InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Furt

(Sentinta penala nr. 1035 din data de 18.05.2009 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau


JUDECATORIA BACAU
SENTINTA PENALA Nr. 1035din 18 Mai 2009
     
     Infractiunea de furt calificat prev. si ped. de art. 208 al. 1  - 209 al. 1 lit. a, g, i Cp cu aplic. art. 99 s.u. Cp.
     
     
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. …. din 5.03.2009 inregistrat pe rolul Judecatoriei  Bacau sub nr. …din 6.03.2009 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv  a inculpatilor MC si ND pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, fapta prevazuta de art. 208 al. 1  - 209 al. 1 lit. a, g, i Cp cu aplic. art. 99 s.u. Cp.
     In fapt, prin actul de sesizare s-a retinut ca in noaptea de 24/25.02.2009, in jurul orelor … prin efractie, au patruns in sediul SC Asiban Sa, de unde au sustras bunuri in valoare de 3600 lei, prejudiciu partial recuperat prin restituire.
     Prin incheierea din data de 25.02.2009 pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul ……. s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o durata de 14 zile, masura mentinuta de instanta in baza art. 300 ind. 1 si 300 ind. 2 Cpp.
     In cursul cercetarii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile art. 323 Cpp si art. 69-74 Cp au fost audiati inculpatii, care au refuzat sa dea declaratie.
     Instanta a procedat la audierea martorilor DP (fl. 79) si SM (fl. 80), declaratiile acestora fiind consemnate in scris si atasate la dosar.
     Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     In noaptea de 24/25.02.2009, in jurul orelor 02,00, inculpatii minori MF si ND, pe fondul lipsei de bani, s-au hotarat sa sustraga bunuri care se pretau unei valorificari rapide, de la o societate comerciala de pe raza mun. Bacau.
     In acest sens, dupa ce in prealabil cei doi inculpati si-au ocupat timpul cu diverse activitati la locuinta inculpatului MF, la initiativa inculpatului ND, au pornit catre locuinta SC Asiban Sa,.Odata ajunsi la sediul acestei unitati, inculpatii in cooperare nemijlocita au patruns prin dezactivarea sistemului de alarma si prin efractie in incinta SC Asiban SA.
     Ca mod de operare, in timp ce inculpatul ND asigura paza locului faptei pentru a nu fi surprinsi de trecatori, inculpatul MF a deconectat firele care asigurau declansarea sistemului de alarma, dupa care impreuna au procedat la fortarea sistemului de inchidere al usii de acces, patrunzand in incinta unitatii, de unde si-au insusit fara drept o unitate centrala PC, un monitor LCD, o tastatura, un mouse si doua aparate foto digitale marca Canon, bunuri in valoare de 3600 lei.
     In continuare, cei doi s-au indreptat spre locuinta inculpatului MF,insa pe str. … au fost depistati de catre o patrula de politie, care observandu-i pe cei doi minori cu bunuri asupra lor, au procedat la legitimarea acestora si efectuarea controlului corporal, ocazie cu care au descoperit obiectele mentionate. Fiind intrebati despre provenienta acestora, cei doi inculpati au declarat ca le-au sustras in urma cu cateva minute dintr-o societate .
     Urmare a acestor afirmatii, lucratorii de politie s-au deplasat la sediul societatii pagubite, unde in prezenta martorilor asistenti DV, SM au constatat ca sistemul de asigurare tip yala ce asigura usa de acces este fortat, usa fiind gasita in pozitia deschisa. Tot in exteriorul societatii s-au descoperit doua fire smulse ce proveneau de la sistemul de alarmare acustic al unitatii pe care inculpatii le-au rupt pentru a dezactiva sistemul de alarma.
     Bunurile apartinand partii vatamate au fost restituite acesteia pe baza de dovada, mai putin un aparat foto digital, care, conform afirmatiilor celor doi inculpati, le-a cazut din buzunar in timp ce alergau. Prejudiciul cauzat SC Asiban a fost astfel recuperat partial prin restituire.
     In declaratiile date organelor de urmarire penala, cei doi autori au recunoscut savarsirea faptei, prin descrierea exacta a modului de operare.
     Prejudiciul cauzat partii vatamate SC Asiban SA in cuantum de 3600 lei a fost recuperat partial prin restituire, societatea constituindu-se parte civila in cauza cu suma de 550 lei, reprezentand contravaloarea unui aparat foto digital marca Canon (fl. 19 d.u.p.).
     Situatia de fapt retinuta de instanta se probeaza cu:
     Proces-verbal incheiat cu ocazia depistarii inculpatilor care cuprinde si cercetare la fata locului si planse foto care stabilesc circumstantele comiterii infractiunii (fl. 7-19 d.u.p.), declaratii martori asistenti SM si DV (fl. 20-21 d.u.p.), declaratie reprezentant parte vatamata, DV (fl. 22 d.u.p.), proces-verbal de restituire a bunurilor (fl. 23 d.u.p.), adresa constituire parte civila a SC Asiban SA (fl. 24 d.u.p.), procese-verbale de control corporal (fl. 25,40 d.u.p.), coroborate cu declaratiile inculpatului MF (fl. 27 – 36 d.u.p.) si ale inculpatului ND (fl. 42 – 52 d.u.p.), care au recunoscut savarsirea fatptei.
     In drept, fapta inculpatului MF care in noaptea de 24/25.02.2009 in jurul orelor 02,00, prin efractie, a patruns impreuna cu ND in sediul SC Asiban SA din care au sustras bunuri in valoare de 3600 lei, avand reprezentarea ca actiunea sa va produce rezultatul socialmente periculos, pe care l-a urmarit prin savarsirea faptei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, g, i  Cp cu aplic. art. 99 s.u. Cp.
     La alegerea sanctiunii ce se va aplica inculpatului minor instanta va avea in vedere conform art. 100 Cp gradul de pericol social al faptei savarsite ( pe timp de noapte, prin efractie, impreuna cu o ala persoana), de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait.
     Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune rezulta ca inculpatul minor nu se afla la prima abatere de natura penala, a fost cercetat pentru comiterea unor infractiuni, alaturi de fratele sau, MF, fratii M fiind cunoscuti de organele politiei locale ca apartinand unei bande care se ocupa cu savarsirea de acte infractionale.
     Inculpatul minor este dificil de reintegrat in scoala si societate, prezinta un comportament infractional bine structurat pe fondul influentei stradale in care a petrecut mult timp. Familia minorului nu detine autoritatea si resursele necesare corectarii conduitei minorului, implicarea unei institutii exterioare specializate care sa ofere supraveghere constanta si modele educationale de reabilitare fiind deosebit de importanta pentru stoparea dezvoltarii sale deviante si reducerea riscului de implicare in noi fapte penale.
     Avand in vedere aceste concluzii, instanta apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea inculpatului minor, urmand sa aplice acestuia o pedeapsa in limitele reduse conform art. 109 Cp.
     Inculpatul minor a fost prins imediat dupa comiterea faptei de catre organele de politie, astfel incat recunoasterea faptei este lipsita de semnificatia sinceritatii, neconstituind astfel o imprejurare ce poate fi retinuta ca circumstanta atenuanta.
     In baza acestor criterii, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare este apta sa raspunda scopurilor prevazute de art. 52 Cp.
     Instanta constata ca fapta dedusa judecatii este comisa in termenul de incercare al suspendarii conditionate.
     Astfel, din fisa de cazier judiciar rezulta ca prin sent. pen. nr. …. a Judecatoriei Bacau, definitiva la data de ….. inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii, stabilindu-se un termen de incercare de 2 ani.
     In baza art. 83 Cp va revoca suspendarea conditionata a executarii acestei pedepse, pe care inculpatul o va executa alaturi de pedeapsa aplicata in cauza.
     In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptei savarsite, persistenta infractionala, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia unei nedemnitati in exercitarea drepturilor electorale prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cp, respectiv dreptul de a fi ales in autoritati publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand  exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe durata executarii pedepsei principale, dupa implinirea varstei de 18 ani.
     Avand in vedere pedeapsa aplicata si modalitatea de executare, in baza art. 350 Cpp va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.
     In bza art. 88 Cp va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 25.02.2009 ora 07,30 la zi.
     In drept, fapta inculpatului ND care in noaptea de 24/25.02.2009 in jurul orelor 02,00, prin efractie, a patruns impreuna cu MF in sediul SC Asiban SA din care au sustras bunuri in valoare de 3600 lei, avand reprezentarea ca actiunea sa va produce rezultatul socialmente periculos, pe care l-a urmarit prin savarsirea faptei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, g, i  Cp cu aplic. art. 99 s.u. Cp.
     La alegerea sanctiunii ce se va aplica inculpatului minor instanta va avea in vedere conform art. 100 Cp gradul de pericol social al faptei savarsite (pe timp de noapte, prin efractie, impreuna cu o alta persoana), de starea fizica, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de conditiile in care a fost crescut si in care a trait.
     Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune rezulta ca inculpatul minor  nu se afla la prima abatere de natura penala, acesta se afla in evidentele politiei locale pentru comiterea mai multor infractiuni: furturi, talharii, violare de domiciliu, cersetorie.
     Inculpatul s-a implicat in fapta  datorita interiorizarii unui stil de viata deviant. Autoritatea diminuata din familie, ca urmare a decesului mamei si persistenta carentelor materiale si educationale, a determinat abandonul scolar si aderarea minorului la un grup deviant, comportamentul infractional al minorului structurandu-se treptat.
     Demersul de reabilitare al minorului trebuie orientat spre cresterea interesului acestuia pentru actul educativ in vederea obtinerii unei calificari profesionale si distantarea de grupul de prieteni in paralel cu mentinerea unei supravegheri atente din partea unei institutii specializate. Pentru o mai buna reinsertie in familie si comunitate, resocializarea minorului ar trebui sa vizeze si structurarea sistemului de valori, dezvoltarea abilitatilor sociale pentru cresterea rezistentei la frustrare si la influenta anturajului, consolidarea abilitatilor de autocontrol, precum si cresterea motivatiei pentru schimbarea comportamentului sau.
     Avand in vedere aceste concluzii, instanta apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea inculpatului minor, urmand sa aplice acestuia o pedeapsa in limitele reduse conform art. 109 Cp.
     Inculpatul minor a fost prins imediat dupa comiterea faptei de catre organele de politie, astfel incat recunoasterea faptei este lipsita de semnificatia sinceritatii, neconstituind astfel o imprejurare ce poate fi retinuta ca circumstanta atenuanta.
     In baza acestor criterii, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare este apta sa raspunda scopurilor prevazute de art. 52 Cp.
     In acest sens instanta constata ca fapta dedusa judecatii este comisa in termenul de incercare al suspendarii conditionate.
     Astfel, din fisa de cazier judiciar rezulta ca prin sent. pen. …. a Judecatoriei Bacau, definitiva la data de …. inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii, stabilindu-se un termen de incercare de 2 ani.
     In baza art. 83 Cp va revoca suspendarea conditionata a executarii acestei pedepse, pe care inculpatul o va executa alaturi de pedeapsa aplicata in cauza.
     In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptei savarsite, persistenta infractionala, ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia unei nedemnitati in exercitarea drepturilor electorale prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cp, respectiv dreptul de a fi ales in autoritati publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand  exercitiul autoritatii de stat, motiv pentru care exercitiul acestora va fi interzis pe durata executarii pedepsei principale, dupa implinirea varstei de 18 ani.
     Avand in vedere pedeapsa aplicata si modalitatea de executare, in baza art. 350 Cpp va mentine starea de arest preventiv a inculpatului.
     In bza art. 88 Cp va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 25.02.2009 ora 07,30 la zi.
Instanta constatand indeplinite cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie si altei persoane, respectiv fapta ilicita prezentata mai sus, raportul de cauzalitate intre aceasta si prejudiciul produs, existenta prejudiciului si culpa inculpatilor minori, in baza art. in baza art. 14 si 346 cpp rap. la art. 998, 1000 al. 2 si 1003 c. civ. va obliga in solidar inculpatii ND, MF si partea responsabila civilmente MG la plata sumei de 550 lei catre parte civila SC Asiban SA cu titlu de daune materiale.
Vazand si dispozitiile art. 189, 191 al. 1,2,3 Cpp
     
??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017