InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Calificare contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si contract de intretinere, potrivit Noului Cod civil.

(Sentinta civila nr. 604 din data de 25.02.2015 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Contracte; Rezolutiune | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Pe rol fiind judecarea cauzei Civil privind pe reclamanta B. M., in contradictoriu cu paratii A. V. si A. I. E., avand ca obiect -  rezolutiune contract.
Dezbaterile in prezenta cauza au avut loc in sedinta publica din data de 12 februarie 2015, sustinerile partilor consemnandu-se in incheierea de sedinta  din acea data ce face parte integranta din prezenta sentinta si cand, avand nevoie de timp pentru deliberare, s-a amanat pronuntarea la data de 18 februarie 2015, apoi la 25 februarie 2015.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata in data de 06.10.2014 sub nr. _ pe rolul Judecatoriei Pascani, reclamanta B. M. a chemat in judecata pe paratii A. V. si A. I. E., solicitand instantei ca, prin hotararea ce urmeaza a se pronunta sa se dispuna rezolutiunea Contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D.
In motivare, reclamanta a aratat ca prin Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D., a vandut paratilor A. V. si A. I. E., casa proprietatea reclamantei, situata in intravilanul sat-com. Lespezi, jud. Iasi, construita la sol de 103 mp, compusa din patru camere, construita din chirpici, acoperita cu tabla, precum si suprafata de 1.038 mp teren curti constructii si arabil, situata in intravilanul sat-com. Lespezi, jud. Iasi; pretul a fost stabilit la suma de 2.000 lei, cu obligatia corelativa pentru parati de a o ingriji si intretine pe reclamanta cu cele necesare traiului pe tot restul vietii si de a suporta cheltuielile cu inmormantarea reclamantilor, intretinere evaluata la suma de 10.000 lei.
Arata reclamanta ca dupa incheierea contractului si pana in prezent, paratii au refuzat categoric sa-si respecte obligatiile, manifestandu-se in sensul refuzului de a presta intretinerea.
Precizeaza ca impreuna cu defunctul sau sot, i-a cununat pe parintii paratei I. E., tatal paratei fiind cel care a insistat pentru incheierea contractului.
Mentioneaza reclamanta ca are varsta de 74 ani, o stare de sanatate precara, dar paratii nu au constientizat natura obligatiilor pe care le aveau, sens in care a fost nevoita sa apeleze la vecini pentru a-i face cumparaturi, pentru a-i taia lemnele. Arata ca figureaza in evidentele medicului de familie cu afectiuni cardiace, a suferit trei interventii chirurgicale, fiindu-i prescrise tratament si medicamentatie.
In drept, actiunea a fost motivata pe dispozitiile art. 1549, 1554 si urm. din Codul civil, art. 194 si urm. C.proc.civ.
In dovedire s-au depus copii dupa Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D., cartea de identitate a reclamantei, inscrisuri medicale, alte inscrisuri.
Legal citati, paratii A. V. si A. I. E. nu au depus la dosar intampinare, nu s-au prezentat la interogatoriu si nu a formulat cereri de probe.
Pentru justa solutionare a cauzei, instanta a incuviintat si administrat proba cu inscrisurile depuse la dosar si proba testimoniala, fiind audiati la termenul de judecata din data de 12.02.2015 martorii M.Z. si C. M., propusi de reclamanta - declaratii filele 81-82.
Din oficiu, instanta a solicitat de la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D. copie conforma cu originalul a Contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 si documentatia aferenta - filele 38-48 si s-a dispus efectuarea unei anchete sociale la domiciliul reclamantei - fila 75.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Prin Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D., reclamanta B. M., in calitate de intretinut si creditor al obligatiei de intretinere, a vandut paratilor A. V. si A. I. E., casa proprietatea reclamantei, situata in intravilanul sat-com. Lespezi, jud. Iasi, construita la sol de 103 mp, compusa din patru camere, construita din chirpici, acoperita cu tabla, precum si suprafata de 1.038 mp teren curti constructii si arabil, situata in intravilanul sat-com. Lespezi, jud. Iasi; pretul instrainarii a fost stabilit la suma de 2.000 lei, primita in intregime si in numerar de reclamanta la data semnarii si autentificarii contractului, cu obligatia corelativa pentru parati de a o ingriji si intretine pe reclamanta cu cele necesare traiului pe tot restul vietii si de a suporta cheltuielile cu inmormantarea reclamantilor, intretinere evaluata la suma de 10.000 lei.
Asa cum rezulta din continutul contractului, pretul instrainarii imobilului descris mai sus consta, pe langa achitarea pretului de 2.000 lei, intr-o contraprestatie din partea intretinatorilor: obligarea paratilor de a asigura reclamantei alimente, medicamente, ingrijiri medicale, spitalizare in caz de boala, orice va fi necesar pentru un trai decent, chiar nefiind prevazut in continutul contractului, de a suporta cheltuielile de inmormantare a reclamantei si sa procedeze conform traditiei, intretinatorii urmand sa intre in stapanirea de fapt a imobilului descris mai sus numai dupa decesul reclamantei, data pana la care reclamanta si-a rezervat dreptul de a se folosi de acesta. Asadar,  intretinuta si-a rezervat dreptul de uzufruct viager asupra imobilului, iar cumparatorii au intrat in stapanirea de drept a imobilului.
Dincolo de modul in care a fost denumit acest contract, instanta retine ca ne aflam in prezenta unui contract de intretinere, astfel cum a fost definit de dispozitiile art. 2254 si urm. C.civ., raportat la dispozitiile art. 2243 C.civ., la vointa partilor, conform art. 1266 C.civ., valoarea pretului achitat si evaluarea intretinerii, potrivit art. 1268 C.civ.
Art. 2263 C.civ. stabileste ca rezolutiunea se pronunta doar de catre instanta, nefiind aplicabile dispozitiile art. 1552 C.civ., fiind intemeiata pe neexecutarea fara justificare a obligatiei de intretinere.
In cauza, instanta va corobora declaratiile celor doi martori propusi de reclamanta, M. Z. si C. M.- filele 81-82 cu cele sustinute de reclamanta, respectiv ca nu i s-a acordat intretinere de catre parati, cu referatul de ancheta sociala efectuat in cauza, inscrisurile medicale depuse la dosar de reclamanta, precum si cu lipsa paratilor la administrarea probei cu interogatoriu, faptul ca nu au formulat intampinare, desi instanta le-a pus in vedere expres acest lucru si nu au formulat note de probe in aparare.
Instanta retine ca se impune executarea succesiva a obligatiei asumate, iar neindeplinirea prestatiilor periodice constituie motiv pentru a se dispune rezolutiunea contractului.
Instanta constata asadar ca paratii, in mod culpabil nu si-au indeplinit obligatia de intretinere a reclamantei, asumata prin contract, motiv pentru care, in baza art. 2257 si 2263 Cod civil va admite actiunea, formulata de reclamanta B. M., in contradictoriu cu paratii A. V. si A. I. E. si va dispune rezolutiunea Contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D.
In temeiul art. 453 C.proc.civ., instanta va obliga paratii, cazuti in pretentii, la plata in solidar catre reclamanta a sumei de 1.240 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocat - potrivit chitantei si facturii de la filele 9-10.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite actiunea formulata de reclamanta B. M., in contradictoriu cu paratii A. V., si A. I. E.
Dispune rezolutiunea Contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, autentificat sub nr. 2354 din data de 25 iulie 2014 la Societatea Profesionala Notariala I. M. si I. D..
Obliga paratii la plata in solidar catre reclamanta a sumei de 1.240 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocat.
Cu drept de apel in termen in 30 zile de la comunicare, care se depune la Judecatoria Pascani.
Pronuntata in sedinta publica azi, 25.02.2015.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte; Rezolutiune

Granituire. Revendicare. Obligarea proprietarului invecinat la respectarea limitelor proprietatilor invecinate. Verificarea comparata a celor doua titluri de proprietate invocate de catre parti si stabilirea titlului preferabil. - Hotarare nr. 357 din data de 30.01.2015
Ordin de protectie. Protectia membrilor familiei impotriva comportamentului violent al unuia dintre acestia prin evacuarea sa temporara din locuinta comuna. Conditii de admisibilitate, dovedirea comportamentului abuziv si motivele intemeiate invocate. - Hotarare nr. 622 din data de 27.02.2015
Lipsa de interes in invocarea perimarii executarii silite a unor prestatii succesive. - Hotarare nr. 139 din data de 09.02.2015
Circumstante acordare penalitati conform art. 905 CPC - culpa sau lipsa culpei debitorului in materia fondului funciar. - Hotarare nr. 112 din data de 17.03.2014
Validare poprire - codul de procedura civila aplicabil, intinderea apararilor tertului poprit. - Sentinta civila nr. 1038 din data de 24.03.2014
Prescriptia dreptului la actiune pe procedura ordonantei de plata. Tip hotarare. Neintervenirea novatiei. - Sentinta civila nr. 2132 din data de 02.09.2013
Exceptia lipsei coparticparii procesuale obligatorii in actiuni privind FF - modificare titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991. Inaplicabilitate art. 643 CC. - Sentinta civila nr. 11 din data de 05.01.2015
Contraventie la normele din domeniul sanatatii publice - HG nr. 857/2002. Pericol social ridicat pentru sanatatea publica, in speta a copiilor. - Sentinta civila nr. 3445 din data de 19.11.2014
Calificare contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si contract de intretinere, potrivit Noului Cod civil. - Sentinta civila nr. 604 din data de 25.02.2015
Hotarare care sa tina loc de act autentic. Exceptia prematuritatii actiunii. Lipsa titlu de proprietate al promitentului. - Sentinta civila nr. 3324 din data de 11.11.2014
Titlu executoriu hotarare arbitrala straina. Caracterul executoriu si obligatoriu de la data comunicarii catre parti. Cheltuieli de executare. - Sentinta civila nr. 3851 din data de 22.12.2014
Titlu executoriu hotarare judecatoreasca privind taxa pentru emisii poluante. Procedura derogatorie executare silita, potrivit OUG nr. 8/2014. - Sentinta civila nr. 3229 din data de 04.11.2014
Eroarea tolerata a aparatelor radar-relevanta pentru verificarea metrologica nu si pentru solutionarea plangerii. - Sentinta civila nr. 3795 din data de 17.12.2014
Buna credinta la formularea unei plangeri contraventionale- aplicare amenda judiciara. - Sentinta civila nr. - din data de 20.04.2015
Obligatia de a face-punere in posesie pe vechi amplasament in conditiile in care acesta este la dispozitia altei comisii locale decat cea din localitatea pe raza careia s-a efectuat reconstituirea dreptului. - Sentinta civila nr. 1527 din data de 07.05.2014
Actiune in regres impotriva persoanei responsabile de producerea inundatiei. - Sentinta civila nr. 1158 din data de 02.04.2014
Lipsa unei executari silite declansate contra contestatorului, instiintare de plata. - Sentinta civila nr. 3705 din data de 10.12.2014
Constatare nulitate absoluta a hotararii comisiei judetene. - Sentinta civila nr. 1440 din data de 26.04.2013
Nulitate certificat de mostenitor. Lipsa calitatii procesuale active. Acceptarea tacita a succesiunii. - Sentinta civila nr. 1957 din data de 21.06.2013
Pretentii. Prescriptie - platile partiale efectuate au ca efect intreruperea termenului de prescriptie si determina pe data efectuarii fiecarei plati partiale inceperea curgerii unui nou termen de prescriptie de 3 ani. - Sentinta civila nr. 3510 din data de 11.12.2013