InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta

(Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Prin rechizitoriul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu din 14 septembrie 2010 au fost trimisi in judecata inculpatii : O M,; O B,  R A, toti pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane prev. de art.12 alin.1 si 2 lit.a si b rap. la art.2 pct.2 lit.b si e din legea nr.678/2001.
Din actul de sesizare reiese ca inculpatii, in perioada anilor 2001-2008, iar inculpatul I G, in perioada anilor 2005-2008, au cazat-o in locuinta lor din Avrig pe partea civila Z V si profitand de imposibilitatea acesteia de a se apara si de a-si exprima vointa au transportat-o in mai multe localitati din tara si strainatate, au exploatat-o, obligand-o sa cerseasca in folosul lor.
La termenul din 8 decembrie 2010 s-a disjuns actiunea penala fata de inculpata O M care a solicitat sa fie judecata in conditiile art.3201 C.pr.pen.
Prin sentinta penala nr.257/15.12.2010 inculpata a fost condamnata la 2 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a –II-a, b si e C.p. pentru infractiunea de trafic de persoane. S-a dedus arestarea preventiva si s-a mentinut  starea de arest, fiind obligata si la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Prin decizia penala nr.31/A/22.01.2011 Curtea de Apel Alba Iulia a majorat pedeapsa inculpatei la 3 ani si 4 luni inchisoare mentinand celelalte dispozitii ale sentintei instantei de fond.
Aceasta din urma solutie a fost mentinuta de I.C.C.J. prin decizia nr.3437 din 5 octombrie 2011.
Judecarea cauzei a continuat dupa procedura de drept  comun pentru ceilalti  trei inculpati.
In cauza au fost audiati inculpatii, au fost ascultati martori. La dosar se gasesc declaratiile partilor vatamate, acte intocmite de organele de politie, planse fotografice si procese verbale de recunoastere, procese verbale de perchezitie domiciliara, acte medicale, rapoarte de expertiza medico-legala privind pe partea vatamata.
Din probele administrate in cauza au rezultat urmatoarele :
In anul 2001 inculpatii  O B si O M  au cunoscut-o prin intermediul martorului Z I A pe sora acestuia, partea civila Z V, din com.Feldioara, jud.Brasov. Aceasta are un handicap locomotor, fiind nevoita sa se deplaseze intr-un carucior, si handicap psihic, fiind in imposibilitate de a-si exprima singura vointa si de a se apara. Inculpatii au luat-o la domiciliul lor din orasul Avrig, str.Samuel Brukenthal, blocC1, ap.5, jud.Sibiu, unde i-au facut domiciliul. I-au prezentat in mod neadevarat martorului Z I A si mamei partii civile ca o vor angaja pe partea civila Z V la un atelier de croitorie. La data respectiva partea civila Z V era inregistrata la Directia de Munca si Protectie Sociala cu diagnosticul „Sechele encefalopatie infantila. Parapareza spastica acc. Maladie Little.  Oligofrenie grad I. Hipermetropie VAO : 2/3” avand capacitatea de munca pierduta in totalitate si fiind inregistrata permanent la Inspectoratul de Stat Teritorial pentru handicapati ca persoana handicapata care necesita protectie speciala. De asemenea, aceasta este inregistrata la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului – Serviciul de asistenta Sociala pentru Persoanele cu Handicap – ca fiind incadrata in gradul  accentuat (II) de invaliditate, cu termen de valabilitate permanenta,  constatandu-se ca aceasta prezinta handicap din nastere. In anul 2003 Primaria Feldioara a numit ca si curator al partii civile pe mama acesteia, Z V.
Incepand cu anul 2001 si pana in luna mai a anului 2008 inculpatii O B si O M au cazat-o pe partea civila Z V la locuinta lor din orasul Avrig, str.Samuel Brukenthal, bl.C1, ap.4 si 5, jud.Sibiu si au transportat-o pe aceasta , profitand de imposibilitatea ei de a se apara si de a-i exprima vointa , in mai multe localitati din tara, precum si in Ungaria, timp in care au obligat-o sa cerseasca, luandu-i toti banii obtinuti prin apelarea la mila publicului. Alaturi de cei doi inculpati au facut acest lucru si alti membrii ai familiei acestora si anume : fiica acestora, inculpata R A, sic concubinul ei, inculpatul I G.
In data de 27.06.2006, la orele 10,30, partea civila Z V a fost depistata de catre organele de politie pe D.N. 1, pe centura ocolitoare a orasului Avrig,in zona semaforizata datorita constructiilor care se executau la acea data la un viaduct peste calea ferata, in timp ce cersea de la ocupantii autovehiculelor stationate la semafor pe directia de mers Sibiu-Brasov. A fost predata de catre organele de politie inculpatei O M pentru supraveghere si pentru a  o impiedica sa mai mearga la cersit. In aceeasi data, la orele 14,30, organele de politie au depistat-o din nou pe partea civila Z V insotita de catre inculpata O M in aceeasi zona si apeland la ocupantii autovehiculelor stationate la semafor in vederea obtinerii de bani. Cu acea ocazie inculpata O M a recunoscut in declaratia consemnata de catre organele de politie ca o pune la cersit pe partea civila, ea fiind cea care impingea caruciorul pentru persoane cu handicap.
In data de 11 august 2006 partea civila Z V a fost depistata de catre organele de politie din cadrul Primariei orasului Comarnic, jud.Prahova  pe D.N. 1 la km.114, intr-o zona de efectuare a unor lucrari de asfaltare prevazuta cu semafoare, apeland din nou la mila publicului. Organele de politie au stabilit cu acea ocazie ca partea civila este adusa la cersit in fiecare zi de catre alte doua persoane de sex feminin si de catre un barbat cu un autoturism marca Dacia 1310 de culoare crem cu nr. de inmatriculare B-  -API. Ulterior s-a constatat ca autoturismul respectiv a apartinut inculpatului O B, dar acesta nedetinand  permis de conducere la acea data, apela la serviciile altor soferi.
De asemenea, in vara anului 2006 inculpata O M a transportat-o  pe partea civila si in Bucuresti pentru ca aceasta sa apeleze la mila publicului, locuind cu chirie la martora D M.
In data de 19.08.2006, ora 11,45, organele de politie din cadrul Politiei Avrig au depistat din nou pe inculpatii I G si R A care au pus-o la cersit pe partea civila Z V pe D.N. 1 la podul de peste raul Balea, unde se efectuau lucrari si unde se aflau instalate semafoare de dirijare a circulatiei.
In data de 27.09.2006 organele de politie au depistat din nou pe D.N. 1  intr-o zona semaforizata, de efectuare de lucrari, la intersectia cu drumul spre localitatea Sacadate, jud.Sibiu, pe inculpata O M si pe inculpatul Iordache Gabriel, acestia punandu-i la cersit pe partea civila Z V si pe martorul C N O, acesta din urma fiind de asemenea o persoana cu handicap locomotor. Acesta a si declarat de altfel ca a venit la cersit  de buna voie, in baza unei intelegeri cu inculpatul Iordache Gabriel si cu concubina acestuia inculpata R A, de a imparti banii obtinuti la jumatate.
In perioada in care partea civila ZV a fost traficata de catre inculpati a fost transportata si in alte localitati din tara, precum Cluj Napoca si Ploiesti, unde a fost pusa sa cerseasca, precum si in Ungaria, in Budapesta, de unde a fost returnata in anul 2002. De asemenea, inculpatele O M si R A au fost si ele la randul lor returnate din aceeasi tara, in anul 2005, din cauza depasirii termenului legal de sedere.
In aceasta perioada partea civila a fost de mai multe ori adusa acasa de catre fratele ei martorul Z I A, dar inculpatii o luau din nou pe aceasta pentru a o pune la cersit, asa cum s-a intamplat in anii 2005 si 2006, existand depus la dosar un proces verbal al organelor de politie din cadrul postului de Politie Feldioara, jud.Brasov, de consemnare a denuntului oral prin care martorul Z I A reclama rapirea surorii sale de catre persoane necunoscute.
In luna mai a anului 2008, partea civila a suferit un accident in Ungaria, fiind nevoie ca sa fie internata. Aceasta imprejurare reiese din raportul de expertiza medico-legala efectuat de Serviciul Judetean de Medicina legala Brasov. Autoritatile maghiare l-au incunostintat  despre acest aspect pe martorul Z I A, care s-a deplasat in Ungaria si a adus-o pe partea civila la locuinta lor din comuna Feldioara, jud.Brasov.
Urmare a constatarilor medico-legale efectuate cu privire la partea civila Z V in cursul anului 2010, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a incadrat-o pe aceasta in gradul de handicap „grav” cu asistent personal si fara termen de revizuire, fiindu-i numit ca si curator de catre primaria Feldioara, sora ei, martora  Z A. S-a mai constatat, de asemenea, ca aceasta si-a pierdut in totalitate acuitatea vizuala si ca IQ-ul ei este necuantificabil matematic obiectiv la data examinarii.
Aceasta stare de fapt este dovedita cu depozitiile martorilor audiati in cauza care se coroboreaza cu actele de constatare ale politiei, cu actele medicale ce o privesc pe partea vatamata, cu declaratiile partii vatamate, cu celelalte inscrisuri din dosar.
Pentru dovedirea faptelor celor trei inculpati prezinta importanta si atitudinea procesuala a inculpatei O M, de recunoastere totala si neconditionata a celor retinute in sarcina ei si care din contextul probelor mentionate reiese ca se constituie intr-un tot unitar la care au participat toti patru.
In ceea ce priveste incadrarea juridica din rechizitoriu s–au retinut si doua din agravantele prevazute la art.12 alin.2 din Legea nr.678/2001.
Mai inainte de orice alte consideratii privind starile de agravare este de retinut ca fapta celor trei inculpati constituie  pentru considerentele enuntate, infractiunea de trafic de persoane prev. de art.12 alin.1 rap. la art.2 pct.2 lit.b si e din Legea nr.678/2001.
Fara indoiala ca fapta fiind comisa impreuna de toti cei patru inculpati, aceasta atrage agravanta de la art.12 alin.2  lit.a din lege.
In ceea ce priveste agravanta de la lit.b, respectiv ca inculpatii cu ocazia traficarii victimei i-ar fi cauzat o vatamare corporala a integritatii corporale sau a sanatatii, aceasta nu poate fi retinuta pe considerentul ca nu reiese din probele testimoniale o asemenea stare de fapt si mai mult decat atat, din concluziile raportului de noua expertiza medico-legala efectuat de Serviciul de Medicina Legala  Judetean Brasov, reiese ca afectiunile partii vatamate dateaza de la nastere si au caracter evolutiv lent. Ele nu sunt consecinta vreunei agresiuni.
In acest context cererea pentru schimbarea incadrarii juridice formulata de inculpati, in sensul inlaturarii acestei agravante, a fost intemeiata si  a fost admisa ca atare. Asa fiind, incadrarea juridica a faptelor inculpatilor constituie infractiunea de trafic de persoane prev. de art.12 alin.1 si 2 lit.a rap. la art.2 pct.2 lit.b si e din legea nr.678/2001.
Inculpatii au fost condamnati, iar la individualizarea pedepselor se vor avea in vedere ca au actionat, impreuna, in realizarea aceluiasi scop profund imoral si inuman, exploatarea unei persoane handicapate, ca atitudinea lor ilicita se intinde pe o perioada relativ lunga de timp si ca au avut o atitudine procesuala incorecta. Pe de alta parte trebuie tinut cont si de imprejurarea ca de la comiterea faptelor s-a scurs deja destul de mult timp ceea ce a dus la  diminuarea impactului in constiinta opiniei publice.
Fata de toate acestea, cei trei inculpati au fost condamnati la cate 5 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a-II-a, b si e C.p.
In baza art.71 alin.2 C.pen. s-au  aplicat inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a II-a, b si e C.pen. pe durata executarii pedepsei inchisorii.
In baza art.88 C.pen. s-au  dedus din pedepsele aplicate inculpatilor arestarea preventiva din perioada 6 septembrie 2010-1 august 2011 si s-a  constatat ca fata de inculpatii O B si R A s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara, iar fata de inculpatul I G s-a luat masura obligarii de a nu parasi localitatea.
Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 25.000 lei reprezentand daune materiale si morale. Nu a  facut nici o dovada in sensul existentei vreunul prejudiciu material.
In acelasi timp este de necontestat ca prin exploatarea de maniera aratata a incercat un prejudiciu moral, motiv pentru care cei trei inculpati au fost obligati, in solidar, sa-i plateasca 10.000 lei cu titlu de daune morale.
In timpul urmaririi penale s-au luat o serie de masuri asiguratorii vizand si bunuri proprietatea inculpatului O B, acestea urmand a fi mentinute pentru asigurarea realizarii pretentiilor civile ale partii vatamate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017