. top 1040 compus din: Biserica Catedrala, capela, casa de locuit si teren in suprafata de 6676 mp; imobilul inscris in CF 204 Baia Mare nr. top. 3896 in suprafata de 81.104 mp (cimitir); imobilul in suprafata de 190 mp (cimitir) din parcela cu nr. top 3897/1 din CF 204 Baia Mare; imobilul in suprafata de 534 mp (cimitir) din parcela cu nr. top 3897/3 din CF 204 Baia Mare; - imobilul in suprafata de 1 ha 1412 mp (cimitir) cu parcela nr. top 1392/3/1 din CF 204 Baia Mare, iar parata a fost obligata sa plateasca reclamantei 5.400 lei cheltuieli de judecata.
Prin decizia civila nr. 41/A/28.03.2012 a Curtii de Apel Cluj, a fost admis in parte apelul declarat de parata Parohia Ortodoxa nr. 1 Baia Mare si cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratei de intervenienta Asociatia Fostilor Greco-Catolici in Prezent Ortodocsi si a Urmasilor Lor impotriva sentintei civile numarul 1918 din 19.10.2011 a Tribunalului Maramures, pronuntata in dosarul numarul 1955/100/2009, care a fost schimbata in parte si in consecinta, a fost respinsa actiunea precizata formulata de reclamanta Episcopia Romana Unita Cu Roma, Greco-Catolica a Maramuresului in contradictoriu cu parata Parohia Ortodoxa Nr. 1 B., reclamanta a fost obligata sa-i plateasca paratei cheltuieli de judecata in suma de 5000 lei si au fost mentinute dispozitiile sentintei privind respingerea exceptiei calitatii procesuale active a reclamantei.
Parata Parohia Ortodoxa Romana nr. 1 B. a formulat cerere de completare a dispozitivului deciziei civile nr. 41/A/28.03.2012 in sensul de a se pronunta instanta asupra cererii paratei privind constatarea incidentei uzucapiunii tabulare reglementata de art. 27 din Decretul - lege nr. 115/1938.
In motivarea cererii parata a aratat ca desi in practicaua deciziei pronuntata in apel instanta a retinut ca parata a ridicat problema uzucapiunii, realizand si o sinteza a argumentelor invocate, in dispozitivul hotararii nu s-a pronuntat asupra acesteia.
Faptul ca instanta a admis sustinerile paratei legate de valabilitatea titlului de proprietate, nu reprezinta decat o dovada in plus ca s-a omis pronuntarea asupra problemei subsidiare vizand uzucapiunea.
Avand in vedere dispozitiile art. 2812a Cod proc.civ., potrivit carora indreptarea, lamurirea, inlaturarea dispozitiilor potrivnice sau completarea hotararii nu poate fi ceruta pe calea apelului sau recursului, ci numai in conditiile art. 281-2812 Cod proc.civ., se impune ca instanta de apel sa se pronunte asupra problemei uzucapiunii, potrivit dispozitiilor art. 2812 Cod proc.civ.
Prin concluzii scrise, Parata Parohia Ortodoxa Romana nr. 1 B. a aratat ca cererea de completare a dispozitivului este admisibila, invocand ca practica judiciara Decizia nr. 558/2009 pronuntata de Curtea de Apel Galati, care prin completarea dispozitivului sentintei a admis exceptia prescriptiei.
Analizand cererea formulata, curtea retine urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art. 281-2 Cod proc.civ., invocat de altfel si de catre parata, daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara apel sau recurs.
Din dispozitiile legale mai sus retinute, rezulta faptul ca procedura completarii dispozitivului este incidenta in ipotezele in care instanta nu se pronunta pe cereri principale sau accesorii cu care partea a investit instanta sau pe cererile incidentale (cereri de interventie, de chemare in garantie, etc.). In cazul de fata, curtea constata ca partea care solicita completarea dispozitivului este parata, care nu a investit instanta cu o cerere reconventionala, pe care instanta de apel sa nu se fi pronuntat.
Este real ca la ultimul termen de judecata parata Parohia Ortodoxa Romana nr. 1 B. a invocat in aparare incidenta uzucapiunii tabulare, pe care in dispozitivul deciziei instanta nu s-a pronuntat. Insa, aceasta critica nu poate fi valorificata uzand de procedura completarii dispozitivului, ci eventual ca un motiv de recurs.
Intr-adevar in decizia depusa ca si practica judiciara de catre parata, instanta care a omis sa se pronunte asupra exceptiei prescriptiei a completat dispozitivul pronuntandu-se pe aceasta exceptie. Insa, aceasta practica judiciara nu este unitara, prin decizia civila nr. 1387/2004 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia civila, s-a statuat ca o eventuala omisiune a instantei de apel de a analiza o parte din motivele invocate de apelanta nu se incadreaza in dispozitiile art. 281-2 alin. 1 Cod proc.civ. si nici in cele alin.3 al aceluiasi articol si, prin urmare, cererea de completare a hotararii in sensul analizarii motivelor de apel pretins omise este inadmisibila.
Consideram ca introducerea dispozitiilor art. 281-2a Cod proc.civ., prin art. I pct. 25 din Legea nr. 202/2010 s-a facut tocmai pentru a delimita intre criticile pe care partile le pot dezvolta in apel si recurs si situatiile in care partile pot apela la procedura indreptarii, lamuririi sau completarii dispozitivului, pentru a nu uza in paralel de cele doua remedii legale. Din aceasta dispozitie legala curtea retine ca in ipoteza in care instanta nu s-a pronuntat asupra unei cereri cu care a fost investita, partea nemultumita poate uza de procedura completarii dispozitivului. Daca instanta nu s-a pronuntat pe un motiv de apel, pe o aparare sau exceptie invocata, partea interesata poate sa critice aceste aspecte in calea de atac incidenta.
Astfel, apreciem ca in ipoteza in care instanta nu s-a pronuntat asupra pretentiilor partilor materializate in cererile cu care acestea au investit instanta, se poate apela la procedura completarii dispozitivului. In ipoteza in care instanta nu s-a pronuntat pe toate apararile sau exceptiile invocate de parti, acestea pot constitui motiv de apel sau recurs.
Dispozitiile art. 281-2a Cod proc.civ. au fost adoptate tocmai pentru a se evita formularea aceleiasi critici, atat in caile de atac, cat si pe procedurile speciale mai sus aratate.
Asadar, curtea apreciaza ca exceptia prescriptiei achizitive este o aparare de fond formulata de parata, care poate paraliza o actiune in revendicare, insa aceasta nu poate fi echivalata cu un petit sau o cerere incidentala, care sa poata fi solutionata prin procedura completarii dispozitivului.
Pentru aceste considerente, curtea va respinge ca inadmisibila cererea de completare a dispozitivului, nefiind incidenta procedura prevazuta de art. 281-2 Cod proc.civ.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012