InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Lipsire de libertate in mod ilegal. Viol.Lovire sau alte violente. Victime minore. Revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

(Sentinta penala nr. 17/S din data de 08.02.2010 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R  O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV
         
                   SENTINTA PENALA NR. 17/S
          Sedinta publica din data de 08.02.2010

Pentru astazi fiind amanata pronuntarea cauzei penale de fata, care s-a dezbatut in fond in sedinta publica din data de 01.2010, cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, care face parte integranta din prezenta sentinta, iar instanta din lipsa de timp pentru deliberare a amanat pronuntarea cauzei pentru data de .02.2010, .02.2010 si .02.2010.
La apelul nominal facut in sedinta publica, la pronuntare, se constata lipsa partilor.
Procedura indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Instanta, in urma deliberarii a pronuntat sentinta de mai jos. T R I B U N A L U L:          Asupra cauzei  penale  de fata constata urmatoarele:                   
        Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov inregistrat la aceasta instanta sub nr. /1372/2009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C. pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 189 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal, art.197 alin.1, 3 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal si art.180 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal,  toate cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal solicitandu-se totodata si luarea masurii arestarii preventive a inculpatului pe o durata de 30 de zile.
        In starea de fapt retinuta in rechizitoriu s-a sustinut in esenta ca in data de .11.2008 in jurul orelor 19,45 inculpatul a lipsit de libertate pe partea vatamata minora S. in varsta de 14 ani pana la orele 21,00 timp in care a impiedicat-o sa se deplaseze cu sora sa in locul dorit, luand-o cu forta de pe strada si transportand-o cu masina pe raza cartierului Tractoru si Stupini din mun.Brasov impotriva vointei ei, dupa care a dus-o intr-un loc dosnic unde a constrans-o sa intretina cu el raporturi sexuale orale repetate. De asemenea s-a retinut ca in aceeasi imprejurare inculpatul a agresat pe strada pe partea vatamata majora S. motivat de faptul ca a refuzat o invitatie obscen, cauzandu-i acesteia leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un numar de 1-2 zile de ingrijiri medicale.
        Prin incheierea nr.7 din data de 02.10.2009 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, ramasa definitiva prin incheierea nr./05.10.2009 pronuntata de Curtea de Apel Brasov a fost respinsa propunerea formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov privind arestarea preventiva a inculpatului C., nascut A, pe o durata de  30 de zile cu incepere de la data prinderii acestuia.
           In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba: declaratiile partilor vatamate si a reprezentantului legal T.C., declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, procesul verbal de cercetare la fata locului, plansa fotografica, schita locului faptei, raport de expertiza medico-legala psihiatrica a partii vatamate minore,  raport de expertiza medico-legala privind leziunile produse partii vatamate majore, raport de expertiza biocriminalistica de tip ADN asupra urmelor biologice identificate in cursul cercetarilor,  proces verbal de certificare a convorbirilor telefonice, proces verbal de cercetare criminalistica a autoturismului marca VW Golf cu numar de inmatriculare , proces verbal de recloltare a probelor biologice de la partea vatamata minora si de la inculpat, proces verbal de examinare criminalistica a mesajelor tip text primite de victima S. pe telefonul sau mobil.
        Pe parcursul cercetarii judecatoresti Tribunalul a reaudiat partile vatamate, reprezentantul legal al partii vatamate minorei si martorul N., luand act totodata de refuzul martorei C, sotia inculpatului,  de a depune marturie in instanta. 
        Pe latura civila a cauzei, Tribunal a retinut ca partile vatamate S. - prin reprezentant legal - si S. au declarat ca nu doresc a se constitui parti civile in cauza.
        Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata in fapt si in drept urmatoarele:
        In seara zile de  noiembrie 2009, in jurul orelor 19,50  in timp ce se plimbau pe str.  din Brasov, partile vatamate S., in varsta de 18 ani si S., in varsta de 14 ani au fost observate de inculpatul C., zis " Bula", care se afla pe trotuarul opus langa masina sa impreuna cu martorul N. si care le cunosteau din vedere, cu totii locuind in acelasi cartier.  In momentul in care partile vatamate au ajuns in dreptul autoturismului  inculpatul a traversat strada in fuga salutandu-le pe cele doua surori si solicitandu-le acestora "sa intretina o partida de sex in trei". Partea vatamata S. a refuzat propunerea inculpatului iar acesta, infuriat,  a lovit-o cu palma peste fata,  cauzandu-i acesteia leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de ingrijiri medicale.  In acel moment partea vatamata S. s-a speriat si a luat-o la fuga sugerandu-i si surorii sale sa procedeze la fel.  Partea vatamata minora S. nu a reusit sa fuga intrucat a fost prinsa imediat de mana de catre inculpat care a amenintat-o ca o va injunghia cu cutitul daca nu sta cu el obligand-o  astfel sa urce in masina acestuia. Alaturi de inculpatul C au mai urcat in autoturismul condus de acesta,  martorul N in dreapta soferului si partea vatamata minora pe bancheta din spate. In acest timp partea vatamata minora a reusit sa-i trimita surorii sale imediat doua mesaje pe telefonul sau mobil,  la intervale scurte de timp cu urmatorul continut: " Mada, vezi k m-a bagat in masina, ma duce acasa" (ora 20.02 )  si " Mada mie frik, nu stiu unde ma duce" ( ora 20.05 ).
        La cerinta martorului N. inculpatul l-a lasat pe acesta in apropierea locuintei sale de pe strada  iar apoi si-a continuat drumul impreuna cu partea vatamata minora cautand-o prin imprejmuiri si prin cartierul Stupini pe sora acesteia, partea vatamata S.. Dupa ce a rulat o perioada de timp inculpatul a oprit autoturismul si i-a cerut partii vatamate minore sa vina pe bancheta din fata iar dupa ce aceasta s-a conformat,  in timp ce conducea inculpatul i-a pus mana pe picior si i-a ordonat sa nu mai planga caci il enerveaza si nu ii plac copiii plangaciosi. In timpul in care partea vatamata minora se afla pe locul din fata aceasta a fost apelata telefonic de catre mama sa iar inculpatul auzind acest lucru i-a luat telefonul si l-a pus intre scaune lasandu-l sa sune in continuare. Apoi a virat pe o strada mai putin circulata, a coborat din masina si a cerut partii vatamate minore sa intretina cu el raporturi sexuale orale si sa inghita lichidul spermatic. Urmare a faptului ca partea vatamata a refuzat sa coboare din masina si sa intretina acte sexuale, inculpatul a prins-o de par si a tras-o fortat spre organul sau sexual, moment in care partea vatamata minora a vomitat in autoturism. Dupa ce aceasta si-a revenit inculpatul i-a cerut din nou sa intretina un act sexual oral,  iar la refuzul partii vatamate minore acesta i-a introdus fortat organul sau sexual in gura pana la obtinerea satisfactiei sexuale obligand-o pe partea vatamata minora sa inghita lichidul spermatic ejaculat, producandu-i si declansandu-i din nou o stare vomitiva. Dupa consumarea actelor sexuale inculpatul a scos din portbagajul autoturismului o carpa cu care s-a sters pe burta si in masina si pe care, ulterior, i-a dat-o partii vatamate minore sa se stearga si aceasta pe pantaloni si pe scurta.
        In drum spre casa partii vatamate inculpatul C. a fost sunat de catre un barbat care l-a incunostintat ca este cautat de organele de Politiei. Imediat acesta i-a cumparat partii vatamate o sticla de suc, dupa care a lasat-o in fata blocului in care locuia amenintand-o sa nu spuna nimic din ceea ce s-a intamplat.
        In timpul acesta partea vatamata majora S. observand mesajele primite de la sora sa a apelat de indata  - respectiv in intervalul de timp 20,06 - 20, 21  - de patru ori  Serviciul National de Apeluri de Urgenta 112, solicitand interventia organelor de politie. De indata ce politia a sosit partea vatamata majora S. impreuna cu echipajul de politie s-au deplasat de urgenta la locuinta acesteia de unde a luat-o si pe martora T.C. ( reprezentantul legal al partii vatamate minore) incercand impreuna sa il gaseasca pe inculpat. Astfel,  partea vatamata majora a urcat impreuna cu organele de politie la locuinta fostul prieten al acesteia, numitul Romeo - care il cunostea pe inculpat -  cu scopul de a afla numarul de telefon al acestuia. La acel domiciliu i-au gasit numai pe parintii numitului Romeo, care insa l-au sunat pe fiul lor intrebandu-l despre inculpat.  In acest timp martora T.C. a sunat-o de cateva ori pe fiica sa minora, insa nu a reusit a lua legatura cu aceasta, apelurile fiindu-i fie respinse,  fie telefonul a fost inchis.  Nereusind sa il gaseasca pe inculpat cu totii s-au deplasat spre sediul sectiei nr.3 de politie, fiind indrumati de acolo sa se adreseze politiei municipale.  In acest timp martora T.C. a fost sunata de fiica sa S., care a chemat-o de urgenta acasa, fiind foarte speriata. Astfel, martora impreuna cu organele de politie si cu partea vatamata S. s-au deplasat de urgenta la domiciliul lor, unde au gasit-o pe minora plangand, foarte speriata si cu urme de vomismente pe haina si pe blugi. Dupa ce minora a relatat mamei sale ce a patit, acestea s-au deplasat impreuna la sediul Sectiei 3 de Politie pentru a depune plangere,  lasand-o pe partea vatamata S. acasa. 
        La circa 20 de minute dupa ce acestea au plecat  inculpatul a batut in usa si in geamul partilor vatamate cerandu-le sa deschida ca nu le va face nimic, moment in care partea vatamata S. a sunat-o pe mama sa,  care  la randul sau a anuntat de indata organele de politie. Desi politia s-a deplasat din nou la domiciliul partilor vatamate inculpatul nu a mai fost gasit insa in cursul aceleiasi seri acesta s-a prezentat de buna voie la sectia nr.3 de politie auzind ca a fost cautat.
        Starea de fapt retinuta mai sus precum si vinovatia inculpatului, sub forma intentiei directe, la savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si viol savarsite asupra partii vatamat S. si, respectiv, lovire, savarsite asupra partii vatamate S. astfel cum au fost descrise rezulta din analiza coroborata a probelor care au fost administrate pe parcursul procesului penal, atat in cursul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti, respectiv:  declaratiile partilor vatamate S. si S., coroborate cu declaratia reprezentantului legal T.C., cu declaratia martorului N., cu raportul de expertiza nr./23.03.2009 intocmit de I.G.P. - Institutul de Criminalistica, cu corespondenta si datele furnizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia pentru Apel Unic de Urgenta nr./14.05.2009 precum si cu raportul de expertiza medico-legala nr./E/27.11.2008 efectuat de Serviciul de Medicina Legala Brasov,  procesul verbal de examinare criminalistica a mesajelor tip text primite de victima S. pe telefonul sau mobil si adresa raspuns a datelor furnizate de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov.
        In analiza acestor mijloace de proba administrate in cauza Tribunalul are in vedere faptul ca atat inculpatul, partile vatamate si cat martorul N. au recunoscut prezenta lor in locul si aproximativ la ora descrisa mai sus.  In declaratiile date in cursul procesului penal partile vatamate si martorul Andrei Nicole (dosar urmarire penala - fila 117 ) relateaza despre ora 20,00 - ora incidentului, iar inculpatul despre seara zilei de 23.11.200 ( fila 133 - dosar urmarire penala ). In acelasi timp Tribunalul are in vedere procesul verbal de examinare criminalistica a mesajelor tip text primite de victima S. pe telefonul sau mobil la orele 20,02 - "Mada, vezi k m-a bagat in masina, ma duce acasa" - si 20,05  - " Mada mie frik, nu stiu unde ma duce" -  coroborate cu declaratia partii vatamate S si cu cea a martorului T.C. din care rezulta pe de o parte ora (cu aproximatie) la care partea vatamata S. a fost suita in autoturismul inculpatului fara voia sa, dar mai ales starea de temere in care aceasta se gasea,  fiind aflata impotriva vointei sale in masina condusa de inculpat. Martora T.C. relateaza ca S a sunat-o, imediat dupa ce a fost eliberata de inculpat,  spunandu-i cu o voce tremuranda  "hai acasa, imi este frica" iar imediat ce a ajuns la domiciliul sau cu organele de politie, minora plangea si tremura. Aceeasi martora descrie starea in care se afla partea vatamata minora S. cand l-a vazut pe inculpat la sectia de politie, si anume ca  aceasta "a inceput sa tremure si s-a ascuns dupa mine" - fila 65 dosar fond.
        Aceste inscrisuri coroborate si cu datele furnizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia pentru Apel Unic de Urgenta nr./14.05.2009  reflecta realitatea ca si partea vatamata majora S. a perceput starea de puternica temere cauzata surorii sale prin lipsirea acesteia de libertate in mod ilegal de catre inculpat,  motiv pentru care a apelat de indata si in mod repetat serviciul de urgente 112 (de patru ori) solicitand ajutorul  organelor de politie.
        In continuare,  declaratia partii vatamate minore prin care aceasta arata ca a fost obligata sa intretina impotriva vointei sale actele sexuale in modalitatea descrisa mai sus se coroboreaza cu depozitia martorei T.C. - care descrie starea de puternica tulburare in care se afla minora S. la scurt timp dupa consumarea actelor sexuale si lasarea acesteia acasa de catre inculpat - precum si cu concluziile raportului de expertiza nr. /23.03.2009 - fila 67 dosar urmarire penala - intocmit de I.P.G, Institutul de Criminalistica. Potrivit acestui raport analiza genetica a probele biologice ridicate de pe geaca din material textil apartinand partii vatamate Sreleva existenta unui amestec de celule epiteliale si capete de spermatozoizi ce au evidentiat un profil genetic identic cu cel al probelor biologice recoltate de la inculpat si de la partea vatamata.
        Apararea inculpatului potrivit careia inainte de a se intalni cu partea vatamata minora a intretinut un act sexual oral cu o persoana de moravuri usoare in urma caruia aceasta i-a colectat sperma intr-un pahar de plastic pe care l-a pus in portiera autoturismului, pahar din care partea vatamata S. a baut ulterior crezand ca este suc este neverosimila, opinie exprimata  de altfel si de medicul primar legist din cadrul Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov prin adresa nr/Ex.Of/09.04.2009 - fila 126 dosar urmarire penala. Potrivit acestei note sperma tinuta in gura este dizolvata in cateva minute de enzimele continute in saliva, astfel incat scuipata intr-un pahar cu apa aceasta nu mai poate fi decelata in nici un fel, intreaga versiune a inculpatului fiind "absolut ridicola, lipsita de veridicitate, depasind orice limita a bunului simt".
        Depozitia martorului A care sustine intreaga varianta a  inculpatului este contradictorie si nesincera, motiv pentru care instanta de judecata urmeaza a o inlatura.  Astfel,  martorul declara pe de o parte ca obisnuia sa se intalneasca cu inculpatul in fiecare seara la locul stabilit din str.- locul unde au fost abordate partile vatamate -  pentru ca ulterior sa sustina ca de circa 6,7 luni nu s-a mai intalnit cu acesta. Acelasi martor  sustine ca stia de la inculpat ca scaunul din fata era murdar intrucat acesta "intretinuse perversiuni sexuale cu o fata" dar afirma ca el personal nu a vazut scaunul din fata murdar si nici paharul cu lichid spermatic despre care a facut referire inculpatul. In continuare, martorul declara ca partea vatamata si-a turnat suc in pahar iar dupa ce a baut a vomitat pe ea si pe presul din masina, banuind astfel atunci ca aceasta bause din paharul cu sperma desi acest pahar nu-l vazuse in portiera masinii.
        In ceea ce o priveste pe partea vatamata S. Tribunalul constata ca sustinerile acesteia privind agresarea sa de catre inculpat sunt dovedite cu declaratia partii vatamate S. coroborata  cu plansa foto realizata de politie si cu raportul de expertiza medico-legala care concluzioneaza ca aceasta a prezentat o leziune traumatica posibil produsa prin lovire cu un corp dur,  in data de .11.2008 care necesita pentru vindecare 1-2 zile de ingrijiri medicale.
        In drept, Tribunalul  retine din coroborarea probelor administrate in cauza ca fapta inculpatului C. care in data de .11.2008, in jurul orelor 19,50 a privat-o de libertate pe partea vatamata minora S. o perioada de timp ce a depasit semnificativ timpul necesar realizarii actului sexual,  impiedicand-o pe aceasta sa se deplaseze in locul dorit dupa care transportand-o cu masina intr-un loc dosnic a constrans-o sa intretina acte sexuale impotriva vointei acesteia intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal prevazuta de art. 189 alin.1, 2 Cod penal si viol, prevazuta si pedepsita de art.197 alin.1, 3 teza I Cod penal.
        In drept, fapta aceluiasi inculpat care in seara zilei de 23.11.2008 a agresat pe partea vatamata S. cauzandu-i acesteia leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare un numar de 1-2 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire si alte violente, prevazuta si pedepsita de art.180 alin.2 Cod penal.
        La stabilirea pedepsei pentru infractiunile savarsite de inculpat  instanta va avea in vedere limitele speciale de pedeapsa stabilite de Codul penal, criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
          In aceasta analiza Tribunalul constata ca infractiunile de viol si lipsire de libertate in mod ilegal sunt de o gravitarea extrema prin atingerea adusa valorii sociale ocrotite de legiuitor - libertatea persoanei.  Pericolul social concret al faptelor pentru care este cercetat inculpatul este exprimat prin modalitatea de savarsire a infractiunilor - pe timp de noapte, prin violenta si amenintare,  intr-un loc public - ignorand posibilitatea de a fi surprins de organele de Politie, dar mai ales prin victima aleasa de acesta - un copil de 15 ani vadit lipsit de maturitate fizica si psihica si implicit, de aparare.
      Din fisa de cazier judiciar a inculpatului Tribunalul constata ca acesta a mai fost condamnat prin sentinta penala nr. /12..2004, definitiva la data de .06.2005, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea aceluiasi gen de infractiuni, respectiv - lipsire de libertate in mod ilegal, cu suspendarea conditionata a executari pedepsei,  stabilindu-se un termen de incercare de 4 ani.
      Se constata astfel ca faptele pentru care inculpatul este in prezent cercetat au fost savarsite in cursul termenului de incercare,  fiind astfel aplicabile dispozitiile art.83 Cod penal potrivit carora "instanta revoca suspendarea conditionata, dispunand executarea in intregime a pedepsei care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune. Raportat la aceasta condamnare in cauza prima instanta va retine in sarcina inculpatului si dispozitiile art. 37 lit. a Cod penal ce reglementeaza recidiva postcondamnatorie.
        Procedand la individualizarea judiciara a pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului pentru infractiunile pentru care in prezent acesta este cercetat Tribunalul va avea in vedere,  alaturi de cele expuse mai sus si imprejurarea ca acesta nu este la prima confruntare cu legea penala, de unde rezulta ca nici condamnarea anterioara nu a avut efectul urmarit - de reeducare si de prevenire a savarsirii unor noi infractiuni, de schimbare a conceptiei si atitudinii fata de valorile sociale ocrotite de lege - libertatea persoanei.  De asemenea Tribunalul va retine si atitudinea procesuala nesincera a inculpatului pe parcursul urmaririi penale ca si imprejurarea parasirii tarii desi stia ca este cercetat penal.
        Astfel, in baza art. 189 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal Tribunalul va condamna pe inculpatul C., nascut A la pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii lipsire de libertate in mod ilegal in dauna partii vatamate S. si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a, b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
          In baza art. 83 Cod penal Tribunalul va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. /12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de 15 iunie 2005 si va dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 10 ani inchisoare .
        In baza art.197 alin.1, 3 teza I Cod penal, cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal Tribunalul va condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 12 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol in dauna partii vatamate S. si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a,  b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
          In baza art. 83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. /12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de  iunie 2005 si se va dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 14 ani inchisoare.
          In baza art.180 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal Tribunalul va condamna pe inculpatul C. la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente in dauna partii vatamate S..
          In baza art. 83 Cod penal se va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. /12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de  iunie 2005 si dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 2 ani si 6 luni inchisoare.
          In baza art.33 lit.a Cod penal, a art.34 lit.b Cod penal si a art.35 alin.1,2 Cod penal Tribunalul va aplica inculpatului C. pedeapsa cea mai grea de 14 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a, b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
        In baza art. 71 Cod penal se va interzice inculpatului C. pe durata executarii pedepsei aplicate drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a, teza a II a,  b, d si e Cod penal.
         In baza art. 88 Cod penal se va scadea din durata pedepsei  inchisorii aplicate perioada retinerii si a arestarii preventive a inculpatului C., incepand din data de 11.02.2002 si pana in data de 16.02.2002 inclusiv.
        Pe latura civila a cauzei Tribunalul constata ca potrivit art.17 alin.1 si 3 Cod procedura penala instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra repararii pagubei si a daunelor morale chiar daca persoana vatamata minora nu s-a constituit parte civila. 
        Tribunalul apreciaza astfel ca fata de dispozitiile art. 17 alin. 3 Cod procedura penala exista obligatia legala a pronuntarii din oficiu  asupra repararii pagubei si a daunelor morale chiar daca persoana vatamata nu a reclamat existenta vreunui prejudiciu material ori moral. In cazul de fata, refuzul partii vatamate minore S, prin reprezentant legal, de a se constitui in fata instantei parte civila nu inlatura obligatia instantei de judecata de a solutiona din oficiu latura civila.
                In analiza acestor daune se constata ca in fapt partii vatamate minore nu i-a fost produsa nicio paguba materiala, insa este cert - raportat si la varsta partii vatamate - ca aceasta a suferit o trauma psihica prin degradarea si umilinta incercata,  motiv pentru care Tribunalul apreciaza ca o compensatie in bani, cu scopul de a alina prin mijloacele reparatiunii banesti aceste suferinte,   ar putea -o  constitui obligarea inculpatului la plata sumei de  25.000 lei.
        Astfel, in baza art.346 Cod procedura penala raportat la art.998, 999 Cod civil Tribunalul va obliga inculpatul C. sa plateasca partii civile S. suma de 25.000 lei, daune morale.
        In baza art.191 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 3500 lei cheltuieli de judecata. Suma de 100 lei reprezentand onorariul partial stabilit pentru aparatorul din oficiu al inculpatului C. si suma de 150 onorariul aparatorului din oficiu desemnat pentru partea vatamata minora S. se suporta in avans din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
        
        
         PENTRU ACESTE MOTIVE
             IN NUMELE LEGII
                                                H O T A R A S T E :
        
        
            In baza art. 189 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal condamna pe inculpatul C., nascut A, fiul lui, nascut la data de  07.1983  in mun. Brasov, jud. Brasov, cetatean roman, 8 clase, fara loc de munca, domiciliat in Brasov, str., jud. Brasov, fara forme legale la adresele din Brasov, str., jud. Brasov (locuinta concubinului mamei sale -) si in Brasov, str., jud. Brasov (locuinta socrilor - familia), cu CNP, recidivist,  la pedeapsa de 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii lipsire de libertate in mod ilegal in dauna partii vatamate S. si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a, b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
          In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. /12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de  iunie 2005 si dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 10 ani inchisoare .
        In baza art.197 alin.1, 3 teza I Cod penal, cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 12 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol in dauna partii vatamate S. si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a,  b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
          In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. 3079/12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de 15 iunie 2005 si dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 14 ani inchisoare.
          In baza art.180 alin.2 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.a Cod penal condamna pe inculpatul C. la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente in dauna partii vatamate S..
          In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata inculpatului C. prin sentinta penala nr. /12..2004  a Judecatoriei Brasov, ramasa definitiva la data de  iunie 2005 si dispune executarea in intregime a acestei pedepse, alaturi de pedeapsa aplicata mai sus, inculpatul urmand sa execute pedeapsa  de 2 ani si 6 luni inchisoare.
          In baza art.33 lit.a Cod penal, a art.34 lit.b Cod penal si a art.35 alin.1,2 Cod penal aplica inculpatului C. pedeapsa cea mai grea de 14 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute la art.64 lit.a, teza a II a, b, d si e Cod penal pe o durata de 4 ani de zile, calculata dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori dupa prescriptie executarii pedepsei.
        In baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului C. pe durata executarii pedepsei aplicate drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a, teza a II a,  b, d si e Cod penal.
         In baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei  inchisorii aplicate perioada retinerii si a arestarii preventive a inculpatului C., incepand din data de 11.02.2002 si pana in data de 16.02.2002 inclusiv.
        In baza art.346 Cod procedura penala raportat la art.998, 999 Cod civil obliga inculpatul  C. sa plateasca partii civile S. suma de 25.000 lei, daune morale.
        In baza art.191 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 3500 lei cheltuieli de judecata. Suma de 100 lei reprezentand onorariul partial stabilit pentru aparatorul din oficiu al inculpatului C. si suma de 150 onorariul aparatorului din oficiu desemnat pentru partea vatamata minora S. se suporta in avans din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
        Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
        Pronuntata in sedinta publica din .02.2010.

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011